Vali’den Zeytinlik Kıyımına 'Tuhaf' Bahane: 'Suriye'de Feda Edilenlere Göre Makul'

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.836
Vali’den Zeytinlik Kıyımına 'Tuhaf' Bahane: 'Suriye'de Feda Edilenlere Göre Makul'

Manisa Valiliği, Soma’nın Yırca köyünde hükümete yakın Kolin Grubu’nun termik santral yapımı için ‘acele kamulaştırılan’ ve daha süreç bitmeden 475 ağacın kesildiği zeytinliklerin durumunu, Irak ve Suriye’ye dayandırdı.

Hürriyet’in haberine göre, Valilik’ten yapılan açıklamada, köydeki ‘zeytinlik karmaşası ‘ dünya gündemine bağlanarak, IŞİD’in sivillere katliam yaptığı Irak ve Suriye’nin yanı sıra siyasi istikrarsızlık yaşayan Ukrayna’ya atıf yapıldı: “Söz konusu ağaçların feda edilmesi, Suriye’de, Irak’ta, Ukrayna’da feda edilenlere kıyasla son derece makul karşılanması gereken bir durumdur.”

Üçüncü havalimanını inşa edecek konsorsiyumda da yer alan Kolin Grubu, Soma’daki termik santralin ÇED raporunda, ‘ tarım dışı amaçla kullanım izni olmaksızın çalışmalara başlamayacağına ‘ dair taahhüt vermişti. Fakat şirket çalışanları daha izin çıkmadan, köylülerle ‘köşe kapmaca’ oynayarak iki gün içinde 475 ağaç kesmişti.

Yetkililerin tavır almamasına isyan eden köylülerse, kesilen ağaçları Manisa Valiliği’ne getirmişti.

Valilik ise yanıtında, ‘ Kolin Grubu’na özel’ termik santral yapımı için 490 dönüm arazinin kamulaştırılmasını ‘ aklamayı ‘ tercih etti. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, “Ülkemizin kendi sahip olduğu kömür gibi bir milli kaynaktan enerji temin çabasına, bu iş için gerekiyorsa bir kısım zeytin ağacının feda edilmesinin kaçınılmaz oluşuna dikkat edilmelidir” dedi.

Köylülerin ağaç kesimlerini Valiliğe defalarca şikayet ettiğine de atıfta bulunulan açıklamada, şirkete para cezası uygulandığı ve her defasında ‘suç olabilir’ düşüncesiyle mahkemeye intikal ettirildiği de savunuldu. Buna göre, Cumhuriyet Savcılığı’nın ‘ konunun suç oluşturmadığını ve kovuşturmaya yer olmadığını ‘ belirtmesi nedeniyle Valilik müdahale etmemiş.

Köylülerin avukatı Deniz Bayram ise Tarım Yasası’na göre bir alanda gerekli izinler olmaksızın kesim yapılırsa Valilik’in gerekli önlemleri almak zorunda olduğunu söylemişti.

Öte yandan, kamulaştırma sürecinde de görüşü istenen Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, arazinin zeytinlik alanı olduğunu hatırlatarak tarım dışı amaçlı kullanıma izin verilemeyeceğini bildirmişti. Santral kamulaştırması için bu görüş dikkate alınmadan hazırlanan imar planları hala onaylanmış değil.

• Diken

laf çakmaya çalışmış, insana ağaç kadar değer vermiyorsunuz demeye getirmişte, yine de ne alaka?
evet insanlar okadar sefil yaşıyorki ülkede,ağacı düşünmek için 200 sene daha lazım bize..

bizim ağaçlarımız da gitti maalesef kamulaştırmadan dolayı şirketin biçtiği değerse ayrı bir komedi
yılların emeği vardı her bir ağacımızın üzerinde

Doğa, ağaçlar hakkındaki düşüncem belli, yorumsuz...

Bu ülke insanının yaşanılan saçmalıkları başka ülkelerle karşılaştırarak aklama çabasına hayranım.

tamam insanların ölmesi çok acı

ancak çok gereksiz bi kıyaslama olmuş

geçen okumuştum bu haberi çok zor yetişen bir ağaçmış zeytin ağacı da

tamam insanların ölmesi çok acı

ancak çok gereksiz bi kıyaslama olmuş

geçen okumuştum bu haberi çok zor yetişen bir ağaçmış zeytin ağacı da
Ve zeytin ağaçları kayıtlı ağaçlardır, kesersen para cezası ödüyorsun, kanunen yasak ama işte görüldüğü üzere çatır çatır kesiliyor.
İnsan ölümleriyle kıyaslamak hakkında kötü şeyler çıkacak ağzımdan o yüzden susuyorum, lakin bu dünyada yaratılmış hiçbirşeye zarar verilemez, zeytinin kitabımızda bile adı geçerken keserim cezası neyse öderim, Suriye'de feda edilenlere göre makul gibi açıklamaların adını ben koyamıyorum, sizler koyun.

zaten kabul edilebilir bi açıklama değil ki
insan suriyede ölenler insan ağaçlamı kıyaslanır
aslında iyi bişey söylediğinimi düşünmüş
geziye atıfta bulunduysa da alakası yok
gezi bambaşka bişeydi
yani burası ile bağlantısı yok bi bağ kuramaz bana
ancak yermi yoktu da 10 değil 20 değil 50 değil
kaç tane kesmişler
ağaçlaramı üzüleyim
onlardan geçim sağlayanlarımı

inşallah gerekli cezayı fazlasıyla alırlar
ama o zeytin ağaçları geri gelir mi

Suriye ile zetin ağaçları kıyaslaması; dam üstünde saksağan vur beline kazmayı olmuş. Ne alakaysa. Zeytin ağaçlarını kesince Suriye de ölenler mi dirilecek?
Ağaç kesmek sana bana yasak. Onlara yasak değil sanırım.

Ah kuzum ah burda ne zaman ağaç kesimiyle ilgili konu açılsa dilimizde damağımızda tüy bitti ama anlatamadık, kesilen ağacın yerine yenisini diksende kestiğini yerine getiremezsin, bir fidenin ağaç olması için 10'larca yıl geçmesi gerekiyor, onlarda canlı sen öldürdüğün birinin yerine 10 kişiyi getirsen öldürdüğünün yeri dolar mı? Zeytin ağaçları asırlarca yaşayan bir ağaç türüdür, bizim burda var, hepsi Rum'lar zamanında Rumların diktiği zeytinler, hala yemyeşiller ve ürün veriyorlar.

Ya bak mesela benim eski oturduğum evin bahçesinde bir elma fidesi vardı, fideyi köpek kemirmiş zarar görmüş, eşim o fideyi istese keserdi çünkü kurumaya yüz tutmuştu, kupkuru bir daldı ama kıyamadı çünkü o da can, aldı eline gübre şerbet yaptı, biraz çamurla şerbeti karıştırıp zedelenen yere merhem gibi sürüp bağladı, 1 yıl sonunda fide kendine geldi ve bize 3-5 elma verdi, onun yeniden çiçek açması, elma vermesi bize öyle büyük bir mutluluktu ki tarif edemem, kesilen, yakılan her ağaca oturup ağlarım onları yaradana kıymet verilmediği için, onların canı olduğu düşünülmediği için çok üzülüyorum.

Bizde hep şu düşünce var ben insanım benden başkası önemli değil, ağaç mı keserim, hayvan mı öldürürüm, doğa mı katlederim, şeytan da bu kibir yüzünden kovulmadı mı?

çok alakasız bi soru sorcam abla
müstakil bahçeli bi evdemi oturuyosun
hep isteğim hayalimdeki ev

birde

Kıyamet kopmaya yakınken elinizde bir ağaç fidanı varsa ve onu dikmeye vakit bulabilirseniz onu dikin”. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 184, 191)

* “Kim bir ağaç dikerse onun için ağaçtan hasıl olan ürün kadar Allah sevap yazar.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/415)

böyle bi Peygamberin ümmeti bunu yapmaz yapamaz

valla medyadan duyduğuma göre bu gidişle ilerde de zeytine sahip olacak israil olacakmış, ve zeytin çok kıymetli olacakmış, çok bulunca kıymetini bilmiyoruz işte

dam üstünde saksağan vur beline kazmayı.....haberin yanlı olduğunu düşünmekle beraber, vali kısacası saçmalamış....

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…