Vajinal Varislerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.911
602.603
43
mutsuz_kadin_mkl.jpg

İnsan vücudunda kan dolaşımını sağlayan yaklaşık 40 km uzaklığında damar bulunmaktadır. Sağlığımız için gerekli olan bu organ bir çok sağık sorunu ve hastalığa açık olması nedeniyle oldukça dikkatli olmak gerekir. Damarsal hastalıklar arasında en sık karşımıza çıkan Varis yada halk arasındaki tabiri ile damar genişlemesi sorunudur. Kirli kanı geri taşımakla görevli olan bu dolaşım sistemi içerisinde bulunan kapakçıklar bozulması ile sorunlar meydana gelmektedir.


Vulvar, diğer adıyla genital varisler özellikle ikinci hamilelikle beraber karşımıza çıkan bir toplardamar hastalığıdır. Bacaklarda gözlenen varis veya anüs bölgesinde gözlenen basur (hemorroid) ile benzerlik gösterir.

Hamilelik döneminde özellikle ortaya çıkmalarının en önemli nedeni, damar genişletici özelliklere sahip olan östrojen ve progesteron hormonlarının artmış olan seviyeleridir.

Vulvar varisler, sık olarak dış genital bölge (vulva) ve bazen de iç genital bölge (vajina) civarında gözlenir. Ortaya çıktığı bölge ve konunun hassasiyeti nedeniyle; gerçek gözlenme oranlarını saptamak pek mümkün olmamaktadır. Çoğu zaman vulvar varisler, herhangi bir yakınmaya neden olmazlar. Ancak, semptomatik olduklarında ise sıklıkla karşımıza; genital bölgede genellikle künt karakterli ağrı, kaşıntıya neden olurlar. Vulvar varislerin daha ilerlediği durumlarda, cinsel birleşme sırasında ağrı da gözlenir. Hastaların çoğu, genital bölgede ortaya çıkan genişlemiş toplardamarların gözlenmesi aşamasında müracaat ederler. Özellikle, gebelik sırasında belirginleşen ve yürürken rahatsızlık veren bu damarlar en sık başvuru nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tanı çoğu zaman doğru alınan öykü ve detaylı fizik muayene ile kolaylıkla konulur. Ancak, transvajinal doppler ultrasonografi temel tanı yöntemi olup, vulvar varis nedeniyle başvuran her hastaya mutlaka yapılmalıdır.

Çoğu zaman ilk olarak hamilelik döneminde karşımıza çıktığı için tedavi destekleyici nitelikli olmaktadır. Bu nedenle önerilenler arasında; destekleyici nitelikte hamilelere özel olarak tasarlanmış varis çoraplarının giyilmesi, sık olarak pozisyon değiştirilmesi, yürüyüş yapılması, ılık suda yüzmek, genital bölgede bulunan genişlemiş ve dışarı doğru sarkmış olan toplardamarlar üzerine soğuk kompres yapılması ve fırsat buldukça bacakların ve kalçanın yukarıya kaldırılması bulunmaktadır. Bahsettiğim tüm destekleyici tedavi önerileri, özellikle vulvar bölgede artmış olan toplardamar içi basıncın düşürülmesini hedeflemektedir.

Vulvar veya genital bölgede ortaya çıkan varisler, genellikle normal yolla doğumu engellemezler. Başka bir deyişle, vajinal yol ile doğum yapmanıza engel olmazlar. Eğer doğum sırasında genişlemiş bu toplardamar yapılarından bir kanama olursa, kontrol edilmesi kolaydır. Genellikle vulvar varisler, doğumdan sonra 6 hafta içerisinde, östrojen ve progesteron hormonlarının da etkisinin kaybolması ile ortadan kaybolurlar.

Doğum sonrasında, 2 – 3 aydan sonra gözlenen vulvar varislerin tedavisinde, skleroterapi ilk tercih edilen yöntemdir. Ancak, bu yöntemin uygulanmasından önce mutlaka ayrıntılı transvajinal doppler ultrasonografi yapılarak, pelvik venöz konjesyon durumunun ayırt edilmesi gerekmektedir.

bir sürede ameliyatsız olarak sağlığınıza kavuşursunuz.

Varis Sadece Bacaklarda Olmaz
Genelde hastaların %90’ı bacaklarında ortaya çıkan ağrı, kramp, kaşıntı yada damarların genişleyip, cilt dışına taşması ile doktora başvururlar. Fakat bu durum sorunun sadece bacaklarda olduğunu göstermez. Çünkü kadınların büyük bir bölümünde genital varisler görülebilir.

Vajinal Varisler Nedir?
Kadınlarda sık görülen damar genişlemesi hastalığının nedeni tekrar belirtmek gerekirse onların gebelik ve doğurganlık özelliği ile yakından alakalıdır. Bacaklarında olabileceği gibi cinsel organda da görülür. Vulvar varis dediğimiz bu durum genelde vajina dudaklarında yer alır. Yani bakınca görülen, anlaşılan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle muayene olduğunuzda doktorun Doppler vs gibi görüntüleme ihtiyacı olmaz.

Neden Olur?
Vajina dudaklarında görülen vulvar varisler bacaklarda görülen damar genişlemesinden hiç bir farkı olmayıp, hatta bağlantılıdır. Çünkü bacaklarda başlayan toplardamar yukarı doğru ilerlemekte ve o bölgede dalları bulunmaktadır. O nedenle genital bölgede varis olması bacaklarınızda da olmasına neden olacaktır.

Gebelik Döneminde Sık Görülür
Kadınlarda varis hastalığı en sık hamilelik döneminde görülmektedir. Hormonal dalgalanma ve bebeğin verdiği baskı, fazla kilo gerek bacaklar gerekse vajina dudaklarında damar genişlemesine neden olmaktadır. Fazla kilo probleminiz varsa bir an evvel çözüm bulmak gerekir.

Normal Doğuma Engel Olur mu?
Gebelik döneminde sık karşılaşılan bu durum kadınlarda paniğe neden olmaktadır. Özellikle normal doğum yapacak anne adaylarında korku iki katına çıkmaktadır. Fakat bu korku oldukça gereksiz olup, normal yada sezeryan ile doğum yapmanız herhangi bir sıkıntıya neden olmayacaktır. Zaten gebelik durumunda tedavi yapılamaz.

Doğumdan Sonra Geçer mi?
Genelde fazla kilo ve karın bölgesinin baskısı ile ortaya çıkan toplardamarlarda genişleme maalesef kendi kendine düzelme imkanı yoktur. O nedenle doğum sonrası geçer diye boşuna ümitlenmeyin. Bilimsel yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.
 
X