- 6 Mart 2012
- 17.739
- 28.000
- 798
- 49
Bir bebek beklediğinizi öğrendiğiniz andan itibaren doğumla ilgili aklınıza pek soru gelir. Tatlı bir heyecanla doğumu nasıl gerçekleştireceğinizi düşünürsünüz.
– Vajinal doğum, en naturel doğum şekli olup vücudunuz hiçbir tıbbi müdahale olmadan da doğurmak için programlanmıştır.
– Vajinal doğum, anneye doğum sürecinin önemli bir parçası , katılımcısı olduğunu hisettirir. Annenin ıkınmaları bebeğin doğum kanalında ilerleyip doğması açısından çok gerekli ve önemlidir.
– Hastanede daha az kalırsınız. ( Sorunsuz bir vajinal doğumu takiben genellikle 24 saat )
– Doğum sonrası iyileşme süreciniz çok daha hızlıdır ve sezaryene göre daha az ağrılıdır
– Vajinal doğumda, bebeğinizin, “Yeni doğanın geçici takipnesi = TTN” denilen bir tür geçici solunum rahatsızlığını geçirme olasılığı daha düşüktür. TTN, prematüre doğan ve miadında sezaryenle doğan bebeklerde daha sık görülen, ve tedaviyle 2-3 gün içinde düzelen bir solunum problemidir. Vajinal doğumda bu rahatsızlık daha az görülür çünkü hem doğum kanalında ilerlerken baskı sayesinde akciğerlerden bu rahatsızlığa yol açan sıvı atılır, hem de natürel doğum “epinefrin” hormonu salgılanmasını artırır ve bu da bebek akciğerlerinden sıvıyı temizler.
– Vajinal doğumla doğan bebeklerde ileride astma, besin allerjileri , laktoz intoleransı gibi rahatsızlıklar daha az görülmektedir. Bunun , bebeğin doğum kanalında faydalı bakterilere maruz kalması ile ilşkili olduğu düşürülmektedir.
– Anne emzirmeye daha hızlı ve etkin bir biçimde başlar, bebekle ilk kontakt daha erken ve kuvvetli olur.
– Doğum sonrası kanama, iç organ hasarı, derin damarlarda kan pıhtısı oluşumu gibi riskler vajinal doğumda daha azdır.
– İleriki gebeliklerde doğum eylemi daha kısa ve kolay olacaktır.
Dezavantajları
Vajinal doğumda ağrı ve acı hissetme korkusu bazı anne adaylarında ciddi endişe yaratabilmektedir.
– Vajinal doğumda perine bölgesinde çeşitli derecelerde yırtılmalar olabilir. Bunların derecesi iyileşme hızınızı etkileyebilir. Bazen doktorunuz kontrolsüz yırtık oluşumunu engellemek için “Epizyotomi” denilen kontrollü bir kesi yaparak bunu engellemeye çalışır. Epizyotomi ve yırtıklar doğum sonrası bir miktar ağrı ve rahatsızlığa neden olabikir.
– Bebeğinizin doğum kanalından geçmesi sırasında morluk, şişlik gibi çok ciddi olmayan fiziksel travmalar oluşabilir. Eğer doğumda vakum veya forseps kullanılırsa bunun görülme sıklığı artabilir.
– Vajinal doğum rahim, idrar torbası, kalın barsak gibi pelvik organlarda sarkmaya yol açabilir.
– Vajinal doğum yapan bayanlarda, özellikle doğumun 2. evresi uzamış ( ıkınma evresi) ise, iri bebek doğurma öyküsü var ise idrar kaçırma sorunu izlenebilmektedir.
– Nadir olarak vajinal doğum sonrası “Uterin atoni” denilen rahim kaslarının gerektiği gibi kasılamamasına bağlı kanama problemi görülebilir.
İlgili Konular ;
– Normal doğum vajinada genişlemeye neden olur mu?
– Normal doğumda epidural anestezi yapılabilir mi?
– Normal doğum ne kadar sürer?
– Hangi durumlarda normal doğum tercih edilmez?
– Normal doğum sonrasında anne neler yaşar?
– Normal doğumun sezaryene göre avantajları var mı?
– Normal doğum sırasında sorun yaşanırsa ne yapılır?
– Normal doğumun riskleri var mı?