• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Vaginal Akıntılar

ferday

Guru
Kayıtlı Üye
17 Ekim 2007
492
3
296
Balıkesir
Sağlıklı bir kadında berrak (bazan beyaz, mat), çiğ yumurta beyazı gibi, kokusuz bir akıntı (günde 5 ml, bir tatlı kaşığı kadar) normal olarak kabul edilir.

Adet günlerine göre akışkanlık ve rengi değişebilir. Adet kanamasını takip eden dönemde sarı-kahverenkli (parçalanmış kan hücreleri nedeniyle) olan akıntı, yumurtalık hormonlarının en yüksek olduğu iki adet ortası dönemde daha çok ve akışkandır. Bu sıvı vajina yan duvarlarından sızma ve vajina girişi ve idrar deliği kenarındaki bezlerin salgılarıyla oluşur.

Genel olarak pH asittir.Asit pH’yı vajinada hastalığa neden olmadan yaşayan ve şekeri parçalayarak laktik asit oluşturan, laktobasil denilen bakteriler sağlar. Böylece vajina içerisinde mantar sporları ve diğer bakterilerin çoğalması engellenir. Laktobasillerin şekerden asit yapmaları için yumurtalık hormonları gereklidir.

Estrojen hormonunun azaldığı menapozda vajende şeker ve laktobasiller azalarak enfeksiyona yakalanma oranı artar.Ayrıca başka organların iltihabi hastalıklarının (bademcik, mesane, ortakulak, akciğer vb) tedavisi için kullanılan antibiyotikler laktobasilleri de öldürerek vajinada mantar ve diğer bakteri enfeksiyonlarının oluşmasına yol açabilir.

Vajinal enfeksiyonlar ve bunlara bağlı akıntıların önlenmesi için en ciddi önlem vajendeki laktobasillerin korunmasıdır. Pek çok önlemin temelinde bu yatar. Anormal sayılan akıntılar;

* Kesilmiş süt gibi beyaz,
* Kanlı
* Et suyu gibi
* Sarı – yeşil renkli ve iç çamaşırda iz bırakan,
* Bol, sarı-gri köpüklü,
* Kötü kokulu (özellikle cinsel ilişkiden sonra bozulmuş balık kokusu)

şeklinde sıralanabilir. Akıntıya aşağıdaki yakınmalar da eşlik edebilir.

* Kaşıntı
* Yanma
* Ağrılı ilişki
* İdrar yaparken yanma
* Sık ve az az idrar yapma
* Kızarıklık
* Düzensiz kanama veya ilişkiden sonra kanama,

Tanı için jinekolojik muayeneyi takiben, direk akıntıdan alınan örneğin mikroskopik incelemesi,
akıntının boyanarak (Gram vb) mikroskopik incelemesi kültür alınarak mikrobun üretilmesi rahim ağzı sürüntüsü (Paptest, smear ) yapılabilir. Akıntı nedenleri;

* Mantar, Trikomonas, Gardnerella,Klamidya vb değişik mikroplarla enfeksiyon
* Rahim İçi Alet ile doğum kontrolu,
* Kanserler (özellikle kanlı akıntı veya ilişkiden sonra kanama varsa),
* Polip,
* Küçük kız çocuklarında vajina içinde yabancı cisim,
* Rahim ağzının dışa dönük olması(eversiyon ve ektopi)

olabilir. Tedavi nedene yönelik olarak yapılmalıdır. Tanı ve tedavi mutlaka bir doktor tarafından düzenlenmelidir.Ülkemizde sıklıkla “Sadece akıntım var, bir ilaç verebilirmisiniz” diyerek eczaneye gidip ilaç almak, birkaç fitil ve tedaviden sonra doktora gitmek çok yaygın , yanlış bir uygulamadır. Uygun olmayan ilaçlarla daha dirençli enfeksiyonlara neden olmak, bir kanseri ilaçla tedavi etmeye çalışırak erken tanı ve başarıyla tedavi olma şansını kaçırmak mümkündür.
 
merhaba kızlar benimde akıntım da koku var cinsel ilişki sırasında eşim çok rahatsız oluyor kokudan doktora gittim bakmadan fitil ve hap verdi güvenmediğim için kullanmadım ne yapabilirim
 
merhaba kızlar benimde akıntım da koku var cinsel ilişki sırasında eşim çok rahatsız oluyor kokudan doktora gittim bakmadan fitil ve hap verdi güvenmediğim için kullanmadım ne yapabilirim

"Karşımıza çıkan ikinci en sık akıntı türü; bu sefer daha fazla sarı, kokulu, leke bırakan, koku tipik olarak çürük balık, çürümüş yumurta kokusunda ve kişiyi çok rahatsız eden bir akıntı. Hem kaşıntı yapıyor hem de sarı leke bırakıyor. Özellikle adete yakın zamanlarda ortaya çıkıyor ve adet kokulu oluyor. Cinsel temaslarda koku var kişi de zaten o kokudan şikayet ederek karşımıza geliyor. Bunlarda da araştırma yapılırsa nedeninin bir parazit olduğu, bu parazitin de toksoplazma gondii denen bir parazit olduğunu biliyoruz. Karşımıza çıkan akıntıların hemen hemen yarısından fazlasında bu toksoplazma gondii’ye çok rastlıyoruz. Bu, genelde sex yoluyla bulaşan parazitlerden bir tanesi. Bunun da üstesinden gelmek için güçlü antibiotiklerimiz var. Ancak ilk tedavi sürecinde cinsel temasa girilmemesi ve bir haftalık tedavinin uygulanması ve aynı zamanda oral yoldan alınan antiparaziter ilaçlar yanında vaginal yoldan fitil kullanılması gerekmektedir. Bazı kremlerin tatbikini, hatta mümkünse eşlerin de tedavisini öneriyoruz. Ve bir süre de temasın olmamasını öneriyoruz. Bunun sonunda hakikaten başarılı oluyoruz."

Bu bilgileri bir siteden buldum.Daha geniş bilgi için sitenin adresini veriyorum.
 
Back