- 16 Ağustos 2010
- 292.952
- 602.705
- 43
Halk arasında "Kulağı bir kere temizledikçe sürekli temizlenmesi gerekiyor" şeklindeki inanışın son derece yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, kulaklıkla uzun süre müzik dinlemenin kulağa verdiği zararlara dikkat çekti.
Kulak Kiri Neden Oluşur?
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Elif Altuntaş, kulak kirinin, dış kulak yolundaki bazı bez hücrelerinin salgıladığı sıvının havadaki toz zerrelerini toplamasıyla oluştuğunu hatırlattı:
Küçük Çocuklar ve Yaşlılarda Kulak Kiri Daha Sık Görülüyor
"Bu sıvı kişiyi enfeksiyon hastalıklarından korun ve vücut için son derece gereklidir. Acak bu salgının bazı insanlarda dış kulak yolunun dar ve kulak yolu kıvrımının fazla olması nedeniyle daha çok birikir. Özellikle dış kulak yolu tam gelişmeyen küçük çocuklar ile yaşlılarda kulak kiri daha sık görülüyor.
Kişinin kulağında dolgunluk ve tıkanıklık hissetmeye başlaması, işitmesinde zorluk yaşaması kulağında kir biriktiğinin ve temizlenmesi gerektiğinin göstergesidir. Kir biriktiğini fark eden kişiler, kulağını temizletmelidir."
Kulağında Kir Biriken Kişi Ne Yapmalı?
Kişiler kulak kirlerini asla kendileri temizlemeye çalışmamalı. Özellikle kulak çöpü kullanımını hiç kimseye önermiyoruz çünkü çöp, kulağı temizlemek yerine salgıları kulağın içerisine doğru itiyor.
Kulak Kiri Uzman Hekimler Tarafından Temizlenmeli
Kulak çöpü, dış kulak yolunun, kulak zarının zedelenmesine ve bu salgının itilip kulak zarının üzerine sıkıştırılmasına neden oluyor. Aynı zamanda kulak temizleme aletlerini de önermiyoruz. Bu salgılar, uzman tarafından temizlenmeli.
Kulak içerisinde biriken kirlerin temizlenme süresi kişiden kişiye değişir. Bazı hastalar 2-3 ayda bir, kimi hastalar ise yılda bir defa kulak temizliği yaptırması gerekebilir. Halk arasında "Kulağı bir kere temizledikçe sürekli temizlenmesi gerekiyor" şeklinde yanlış inanış sonderece yanlıştır. Aksine, kulak temizletmek kişinin kulak sağlığını koruyor ve şikayetleri ortadan kaldırır.
Kulaklık Kulağın Hava Almasını Engelliyor
Kulaklıkla müzik dinlemek kulak kiri oluşumunu artırıyor; çünkü kulakta havalanma azalıyor, havalanma azaldığı için de refleks olarak salgı artıyor. Yüksek sesle müzik dinlendiğinde ise kulak içi hareketi bozuluyor ve temizlenme yavaşlıyor. Bu nedenle kulak içi kanalı içerisine yerleştirilen kulaklıklarla müzik dinlemeyi, uzun süre süre telefonla konuşmayı önermiyoruz.
Hangi Durumlarda Kulak İçi Temizliği Gereklidir?
Kulak içi temizliğine dikkat etmeyen kişilerde kulakta ağrı, işitme kaybı ve dolgunluk hissi gibi rahatsızlıklar görülebilir. Kulak temizliği yaptırmayan ve uçak yolculuğu yapan kişilerin kulak zarının basınç nedeniyle zarar görebilir hatta patlayabilir.
AA