Uzmanlar Uyardı: Zamlar Yolda

27.01

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Mayıs 2009
3.730
5.503
Dolar yükseldi, cebimize nasıl yansıyacak?

Türkiye’deki siyasi belirsizliğin etkisiyle seçimlerden bu yana yükselen dolar, dün AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden olumsuz sonuç çıkmasının etkisiyle tarihi zirveye çıktı. Peki 3 lira sınırına yaklaşan dolar, günlük yaşamı nasıl etkileyecek? Uzmanlar ilk olarak enflasyonda yükseliş ve özellikle ithal ürünlerde zam bekliyor.
İşte önümüzdeki dönem için beklentiler:

Eski Fed ekonomistlerinden, Koç Üniversitesi Ekonomi Profesörü Selva Demiralp, dolardaki yükselişin vatandaşa en büyük etkisinin enflasyon olacağını söyledi.

DOLAR SABAH 2.84'Ü AŞTI


Demiralp, “Dolardaki yükselişin Türk insanına etkisi öncelikli olarak kur geçişkenliği ile yüksek enflasyon olarak yaşanır. Yapılan hesaplar kurda yüzde 1'lik değer kaybının enflasyonu 15 baz puan kadar yükselttiğini gösteriyor. Dolayısıyla sene başında 2.358 olan Dolar/TL kurunun bugün geldiği noktadaki yüzde 20 üzerindeki değer kaybı enflasyonu 3 puan kadar artırır” dedi.

İTHAL ÜRÜNLERİN FİYATI ARTACAK
Demiralp, “Bir diğer etki dolar cinsinden yaptığımız ithal ürünleri fiyatlarının artması olur. Ancak bizim ithalat talebimiz ağırlıklı olarak esnek olmayan ürünlerden geldiği için cari açıkta belirgin bir düşüş olmayabilir. Bu arada önemli bir ithal kalemi olan petrol ürünlerinde dünya genelinde bir fiyat düşsüsü yasansa da TL deki değer kaybı bizim bu avantajı da kaybetmemize ve petrol ürünlerinde benzer bir fiyat düşüşü görmemize neden olacaktır” diye devam etti.


‘BİR ÇOK ÜRÜNE ZAM GELECEK’
Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kurdaki artıştan en çok etkilenecek kesimin başında tüketiciler olduğuna işaret etti. Ağaoğlu, Türkiye’deki üretimin bir çok aşamasında ithal girdi kullanıldığına işaret ederek “Ulaşımdan, doğalgaza, giyimden, gıda ürünlerine, kırtasiye malzemelerinden elektriğe kadar bir dizi alan ve kalemde zam bekleniyor. Bu zamlar hanelerdeki bütçeyi zorluyor” dedi.

Ağaoğlu, tüketicilerin borcu borçla kapattıklarına işaret ederek “Kredi kartları patlamış durumda. Tüketiciler kısır döngü içinde. Borcu borçla kapatma yoluna gidiyorlar. Ne yazık ki işi olmayanlara bile kredi kartı verilmiş. İnsanlar da çaresizce kullanıyor. Ancak bizim önerimiz şu, ayağınıza yorganınıza göre uzatın. Gelirinize göre harcama yapın. Aksi taktirde çok daha büyük sorunlar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Milyonlarca kişinin benzer sorunu yaşadığına işaret eden Ağaoğlu, erken seçim kararını ise “Ülke ekonomisine vurulmuş bir darbe” olarak yorumladı.


“TÜKETİCİYE YANSIMAYACAK”
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Dolardaki yükselişin enflasyon üzerinde yaptığı baskının azaldığını TCMB bize uzun zamandır anlatıyor. Ancak bu baskının ne kadar azaldığını test etmek için Ağustos enflasyonu önemli bir gösterge olacak” dedi.



Ökte şöyle devam etti:
“Siyasi belirsizlik dönemindeyiz. Türk lirası dolara karşı tekrar seçimlere giderken bu seviyelerde kalır ya da daha da satılırsa, enerji ihtiyacının yüzde 90’ını ithal eden ülkemizde petrol fiyatlarındaki son 2 ayda yaşanan yüzde 25’lik düşüş tüketiciye hiç yansımayacak. İthal gıda fiyatlarında ise yükseliş trendi devam edecek.”

"DOLARİZASYON KARŞIMIZA ÇIKTI"Ekonomist Arda Tunca, "Genel ekonomik durumun hane halkları özelindeki etkisi fiyat artışları olduğu kadar, mevduat ve yatırım tarafında Dolarizasyon olarak karşımıza çıktı. Diğer bir ifadeyle hane halkları, tüketim kararlarını ertelerken tasarruflarını da Dolar ve Euro cinsinden mevduatlara kaydırmayı tercih ettiler. Bunu, firmalar da yaptılar. Dolayısıyla bankacılık kesiminde döviz cinsinden mevduatlarda belirgin artışlar yaşadık.

Türkiye, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerini makro ekonomik düzeyde cari açıktaki olumlu etkiler olarak yaşadı belki ama döviz fiyatlarındaki artışın hane halkının cebine yansıyan yanı tüketim cephesinde sınırlanmış oldu. Ancak, tasarruf cephesinde döviz artışını iyi öngören yatırımcı hane halkının da gelişmelerden olumlu etkilendiğini gözlemleyebildik" yorumunu yaptı.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29811685.asp

 
Doların her yerınden kıpırdaması , esnaf olan eşim için külliyen zarar demek.
Bazı arkadaslar vardı , AKEPE dönemıyle cıkıs yaptıklarını , ekonomiye ıyı geldıgını , zengın olduklarını soyleyen.
Tüyolarını versenizde bizde nasiplensek. Zira dolar her sıçrayışında yüreğim ağzıma gelıyorda!

Erken seçimciler gözünüz aydın. Umarım BDV 'de para , pulla ilgili konular açmazsınız , AFFETMEM !
 
Akp'nin bu politakası, maddi manevi neresinden tutarsan tut, tarihin yazacağı rezillik örneğidir.. Bu halkın vebalini aldı.. Hırsızlardan hesap sorcağına, koltuk sevdası için peşinden sürükledi halkını!
 
Zam yapılmasa bile değişik vergiler veya vergi oranlarının arttırılmasıyla olay çözümlenir
 
sata sata ülkede satılacak bir şey kalmadı.malum parada lazım.yeni vergiler icat edilip para toplanmalı değil mi
 
Bıktık yahu bıktık herşeyi halka ödetiyorlar keyfi seçimler için para lazım tabii
 
Dün bir AKPli ile tartıştım, o da herkesin zengin olduğunu, herkesin altında araba, cebinde I-Phone, tatillerde, cafelerde, yemeklerde olduğunu söylüyor. Kredi borçlarıyla oluyor 55 milyon kişinin kredi kardı vb borçları gırtlağa dayanmış diyorsun hükümetin suçu ne almasınlar, yapmasınlar, borçlanmasınlar diyor. Eeee altında araba olmaz o zaman, elinde I-Phone olmaz o zaman, gezemez tozamaz bunlar o kredi kartları ve kredilerle oluyor diyorsun, karşılık no comment.

Eğer zenginliği araba ve I-Phone ile ölçersek hepsi kredi borcu ve kredi kartıyla oluyora geliyoruz, bunlar olmasa ne araba var ne I-Phone. Bu da demek ki fakir bir ülkeyiz.

Fakiriz la fakir, açlıktan ölüyoruz, meyve sebze fiyatları, et fiyatları tavan. KDV ler uçuk, doğalgaz, elektrik, benzinde en pahalı ülkelerdeniz. PKK tepemize çöktü, şehit sayısı son 13 yılda katlana katlana arttı. Kim zenginiz refah içindeyiz derse lafı yapıştırırım. AKP ye oy verenlere de lafı yapıştırırım. Verdiğiniz her oydan ben ve biz de etkileniyorsak vebali üstünüze..
 
Kemal sunalın filmi geldi aklıma zamda zam zam zamada zam zam diye kafayı yiycemiz günler yakın bizimde
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…