Uzayda Neden Tarım Yapılır?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.023
30.394
60
''Yer çekiminin çok az olduğu bir ortamda nasıl tarım yapılabilir?''
Bu soru uzun yıllardır SpaceX, Virgin Orbit ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) gibi uzay kurumlarının önemli projelerine yön vermiştir. Çünkü bir araştırma için uzaya gönderilen astronotların bir öğünlük yemekleri bile 7500 doların üstünde bir fiyata mal olmaktadır. Uzay görevlerine kaç astronot gönderildiğini ve bu astronotların ne kadar süre uzayda bırakıldığını hesaba dahil edince ortaya çok büyük bir mali yük çıkıyordu ve bu durum projelerin sürdürülebilirliğini büyük ölçüde etkiliyordu. Bu yüzden uzay daireleri tarafından "uzayda tarım" (space farming) projeleri öne sürüldü.
Uzayda Tarım Projeleri Nasıl Yürütülüyor?
Yetiştirilecek bitkilere ve uzay koşullarına bağlı olarak Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) uzaya gönderilen mekiklerde topraksız tarım uygulamaları yürütülmektedir. Topraksız tarım uygulamalarında bitkilerin ihtiyacı olan besinler sıvılaştırılmış gübreler ile sağlanmaktadır. Bu uygulamalarda bitki kökleri su kültürlerinde yetiştirilebildiği gibi sadece ışık yardımı ile havada da durdurulabilmektedir.

evrimagaci_org_public_content_media_a70bf9f73782166968cfe8e1cbc4ce2d.jpg


Uzayda tarım çalışmalarının yürütüldüğü Hollanda'daki bir laboratuvar İnside Science
Uzayda, su kültürlerinde bitkilerin kökü yetiştirilemeyeceğinden ışık yardımı ile kökler havada tutulmaktadır. Bitkilerin köklerinin ne tarafa uzayacağı uzay mekiğinin hareket doğrultusuna ve ışık kaynağının yönüne bağlıdır. Bitkilerin ihtiyacı olan besinler ise astronotların idrarları ile karşılanmaktadır. Aşağıdaki videoda uzayda tarım uygulamaları ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. (Videonun 6 dakika 20. saniyesinden sonra Euronews'in "Destination Mars" isimli programı başlamaktadır.)
evrimagaci.org
 
  • Beğen
Reactions: Jou
ilk kez lahana ekmişler Temmuz’2015 da NASA astronotu Scott Kelly tarafından ekilen lahanalar kırmızı, yeşil ve mavi LED ışıkları altında tutulup ‘sebze yetiştirme ünitesinde’ 33 günde yenilebilir hale gelmiş.
 
X