Uyuturken masal okuma devri geçti

Halikarnas

DÖNDÜM
Kayıtlı Üye
24 Kasım 2008
14.247
37
208
İstanbul
Uykudan önceki zaman çocuğun dil gelişimi için çok önemli bir zaman olduğu için kitap okumakla geçirilmemesi gerek.

Uzmanlar, çocuğunuzun uyku vakti geldiğinde onlara saçma sapan sıkıcı hikâyeler okumamamız gerektiği tavsiyesinde bulunmakta.

Eğer çocuklarınızın okulda başarılı olmasını istiyorsanız kitap okuyacağınıza onlarla konuşun.Bu onların konuşma yetilerinin gelişmesine daha fazla yardımcı olacaktır.

Araştırmalar, çocuklarla karşılıklı konuşmanın onlara kitap okumaktan tam 6 kat daha etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir. Eğer çocuğunuz bir sözcüğü yanlış telaffuz ediyorsa fazla müdahale etmeyin saçmalamasına izin verin.

Çocukların yetişkinlerle birebir yapacakları konuşmaların etkisi zayıfta olsa yavaş yavaş bu yeteneklerinin gelişmesine daha çok yardımcı olacaktır. Televizyonun ise çocuğun konuşmaya geçiş sürecinde yani 0-4 yaş arasındaki çocuklar üzerinde iyi ya da kötü bir etkisinin olmadığı ortaya çıktı.

Kaliforniya Sağlık Okulu doktorlarından Frederick Zimmerman, anne ve babaların çocuklarına okudukları kitapları ve günlük olayları basit bir dille hikayeleştirerek anlatmalarını, çocuk yetiştirilirken bunun gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.

275 aile ve 0-4 yaş grubu çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda çocukların büyük çoğunluğunun yetişkinlerin konuşmasından etkilendiğini diğer bir kısmının da televizyondan etkilendiğini göstermekte.

Çocuklar cesaratlendirilip konuşturulmaya çalışıldığı zaman, uyutmadan önce okuyacağınız bir kitaptan daha çok gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

ben de 1 aydır filan Bilge bugun neler yapmış diye anlatıyorum,ama ağzında eözik oldugu için hı diye dinliyo evet manasına.mesela salıncak desem yaylanmaya başlıyo.hafızası için iyi olur diye düşünerek başlamıştım.dün rüyasında atta dedi.geçen gün dede.çünkü o gun dedesigille kalmıştı.

teşekürler sardunya_zakkum verdiğin bilgiler için
daha 3-4 ay öncesine kadar geceleri babası masal anlatıyordu oğlumuza iyi bir şey yaptığımızı sanıyorduk ama okdarda iyi değilmiş demek..
bizde çok konuşuruz oğlumla sohbet ederiz bol bol ve onu dinlemeyi biliriz zaten biraz genlerindede var çok konuşmak ama dışarda bir kişi bir şey söylediği veya soru sorduğu zaman susuyor çok utanıyor girişken değil acaba bunun için ne yapmalıyız?

Ne masal anlattım ne de masal anlat dıyen oldu.Bazen nınnı soylerdı esım ona kızardım nınnıye alıstırıyosun sonra bıze bagımlı olacak bızsız uyumayacak dıye.Ne kadar dogru bı yol bılmem ama ılk herseyı farketmeye basladıgında gunu ona degıl yatagındakı ayıcıga anlatırdım.Sonra uyku zamanı emzıgını ayısını alıp cagırmaya basladı.Bakdım artık bunun olması gerektıgının farkında.Bende yatagına yatırıp uzerını ortum ayısını karsısına verıp hadı sen anlat dıyerek odasından cıkıyodum.Oyle oyle yanlız uyumaya alısdı.Ama bu yasda hala ayısı olmadan uyumuyoo

valla ne güzel.emziği bırkma aşamasında da böyle bir nesneye bağlanması gerektiği söyleniyor.şimdilik bizimkinin sadece emziği var

çok sağol bilgilendirdiğin için..meğerse yanlış yapıyormuşuz.
bundan sonra sohbet edeyim...

dogdugu günden buyana hic bebek muamelesi yapmadim
hastanede bizimle ilgilenen hemsire demisdi bebek gibi konusmak yerine ne yapiyosaniz anlamasa dahi anlatin demisdi bende hep öyle yaptim
simdide gün asiri sohpet ediyoruz
benimki zaten papagan gibi hic susmuyo masallah
cok merakli cok soru soran ve hazir cevap
hatta karsilikli oturur sohpet ederiz kendince
anne konusalimmi biyaz der bana :)
zaten tuananin cocuk gibi konusdugunu hatirlamiyorum bile yasini doldurdu düzgün cümleler kurmaya basladi
bitek r leri cikartamiyo suan
ama geceleri yatarken önce duamizi okuruz sonrada masal okurum cok severek dinliyo cünkü zaten okuya okuyaa subhanike suresinide ezberledi
masalida seviyo cizgifilimden cok hemde onsuz asla duramaz
ne biliim düsündümde gün asiri zaten cok konusup sohpet ediyoruz sükür düzgünde konusuyo cok iyide kavriyo ve anliyo masal okumakda zarar görmüyorum

paylasimin icin yinede tskler iyilik melegim benima.s.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…