Uyku sorunlarına çözüm:yatır/kaldır yöntemi ?

kumralay

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Haziran 2009
104
3
Çoğu anne gibi benim bebeğimin de uyku problemi var. Hatta bugün akşam 8e kadar gündüz sadece 45 dk uyudu.3,5 aylık bebeğim son 2 günde gündüz doğru dürüst uyuyamadı.akşam 8-9 arası uyuyor ama gündüz uyutamıyorum.Ayağımda sallamayı beceremiyorum.Yatağında sallıyorum ama artık uyutmuyor galiba.Dün artık eşimle sson çare battaniyeye koyup uyutalım dedik.Korkudan ağlamaya başladı.İşte bu ve buun gibi onlarca sebep yüzünden uzun zamandır aklımda tracy hogg un bu yöntemi var.

Aslında kitabı bilmeden almıştım.Bebeğim doğunca bana belki yardımcı olur diye.Sonra bu yöntemle bebeklere uyku alışkanlığı öğretildiğini ve bu sayede başarılı olunduğunu öğrendim.Yöntem 3 aydan küçük bebeklere uygulanmıyor.
ben bu ay iyice kitabı okumaya ve cesaret toplamaya bir de bebeğimi 1 ay daha büyütmeye karar verdim.yani 4 aylık olduğunda başlamak istiyorum.ancak eşim kızımızın tüp bebek olması sebebiyle de onu ağlatmaya kıyamayacağımı düşünüyor.Kendisinin de dayanamayacağını söylüyor.
Ama yöntem bebeği ağlamaya bırakma yöntemi değil.Kabaca sakinleştirip sakinleştirip yatırıyorsunuz.Bu arada ağlıyor tabi

Deneyen varsa deneyimlerini, bildiklerini buradan paylaşmalarını istiyorum.Lütfen tanıdığınız biri bile varsa onun yaşadıklarını yazın.Belki derdimize derman olur.Yöntemi bilmeyenler varsa yazabilirim:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YATIR KALDIR YÖNTEMİ:
1)Bu bir ağlatma,ağlatmaya bırakma yöntemi değildir.
2)3 aylıktan küçüklere uygulanamıyor.
3)kararlı ve istikrarlı olmak gerekiyor.
4)yöntemin uygulanması sırasında tek kişinin odada olması gerekiyor
5)Yöntemin uygulanmasına en az 2 hafta devam edilmeli.
6)Misafirlikler, gezmeler 2 hafta boyunca ertelenmeli ya da bebeğinize göre ayarlanmalı.
7)Ebeveynler bebekleri büyüdükçe bu yöntemi ona göre düzenlemeli.(4 aylıkken bebeğinizi kaldırdığınızda dört veya beş dk kucağınızda tutabilirken, 6 aylıkta bu süre 3-4 dk., 9 aylık bir bebeği ise kaldırdığınız anda tekrar yatırmanız gerekir.
8)oda uykuya hazır hale getirilmelidir.(dikkat dağıtıcı her şey en aza indirgenmeli)

Bebebğinizi odasına götürüp uykuya hazırlarsınız.en tatlı ses tonunuzla uyuması gerektiğini söylersiniz.ve yatağına bırakırsınız.ilk başta size bakıp oyun olduğunu bile düşünebilir.sonra o şekilde uyumaya alışık olmadığından ağlamaya başlar.kaldırmadan susturmayı deneyin(elini tutabilir,sırtını sıvazlayabilirsiniz)eğer ağlamaya devam ederse kaldırırsınız.ağlamayı kestiği anda vakit kaybetmeden yatırırsınız.eğer ağlar ve sırtını yay gibi gererse tekrar yatırırsınız.elini sıkıca tutup iletişimi kesmezseniz onun yanında olduğunu bilecektir.
Bu şekilde bir süre kalır ve onu sakinleştirmeye devam edersiniz(uyku vakti geldi bebeğim-mışıl mışıl uyuyacaksın)
onu yatırdığınızda tekrar ağlarsa kaldırırsınız.sırtını yay gibi gererse onunla savaşmayın.kendinizi suçlu hissetmeyin.onun canını yakmadığınızı bilin.ve olanları kişisel olarak algılalamamak gerekiyor size kızgınlığından ağlamıyor, uyumayı bilmediğinden ağlıyor.
ortalama bir yatır kaldır 20 dk sürer.nazlı ve hareketli bebeklerde bu süre uzayabilir.
eğer doğru bir şekilde yapmışsanız ağlamalar mırıltılara dönüşüyor ve bu uykunun yaklaştığına işaret ediyor. sadece elinizi bebeğinizin üzerinden çekmeyin.ancak derin bir uykuya daldığında odasını terk edin.
bu yöntemi elli yüz kez yapmanız gerekse bile bebeğinize uyumayı öğretmek ve kendinize ait zamanı kazanmak için hazır olmanız gerekir.inanmıyorsanız hiç denemeyin.ya da 2 gün yapıp 3. gün vazgeçecekseniz.kolay bir yöntem değildir.asla kolay bir yöntem bulamayacaksınız.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

evet kısaca özetledim bu yöntemi.merak edenlere umarım yardımcı olmuşumdur.bu yöntemi deneyenler hangi sonuçları aldılar yazarlarsa çok sevinirim.

Son düzenleme:

merhaba.ben de duydum bu yöntemi.başta yapmak istedim.çok kararlı olmak lazım öncelikle.ama yine de bebek çok ağladığı için yapamayacağımı düşünsüm.uzmanlar ağlatmayın ne olursa olsun.ihtiyacını hemen karşılayın diyorlar.onu üzmek ve ilersi için sıkıntı oluşturacak bir şey yapmak istemiyorum.bunlar benim düşüncelerim tabiki.yapıp da çok memnun olan da vardır.ama bebeğin kişiliğine de bağlı.uysal bir bebekse belki daha kolay olur.inatçı ve duygusalsa daha zor.hayırlısı..

Benim arkadaşım denedi ve büyük ölçüde başarılı oldu.İlk zamanlar saatlerce ağlayan çocuğun zamanla ağlama süresi kısaldı.Şu an 2-3 dakika ağlayıp uyuyo kendi kendine.O tam yatır-kalldır yöntemi yapmadı aslında.Ağladığında ara ara yanına gidip kucağına almadan konuşarak başını okşayarak sakinleştirdi.Ben o kadar cesur olamadım ağlatamadım hala kucakta uyutuyoruz 1 yşında.Bence deneyin ve mutlaka kendi kendine uyumasını sağlayın.Küçükken kolaydı ama artık hem uykuya dalma süresi uzadı hem de çok ağırlaştı.

sevgili feysab, sanırım uyku konusunda en çok ikimiz kafa patlatıyoruz.Senin de bu konu üzerinde sıkça düşündüğünü görüyorum.okuduğum kadarıyla senin bebeğin(adı neydi?,benim bebeğiminki Ece) gündüzleri uyuyormuş.Sadece hep aynı saatte uyumasını itsiyorsun değil mi?İnan benimki gündüzleri çok cadı.O yüzden şanslı saymalısın kendini.Ben doktorumuza bebeğimin geceleri uykusunun iyi olduğunu ancak gündüzleri uyumadığını söylediğimde bana sadece "şükret" demişti.
yani sen çok çok şanslısın.
tracy hog un kitabında e.a.s.y denilen bir rutin var.İstersen deneyebilir böylece bebeğinin uykusunu programlayabilirsin.e:yemek, a:aktivite, s:uyku, y:annenin zamanı diye ayırmış.

teşekkür ederim cevabınıza.böyle duyduğum zaman hemen deneyesim geliyor.ama biraz daha somut örneğe ihtiyacım var.keşke konuyu daha çok kişi dikkate alsa ve paylaşsa.

Arkadaşlar nasıl bi yöntem bu, biraz anlatabilir misiniz? Gerçekten cok merak ettim, yatır kaldir olayini ?

evet doğru söylüyorsun kumralay.şu aralar en çok üzerinde düşündüğüm şey bu uyku konusu.her sürekli istekleri değişiyor ayşenin.3-4 gündür de sürekli memede uyumak istiyor.başka türlü uyumak istemiyor.her şeyi denediğimiz halde.baştan beri sallamamama rağmen şimdi salladım daha.biraz ağladı sonra sustu sallayınca uyudu yani.ona bile seviniyorum.gündüzleri de memede uyumak istiyor.orda kalmak istiyor.yarı yıl tatilinde memleketlere gideceğimiz için doğru dürüst bi uygulamaya başlayamadım.düzeni inşallah daha da bozulmaz oralarda.park yatağını bile götürecez.ayakyta sallanmıyor çünkü.ben de beceremiyorum hoş.bir de tavana ışık yansıtan uyku arkadaşları var ya onu denicem alıp.bakalım nolcak.:2:

Ben de hala bir düzene oturtamadım. Eşim kucağında gezdirerek uyutuyor ama çok ağırlaştı ben taşıyamıyorum. Annem bebek arabasında sallayıp uyuturdu. Onu da beceremiyorum, salladıkça uykusu varsa bile dağılıyor gözleri daha çok açılıyor. Israrla sallamaya devam ediyorum ama o zaman da ağlamaya başlıyor. Birkaç gündür memede uyumaya başladı ama ağzından çekince yine uyanıyor. Ne zaman ki emmekten, ağlamaktan yorgun düşüyor o zaman uykuya dalıyor ama o zamana kadar da ben bitiyorum. 1-2 hafta sonra çalışmaya da başlayacağım, ne yapacağım bilmiyorum

ben de düzen oturtan arkadaşlarından nasıl yaptıkları hakkında yardım bekliyorum.sürekli farklı farklı uyutuyoruz biz de.o an ne isterse öyle uyutuyoruz.ben de ücretsiz izindeyim.başkaları nasıl uyutacak acaba?

evet benimki de hep meme istiyor.gazı oluyor meme, uyumak istiyor meme, kolundaki aşı yeri iltihaplandi bir de şimdi o da ağrı yaparmış meme, ee acıkıyor hep zaten meme...doyduğunu bilmiyor kusuyor bazen.bir de sütün iyi gelmesi içinde en az iki saat geçmeliymiş.biz sabredemiyoruz o kadar, kıyamıyrm bende.
tatilde bende memlekete gitmek istiyordum ama düzeni bozulacak diye vazgeçtik.Ece karyolasında sallanmaya alıştı.(şu anda da sallamaktayım...)burnumuzdan gelir diye gidemiyorum.bn de ücretsiz izne çıkıyorum, havalar ısınınca gideriz artık.
uyku arkadaşı dediin dönence mi?ben istiyordum oyalamak için ama doktorlar küçük bebeklere tavsiye etmiyorlarmış.ona bakıcam diye şaşı oluyormuş...güya..
yine de bu ayı bitsin alıcam.sesi, müziği, renkleri çok seviyorlar sonuçta.sabaha kadar baktıracak değiliz.
bir de bu sitede kendi tişörtüne sarıp bebeğini uyutan birini okumuştum galiba...en kötü zamanında denerim diye aklımın bir köşesinde duruyor.
fırsat buldukça yaptıklarmızı ve bebeklerimizin yaptıklarını yazalım.veya yapmadıklaını...uyumak gibi:)

Arkadaşlar nasıl bi yöntem bu, biraz anlatabilir misiniz? Gerçekten cok merak ettim, yatır kaldir olayini ?

yatır kaldır olayı bebeğe uyutmayı öğretme tekniğidir.tracy hogg u netten de araştırabilirsin.en kısa zamanda bebeğimden fırsat bulduğumda burdan anlatacağım.siz bebeğinizi nasıl uyutuyorsunuz?

kucakta eminimki çok zor oluyordur.bizim baba da gündüzleri kucakta gezdiriyor ağlamasın diye.benimki de memede uyuyor.sabahları yorgun oluyorum diye 1-2 haftadır yanıma alıp emziriyorum.böyle yaptığımızda o da memeyi çekince uyanıyor.çalışınca zorlanacaksın ama Allah inşallah kolaylığını verir.bu arada kaç aylıktı bebeğiniz?

evet yazalım uygulamalarımızı.ben tatil dönüşü sıkıca bunun üzerinde durmak istiyorum.bakalım nasıl olacak.inşallah o zamana kadar daha da bozulmaz.uyku arkadaşı dediğim dönence değil.gece lambası olarak kullanılan,tavana renkli dönen şekiller yansıtan projektör.gece uykusuna iyi gelir belki.gündüz ışıktan yansımaz çünkü.gündüz için de kurmalı dönence alırım belki.diğeri işe yararsa.dediğin gibi süreklidönencenin altında durmayacak ki.faydalı olduğunu söyleyenler de var.kucakta zor oluyor.ağırlaştı çünkü.orada bile ağlıyor.ece de uyuturken ağlıyor mu.bizimki bazen çok ağlıyor.sanırım meme istiyor.ben de orda uyumaya alışmasını istemiyorum.hem kusuyosonra.dün kendiyatağımın üzerine yatırdım kendimde biraz uzağa uzandım saçını okşayıp ninni sölleyerek uyuttum.biraz huysuzlandıilk baş ama uyudu.ama bugün aynısı tutmadı.zaten benim de pek içime sinmedi.bu sefer de benle uyumak ister diye.ne kadar zor ya.bu bebek elbet bi şeye alışacak ama hangisibakalım.gönül ister ki kendi başına uyusun.

Merhabalar, ben kendimle ilgili deneyimimi yazıcam gerci bu sitede cogu topikte yazdım artık insanlara gına gelmistir. Amma cok aynı seyi yazıyor diye dusunebilirler benim icin amakarsılastıkca yazıyorum topik topik gezip. Benim oglum su anda 4.5 aylık. ikinci ayın sonunda doktora gittigimizde, ücüncü ayın icinde bebeklerin sartlı reflekslerinin ve alıskanlıklarının gelistigini soyledi. O aya kadar bebeginizi istediginiz gibi uyutun farketmez diyen doktorumuz artık uyku alıskanlıgı zamanının geldigini, bundan sonra nasıl uyumasını istiyorsak, artık o sekilde uyutmaya baslamamız gerektigini soyledi. Ben simdi benim yaptığımı açıklayacağım.

Oncelikle sunu soylemek istiyorum, bence bu olay bebekten bebege degisir, her bebege uygulanması mumkun degildir ama kesinlikle sabırla denemek lazım. Bebegimi her aksam saat 10 gibi odasına goturuyorum. bizim odada yatıyo simdilik park yatakta. Altını degistiriyorum, uzerinde tulum gibi bisey varsa cıkarıp 2li pijama takım giydiriyorum, aksamları alt acması daha kolay oluyo uykusu dagılmıyo. Biraz nemlendirici ile masaj seansı var arada kacsa da... Sohbet muhabbet derken yalasık yarım saatlik bir ritüel oluyor bizimki. Sonra ışıkları kapatıp, dönencesini acıyorum tavana ısıklar yansıtan bir de cır cır böcekli gece sesi çıkaran. Karanlıkta emziriyorum, emme bitince gazını cıkarıp yatırıyorum. Ben de kendi yatagıma yatıyorum. Ilk baslarda ne oldugunu anlamadı tabi, once oynadı oynadı baktı bakan eden yok aglamaya basladı. ben de agladıkca aldım sakinlestirdim yerine koydum (o zamanlar cok sakin bi bebekti aglama dedigim mıyk mıyk sesler iste oyle yırtınırcasına degil kesinlikle). agladıkca aldım koydum aldım koydum işte put up, put down yontemi... Bazen de yatagından kaldırmadan elimi kaslarında gezdirdim, kasların ortası akupunktur noktası oldugu icin sakinlestiriyo. Bu sekilde kendi kendine uyutmayı basardım. o zamanlar ben de cok yorgun oluyodum bazen ondan once ben uyuyakalıyodum :) Neyse simdilerde, en azından 1 hafta oncesine kadar, aynı ritüeli uygulayıp onu yatırıp odadan cıkıyorum. telsiz yanımda tabi, agladığı zaman gidip sakinlestirip geri koyuyorum cogu zaman gazı geldigi icin aglamıs oluyo. onun dısında 3-4 dakika mırın kırın edip uyuyor.

Simdilerde biraz bozuldu olay, sanırım birsüre sonra disi cıkacak, kendi kendine uyumuyo, kucak istemese bile ya elimi tutacak ya da kasları oksanacak :) gece de cok sık kalkıyo saat bası falan ama her kalktıgında kesinlikle emzirmiyorum. sakın siz de bu tuzaga dusmeyin. acıkmıs olmadıgından eminseniz pış pılayın sadece. Saat bası emmeye alıstı mı bundan vazgecirmek cok zor. en fazla gecede 2 kere emzirilmli imiş ben de yapmaya çalışıyorum bunu ama baktım ki hiçbi şekilde sakinleşmiyo o zaman 2 den fazla emziriyorum bazen elim mahkum.

Umarım yol gosterici olmusumdur. Basta dedigim gibi cok huysuz bebeklere uygulamak mumkun degil kanımca. Kucakta ya da ayakta bile zor uyuyan cocuklar bu teknige alıstırılabilir mi hic emin degilim. O zaman kesin uzman gorusu almak gerek bence, bosu bosuna da alısamıyacagı birsey icin dakikalarca aglatmak olmaz bebegi bence.

güzel açıklamışsınız bence.teşekkür ederiz.size katılıyorum.benim bebeğim istediği bişşey olmayınca çok ağlıyor.onda uygulayabileceğimmi zannetmiyorum.am denerim belki.rutinleriniz güzelmiş.gündüzleri nasıl yapıyorsunuz pekibenim bebeğim gündüz uyandıktan 1 saat sonra tekrar uykusu geliyo.2 saatte 1 kere emziriyorum.her emzirme arasında uyumak istiyo.yani gündüz 4 defa uyuyor ama 30-40 dk.doğru değil sanırım bu.ben de 3 kez n az 1 er saat uyumasını istiyorum.uykusunu alamadığı için sürekli bir uyku modu var kızımın.sizin çocuğunuzun gündüz uykusu kaçar kez kaç saat?araya yarı yıl tatili gireceği için pek bişi yapamıyorum şuanda.evde olmıcaz çünkü.aslında iyicebozulursadiye de korkuyorum.ama dedeler nineler çok özlüyor tabi.hayırlısı bakalım.ben de ışıklı uyku arkadaşı aldım kızıma.dönence istemiştim ama oyun parkına olmuyor diye aalamamıştım.siz hangisini aldınız?

benimki 8 itibariyle uyudu(banyo yaptı, 45dk emdi, uyudu).değişik sesler duyunca arada mırıl mırıl sesi geliyo.(mesela üst komşu, karda kırt kırt yürüyenler...çok hassas kızım var.Allahtan tekrar dalıyo kendi kendine)biraz yöntem araştırması yaptım.yukarıda da linkleri verdim belki yardımı olur.
benimki de uykusu gelince ağlıyor.ya meme veriyorum ya da ayağımda sallayınca susuyo.bugün mesela -ne zamandır ayağımda sallamamıştım-oyun oynarken birden ağlamaya başladı aç değildi.ayağımda sallayayım dedim.1 dk ağladı sustu.10 dk gözünü kapadı.sonra karyolasına alıp 15 dk salladım 2,5 saat aralıklarla kalkıp sallanarak uyudu.
keşke Ayşe niniyle okşanarak uyumaya alışsa.sallamadan bir bebeğin uyuması ne güzel.kendi yatağına koyunca da aynı şeyleri yaptığında uyusa.kucaktan daha iyi değil mi?
ben hala gündüz uykularına taktım.bizimkilerin gündüz 4-5 saat uyuması gerekirmiş, 3 lü periyodlarla.gece de11 saat.benimki ne 5 ü 3 saat uyursa tabi öyle yarım saat yarım saat değil,bayram ederim.
bu arada Ayşe elini, battaniyesini, pijamalarını emmeye ve yalamaya çalışıyor mu?Ece 1 aydır bunları yapıyor.umarım geçicidir.

bebeğiniz uysal yapıya sahip olduğundan sanırım rutine itiraz etmemiş.kendinize göre düzenlemeniz çok güzel.bu arada gündüzleri de neler yaptığınızı bizle paylaşır mısınız?
eminimki yeni yeni fikirler hepimizin işine yarayacaktır.bu arada iyiki yazıyorsunuz.ben yeni okuyorum.daha okumayanlar vardır mutlaka.teşekkürler.

maşallah benimki hala ayakta.şimdi karanlıkta emzirdim ama uyumadı.uykusu iyice kaçtı.gündüz uykusunualamadığı için sanırım gece de dalmakta zorlanıyor.benim kızım gündüz 2,5 saat veya 3 saat uyuyo.4 periyotta.linklere bakıcam.teşekkürler.ayşe de emiyor her şeyi.emzik de alıyor.vermeseydim parmaklarınıemerdi.yine de emiyo.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…