Çok teşekkür ederim dediğiniz gibi zaten hatamin farkındayım aynen dediğiniz gibi yok ev işi yok TV ile duruyo şunu da yapıyım zaman nasil elimizden akıp gitti inanın bende bilmiyorumSiz zaten anne olarak hatanızın farkına varmışsınız. Burda sizi daha fazla gömmek kimseye birşey kazandırmaz.
inşallah evladınız bir an önce düzelir .
O ev işleri yüzünden hanımlarımız çocuklarını ihmal ediyor . Yapmayın. Kocanızın çorabı gömleği bırakın iki gün sonra yıkansın ama çocuğunuza tüm ilginizi verin , fasülye mi ayıklıyorsunuz onlar da sizinle ayıklasın gerekirse. Kaliteli zaman geçirmek illa ki oyun oynatmak değil .
TV yasagı yanında cep telefonu ile de ilgilenmeyin. Instada Prema ve onun anneliği diye bir hanım var . Fikir vermesi açısından bakabilirsiniz
Şu anlık merkezde görev imkanı yok malesef olsada 3 aydan önce olmaz diyo 3 aya da çok geç olur diye korkuyorumEşiniz görev yerini değiştirme şansı yok mu? ya da ilçeye taşının çocuklar icin
Çok teşekkür ederim bundan sonraki hayatımız onun için düzenlenecek inşallahBuradaki en iyi anne benim yarışını başarabiliyorsanız kafaya takmayın. Evet, hata yapmışsınız, herkesin psikolojisi, durumu vs bir değil. Hata olduğunun farkındasınız. Telafi etme sürecine girmişsiniz. Normalden daha fazla ilgilenin. Normalden daha fazla zaman geçirin. Bol bol müzik dinleyin dans edin. Evde yapılabilecek etkinlikler çok fazla. Instagram'da böyle hesapları takip edin. Kısa sürede toparlarsınız. Gelişimsel bir sorun yoksa mutlaka her şey telafi edilir. TV otizm yapıyor olsaydı bizim nesil hepimiz otizmli olurduk. Kendinize yüklenmeyi bırakın. Çocuğunuzun sizin sağlam psikolojinize ihtiyacı var.
Kendinizi üzmeyin, 22 Aylık hiç bişey için geç değil. O aylarda da akranları atom parçalamıyorlar zaten. Ablasının olması büyük avantaj. Doktorun dediği gibi Tv açmayın, köy yeri de olsa varsa benzer yaşta akranının anneleriyle arkadaş olmaya çalışın. Siz onlara gidin onlar size gelsin. Aslında nasıl bi köy bilmiyorum ama köy doğa anlamında çocuklar için daha iyi. Bahar da geldi biraz doğaya çıkın. Oyuncak kısıtlıysa Taşlarla, yapraklarla da olsa karşılıklılık içeren oyunlar kurmaya çalışın. Bir kovaya yaprak toplayın. Parmak boyayla taş boyayın. ablanın da tam yaşı zaten o heyecanla katılacaktır oyunlarınıza. Leğene su doldurun içine oyuncakları atın , eğlenin. Ablayı da oturtun dizinize resimlerine bakıp sohbet edeceğiniz kitaplar okuyun ikisine. Kitaplardan gördüğünüz karakterleri Aa bak burda tavşancık şaşırmış, burda üzülmüş, ah yazııık çok korkmuş gibi duygu içeren kelimeleri boool bol ama gercekten çook kullanın. Günlük hayatta da "ay çok şaşırdım, offf çok korktum, şimdi çok mutluyum " veya evet biliyorum şimdi çok mutlusun veya çok üzüldün gibi kelimelerle onun duygularını aynalayın bu etkinlik inanılmaz önemli otizm havuzundan çıkarabilmek için.Merhabalar daha önce takip edip çeşitli konuları okuyordum ama ilk defa üye olup yazıyorum nerden nasıl basliycagimi bilmiyorum herkes kızacak biliyorum ama bı anne olarak anlayan da olacak diye umud ediyorum 4 buçuk yaşında kızım 22 aylık oğlum var oğlum ismine dönmüyo komut almıyor diye psikiyatriya götürdüm otizm belirtileri ama TV'ye maruz kalan çocuklarda da bu belirtiler var dedi TV yasaklayip 3 ay süre verdi ilerleme olmazsa otizm teşhisi koyucam dedi çocuğum çok fazla TV'ye maruz kaldı eşimin görevinden dolayı köyde yaşıyoruz hic bı sosyal alanımız yok ne gelen giden ne bı park var market bile yok aydan aya ilçeye gidip alışveriş yapıyoruz sadece oda marketin önünde inip önünde biniyoruz çocuğum hiçbir şekilde sosyal ortamlarda bulunamadı yazın yine arada merkeze gidip pikniğe parka falan gidiyoduk o zaman iyiydi kış geldiğinden beri daha çok icine kapandı bende çocuklarda sürekli evde 4 duvar arasındayiz bende bı sure evde iş yapmak zorunda kaldım bazı sebeplerden dolayı sadece çizgi filmle oyalayabildim ilgiyle izleyince ben yazıklar olsun bana ki ilgilenmedim yedirip içirip yatırdım ne zaman 22 aylık oldu farkına varmadan bu arada kızım kıskançlık krizlerine girip tırnak yemeye kilo vermeye başladı oğlumla konuşamadım bile muayenede farkettim biz topu bile oğluma gösterip bu top dememişiz nasıl oynanır hiç göstermemisiz diğer oyuncaklarda dahil 14gundur TV hic açmıyorum oyunlar oynamaya çalışıyorum babildamalari yoktu kaç gündür değişik sesler harfler cikariyo sürekli biseyler mirildaniyo gibi ce ee oyunu gösterdim kendi yapamiyo benim ellerimi tutup yüzüme kapatiyo yapıyım diye kendi istediği zaman yüzüme bakiyo şarkı söylerken gözlerime ağzıma bakiyo ismiyle seslenince dönüp bakmiyo ben Niloya şarkısını söyler söylemez dönüp dikkatle izleyip gülüyo ne yapicam nasıl yapicam bu köy yerinde şaştım kaldım bu süreci bu durumları yaşayan var mı ne yaptınız nasıl düzeldi ne kadar zamanda düzeldi lütfen bı yol gösterin bana
Ha bir de göz teması için baloncuk üfleme de iyi oluyor, çok da eğleniyorlar. ayrıca gözünüzün çevresine yüz boyalarıyla kedi gözü, kelebek işte artık ne çizebilirseniz çizerseniz az da olsa gözünüze bakmasını da sağlarsınız. Biraz bakışları yakalayınca gerisi gelir. şu aşamada en iyi eğitimci annesi olarak sizsiniz zaten. Önce algılarını siz açıcaksınız ki dışarıyla da anlamlı ilişkiler başlasın. Annesiyle iletişim kurmayan kimseyle kurmaz zaten.Kendinizi üzmeyin, 22 Aylık hiç bişey için geç değil. O aylarda da akranları atom parçalamıyorlar zaten. Ablasının olması büyük avantaj. Doktorun dediği gibi Tv açmayın, köy yeri de olsa varsa benzer yaşta akranının anneleriyle arkadaş olmaya çalışın. Siz onlara gidin onlar size gelsin. Aslında nasıl bi köy bilmiyorum ama köy doğa anlamında çocuklar için daha iyi. Bahar da geldi biraz doğaya çıkın. Oyuncak kısıtlıysa Taşlarla, yapraklarla da olsa karşılıklılık içeren oyunlar kurmaya çalışın. Bir kovaya yaprak toplayın. Parmak boyayla taş boyayın. ablanın da tam yaşı zaten o heyecanla katılacaktır oyunlarınıza. Leğene su doldurun içine oyuncakları atın , eğlenin. Ablayı da oturtun dizinize resimlerine bakıp sohbet edeceğiniz kitaplar okuyun ikisine. Kitaplardan gördüğünüz karakterleri Aa bak burda tavşancık şaşırmış, burda üzülmüş, ah yazııık çok korkmuş gibi duygu içeren kelimeleri boool bol ama gercekten çook kullanın. Günlük hayatta da "ay çok şaşırdım, offf çok korktum, şimdi çok mutluyum " veya evet biliyorum şimdi çok mutlusun veya çok üzüldün gibi kelimelerle onun duygularını aynalayın bu etkinlik inanılmaz önemli otizm havuzundan çıkarabilmek için.
Karşılıklı top yuvarlama, ce e oyunu, bul tak oyuncakları, el taklidi içeren sar sar makarayı, ceviz adam gibi şarkılar var ya onlardan açın ve yapın. Kuleler yapın bi güzel devirin (eğer deprem bölgesinde değilseniz ve depremi yaşamadıysa) oyun hamurundan gülen suratlar, ağlayan suratlar , tırtıllar, arabalar aklınıza ne gelirse. Bırakın mıncırsın dağıtsınlar ortalığı. Aklıma bunlar geldi . En önemlisi ise duygular ve karşılıklı iletişim. İlle çarşı pazar olcak diye bişey yok
Çok çok teşekkür ederim soylediklerinizin hepsini uyguliycam inşallah evet köy doğa olarak çok güzel ama nüfus yok hiç çocuk yok o yüzden tayin almaya çalışıyoruz ve özel eğitime başladık TV kapandigindan beri göz teması başladı az da olsa inşallah daha da iyi olur diye umud ediyoruzHa bir de göz teması için baloncuk üfleme de iyi oluyor, çok da eğleniyorlar. ayrıca gözünüzün çevresine yüz boyalarıyla kedi gözü, kelebek işte artık ne çizebilirseniz çizerseniz az da olsa gözünüze bakmasını da sağlarsınız. Biraz bakışları yakalayınca gerisi gelir. şu aşamada en iyi eğitimci annesi olarak sizsiniz zaten. Önce algılarını siz açıcaksınız ki dışarıyla da anlamlı ilişkiler başlasın. Annesiyle iletişim kurmayan kimseyle kurmaz zaten.
Rica ederim. Yaşları yakın iki çocuğuna sınırlı imkanlarla yetebilmeye çalışan çok güçlü bir annesiniz, dilerim herşey eskisinden de güzel olur.Çok çok teşekkür ederim soylediklerinizin hepsini uyguliycam inşallah evet köy doğa olarak çok güzel ama nüfus yok hiç çocuk yok o yüzden tayin almaya çalışıyoruz ve özel eğitime başladık TV kapandigindan beri göz teması başladı az da olsa inşallah daha da iyi olur diye umud ediyoruz
Çok teşekkür ederimHiç bir anne çocuğunun kötülüğünü istemez, bir anneyi bunun için bu kadar üstüne giderek eleştirmeniz bence yanlış, kendisi de yaptığı yanlışın farkında zaten ve bu saatten sonra çocuğun iyi olması için yardımcı olsak daha pozitif sonuçlar elde edebiliriz o cocuk için, ayrıca aynı durumu yaşayan varsa yardım rica etmiş sadece, birebir aynı olmasa da benim çocuğumda aynı durumda idi ve hala konuşamıyor ama çok büyük ilerlemeler kaydettik, tam tanı konmadığı için kontrol altında ilerliyoruz, bana özelden ulaşabilirsiniz, elimden geldiğince size yardımcı olurum…
Elimden geldiğince araştırıp yapmaya çalışıyorum yinede daha fazla yapabilcegim vardır diye çok teşekkür ederimCocugunuzla herseyi beraber yapmaya calisin. Camasirlari katlarken beraber katlayın, bazı yemekleri hazirlarken kucuk/kolay gorevler vermeye calisin. Elinizin altında internet gibi bilgi hazinesi var, aktiviteler icin pintereste bakabilirsiniz. Cok konusun, her yaptiginiz seyi anlatarak yapın.
Merhaba teşekkür ederim çoğu kış olan bı bölgenin köyünde bide lojman bide sürekli evde olup hizmet bekleyen bı eş olunca malesef keşke az isim olsa ama şu an hiç bı iş umrumda değil keşke tek bı iş bile yapmasaydim diyorumMerhaba öncelikle geçmiş olsunya gün içinde sabahtan başlayarak neler yapıyorsunuz ? Tüm işleri yapayım desen hadi öğlene kadar sürer yani diyelim
Köyde yaşıyorum ben de. Daha fazla sosyal olmaya çalışın dışarı çıkıp ağaçları bile gösterseniz çocuklara yetecek 22 ay ve yeni babıldama çok kötü ama moralinizi bozmayın. Yanlış yapmışsınız şükür ki erken farketmişsinizMerhabalar daha önce takip edip çeşitli konuları okuyordum ama ilk defa üye olup yazıyorum nerden nasıl basliycagimi bilmiyorum herkes kızacak biliyorum ama bı anne olarak anlayan da olacak diye umud ediyorum 4 buçuk yaşında kızım 22 aylık oğlum var oğlum ismine dönmüyo komut almıyor diye psikiyatriya götürdüm otizm belirtileri ama TV'ye maruz kalan çocuklarda da bu belirtiler var dedi TV yasaklayip 3 ay süre verdi ilerleme olmazsa otizm teşhisi koyucam dedi çocuğum çok fazla TV'ye maruz kaldı eşimin görevinden dolayı köyde yaşıyoruz hic bı sosyal alanımız yok ne gelen giden ne bı park var market bile yok aydan aya ilçeye gidip alışveriş yapıyoruz sadece oda marketin önünde inip önünde biniyoruz çocuğum hiçbir şekilde sosyal ortamlarda bulunamadı yazın yine arada merkeze gidip pikniğe parka falan gidiyoduk o zaman iyiydi kış geldiğinden beri daha çok icine kapandı bende çocuklarda sürekli evde 4 duvar arasındayiz bende bı sure evde iş yapmak zorunda kaldım bazı sebeplerden dolayı sadece çizgi filmle oyalayabildim ilgiyle izleyince ben yazıklar olsun bana ki ilgilenmedim yedirip içirip yatırdım ne zaman 22 aylık oldu farkına varmadan bu arada kızım kıskançlık krizlerine girip tırnak yemeye kilo vermeye başladı oğlumla konuşamadım bile muayenede farkettim biz topu bile oğluma gösterip bu top dememişiz nasıl oynanır hiç göstermemisiz diğer oyuncaklarda dahil 14gundur TV hic açmıyorum oyunlar oynamaya çalışıyorum babildamalari yoktu kaç gündür değişik sesler harfler cikariyo sürekli biseyler mirildaniyo gibi ce ee oyunu gösterdim kendi yapamiyo benim ellerimi tutup yüzüme kapatiyo yapıyım diye kendi istediği zaman yüzüme bakiyo şarkı söylerken gözlerime ağzıma bakiyo ismiyle seslenince dönüp bakmiyo ben Niloya şarkısını söyler söylemez dönüp dikkatle izleyip gülüyo ne yapicam nasıl yapicam bu köy yerinde şaştım kaldım bu süreci bu durumları yaşayan var mı ne yaptınız nasıl düzeldi ne kadar zamanda düzeldi lütfen bı yol gösterin bana
Babildama olsada 22 aydan sonra konuşma imkanı olmaz mı yaniKöyde yaşıyorum ben de. Daha fazla sosyal olmaya çalışın dışarı çıkıp ağaçları bile gösterseniz çocuklara yetecek 22 ay ve yeni babıldama çok kötü ama moralinizi bozmayın. Yanlış yapmışsınız şükür ki erken farketmişsiniz
Merhaba mükemmel anne , kk ya renk kattınız... Öyle samimi içten öneriler... Böyle empati yeteneği göz kamaştırıcı...Kisin herkes cocugunu dort duvar arasinda buyutuyor. Koy yerindeyiz diye vicdaninizi rahatlatiyorsunuz. Topu dahi bilmeyen cocuk yazin ne kadar iyi olabilir ki yazin iyiydi diyorsunuz. Cocuk yazin da kotuymus ama sizin kadar ihmalkar bir annenin farkedecegi kadar kotu degilmis. Simdi engelli bir birey olabilecegini dusundurecek kadar kotu durumda oldugu icin bir seyler yapmak zorunda hissetmeye baslamissiniz. Yaziklar olsun. Anne babasini secme sansi olmayan bir sabiye bunu yapmaya hakkiniz yoktu. Madem dunyaya getirme iradesi gosterdiniz, o cocugun oyun dahil tum ihtiyaclarini gidermek zorundasiniz. Benim de 2 yasinda oglum var, tek basina buyuyor ama evimiz kitap dolu, onlarla oyun oynuyorum, sohbet ediyorum, resim yapiyorum. Benim oglum anne seninle sohbet edelim mi diyor, deftere karalama yapip anne top yaptim bakar misin diyor ama sizin bebeginiz topu dahi bilmiyor cunku ihmal edildi. Oyle uzuldum ki yavrucaga. Ve oyle kiziyorum ki buraya otizm mi, uyarak eksikligi mi, cok televizyona maruz kaldi, psikolojim bozuldu, kahroluyorum gibi konular acanlara. Bile bile cocugunuzu atese atmissiniz, size cok gelen 2 senelik ilgiyi ondan caldiginiz icin omur boyu tasiyacagi izlerin hesabini elbette o cpcuk sizden mahser gunu soracak. En azindan bundan sonra bari hatanizi telafi edin, cpcuk duzelmeye basladi diye yeniden ekran basina oturtmayin. 4 duvar arasinda da olsaniz koyde de olsaniz(cocuklarimin gelisimi icin kirsala tasinacagim) bahaneler uretmeyin ve bu cocuga annelik yapin.
Çok teşekkür ederim evet nette daha çok olumsuz şeyler çıkıyor karşıma ister istemez daha kötü oluyorumSevgili konu sahibi sakin olun geçecek bu zor günler, iletişim halinde olmaya devam edin ,nette okuduklarınız bazen olumlu olsada olumsuz yönde etkiliyor olabilir sizi duygusal açıdan ... Dikkat ederek acele etmeden ilerleyn ,zira her çocuk aynı olmayabilir...