Ürünlerdeki şekeri ölçen telefon uygulaması

• Konu Sahibi Konu Sahibi Chess
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Ürünlerdeki şekeri ölçen telefon uygulaması
  • 8 saat önce
Paylaş
Image copyrightOther
İngiltere'de veliler yiyecek ve içeceklerdeki şeker oranını ölçen akıllı telefon uygulamasını kullanmaya teşvik ediliyor.

İngiliz Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanan "akıllı şeker uygulaması" (sugar smart app) ürünlerin üstündeki barkotları okuyarak şeker oranını gram ya da kesme şeker adedi olarak veriyor.

Uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Yetkililer uygulamanın diş çürükleri, obezite ve şeker hastalığıyla mücadeleye katkı sağlayacağı ve ailelerin daha sağlıklı seçeneklere yöneleceğini umut ediyorlar.

Halk Sağlığı Kurumu küçük çocukların diyetinde şeker limitini üç kat aştıklarını belirtti.

Şeker uygulamasının duyurulduğu kampanyada 4 ve 10 yaş arasındaki çocukların her yıl 22 kg eklenmiş şeker tükettiği vurgulanıyor.

Bu beş yaşındaki ortalama bir çocuğun ağırlığından fazla olan 5500 adet kesme şeker demek.

Image copyrightTHINKSTOCK
Uygulama günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerde ne kadar şeker bulunduğunu anlamak için geliştirildi.

75 bin ürün üzerinde çalışan uygulama velilere çocuklarının sağlığına zararlı ürünleri belirlemeleri için hızlı bir kılavuz sunuyor.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'nun baş diyetisyeni Dr. Alison Tedstone çocukların beslenmelerinde çok fazla şeker tükettiklerini ve bunun diş çürüklerine, kilo almaya ve ilerideki yaşamlarında ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

Kilolu ve obez yetişkinlerin kalp ve şeker hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma olasılığı daha yüksek.

"Eğer velileri cesaretlendireceğim tek bir şey varsa o da çocuklarının beslenmelerinde şekerli içecekleri, az şekerli içecekler, su ya da az yağlı sütle değiştirmeleridir" diyor Tedstone.

Tedstone ayrıca yoğurt ve meyve sularında bulunan şeker oranının da şaşırtıcı düzeyde olduğunu ekliyor.

Halk Sağlığı Kurumu daha önce şeker tüketimini azaltmak için şeker vergisini desteklemiş ve şekerli gıdaların reklamlarının azaltılmasını talep etmişti.

Bazı ürünlerde bulunan şeker oranları şöyle:

Bir kutu kola: 9 küp kesme şeker

Bir paket çikolata: 6 küp kesme şeker

Bir küçük karton meyve suyu: 5 küp kesme şekerden fazla
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/01/160104_seker_olcen_app

aa ciddi mi, ilk duyuyorum, çölyak mısın yoksa hassasiyetin mi var
Evet bu sene oluşturuldu bu uygulama. Bende değilde eşimde gluten alerjisi var. Aslında çoğu marka içeriği aklımda araştırıyorum hep ama bazen bilemeyince bu uygulama çok işime yarıyor.

Evet bu sene oluşturuldu bu uygulama. Bende değilde eşimde gluten alerjisi var. Aslında çoğu marka içeriği aklımda araştırıyorum hep ama bazen bilemeyince bu uygulama çok işime yarıyor.

ben de kendimden şüpheleniyorum ama doktora gitmeyede üşeniyorum, bir iki gündür tahılı kestim, kendi kendime tespit etmeye çalışıcam

ben de kendimden şüpheleniyorum ama doktora gitmeyede üşeniyorum, bir iki gündür tahılı kestim, kendi kendime tespit etmeye çalışıcam
Hadi yaaa. Neden şüpheleniyorsun peki. Yani şikayetlerin o yönde mi hep ? Öncelik kan testi zaten. Ben kızıma da yaptırmıştım. 15 günde çıkmıştı sonuçlar. Aslında sadece tahılı kesmek olmuyor. Çoğu şekerde bile gluten var. İnşallah yoktur sende.

ya canım ekmek yediğim zaman aşırı şişiyorum mesela, makarna, bulgur pilavı filan yesem kafamı kaldıramıyorum illaki bi 15 dk kestirmem lazım yoksa kendime gelemiyorum, tatlı pek aram yok zaten. Ama bunları kestiğim zaman daha canlıyım, kafam daha net falan, ben de okuya okuya acaba mı dedim de, hastaneye gitmektende nefret ediyorum valla

Yani bunun yanında çölyağın karakteristik belirtisi sürekli ishal ve karın mide ağrısı. Bunlar varmı sende chess?

Yani bunun yanında çölyağın karakteristik belirtisi sürekli ishal ve karın mide ağrısı. Bunlar varmı sende chess?

ha öyle mi onlar yok canım zaten benim şüphem çölyaktan ziyade hassasiyet diyorlar ya o mu acaba diye... midem de bi sıkıntı yok yani

ha öyle mi onlar yok canım zaten benim şüphem çölyaktan ziyade hassasiyet diyorlar ya o mu acaba diye... midem de bi sıkıntı yok yani
Yoktur inşallah yaaa. Bak şimdi bende meraklandım.

Chess çölyak değil de diyabet ya da insülin direnci gibi görünüyor anlattıkların.

diyabete baktırdım canım yok, insülin direnci olsa şişman olmam gerekmez mi

Yok gerekmiyor. Diyabet demeyelim de ilerde şeker hastası olma durumu gibi bişey. Bende de var aynı hassasiyet. Doktora gittiğimde genlerden gelen bir diyabet sıkıntısı var ama yaşın genç olduğu için henüz ortaya çıkmadı, şu an sadece normal şartlarda düşük şekerle geziyorsun bazı gıdalar özellikle akşam yemeğinde tükettiğinde şekerini ani yükseltiyor vücut 15-20 dakikada dengesini buluyor dedi.

aslında ben de birincil olarak ondan şüpheleniyorum doktor bana böyle açıklama yapmadı ama ben kendi kendime öyle olduğunu düşündüm, çünkü babam ve tarafı komple şeker hastası
o zaman bizim şimdiden çok dikkatli olmamız gerekiyor

Sadece şeker olsa yine iyi 1 paket bisküvide 650 kalori var neredeyse. Bazılarında daha çok.
Onla doymayan çocuk üstüne bir de yemek yiyor. Çok üzücü gerçekten.

Aynen öyle. Malum sonu geciktirmek için biraz daha dikkat etmek lazım.

Keşke karbonhidrat sayan uygulama yada cihaz yapsalar. Diyabetliler için çok kolaylık olurdu. Gerçi insan hesapladıkça gramını cho sunu gözlede hesaplıyor bir süre sonra ama yeni başlayanlar için lazım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…