• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Unutmayın, hiçbir zaman geç değildir!

kedi35

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
2 Ağustos 2011
6.759
363
0
31
İngiltere
Merhaba Sevgili kk üyeleri. Anne değil ama bu konuya dikkat çekmek istiyorum çünkü, içinde bulunduğumuz yılda özelikle çocuklarda 'OBEZİTE' sıklıkla görülmektedir. Bu durum giderek vahimleşirken bir önlem alınmalı. Reklamlar yapılıyor spotlar açılıyor. Bilinçlendirmeye çalışıyoruz annelerimizi babalaramızı. Özelikle şu dönemlerde şişman kızlı, erkekli çocuklar görüyorum. Çocuklarımızın bu durumlara gelmeden birşey yapmalıyız , bunun en iyi çözümü SPOR
Günümüzde teknolojik araçlar yaşantımıza girdikçe zamanımızın büyük bir çoğunluğunu televizyon ve bilgisayar başında geçirir olduk. Durum böyle olunca çocuklarımız da bizimle beraber hareketsizleşti. Şişmanlayan ve obeziteye dönük bir nesil yetişir oldu. çocuklar iyice tembelleşti. Eğlencelerini bile ekran karşısında yaşar oldular. Silkelenmemiz ve sporun yararlarını hatırlamamız, çocuklarımıza aktarmamız, bilgilerimizi de tazelememiz gerekiyor sanki. İşte sporun çocuklar için yararları;


Bedeni besler

Kilo kontrolü, motor becerileri, kalp sağlığı, esneklik gibi fiziksel gelişime etkisi büyüktür. Spor, solunumu arttırdığı için kandaki oksijen miktarı artar ve organlar temiz kanla beslenir.

Yaşamı disipline eder

Spor, çocuğun özgüven kazanmasına, sabırlı olmasına, hedefler oluşturmasına, zamanını iyi yönetmesini öğrenmesine yardımcı olur.

Duygusal yaşantıyı dengeler

Araştırma sonuçlarına göre, spor yapanların spor yapmayan çocuklara göre, duygusal olarak daha dengeli ve daha dışa dönük bir karaktere sahip olduklarını belirtmiştir. çocukların girişken, kontrollü, özgüvenli olmalarını sağlar.

Yaşamın dengesini sağlar

Spor yapan çocukların sosyalleşmelerinde ve kendilerini ifade edebilmelerinde daha rahat oldukları araştırmalar sonucunda çıkmıştır. çocuğun sorumluluk almalarında akranları tarafından kabul edilmelerinde ve yeri geldiğinde liderlik duygularını göstermede yardımcı olur.

Fiziksel ve ruhsal sağlığın ilacıdır

Harvard üniversitesi psikiyatrlarından Dr. John Ratey, kitabında, spor ve egzersizin beyin hücrelerinin yapımında ve korunmasında rol alan proteini arttırmada etkisi olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, dikkat gelişimi, bilişsel gelişmenin oluşması ile ilişkili olduğunu yazmıştır.

Akademik başarıyı destekler

Araştırmacılar, fiziksel olarak aktif olan ve düzenli spor yapan çocukların beyin gelişimi ve öğrenme hızları arasında bir ilişki olduğunu bulmuşlardır. Spor yapan çocukların beyindeki hafıza ve öğrenme bölgelerinin daha büyük olduğunu ortaya koymuşlardır.

Peki ya hangi yaş çocuğuna hangi spor uygundur?

Her çocuğun büyüme ve gelişimi farklıdır. Aynı yaştaki çocukların fiziksel yetenek ve olgunlukları da birbirinden farklıdır. Bu yüzden çocukların katılacakları spor faaliyetleri her çocuk için uygunluk göstermez. Anneler çocuklarını iyi tanıyıp onlara uygun spor faaliyetlerini seçmelidirler.

2-3 yaş dönemi

Bu yaş çocukları koşma, yakalama, zıplama gibi temel hareketleri yapabildiklerinden bu yaş çocukları bol bol oyun oynamaları sağlanmalıdır. En uygun olan, bahçede koşma, trombolinde zıplama ve dans onlar için en uygun olanlarıdır.

4 yaş dönemi

Bu yaş çocukları artık tüm fiziksel aktivitelere katılabilirler. özellikle jimnastik, dans ve yüzme gibi sporlar bu yaş çocuğunun kaslarının gelişimine çok yardımcı olacaktır.

5-7 yaş dönemi

Bu yaş çocukların bireysel spora yönlendirmek daha uygun olacaktır. Bu dönemde fiziksel dengenin gelişimi ve dikkat süresinin uzaması ile hareketli nesneleri daha iyi izleyebilirler. İp atlama, seksek, jimnastik, bisiklete binme gibi sporlar uygundur.

8-10 yaş dönemi

Bu çağda, çocukların daha karmaşık aktiviteleri yapabilme becerilerinde artış olur. Kurallara uyma ve takımla hareket edebilme yetileri başladığından, tenis, yüzme, basketbol, futbol, voleybol, yelken, hentbol aikido, binicilik, okçuluk yapabilirler.

10 yaş ve sonraki dönem

Bu dönemde fiziksel gelişim için daha sistemli ve programlı spor yapmak faydalı olacaktır. çocuk teknik ve taktiği rahatça öğrenip uygulayabilir. Sosyal açıdan ilişkilerin, iletişimin, arkadaşlığın gelişmesinde sporun çok faydası olacaktır.

Merhaba Sevgili kk üyeleri. Anne değil ama bu konuya dikkat çekmek istiyorum çünkü, içinde bulunduğumuz yılda özelikle çocuklarda 'OBEZİTE' sıklıkla görülmektedir. Bu durum giderek vahimleşirken bir önlem alınmalı. Reklamlar yapılıyor spotlar açılıyor. Bilinçlendirmeye çalışıyoruz annelerimizi babalaramızı. Özelikle şu dönemlerde şişman kızlı, erkekli çocuklar görüyorum. Çocuklarımızın bu durumlara gelmeden birşey yapmalıyız , bunun en iyi çözümü SPOR.

Çocuklarımıza gelişmeye başlarken fast food 'tan uzak tutmalıyız.

Çocuğunuzun hangi spora yatkın oldugunu görüp , o spor dalına yönlendirilmelidir.

Çocugunuza sporun faydalı eylenceli oldugunu aşılamalısınız.

Spor dallarımız ;


  • TENİS SPORU
  • VOLEYBOL SPORU
  • KAYAK SPORU
  • MASA TENİSİ SPORU
  • POLO SPORU
  • SÖRF SPORU
  • SU KAYAĞI SPORU
  • TEKVANDO SPORU
  • SU TOPU SPORU
  • HALTER SPORU
  • JUDO SPORU
  • HENTBOL SPORU
  • GOLF SPORU
  • ATICILIK SPORU
  • ATLETİZM SPORU
  • BASKETBOL SPORU
  • BİNİCİLİK SPORU
  • BİSİKLET SPORU
  • BOKS SPORU
  • CIMNASTIK SPORU
  • ÇİM HOKEYİ SPORU
  • ESKRİM SPORU
  • FUTBOL SPORU
  • KANO SPORU
  • KÜREK SPORU
  • KIŞ SPORLARI SPORU
  • OKCULUK SPORU
  • YELKEN SPORU
  • YÜZME SPORU ;

    Bukadar spor dalından elbette birini sevecektir. Lütfen çocugunuzu spora yönlendirin Hem zihinsel, hem bedensel , hemde fiziksel gelişimide olumlu yönde olurken sosyal hayatıda Pozitif olur.





    1. Spor yapmak her şeyden önce eğlencelidir. Çocuğunuz bir şeyle uğraşıyor olmanın yanında, bir aynı amaca ve ilgiye sahip bir gruba da dahil olmanın keyfini yaşar.

    2. Bilimsel araştırmalar göstermektedir ki, spor yapan çocuklar –özellikle kız çocukları– fiziksel yapıları hakkında daha olumlu bir bakışa sahip oluyor ve özgüvenleri daha yüksek oluyor.

    3. Sporla içli dışlı büyüyen çocuklar alkol ve uyuşturucu kullanımına daha az yatkındır çünkü bu yıkıcı faaliyetlerin performanslarını düşürdüklerini açık bir biçimde görebilirler.

    4. Fiziksel aktiviteler stresi azaltmak ve depresyonu önlemek için en iyi yöntemlerden biridir.

    5. Spor yapmak çocukları küçük yaşta disiplinle tanıştırır. Bir hedef koymayı ve o hedefe ulaşmak için nasıl çalışılacağını öğrenirler. Hayatlarında istedikleri şeyleri elde edebilmek için ne kadar çok çalışmaları gerektiğini fark ederler.

    6. Spor yapan çocuklar, hayatta bazen kazanıldığı gibi bazen de kaybedildiğini diğer yaşıtlarından çok daha erken öğrenirler. Bu iki durum içerisinde de ayakta kalmayı başarırlar ve hayal kırıklıklarıyla çok daha iyi baş ederler.

    7. İstatistikler göstermektedir ki, lise yıllarında sporla uğraşan çocuklar daha başarılı bir akademik hayata sahip olurlar.

    8. Spor yapmak, takım çalışmasını ve liderlik özelliklerini geliştirir. Oyunu kazanabilmek için birlikte çalışıp, iyi bir takım oyunu çıkarmaları gerektiğini öğrenirler.

    9. Spor yaparken refleksler, stratejik düşünme ve matematik zekasını geliştirir.

    10. Düzenli egzersiz hayat kalitesini belirgin bir şekilde yükseltir. Küçüklüğünde egzersiz yapanların yetişkin dönemlerinde spora devam etme oranı diğer kişilere göre daha yüksektir.

    Nereden bakarsanız bakın, spor yapmanın çocuğunuza kazandıracağı çok şey var. Nereden başlayacağınızı tam olarak bilemiyorsanız, bir çok farklı sporu deneyerek zamanla çocuğunuz için en uygun olanı bulabilirsiniz.
    Ve son olarak, bu yazıyı okurken çocukluğunda sporun eksikliğini hissedenler için: Unutmayın, hiçbir zaman geç değildir!


    ÇOCUĞUN SPORA BAŞLAMA YAŞI: 4 yaş civarıdır
    Çocuğun spora ve düzenli egzersizlere, özellikle cimnastik ve yüzme gibi sporlara en erken başlama yaşı 4 yaş civarıdır. Bu dönemde çocuk önce çevrenin farkına varmaya başlar, kıskançtır, olaylar arasındaki ilişkileri anlayamaz, büyüsel düşünce belirgindir, nedensellik, niyet gibi kavramlar gelişmektedir. Abartılı öyküler anlatır, abartılı davranışlar dener, hareketlilik ileri derecededir. Aşırı baskılı tutum istenmeyen davranışın sürmesine neden olur ve çok konuşur. Bu nedenle kontrolünü kazanabilmesi ve coşkusunu yaşabilmesi için büyük oyun alanlarına gereksinimi vardır. Hareket etme isteğinin güçlü olması nedeniyle davranışlarında belirsizlikler bulunur ve atak davranışları zaman zaman sorunlara yol açabilir.
    ÇOCUK 5 YAŞINA GELDİĞİNDE: Yön kavramı gelişir, desteklenmelidir.
    Bu dönemde çocuk çevresine uyum sağlamaya başlar. Kendisini biraz daha tanımaya başlar, tutarlılık ve kararlılık kavramlarını anlayarak bunlara gereksinim duyar. Ancak dünyası hala bulunduğu yer ve zamanla sınırlıdır. Evine, anne ve babasına bağlılığı ve bağımlılığı sürmektedir, buna karşılık çevresini de genişletmek ister. Yine bu dönemde yön kavramı gelişmeye başladığı için desteklenmelidir. Tutarlı davranışlar onu güvenli kılar, oyunsa en temel gereksinimidir.
    5 yaş, spora başlamak için oldukça uygun bir dönemdir. Ancak bu dönemde çocuğun oyuna olan gereksinimi üst seviyelerde olduğu için oyun ağırlığı daha belirgin spor faaliyetleri seçilmelidir. Aşırı yorgunluk ve bitkinliğe neden olacak çalışmalar, bedensel gelişim kadar ruhsal ve zihinsel gelişimi de olumsuz etkileyecektir. Öğrenmeye en açık olunan 5 yaş döneminde tek yönlü yoğun uğraşlardan da kaçınmak gerekir çünkü, bu tür uğraşlar kişiliğin çarpık gelişmesine neden olabilir.
    Yoğun yarışmalarsa çocuğun dengesini bozar, gelişimini aksatır. Herkesin bir nedenle kazanacağı yarışma türleri destekleyici ve yüreklendirici olmaktadır. Bu yaşlardaki kırgınlıkların kalıntıları ileri yaşlara taşınır.
    OKULA BAŞLARKEN: Sporun olumlu katkılarının en yoğun yaşandığı dönemdir.
    Somut işlemler dönemi de başlar. Çocuğun cinsel kimliği oluştuğu için kendi cinsiyetinden arkadaşlarıyla bir arada bulunur. Bedensel ve ruhsal olarak dengeli bir dönemdedir. Sporun olumlu katkılarının en yoğun yaşandığı dönemdir bu nedenle de antrenör ve sporcular özdeşim nesnesi olmaya başlar. Yine bu dönemde somut yargılama olmadığı için dövüş sporlarının felsefesini kavramakta zorluk çekerler. Gruba ve arkadaşlara olan bağımlılık ağırlık kazanmaya başlar, farklı yeteneklerini sınama ve farklı uğraşlara kayma sık görülür. Bu bir tanıma sürecidir. Kendi fikirlerini sınama ve paylaşma yolunda büyük istek duyar, merak ve macera dürtüsü gelişir.
    ERGENLİK YILLARI: Spor, bu dönem gençlerinin temel gereksinimlerine doyum sağlayacak önemli bir etkinlik alanıdır.
    Kendisini tanıma yolunda büyük istek duyduğu dönemlerdir. Bu dönemdeki hızlı bedensel, ruhsal ve zihinsel değişimlere uyum sağlamakta güçlük çeker. Bir gruba ait olma duygusu çok güçlüdür. Özdeşimi anne ve babası dışındaki tüm popüler kişi ve gruplar olabilir. İlgisi karşı cinste yoğunlaşır. Yoğun çelişki ve ikilemlerin yaşandığı bir dönemdir. Bunlar arasında, güven-güvensizlik, aşırı hareket-aşırı durgunluk, başarı-başarısızlık, bağımlılık-bağımsızlık, aşırı dikkat-aşırı dikkatsizlik, kırılganlı k-aldırmazlık, özverili-acımasızlık gibi kavramlar sayılabilir.

    Spor, bu dönem gençlerinin temel gereksinimlerine doyum sağlayacak önemli bir etkinlik alanıdır. Kendisini, gücünü, yeteneklerini tanıyacak, sınayacak ve geliştirecektir. Yarışma, kazanma, kaybetme gibi konularda baş etme yolları arayacaktır. Bir gruba ait olma ve paylaşma duygularını yaşayabileceği sağlıklı bir ortam bulacak, sağlıklı özdeşim nesneleri bulma olasılığı artacaktır.
    ERKEN YAŞTA SPORA BAŞLAMAK...
    Sporun yararları ve gerekliliği konusunda önemli ölçüde fikir birliği sağlanmaktadır. Özellikle erken yaşlarda spora başlamanın getireceği alışkanlık, ileride yaşam boyu spora katılımın temellerini atacak, sağlıklı ve zinde bir organizma kazanılmasına yardımcı olacak, üretken ve mutlu bireyler olmayı sağlayacaktır. Öte yandan, erken yaşlarda katılımla ilgili olarak, bazı bilgilerin her kesim tarafından bilinmesi ve hatırlanması yararlı olacaktır. Özen gösterilmediğinde, yararlı olması hedeflenen uygulamalar, küçük yaştaki bireyleri hem bedensel hem de zihinsel olarak olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
    Her çocuğun fiziksel, ruhsal, zihinsel ve toplumsal gelişimi birbirinden farklıdır ancak, belli gelişim dönemleri, eğilimler ve belirli davranış kalıpları hemen her çocukta ortaktır. Çocuğun gelişme dönemleri birbirinden kesin sınırlarla ayrılmaz. Gökkuşağının renkleri gibi bir önceki dönemin özelliklerinin geçişleri ve izleri bir sonraki dönemde de kendisini gösterebilir. Bu dönemlerin özellikleri anne ve babalar, antrenör ve eğiticiler hatta çocukların kendileri tarafından bilindiğinde, hazırlanacak programlar daha başarılı ve sağlıklı olacaktır. Böylece katılım ve paylaşım artacaktır.

    Bu bağlamda spor, çocukluk ve ergenlik döneminde sağlıklı büyüme ve gelişmeyi destekler, çok yönlü gelişmeye olanak sağlar. Gelişim, özelliklerini bilen niteliklerinin olması, bu olanakların tüm gençlere ulaşabilir yaygınlıkta bulunması gerekmektedir. Hatalı yaklaşımlar en kırılgan dönemlerini yaşayan gençler için çok örseleyici yaşantılara neden olabilmektedir. Çocukluk ve ergenlik döneminde bedensel etkinliklere katılım büyüme ve gelişmeyi desteklemektedir.
    Her çocuğun günde en az bir saat kadar fiziksel olarak aktif olması gerekmektedir. Bu şekilde, kalp ve damar, hareket, solunum sistemi sorunları ile diyabet gibi daha ileri yaşlarda ortaya çıkma olasılığı olan hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması mümkündür. Uygun ve bilinçli bir şekilde planlanmış fiziksel etkinlikler ve sporla bu sistemlerin işlevleri daha verimli düzeye getirilebilir.
    SPOR YAPAN ÇOCUĞUN BESLENMESİ
    Gerek sağlıklı bir yaşam gerekse katıldıkları spor etkinlikleriyle ilgili olarak çocukların doğru beslenme alışkanlığı geliştirmeleri için desteklenmeleri gerekmektedir. Çocukların beslenmeleri büyüme döneminde oldukları dikkate alınarak düzenlenmelidir.
    SPORLA İLGİLİ ÖNLEMLER
    - Yarışma sporlarına katılımla ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi amacıyla çocukların ayrıntılı bir kontrolden geçmeleri gerekmektedir.
    - Diyabet, astım gibi kronik sağlık problemi olan çocukların uygun yönlendirmeyle çeşitli spor etkinliklerine katılabilmeleri mümkündür.
    - Yarışmaya yönelik halter gibi ağırlık kaldırmayı içeren spor dalları ile başa alınacak darbelere açık spor dallarına katılım ergenlik dönemi sonuna kadar önerilmektedir.
    - Uzun mesafe koşularına katılım içeren yarışmalar ve antrenmanların ergenlik dönemi sonuna bırakılması önerilmektedir.
    - Aynı vücut bölgesine sık tekrarlayan yüklenmelerin yer aldığı spor dallarına katılım ve antrenman şekli özellikle kıkırdak zedelenmelerine yol açabileceğinden dikkat edilmeli ve gerekirse koruyucu malzemelerin kullanılması sağlanmalıdır. Aşırı kullanım durumları olarak isimlendirilen bu sorunlar bazen basit ağrılar şeklinde başlayabilir. Öncelikle sorunun ciddi olabileceğinden şüphelenilmeli ve uzman bir hekime danışılmalıdır.
    - Açık havada ve sıcak ortamda spora katılım, vücut alanları büyüklere oranla daha küçük olan çocuklarda, ısı birikimine bağlı sağlık sorunlarına yol açabileceğinden çalışmalar sırasında sık ve az miktarlarda su içme ve gölgede dinlenme molaları verilmelidir. Çocuklar çok sıcak ve nemli havalarda dış ortamlarda yapılan çalışmalara sokulmamalıdır. Yüzme dalında vücut yağ dokusu az olan ve soğuk suya henüz alışkın olmayan çocukların antrenmanları sırasında sı kayıplarını en aza indirmek için sık dinlenme ve ısınma araları verilmelidir.

    AİLELER İÇİN...
    - Aile bireyleri, çocukların katılımları açısından bir örnek oluşturacak şekilde spor yapmalı veya kendileri de fiziksel olarak etkinlikte bulunmalıdır.
    - Çocukların spora katılımları desteklenmeli, ödüllendirilmeli ve ilgi gösterilmelidir.

 
Back
X