• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Unutkanlık için vitamin..

leyla_eryaman

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Mayıs 2011
111
0
46
İstanbul
Arkadaşlar,
yoğun iş temposu sebebiyle unutkanlık benim gibi çoğu kişininde düşmanıdır, amerikadan kuzenim gelirken nature made "super b-complex" aldırdım.. içinde c vitamini ve folic asid de var.. unutkanlığa ve halsizliğe b vitaminleri iyi geliyormuş ve ayrıca yediklerinizi enerjiye dönüştürmeye yardım eder ayzıyor bu da bir artı oldu tabikii :) kullanmaya başladım gün aşırı alıyorum bilgi vericem bakalım hissedebilecekmiyim farkı :)
 
Unutkanlığı dert etmeyin
Zihin yorgunluğunu yenmek ve yüksek zekaya sahip olmakta beslenme çok önemli rol oynuyor. Ancak, şifalı bitkilerin de zekayı canlandırıcı etkileri var. Genelde yaşlılar için büyük bir sorun olan unutkanlık, artık gençlerde de görülüyor.
İki çeşit unutkanlık var.
*Birincisi basit unutkanlık, geriye dönüşü olan düzelebilen unutkanlık. Daha çok stres ve depresyonla oluşuyor.
*İkincisi ise kötü huylu unutkanlık. Hafıza kaybı, yani 'Alzheimer' hastalığı gibi beyindeki ağır hücre yıkımıyla ilgili oluşuyor. Beyindeki hücreler arası enerji transferinin bozulması, hücrelerin bilgileri kaydetme, tekrar çağırabilme, bilgileri depolayabilme ve özelliklerinin bozulması, unutkanlık olarak tanımlanıyor.
Hafıza gücünü artırmak için, vitamin almak, dengeli beslenmek, temiz havada egzersiz yapmanın yanı sıra bitkilerin şifalarından da yararlanmak mümkün.
* Kırmızı biber: İçerdiği bolca C vitamini sayesinde, uyarıcı etki göstermektedir. Özellikle acı olanı tercih edilmelidir. Dimağı kuvvetlendirici olmasının yanı sıra, soğuk algılındığında meydana gelen ağrıların giderilmesi için de iyi bir kaynaktır.
*Ceviz: Her gün bol miktarda ceviz yenilmesi, hafızayı canlı tutmaktadır. Görüntü olarak da beyni andıran bir özellik taşıması, dikkat çekicidir. Konsantrasyon güçlüğü için etkilidir.
*Üzüm: Özellikle kurutulmuş üzüm dimağı kuvvetlendirir. Sınav dönemlerinde öğrenciler için bulunmaz bir besin kaynağıdır. Unutkanlık için her gün yenilmelidir.
*Soğan: Sarımsak gibi, kan dolaşımını sağlayıcı ve kanı temizleyici etkiye sahiptir. Damarda tıkanıklık yapan maddelerin fonksiyonlarına engel olur. Beyinsel faaliyetleri artırır. Zihin yorgunluğuna iyi gelen soğan, adeta C vitamini deposu. Mikroplara karşı vücut direncini güçlendirirken, damar sertliği, grip, astım ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu koruyor. Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesinde de önemli rol oynuyor.
*Buğday: Buğday unu; konsantrasyon bozuklukları ve ilgisizlik gibi durumlarda, dikkat eksikliğinde öğrencilerin yardımcısı olarak düşünülebilir. İçerdiği E vitamini sayesinde de hücrelerin yenilenmesinde rol oynar ve birçok minarelleri de içermektedir (B1, Ca, Mg, F, K, Fe, Zn, fosfatlar, vb.).
BİBERİYE ZİHİN AÇIYOR
*Biberiye: Dolaşım sistemini düzenleyici ve zihin açıcı etkisi bulunuyor.
*Karanfil: Çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde hafızayı kuvvetlendiriyor, zihni açıcı ve unutkanlığı geçirici etli gösteriyor. Bu çay, kalp çarpıntısına iyi geliyor. Ayrıca, dişleri kuvvetlendirici etkisi de var.
*Ahududu: Bahçelerde yetiştirilebilen bir bitkidir. İnsana zindelik verir. İyi bir zihinsel
yorgunluğu giderici özelliğe sahiptir.
*Kereviz: Unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderir, idrar sökücü özelliği var. B vitamini, demir ve kireç içeren kereviz, böbrek taş ve kumlarının düşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksek tansiyon ve romatizma da da faydalıdır.
 
Çeşitli hastalıkların yanısıra modern yaşam tarzı da unutkanlığa neden olmaktadır. Yoğun stres, zihinsel yorgunluk da unutkanlığa neden olabilmektedir. Günlük hayatta çok fazla önemsemediğimiz unutkanlıklar ilerki yaşlarda bunamaya neden olabilir. Hergün bir fincan kahve içmek, bol bol bulmaca çözmek ve stresten arınmak unutkanlığa iyi gelir ve hafızamızın güçlenmesini sağlar. Beynimizin çok dolu oluğunu hissttiğimiz dönemlerde B6, B12 , folikasit, omega 3 E ve C vitaminlerinin fazlaca tüketilmesi yararlı olacaktır.

Bir bardak kaynar suya 10-15 gr. biberiye bitkisi konur 10 dk bekletilir ve günde 3 kere içilir.
Bir bardak kaynar suya 3 gr. kekik konur. 10 dk. bekletilir, günde 3 bardak içilir.
Hergün kuru üzüm, fıstık, ceviz ve biberiye yenilir.
Öğrencilere sınav öncesi zihin açıcı şu tarifi verebiliriz: 1 adet muz, 10 gr. ceviz, 1 veya 2 yemek kaşığı bal. Muzu halkalar halinde doğrayın, üzerine cevizleri dövrek serpin, cevizlerinde üzerine balı dökün. Bu karışımı sınavdan iki gün önce yapmaya başlayın. Günde 1 veya 2 kase yapabilirsiniz.
 
Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ beyni geliştirmek için doğru beslemenizi sağlayacak yöntemleri yanıtlayarak anlattı:
* İnsan beyni özel olarak beslenir mi?
İnsan, beyin fonksiyonlarının gelişmiş olmasıyla diğer canlılardan ayrılır. Günümüzde, kötü beslenmenin beyinde yaptığı tahribatlar ispatlanmıştır. Hastalanmadan önce, sağlığı korumaya yönelik beslenme ucuz, pratik ve yan etkisizdir. Ciddi bir hastalığın tedavisi hem zor hem de masraflıdır. Bunun için doğru beslenerek beynimizi hastalıklardan korumak önemlidir. Tabiat, her türlü sıkıntının ve acının çaresini bünyesinde barındırır. Doğadaki meyveler, sebzeler, şifalı bitkiler, baharatlar ve hayvansal gıdalar, bizleri daha sağlıklı ve daha mutlu kılmak içindir.
* Çocuk beyni beslenme ile gelişir mi?
Beyin gelişimi anne karnında başlar beş yaşına kadar sürer. Entelektüel gelişimi ise yaşam boyu devam eder. Doğumun ilk yılında beyin için lazım olan tüm besinler anne sütünde vardır. Daha sonraki dönemlerde başta süt olmak üzere, yumurta, et, balık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, mevsim meyvelerini tüketmek gerekir. Çocukluk döneminde beyin gelişimi hızlıdır. Saydığım gıdaların eksiksiz alınması; gerekirse vitamin takviyesi yapılması beyni besler, ileriki dönemde yaşam kalitesini artırır. Fast food türü gıdaların tüketilmesi ise aşırı kilo, vücut direncinde düşme ve hafıza zayıflığına yol açar.
* Yaşlılık döneminde beynin beslenmesi niçin önemlidir?
Beyin, kanla taşınan besin maddeleri ile beslenir. İleri yaşlarda beynin besinlerden yararlanabilme kapasitesi beyne giden damarların yapısı, yıpranmaya ve kan akımının azalmasına bağlı olarak düşer. İleriki yaşlarda beynin besin ihtiyacı değişir. Çocukluk ve erişkin dönemindeki beslenme düzenini, ileri yaşta sürdürürsek, beyin fonksiyonları açısından fayda elde edemiyeceğimiz gibi, birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarmış oluruz. Yaşlılıkta, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların oluşması hekim tarafından bazı besin maddelerinin yasaklanmasına sebep olur. Fakat beslenmede asıl amaç yaşa uygun gıdalar alarak, hastalıkları önlemektir.
* Yaşlanınca hangi gıdaları azaltmalı?
Yaşlılıkta kırmızı etten kaçınılıp, balık ve katkı maddesi ile beslenmemiş tavukla et ihtiyacı karşılanmalıdır. Bol oranda yeşil sebze tüketilmelidir. Şekerli, aşırı tuzlu, unlu maddeler, pirinç pilavı, beyaz ekmek ve tüm tatlılar mümkün olduğu kadar beslenmeden çıkarılmalıdır. Makul ölçülerde süt ve yoğurt, taze meyve ve sebze, kuru baklagiller, balık veya balık yağı, kepekli ekmek tüketmeli. Bunun yanında hekime danışılarak takviye vitaminler de alınabilir.
Aklı korumanın yolu mutfaktan geçer
ESRA TÜZÜN
* Sıkça görülen beyin kökenli hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmeli?
Beyin hastalıklarının oluşmasında tansiyon, yüksek şeker gibi hastalıkların, genetik yapı ve çevresel etkenlerin varlığı tartışılmaz. Yaşam için gerekli olan gıdaların, yeterli ve doğru alınması, pek çok hastalığın oluşumunu engeller.
BEYNİ GENÇ TUTUN
Arı poleni, üzüm çekirdeği, A, E, C ve B vitamini, balık, yeşil çay ve baharatlardan, biberiye, zencefil, dereotu, fesleğen, bir tür bitki türü olan gingo biloba faydalıdır. Doğal yetişmiş yeşil yapraklı sebzeler ile mevsiminde yetişmiş meyvelere ağırlık verilmelidir.
HAFIZAYI GELİŞTİRİN
B vitamini, balık ve balık yağı, E ve C vitamini, gingo biloba, ada çayı, yeşil çay, siyah çay, meyve çayları, kahve, biberiye, zencefil ve karabiber faydalıdır. Özellikle kakulenin beyni canlandırıcı etkisi vardır.
FELCE KARŞI ETKİLİ GIDALAR
Çocuk yaştan itibaren, yağ, şeker ve unlu yiyeceklerden kaçınmak, hayvansal gıda olarak balık, tavuk, süt ve yoğurt tüketmek, bol sebze ve meyve yemek, alkolden, fast food tarzı gıdalardan uzak durmak ve kilo almamak kişiyi felçten korur.
UYKU BOZUKLUĞU İÇİN
Bol sebze ve meyve tüketimi yapılmalı, yoğurt ve süt dışında hayvansal gıdalardan kaçınılmalıdır. Melisa ağırlıklı içinde anason ve papatya bulunan çaylar uykusuzluğa iyi gelir. Kahve, çay ve asitli içecekler akşam alınmamalıdır.
STRESE KARŞI DİRENİN
Özellikle B vitamini yönünden zengin besinler bolca tüketilmelidir. Badem, tahıl ürünleri, makarna, irmik, zeytinyağlı yemekler, taze süt ürünleri, meyve suları, balık yemek strese iyi gelir. Bunun yanında fesleğen, limon, nane ve gül suyu da tavsiye edilir...
 
unutkanlık baş gösterdiyse b12 vitamini almak gerekir,aile hekimine gidip bu vitaminin kandan ölçülmesini istemek lazım normal sınırlarda bile çıksa bi süre vitamin b12 kullanmakta fayda olabilir. sadece b12 şeklinde satılan ilaçları ya da çeşitli b vitaminlerini içeren "multivitamin" tabletlerini bi doktora danışıp yazdırabilirsiniz. yazdırmadan ya da sgk nın ödemediği bi vitamin kompleksiyse doktora danışmadan almayın derim ben... tabi düzgün beslenmek de önemli elbette; ama bence öyle aktarlık özel besin gereksinimi yok bunun için, doktora danış, düzenli beslen yediklerin çeşitli olsun, düzeliyo...
 
Son düzenleme:
Back