Çevremizdeki birçok kişi unutkanlıktan yakınıyor. Unutkanlık sadece yaşlıların değil, gençlerinde yakındığı sorunların başında geliyor. Unutkanlık bazen hayati hatalara bile neden olabiliyor. Basit unutkanlıkların yanında, hayatta birçok önemli konuları da unutanların şikayetleri ile karşılaşıyoruz. Evden çıkarken anahtarını, telefonu unutanlar, öğrendiği bir konuyu kısa sürede unutanlar için uzmanlar birçok püf noktaları öneriyor. Hafızayı güçlendiren birçok egzersizler de bulunuyor. Ancak hafızayı canlı tutmak için beslenmenin de önemi tartışılmaz. Bazı besinler beyin sağlığını koruyor. Bu özellikleriyle de hafızayı kuvvetlendiriyor.
Hafızayı kuvvetlendiren besinler
Gülük yaşamın koşuşturması, yoğun çalışma temposu ve stres nedeniyle birçok insanın yakındığı unutkanlık sorunu, bazı besinlerin düzenli tüketilmesiyle giderilebiliyor. Güçlü bir hafızaya sahip olmak günlük beslenme planında şu besinlerin tüketilmesi yararlı oluyor.
Ispanak: B grubu vitaminler ve folat içerir, E vitamininden zengindir. Beyin hücrelerini zararlı serbest radikallere karşı korur.
E vitamini zengini diğer besinler: badem , brokoli , kivi , mango , ayçiçek tohumu , domates .
Balık ( Omega 3 ): Omega 3 beyin fonksiyonlarında önemli bir rola sahiptir . Davranış ve bilişsel olaylarda etkilidir. En iyi Omega 3 kaynakları somon , uskumru , hamsi , sardalye , ringa balığıdır. Ceviz ve keten tohumu da omega 3 açısından zengindir. Eksikliğinde depresyon, disleksi (öğrenme bozukluğu), dikkat eksikliği vb. görülür.
Süt, yoğurt, peynir: süt ve süt ürünleri mükemmel birer protein kaynağıdırlar. Vücuda yavaş ve sabit bir enerji kaynağı sağlayıp, gün içinde hafızamızın canlanmasına destek olurlar . Protein içeren besinler aynı zamanda vücudu uyaran kimyasallar olan epinefrin ve dopamin seviyelerini de arttırırlar.
Yumurta: Beyindeki hafıza bölümü için gerekli olan vitaminleri (A, D, B12, B grubu) barındırır. Beyinden sinyal alıp, gönderme için gerekli önemli bir aminoasit olan tirozini içerir, vücudun uyanık kalmasını sağlar. Kırmızı üzüm, kivi, portakal ve elma da beyin gücünün artışı için diğer mükemmel besinlerdir.
Bitter çikolata: Beyin reseptörlerini aktive etmek için endorfin salınımını arttır. Yüksek kakao içeriğine sahip birkaç bitter karesi güçlü antioksidanlar içerir, doğal uyarıcıları sayesinde odaklanma ve konsantrasyonu artırır
Yaban mersini, çilek, böğürtlen: Beyini serbest radikal hasarından korumada etkilidirler. Bellek arttırıcı fitokimyasal olan antosiyaninden zengindirler.
Tam tahıllar: Esmer pirinç, esmer ekmek, yulaf, darı vb. B6, B12 ve folik asit içerirler. Hafızayı korumak, konsantrasyon ve beyine kan akışını sağlamak için gereklidirler.
Kuruyemiş ve tohumlar: Ruh halini pozitif yönde etkilerler .
Kabak ve ayçekirdeği kognitif fonksiyonları arttırırlar. Uykusuzluk ve hafif depresyon durumlarında rahatlamaya yardımcı olur.
Kırmızı lahana: Beyin hücre hasarını azaltmak ve uzun süreli hafızayı canlandırmak için gerekli polifenolleri ( fisetin ) içerir, bu Alzheimer hastalığının önlenmesi ve tedavisinde yararlıdır. Kırmızı soğanda iyi bir seçimdir.
Brokoli ve kuşkonmaz: K vitamininin zengin kaynaklarıdır . Bilişsel fonksiyonları ve beyin gücünü arttırmada etkilidirler.
Fısıtk ezmesi: Beyinin odaklanması ve dikkat için gerekli olan B6 vitamininden zengindir. Kızarmış bir dilim ekmek üstüne 1 yemek kaşığı kadar fıstık ezmesi ve üzerine eklenmiş muz dilimleri ile B6 vitamininden zengin bir ara öğün yapabilirsiniz.
Su: Dehidratasyon (susuzluk) beynin kortizol denen bir hormon salgılamasına neden olur. Bu hormondaki artış beynin bilgi depolama kısmının küçülmesine ve hafıza gücünün azalmasına neden olur . Kortizol adrenalin üretimini de arttırır, bu artış beyin fonksiyonunu etkiler ve hafızayı bozar.