Mutfak Püf Noktaları Un helvası yapar mısınız?

Beyhatun

Bin zulme uğrasan da bir zulüm yapma...
Kayıtlı Üye
22 Eylül 2010
2.510
57
363
Slm arkadaşlar un helvasını çok severim ama istediğim kıvamda bir türlü yapamıyorum.başkaları beğeniyor ama ben kendim un gibi ağızda dağılsın istiyorum.benim yaptığım yumuşak oluyor lokum gibi.siz nasıl yaparsınız ,ölçüleriniz nedir acaba? arkadaşımın biri yapmıştı bıçakla kesmişti ,un gibiydi tadı.kendisini göremedim görsem soracam ama onun yerine size sorayım dedim.cevaplarınızı bekliyorum.

akşam anneme sorayım onun güzel yaptığını söylerler ama ben yemem irmik helvası çok severim ben ımmmm

canım bende senin ddiğin gibi severim,gçen hafta tutturdum anneme böyle yap diye,o da önce unu kavurdu sonra yağını koydu böylece hafif ağızda dağılan un helvamız oldu

canım bende senin ddiğin gibi severim,gçen hafta tutturdum anneme böyle yap diye,o da önce unu kavurdu sonra yağını koydu böylece hafif ağızda dağılan un helvamız oldu

önce unun kavrulduğunu hiç görmemiştim,belkide budur püf noktası ağızda un gibi dağılmasının.teyzeme bi de ölçülerini sorsanız

Un ve tereyağı bir tencereye koyup, yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavuruyorsunuz.Un bir süre sonra (en az 35 dakika), sıvılaşmaya başlıyor. O aşamada biraz daha devam ediyorsunuz.Rengi hafif koyulaşmaya başladıktan sonra, sütü ekleme vakti geliyor. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek. Anneannemin yaptığı bir diğer test de, 1 kaşık sütlü karışıma ufak bir parça kavrulmuş undan koymakmış. Eğer koyduğunuzda cozzz diyorsa, tamam dermiş.
Un kavrulurken, başka bir kap içerisine süt ve vanilyayı koyuyorsunuz. İçine toz şekeri de ekleyip, şekeri iyice eritiyorsunuz. Un kavrulduktan sonra, şekerli süt karışımını tencereye boca ediyorsunuz. Bu sırada ocağın altını daha harlı açın. Zaten kısa bir sürede un sütü çekiyor.Çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyorsunuz. Katılaşınca altını kapatıp, demlenmeye bırakıyorsunuz. Kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilirsiniz. Afiyet olsun.

Un ve tereyağı bir tencereye koyup, yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavuruyorsunuz.Un bir süre sonra (en az 35 dakika), sıvılaşmaya başlıyor. O aşamada biraz daha devam ediyorsunuz.Rengi hafif koyulaşmaya başladıktan sonra, sütü ekleme vakti geliyor. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek. Anneannemin yaptığı bir diğer test de, 1 kaşık sütlü karışıma ufak bir parça kavrulmuş undan koymakmış. Eğer koyduğunuzda cozzz diyorsa, tamam dermiş.
Un kavrulurken, başka bir kap içerisine süt ve vanilyayı koyuyorsunuz. İçine toz şekeri de ekleyip, şekeri iyice eritiyorsunuz. Un kavrulduktan sonra, şekerli süt karışımını tencereye boca ediyorsunuz. Bu sırada ocağın altını daha harlı açın. Zaten kısa bir sürede un sütü çekiyor.Çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyorsunuz. Katılaşınca altını kapatıp, demlenmeye bırakıyorsunuz. Kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilirsiniz. Afiyet olsun.

teşekkürler , keşke malzemelerin ölçülerini de verseydiniz.

önce unun kavrulduğunu hiç görmemiştim,belkide budur püf noktası ağızda un gibi dağılmasının.teyzeme bi de ölçülerini sorsanız

annem herşeyi göz kararıyla yaptığı için bilmiycğim canım ölçülerini :/
önce unu hafif sararana dek kavurdu ve yağını koydu pembeleşene kadar da yağıyla kavurdu sonrası malum zaten. bilmiyorum bu püf noktasımıdır ama ağızda kurabiye gibi dağıldı

olsada yesek!!
annem çok güzel yapar, ben tersine lokum gibi olunca bayilirim, annem bazen un gibi agizda dagilandan yapiyor, püf noktasi var tabi :)
tencereye ay çiçek yagini koyuyor, yag isininca unu ekliyor (ne çok civik olacak nede çok kati) kisik ate$te kari$tirarak kavuruyor, ardindan $erbetini katiyorr eger altini hemen kapatirsa lokum gibi oluyor, ama eger altini kapatmadan 3-4dk kari$tirinca tepsiye yayiyor ve biçakla kesiyor, soguyunca sert oluyor kitir kitir :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…