Benim de rezerve azlığım var. AMH 0,47 yaşım 38. Eşimde bir problem yok. Rezerv azlığında aşılama denemenize gerek yok, aşılama spermlerde bir problem var ama yumurtalar iyi ise denenmeli. Dr umuz aşılamanın para kaybı olacağını söyledi, biz de hemen tüp bebeğe başladık. (rapor için rezerv azlığı olması eterli, aşılama şartı yok. )
1 denemede 2. gün kan testleri ile başladık, rahim filmi veya histeroskopi ile tutunmaya bir engel var mı bakmadık. 2 orta kalite embriyom oldu 3. gün 2 adet taze transfer yapıldı sonuç negatif. 1 ay dinlendim ertesi ay ikinci denemeye başladık. sadece 1 adet orta embriyom kaldı, 3. gün taze transfer yapıldı sonuç negatif. Histeroskopi oldum meğerse aynı zamanda T rahim varmış ve bu tutunmayı engellermiş, tutsa bile düşük olma ihtimali yüksekmiş, düzeltildi. Aynı zamanda yumurta kalitesi için biosteron kullandım. 1 ay sonra 3. denemeye başladık. (ara vermememin nedeni menapoza girmemin yakın olmasıydı, gerçi FSH 10 un üzerine çıkmadı bu süreçte. Bu da tutmasaydı 1 sene ara verecektim, vücudum da psikolojim de çok yoruldu) Bu sefer mikro enjeksiyon yapıcaz dedi (ben zannediyordum hep öyle yapılıyor) 2 orta kalite 1 iyi kalite embriyom oldu, bu sefer çok istedim, 3 ü de transfer oldu. 2 si tuttu, 1 i sağlıklı olarak devam etti, 1 i kese iken kayboldu. Şu an 39. haftamdayım kızımın gelmesini bekliyorum hayırlısıyla. (Normal doğum taraftarıyım)
Diyeceğim benim gözlemlediğim bu süreçte sonucu etkileyecek çok kriter var. Rezerve azlığında yumurta kalitesine yüklenmek çok önemli, zaten az sayıda embriyo oluyor o da kaliteli olmalı ki tutsun. Tutması için, rahim uygun mu, tüpler tıkalı mı, iltihap mı akıyor, vücut ret ediyor serum mu lazım, çok kapsamlı tetkik yapılması lazım... Pkos varsa rahim dinlenmeli, genelde dondurulmuş transfer yapılıyor. Spermlerde sorun varsa en iyi sperm ve en iyi döllenme için mikroenjeksiyon veya başka kontrollü yöntemler uyguluyorlar. Yani bu kadar neden ve yöntem varken neyin ne için yapılması gerektiğini, önce bizim araştırıp bilgilenip bilerek talep etmemiz gerek. Çünkü maalesef çoğu Dr saçma bir şekilde her tüp bebek denemesinde bu sefer bunu ekleyelim diyerek en az 4-5 deneme yapmamıza, sağlık, moral, para kaybetmemize sebep oluyor. Baştan yapsana halbuki hepsini, nokta atışı yapıcaz da belki 1. de tutacak. Araştırın çok araştırın.
Allah isteyen herkese en kısa zamanda nasip etsin inşallah.