• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.739
28.000
798
49
Uhu Lekesi


japon-yapistiricisi-nasil-cikar_646x340.jpg


Uhu

Uhu, bağlantı oluşturma veya onarma gibi işlerde kullanılan genel kullanımına yönelik olan bir yapıştırıcı markasıdır. Bununla birlikte Türkiye'deki marka bilinirliğine bağlı olarak artık bir yapıştırıcı türünü de temsil eder hale gelmiştir.


Uhu Lekesi

Uhu, birçok eşya ve nesne için eski haline getirme veya birleştirme ihtiyacını karşılarken, uhu kullanımının yaygınlığına bağlı olarak da uhu lekesi en sık karşılaşılan lekelerden biridir. Bu yüzden uhu kaynaklı leke oluşmasını engellemek için uhu kullanmadan önce ürün talimatlarını okumanız, çalışma bölgenizi korumanız ve eski bir giysi veya çalışma önlüğü kullanmanız gibi önlemleri almanız gerekir.


Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

Kuru temizleme yapılması gereken giysi ve kumaşlar için veya uhu lekesi bulunan kumaş son derece narinse (ipek gibi), uhu lekesini çıkarmaya başlamadan önce bir temizleme profesyonelinden tavsiye almanız yerinde olacaktır.
 
Giysideki Uhu Lekesi Nasıl Çıkar ?


Giysideki Uhu Lekesi

Bu sayfada yer alan uhu lekesi çıkarma tavsiyeleri yalnızca yıkanabilir giysiler için geçerlidir.


Giysideki Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Çoğu lekeden farklı olarak, uhu lekesi için müdahalede bulunmadan önce uhunun kurumasını beklemek en iyisidir. Aksi taktirde, uhu lekesini çıkarmak için kullandığınız malzeme (örn. kağıt havlu), lekeye yapışarak veya lekeyi dağıtarak durumu daha da kötüleştirebilecektir. Uhu için ortalama 1-2 saat kuruma süresi yeterlidir. 1-2 günden daha uzun bekleme süreleri, uhunun sertleşmesine ve kumaşın dokusunu yakmasına sebep olabilir.
  • Kumaştaki uhu kuruduktan sonra mümkün olduğunca fazla kısmını hafifçe kazıyarak çıkarmak için kredi kartı gibi plastik bir kart veya küt ağızlı, ince bir tereyağı bıçağı kullanın.
  • Uhunun kaba kısmını aldıktan sonra bir çay kaşığı ağartıcı içermeyen toz deterjanı ve bir bardak ılık suyla bir karışım hazırlayın.
  • Hazırladığınız karışımı temiz ve beyaz bir bez veya desensiz bir kâğıt havluya emdirdikten sonra bez veya kağıt havluyu, kumaşın uhu lekesi olan bölümünde ovalamadan bastırarak tamponlayın ve uhu lekesinin emilmesini sağlayın. (Uhu lekesi çıkarılması sırasında kullanılan bez veya kağıt havlunun beyaz ve desensiz olması, üzerlerindeki renkler veya desenlerin kumaşın üzerine akmaması açısından önemlidir.)
  • Daha sonra giyside uhu lekesi çıkarma uygulaması yaptığınız bölgeyi durulayın.
  • Kurutma makinesi kullanmadan giysinin kurumasını sağlayın. Çünkü kurutucunun yarattığı ısı uhu lekesinin yerleşmesine neden olabilir.


Kumaştaki Daha Zorlu Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Eğer yukarıdaki işlemler sonucunda uhu lekesi çıkmazsa, 2 yemek kaşığı amonyak esaslı temizleyiciyi 1 bardak ılık suyla karıştırın.
  • Önceki uygulamada olduğu gibi karışımı emdirdiğiniz bez veya kağıt havluyu giysinin uhu lekesi olan bölümünde tamponlayın.
  • Daha sonra giysideki uhu lekesi için müdahale ettiğiniz bölümü durulayın.
  • Son olarak kurutma makinesi kullanmadan giysinin kurumasını sağlayın.
 
Halıdaki Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?


Halıdaki Uhu Lekesi

Uhu lekesi olan halı birden çok elyaf çeşidi içeriyorsa, halıda özel boyalar kullanılmışsa veya yapılacak işlemle ilgili şüpheniz varsa Halı Yıkama Servisi'nden hizmet alabilirsiniz.
Ayrıca uhu lekesi çıkarmaya çalışmadan önce halı bakım talimatlarındaki sembollere uygun hareket etmeniz gerekmektedir. Ek bilgi için halı imalatçısı ile de temasa geçebilirsiniz.

Halıdaki Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Halıdaki uhu lekesi için müdahalede bulunmadan önce kumaştaki gibi uhunun kurumasını beklemek gerekir. Çünkü halıdan uhu lekesini çıkarmak için kullandığınız malzeme (örn. kağıt havlu), lekeye yapışabilir veya lekeyi dağıtarak mevcut durumu daha da kötüleştirebilir. Halıdaki uhu için ortalama 1-2 saat kuruma süresi yeterlidir. Bekleme süresinin 1-2 günü aşması uhunun sertleşmesine ve halının elyafını yakmasına neden olabilir.
  • Uhu kuruduktan sonra uhu lekesi için yapılacak ilk müdahale; yapıştırıcının fazlasını kredi kartı gibi plastik bir kart veya küt ağızlı, ince bir tereyağı bıçağı kullanarak hafifçe kazımaktır.
  • Uhunun kaba kısmının alınmasından sonra bir çay kaşığı deterjanı (alkali veya ağartıcı içermeyen hafif bir deterjan) bir bardak ılık suyla karıştırın.
  • Hazırladığınız karışımı temiz bir bez veya beyaz ve desensiz kâğıt havluya emdirdikten sonra bez veya kağıt havluyu halı veya koltuktaki uhu lekesi üzerinde basınçla tamponlayın (ovalamadan bastırarak) ve uhu lekesinin halıdan emilmesini sağlayın.
  • Bu işlemi takiben mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıda uhu lekesi uygulaması yaptığınız bölgeyi durulayın.
  • Sonra halıdaki nemi, temiz ve kuru bir bezle tamponlayarak alın.

Halıdaki Daha Zorlu Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Eğer yukarıdaki işlemlerden sonra halıdan uhu lekesi çıkmazsa, bir yemek kaşığı amonyak esaslı temizleyiciyi yarım bardak ılık suyla karıştırın.
  • Bu karışımı yukarıdaki uygulamada olduğu gibi bir bez veya kâğıt havluya emdirdikten sonra halıdaki uhu lekesi üzerinde basınçla tamponlayın ve uhu lekesinin halıdan emilmesini sağlayın.
  • Az ılık su ile halının uhu lekesi için müdahale ettiğiniz bölümünü durulayın.
  • Sonra halıda kalan nemi, kuru ve temiz bir bezle tamponlayın.
 
Back