- 8 Haziran 2011
- 44
- 0
- Konu Sahibi enttipmerkezi
- #1
Türkiye’de her yıl 8 milyon kişinin maruz kaldığı uçuk virüsü aynı zamanda birçok başka hastalığa da neden oluyor. ENT Tıp Merkezi KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanlarından Op. Dr. Orhan Altıntaş özellikle yaz aylarında artış gösteren, bulaşıcı olan uçuk hastalığı hakkında bilgi verdi.
Sıklıkla dudaklarda görülen içi sıvı dolu kabarcıklara ‘uçuk’ adı verilir. Nadir olarak ağız içinde özellikle diş etleri ve sert damak üzerinde görülen uçuklar genelde ağrılıdır. Ağrı uçuk çıkmadan birkaç gün öncesinden başlar uçuk çıktıktan birkaç saat sonra patlayarak kabuk bağlar. 7 ile 10 gün içerisinde iyileşir.
Sebepleri Nelerdir?
Uçuk aktif hale geçmiş 'Herpes Simpleks' olarak isimlendirilen bir virüs tarafından oluşur. Kişilerde bu virüs beklemededir; stres, ateş, kaza, hormon değişiklikleri ve güneşe maruz kalma durumlarında aktif hale geçer. Uçuklar tekrarladıklarında aynı yerde çıkmaya meyillidir.
Uçuklar Yayılabilir mi?
Uçuğun patladığı an ile tam olarak geçtikleri ana kadar geçen süre enfeksiyonun yayılması için en riskli dönemdir. Kişinin göz ve genital bölgesine yayılabileceği gibi çevresindeki insanlara da bulaşabilir.
Korunma İçin İpuçları:
• Göz ve deri ile kaplı olmayan bölgelerin temastan korunması
• Uçuğu sıkmayın, koparmayın
• Eller, göz ve diğer insanlara değmeden önce yıkanmalıdır.
Bütün bu tedbirlere rağmen bilinmelidir ki Herpes Simpleks virüsü uçuk yokken bile bulaşabilir.
Tedavi:
Uçuğun üzeri virüse karşı bir madde ile kapatılmalıdır. Örneğin %5 asiklovir merhem bunun için kullanılabilir. Henüz tedavisi yok ancak konuyla ilgili birçok araştırma yürütülmektedir.