- 20 Mayıs 2009
- 23.915
- 63.667
Annem yuksek tansiyona bagli bobrek hastasi.Yaklasik 10 yildir tuzu agzina koymaz.Disarida yemek yenecekse alternatifleri cok sinirlidir.Minicik tencereleri vardir.Bizlere ayri kendisine ayri yemek yapar.Cani ceker ama asla agzina koymaz.Peynirlerini gunlerce suda bekletir.Zeytinleri ona keza.Bu is tamamen disiplin isidir ve cok zor malesef.Kolay degil tuzsuz yemek ama saglik icin yapilacaksa yapilmali.Alternetifler uretin.Baharatla tatlandirin.Yemekleri bol yogurtla desteklendirin.Anca boyle.
Geçmiş olsun.Mide problemide var.Eger öyleyse fazla baharat Salça turleride iyi gelmez.mutfak benim elimde sonuçta herseyi yaparim , ayri da pisrrim yeterki sagligi iyi olsun esimin çocuklarimin babasinin
geçmis olsun annenize
merhaba hanimlar ..
tuzsuz yemek yenirmi ? aranizda hayatindan tuzu çikaran varmi onu ogrenmek istiyorum ..
esimde su an yuksek tansiyon var ,yeni ogendik, ne zamandir var bilmiyorum belki basidir, acil tuz olayina el atmam lazim
yemeklerimiz asiri tuzlu deil ama sonuçta ekleniyor illaki herkes gibi
ben nasil azalticam bu tuzu , hayatimizdan ççkarmak istiyorum
bunu basaran varsa bana akil evrebilirmi ?
bende kullanmam o kadarda lazim deil zaten doktorlar hep soyluyor bunu, sadece nereden nasil basliycam bilmiyorum
Canım peyniri zeytini tuzda bekletmeye gerek yok. Dil peyniri, muratbey taze kaşar, la vache qui rit üçgen peynir tamamen tuzsuz. Aynı şekilde marmarabirlik kuru sele, foranın üzerinde tuzsuz yazan kutusu bir de pazarlarda falan olan hurma zeytin tamamen tuzsuz.
Annemin bobrek durumu diyalizden bir tik once diyeyim sephora.%20 civari calisiyor bobrekler.Protein,potasyum,kalsiyum bunlari almasi da yasak ta kasar peyniri falan bu peynirlerde oran cok fazlaymis.O yuzden az yagli lor yiyor ya da kahvaltilarda 1 dilim kasar ama dedigin gibi zeytini ozellikle ilkbaharda Izmirde dalindan hurma zeytine yukleniyoruz.Ablana da sifalar diliyorum.Omur boyu dikkat etmen gereken bir hastalik iste.Ne kadar dikkat edersen bobrek o kadar saglam kaliyor.Ben yirttim gibi bisey.Abime vurdu ama piyangda kistli bobrekten dolayi tansiyon hastasi.Herkese sifalar dileyelim cidden zor
Ablam bi 5-6 sene korudu böbreği, sonra diyaliz faslı başladı. 9 sene önce de nakil oldu. Şimdi iyi, yine de tuzsuz yemeye devam. Ama diyaliz öncesi ve diyaliz dönemine göre diyet oldukça hafifliyor nakilden sonra. Proteinden potasyumdan kaçmaya gerek kalmıyor en azından. Kavun ve muzda da çok potasyum var, onlara da dikkat edin. Ablamın doktoru diyaliz öncesi dönemde dil peyniri veriyordu diyetinde. Onu bir sor istersen. Geçmiş olsun...
valla bugun pilavin tuzu azdi hatta hiç yok gibiydi :)ben tüm yemekleri tuzsuz yaparım eşim isterse kendi ekler. tuz aramam, tuz sevmem. ama annem de yemekleri tuszuz yapardı. yani hiç aramıyorum. ama şekersiz gün geçiremiyorumhimalaya tuzu var onu deneyin isterseniz, yavaş yavaş da azaltırsınız. ama eşinizin istemesi lazım sonuçta, zorla kesmek olmaz. biri benim tüm şekerimi keserse başına gelecekleri tahmin bile edemez mesela
çok geçmis olsun annenizeNe kadar guzel ablanin nakil olmus tabi genc olmasi etkiliyor.Evet annemin kuzeni diyalizde ve beslenmesi daha farkli.Annem kadar sıkı diyeti yok.Soyleyeyim dil peynirini.Yesin.Cok uzuluyorum cunku tuzsuz corba iciveriyor ,yiyebildigi sebzeyi yiyorda kilo verdi cöp gibi kaldi.Cok sagol canim tum hastalara acil sifalar.
bak iste onu yapamam benTuzsuz her şey yenir alışınca daha bile güzel oluyor
Babam kendine tuzsuz ekmek alırdı biz de yerdik özellikle taze ise kek gibi oluyor
Ama eşinizi germeyin sürekli sen hastasın mesajı vermeyin daha çocuklarım küçük eşime bir şey olursa psikolojinizden sıyrılın
Babamın tansiyonunu 26 larda gördüm yaklaşık 40 şu yaşlarda ondan önce de yüksekti ama o kadar değil 70 yaşında tuzsuz yer ama artık ekmeği falan normal alıyor
Bir de genelde ayrı yemek pişirmeyin diye öğütlüyorlar hasta bozulurmuş özellikle yaşlılar çocuklar vs tuzsuz pişirin siz sonra katın denir genelde
Eşinize tuzsuz temek verirseniz ters teper ölüm döşeğinde gibi davranmayın ama özellikle tuzlu abur cuburu vs kesin Antep fıstığında yahut paketli abur cuburlarda çok tuz var
Yemeği de azaltın tuzu gizleneceklere az koyun ızgara vs yapınca az tuzlu olsa da yenir makarna vs tuzsuzluğu kaldırır ama hiç tuzsuz değil az az azaltın
Peynir zeytin tuzunu azaltın hatta eşiniz için değil de çocuklar sevdi diye alın peyniri mesela az tuzlu olanından
Salatayı vs tuzlu yiyor ise salata yapmayın söğüş koyun herkesin eline bir salatalık vs tuzsuz
Ama ne olur adama çaktırmayın
çok sevindim duzelmenizebenim eşimde yüksek tansiyon hastası hatta ilaç bile kullanıyordu evlenir evlenmez ilacını yarım almaya başlattım ve kesinlikle tuzlu hiç bişey yapmadım yavaş yavaş ilacı bıraktı ve akşamları mesela limonlu soda içirdim çay içiyorsa limon sıktım.salataları bol limonlu oldu başta biraz dengesi bozulsada zamanla alıştı bünyesi ve çok şükür çok nadir tansiyonu yükselir.
hazir bulyon hiç almam ben mutfagaMesela kahvaltıda domates Salatalık yiyoruz ya onu tuzlamayın çünkü sofrada peynir ve zeytin oluyor tuz ihtiyacı bunla karşılanıyor bekarkende böyle yiyordum eşimde alıştı.
Tüm yemeklere bir silme tatlı kaşığı tuz yetiyor ne az nede çok alıyor kararında bundan fazlası zevk için bence. Hazır bulyonları hayatınızdan Çıkarın. Sofraya salata hazırlıyorsanız bol limonlu ve naneli yapın salatayı tuzun eksikliğini.
Ben makarnayı yağsız tuzsuz haşlarım çünkü sos yapıyoruz makarnaya onda tuz oluyor yada yoğurt yada ketçapla eksikliği hissedilmiyor tuzun