Tuzluğa uzanmadan önce...

kate_34

Nirvana
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2009
4.666
892
773
Yemeğin tadına bakmadan tuzluğu eline alanlar dikkat! Birçok hastalığın temel nedeni tuz...

Samsun'da bulunan Beslenme, Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Türkiye’de insanların çok fazla tuz tükettiğini belirterek, "Sofralardan tuzlukları kaldırmak lazım. Tuzun fazla alımı yüksek tansiyona neden oluyor. Tansiyonun yükselmesi böbrek hücrelerini olumsuz etkiliyor. Bugün böbrek hastalıklarının arkasında yatan temel neden aşırı tuz tüketimi" dedi. Dünyada kişi başına günlük tuz tüketiminin en çok 6 gram olarak belirlendiğini, Türkiye’de ise kişi başına 18 gram günlük tuz tüketildiğinin saptandığını belirten Baysal, "Kişi sofraya oturuyor, yemeğin tadına bakmadan tuz katıyor. Tuz tüketimi mutlaka daha aşağıya düşürülmeli" diye konuştu. Türkiye’de beslenme şekillerinin son 20 yıldır kötüye gittiğini vurgulayan Baysal, "Sağlıksız besleniyor, hareket etmiyoruz. Bu mide kanserlerinin, şişmanlığın artmasına neden oluyor. Tuzu da fazla tüketince mide hücreleri zayıflıyor işlevini yapamaz hale geliyor. Bunun sonucunda kanser oluşuyor" dedi.
Tuz yeterli miktarda alındığında vücuttaki su dengesinin korunmasına, sinirlerde elektrik akımının sağlanmasına ve kasların çalışmasına yardımcı oluyor. Ancak fazla tuz tüketimi kemik erimesi, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme, ödem, ülser gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Böbrekler fazla tuzu filtreleyebilse de, aşırı tuz tüketiminin uzun vadeli etkileriyle başa çıkamıyor.

1 çay kaşığından fazlası zararlı
Amerikan Kalp Vakfı, yetişkinlerin günlük sodyum tüketimini 2 bin 400 miligramla sınırlamasını tavsiye ediyor. Bu da 6 gram, yani yaklaşık bir çay kaşığı tuza denk geliyor. Tuz yüzde 40 sodyum, yüzde 60 klorürden oluşuyor. Bu nedenle üzerinde sodyum değerleri bulunan yiyeceklerdeki tuz miktarını hesaplamak için sodyum seviyesini 2.5’la çarpmak yeterli. Yani 1 gram sodyum bulunan bir yiyecekte 2.5 gram tuz bulunuyor.

Sodyumu yüksek yiyecekler
* Ançuez
* Bulyon küpleri
* Konserve çorbalar
*Konserve ton balığı
* Konserve sebzeler
* Peynir
* Şarküteri ürünü etler
* Yemek çeşnileri
* Pişirme sosları
* Zeytin
* Turşu
*Salata sosları
* Soya sosu
*Hazır sebze suları

Yemeklerde tuz miktarı
Bir porsiyon dönerde 8.6 gram, bir porsiyon pizzada 4 gram (sosis ve salamlı ise bu miktar daha da artar), bir porsiyon hamburger ve patates kızartmasında 2.9 gram, bir porsiyon kızarmış balık ve patates kızartmasında 1.2 gram ve 100 gram ekmekte ise 1.4 gram tuz bulunuyor.


Alıntı
 
Günde bir çay kaşığı diyor yaa. Günlük yediğim yiyeceklerdeki tuzu hesaplamaya kalksam bir yemek kaşığını geçmiş olmasından korkuyorum! (Ben de nie midem zayıfladı diyordum, kanser olmasam bari... sempatiksalakcinni )
 
Bende tuz sevmeyenlerdenim. Hatta öyle ki kan tahlillerimde sodyum oranı hep normalinden düşük çıkar :sinifsinif: bu açığı da kapatmak için günde 2 kere soda içmeye çalışıyorum.. Tuzun fazlası da zararlı azı da..
 
yakında lokantalarda masalara tuz da koymayacaklar şükür kurtulduk..gerçi bizim insanımız nekadar uyar bilinmez.
 
Bilgilendirme icin sağolun.. herşeyi karaında kullanmak lazım..
 
Bende asırı tuzlu yiyenlerdendim. Büyük ölcüde azalttım diyebilirim. Hatta bazı seyler fazla tuzlu gelmeye basladı. Ben ve cok tuzlu olmus kelimesiii ne kadar da uzaktı halbuki.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…