Tuzlu Su Akvaryumu Size Göre mi?

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Tuzlu Su Akvaryumu
tuzlusu-akvaryumu.jpg






Normal akvaryumdan farkı ne?
Ne tip bir akvaryum istediğinize karar verdikten sonra, nasıl balıklar beslemek istediğinizi seçmelisiniz. Eğer çocuklarınız varsa, Nemo’daki balıklardan isteyeceklerdir. Fakat bu palyaço balıkları tuzlu su balıklarıdır ve normal akvaryumda beslenemezler. Tuzlu su balıkları genellikle daha büyük ve daha gözalıcıdırlar. Fakat daha dikkatli bakıma ihtiyaç duyarlar.

Çevresel faktörler
Deniz balıkları, genellikle okyanuslarda yaşayan balıklardır ve sıcaklıkta, suyun kalitesinde ya da diğer çevresel faktörlerde ani değişikliklerle fazla karşılaşmazlar. Bu nedenle de bu balık ırkları, değişikliklere, taze su balıkları kadar dayanıklı değillerdir.

Sudaki amonyak, nitrat, nitrit ve pH dengelerine çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca fazla sayıda farklı balık almamalısınız çünkü her balığın beslenme şekli, sayıları fazla olduğu zaman, ani değişikliklere neden olabilirler.

Suyun ısısı çok önemlidir. Göl ya da sığ su balıkları, sudaki ısı değişikliklerine alışıktırlar ama okyanusta yaşayan balıklar su değişikliklerini yaşamadıkları için birkaç derecelik ani su ısısı değişimiyle hemen ölebilirler. Bu nedenle, akvaryumunuzun ısıtıcısını her an açık tutmalısınız.

Boyut önemlidir
Tuzlu su akvaryumu, taze su akvaryumundan daha büyük olmalıdır. En az 210 litrelik bir akvaryum sizin suyun ısısını ve kimyasını rahat kontrol altında tutmanızı sağlar.

Ayrıca, akvaryumunuz için mekanik ve biyolojik filtreler de kullanmalısınız. Mekanik aletler suyun temizliğini büyük ölçüde sağlar ama mercan gibi doğal filtreler balıklar için daha doğaldırlar.

Kurulum
Tuzlu su akvaryumunu hazırlamak birkaç ay sürecektir. Öncelikle mekanikleri doğru şekilde yerleştirmeli, akvaryumunuzu stabilize etmelisiniz. Rahip balıkları alarak bakteri büyümesini destekler, doğal ortamın oluşma hızını arttırabilirsiniz. Fakat bazı akvaryumlarda bu, işe yaramayabilir.

Suyunuzun amonyak seviyesini birkaç günde bir test ederek, akvaryumunuzun döngüsünü öğrenebilirsiniz. Akvaryumunuza en az 40 gün kadar balık eklemeyi şimdilik uutun. 60. günde, tuzlu su bitkilerini akvaryumunuza koyabilirsiniz.

Balık seçimi
Balığınızı seçerken dikkatli olmanız önemlidir. Her balık, birbiriyle iyi anlaşamaz, bazı ırklar birbirlerine saldırganlık gösterirler. Ayrıca bazı balıklar, diğer balıkların dışkılarından dolayı aynı suda barınamazlar.

Sağlıklı bir akvaryum için dersinize iyi çalışın. Eğer bu işte yeniyseniz, akvaryumcunuza danışarak en doğru balık kombinasyonunu seçebilirsiniz.

Ayrıca aklınızdan çıkartmayın ki, tuzlu su balıkları ve bitkileri, tatlı su balıklarından daha pahalıdırlar. Biri öldüğünde, kaybettiğiniz şey sadece evcil balığınız olmayacaktır. Akvaryumunuzun dengesini bozmamak için aynı balıktan alabildiğiniz kadar çabuk bir şekilde almanız gerekir. Özellikle de akvaryumu temizleyici özelliği varsa.

Bakım işin sırrı
Tuzlu su akvaryumunuzun sağlıklı çalışır halde olması için ısısını daima 22 ila 27 derece arasında tutmalısınız. Ayrıca tuzluluk miktarına da dikkat edin. Okyanusta bu oran 1000 ünite suya 34-37 ölçektir. Suyun tuzluluk oranını ölçmenize yardımcı olacak aletleri akvaryumcunuzdan alabilirsiniz.

Ayrıca, akvaryumunuzun pH, nitrat, nitrit ve amonyak seviyelerine de dikkat etmelisiniz. Renk kodlu kağıtlar size yardımcı olabilir.

Tıpkı tatlı su akvaryumları gibi, tuzlu su akvaryumları da düzenli temizliğe ihtiyaç duyarlar. Yenmemiş yiyecek derhal akvaryumdan çıkartılmalıdır, su koyulaştığında ve kokmaya başladığında ise suyunuzun çeyreği kadarını alın, taze tuzlu suyu akvaryuma ekleyin.

Bazı durumlarda, akvaryumu tamamen temizlemeniz gerekebilir. Böyle zamanlarda, balıklarınızı uygun, geçici bir akvaryuma alın ve temizliğinizi yapın. Balıkları akvaryumdan çıkarttıktan sonra, dipteki malzemeleri (kaya, taşlar, bitkiler…) çıkartın ve taze suyla temizleyin. Bunu birkaç defa yapmanız gerekebilir. Su temiz çıktığı zaman, bitkileriniz temizlenmiş demektir.

Kararınız nedir?
Tuzlu su akvaryumuna bakmak, tatlı su akvaryumundan çok daha zordur. Tuzlu su akvaryumunda karar kıldıysanız bol bol araştırma yapın ve balıkların dışındaki eğlenceli deniz canlılarını (denizatı, karides, yengeç…vb.) da unutmayın!



Son olarak, onların da tıpkı kediniz, köpeğiniz gibi canlı olduklarını unutmayın ve gereken özeni onlara da gösterin.




Bilgi paylaşımı amaçlı alıntıdır..
 
X