Ne yapabilirsiniz
Sizin ebeveyn olarak göreviniz tuvalet eğitimini mümkün olduğunca doğal ve tehditkar olmayan bir yöntemle yapmaktır. İşe oturağını satın olama aşamasından başlayabilirsiniz. Oturak almak için dükkana gittiğinizde, oturağını onun seçmesine, eve döndüğünüzde de onunla oynamasına, oyuncak ayılarını onun üzerine oturtmasına izin verin. Daha sonra üzerine oturmak isteyip istemediğini sorun ( ilk önce kıyafetleriyle), böylece oturakta oturuyor olmanın nasıl bir his olduğunu anlayacaktır. Eğer o anda bunu hissetmezse zorlamayın. Daha sonra oturağın ne işe yaradığını basit yollarla anlatın ki onun aslında bir oyuncak değil, kendisine bez bağlanmadığında içine çiş ve kaka yapmak için kullanılan bir materyal olduğunu kavrayabilsin. Bu arada çocuğunuzun çiş ve kaka kelimelerini anladığından emin olun veya varsa onunda anladığı diğer kelimeleri kullanır.
Çocuğunuz, muhtemelen sizin ve eşinizin tuvaleti kullandığını görmüştür. Çocuğunuz, sadece seyretmekle ilgileniyor olabilir. Örnek kişiler, yeni şeylerin gizemini ve korkusunu uzaklaştırırlar bu yüzden izlemesine izin verin. Bir taraftan da onu üzerinde kıyafetleriyle oturağa oturtmaya alıştırdıktan yaklaşık bir hafta sonra bezine yaptığı kakasını oturağa boşaltarak, oturağın ne işe yaradığını görerek öğrenmesini sağlayın.
Çocuğunuz oturağını kullanmaya razı olduğunda, bunun günlük yaşamının sıradan bir parçası haline getirin. Kahvaltıdan sonra ya da banyosundan önce kullanmaya başlayarak, bu kullanımı zamanla günde bir kereden birkaç kereye çıkartın. Her defasında yapamayabilir, o zaman ona baskı yapmak yerine, duruşunda ve yüz ifadelerinde tuvalete gitmesini gerektiğini belli eden değişiklikleri izleyin. Değişikliği fark ettiğinizde ona tuvalete gitmeyi önerin. Eğer tutamaz ve altına kaçırırsa sadece olması gerektiği gibi altını temizleyin. Başarıları içi onu övüp kazaları görmemezlikten gelin. Çocuklar, çiş ve kakayı kendi vücutlarının bir ilavesi olarak görürler. Bu nedenle oturaklarına “bıraktıklarıyla” gurur duyabilirler. Bazı çocuklar bunlara el sallamaktan bile hoşlanırlar. Eğer sizin çocuğunuzda böyle bir durum varsa, “başarılı” bir denemeden sonra oturağı temizlemek veya sifonu çekmek için acele etmeyin.
Nelere dikkat etmeli?
Eğer uyguladığınız yöntemlerde hedefe ulaşamadığınızı ve sinirlenmeye başladığınızı düşünüyorsanız ya da çocuğunuzun direndiğini hissediyorsanız eğitime hemen ara verin. Bu işi başarmak için yapacağınız baskı, bütün çabalarınızı sabote edebilir. Tuvalet eğitiminde hedefe sadece çocuğunuzun gönüllü iş birliği ile ulaşabilirsiniz.
Tuvalet eğitimine çocuğunuz oturağa isteksizse ya da kabız olduysa da ara verebilirsiniz. Eğer çocuğunuzun dışkılaması seyrekleştiyse ( haftada 3 defadan az ), dışkısı normalden daha büyük, sert veya pütürlüyse ya da tuvaletini yaparken zorlanıyorsa, bu durumu mutlaka doktoruna bildirin. Sorunu önce günlük beslenme alışkanlıklarını değiştirerek ( kuru erik ve diğer meyvalar dışkıyı rahatlaştırmak, muz ise sıklaştırmak için iyidir) ve onun bol bol sıvı içmesini sağlayarak çözmeye çalışın. Daha sonra tuvalet eğitimine tekrar başlayabilirsiniz.
Sonraki aşamalarda ne var?
Çocuğunuz oturağını düzenli olarak kullanmaya başladıktan sonra, gündüzleri bez kullanımından alıştırma külodu kullanımına geçebilirsiniz. Okul öncesi hazırlıkta ise çocuğunuzun oturak kullanımından tuvalet kullanımına geçmesini deneyebilirsiniz. Çoğu çocuk uyurken altına kaçırmaya devam eder ama sorun değil, “büyük çocuk “ olmaya hazır olduğunda bunu da öğrenecektir.
Erkek çocukların tuvalet eğitimi
Daha önce de belirttiğimiz gibi erkek çocuklar tuvalet eğitimine daha geç hazır oldukları gibi eğitimleri de daha uzun sürebilir. Örnek olarak babayı izlese bile yinede kızlardan biraz daha fazla zamana ihtiyaçları vardır. Çünkü onların eğitimi kızlardan farklı olarak iki adımlıdır. Önce tuvaletlerini oturarak yapmayı öğrenecek sonra da çişlerini ayakta yapmayı deneyeceklerdir. Eğer oğlunuz tuvalet eğitiminde kız arkadaşlarından daha uzun bir süreye ihtiyaç duyarsa onu zorlamayın, hazır olduğunu gösteren sinyalleri bekleyin.
Ayakta yapmaya geçiş
Oğlunuz tuvaletini oturarak yapmayı öğrendikten sonra bunu ayakta denemek isteyebilir. Bu aşamada onun babasını, amcasını ya da abisini tuvalette izlemesini sağlamasını sağlayın. Oğlunuz bunu nasıl yapılacağını anlamaya başladığı zaman, oturağını tuvaletin yanına götürerek orada ilk denemeyi yapmasına izin verin. Eğer ayakta yapmaya geçişte isteksizse kesinlikle baskı yapmayın. Ama tuvaletine küçük objeler koyarak eğlenceli “hedef denemeleri” yaptırabilirsiniz. Bu geçiş döneminde kesinlikle bir süre tuvalette temizlik yapmaya hazırlıklı olun ve şaşan hedefler için oğlunuza kızmayın.
Canım biraz uzun ama işine yarayacağını düsündüm umarım yardımcı olmustur !!! a.s.