Merhaba, mesajınızı şimdi gördüm. Sürecin devamı için yazmak istedim.
Kızınızın bezi bırakmaya hazır olduğuna yönelik birtakım sinyaller verdiğinden bahsetmişsiniz. Kızınız gün içinde en az 2 saat kuru kalabiliyorsa, altı kirlendiğinde bundan rahatsız olduğunu belli ediyorsa, dil gelişimi kendini ifade edebileceği düzeydeyse ve merdiven inip çıkma becerisi kazandıysa (kaslarının hazır olduğunun önemli bir göstergesidir) gerçekten hazır olduğunu düşünebilirsiniz.
Ama sadece bu sinyaller, sürecin rahat geçmesi için yeterli değildir. Okula başlama, tatil vs. gibi hayatınızda başka bir değişiklik oluyorsa, tuvalet alışkanlığı için acele etmemek gerekir. Aynı dönemde birden fazla değişiklik, kızınızın daha fazla stres olmasına sebep olabilir. Değişiklikler arasında, kızınızın durumuna göre en az 1-1.5 ay zaman koymalısınız.
Bunun dışında, çocuklara yönelik tuvalet alışkanlığını anlatan çok güzel hikaye kitapları var. Bu kitaplardan yararlanarak kızınızı sürece hazırlayabilirsiniz. Okuyabiliyorsanız okuyun, olmuyorsa resimlere bakıp üzerine konuşmak da yardımcı olacaktır.
Oynadığınız oyunlara tuvalet teması ekleyebilirsiniz. Oyuncaklara tuvaletlerini yaptırabilirsiniz. Çocuklar yaşadıkları her türlü duyguyu oyunlarında tekrar hayata geçirirler. Dolayısıyla, oyunlarda yer vermek iyi bir yöntem olabilir.
Bezi bıraktırmaya karar verdiğinizde, kızınızla önceden konuşmalısınız. Artık onun da tuvaleti kullanabileceğini, daha fazla beze ihtiyacı olmadığını uygun bir şekilde açıklamalısınız. Bu süreçte normalde kullandığınızdan bir numara küçük bir bez kullanmanız, bezi bırakmakta daha hevesli olmasına katkı sağlayabilir.
Küçük çocuklar için somut bilgiler son derece önemlidir. Bezi bırakma konuşması yaparken, kalan bezlerini gösterip kalan bezler bittikten sonra yenisini almayacağınızı anlatmalısınız. Bezler kızınızın da ulaşabileceği bir yerde olursa, ne kadar kaldığını görme fırsatı da olacaktır.
Bez bırakma sürecinde ilişkiniz sürekli tuvalet konusu üzerinden ilerlememeli, odağınız bu konu olmamalıdır. Sürekli tuvaletinin olmadığını sormanız, oyun oynarken tuvalet için oyununun sürekli bölünmesi gerilmesine sebep olabilir.
Ve son olarak, kızınız belki gerçekten hazır değildi ve süreci durdurdunuz. Öncelikle 2-3 ay kadar bu konuya tekrar yönelmeyin, süreci başlatmayın. Fakat tekrar başladığınızda da geri dönüş yapmayın. Bu durum çocuğunuzun kendisini başarısız hissetmesine, güveninin sarsılmasına sebep olabilir. "Bebek ol o zaman, abla olamamışsın." vs. gibi cümleler bazı annelerin etkili olacağını düşündüğü, belki gerçekten süreci de hızlandıran cümleler olabilir. AMA çocuğu utandıran, yetersizlik duygusunun yerleşmesine de sebep olan yaklaşımlar olduğu için kesinlikle uzak durulmalıdır.
Sevgiler...