Kakasinin geldiğini anlıyor musunuz ?
Çişte kakada 5 ay sürdü bizde. Bazen harika tam öğrendi diyordum ki yine başa sariyorduk. Oğlum da zor olmuştu kızımda. Kızım en zoruydu.
Özel bir melek kendisi. Üstelik kötü şeyler yaşamıştı .Ekstra çaba harcadım. Çok çaba.
Tüm halıları kaldırdım. Bir sürü yedek kıyafet çamaşır aldım.
Bir kaç yere lazımlık bıraktım. Ve en çok işime yarayan dusakabinin içine koyduğum lazımlık. Tam kakası geldiğinde ya da gelebilecek saatlerde oraya oturttum ve suyla oynayarak yaptı kakasını.
Özür dileyerek anlatıyorum, yardımcı olması açısından .Sonra onu birlikte tuvalete döküp bay bay yaparak sifonu çekiyorduk. Bir dahakine diğer ailesini buraya yap ki kavussunlar v.s diyordum ( pedagog onerisiydi )
Mümkün olduğunca her defasinda ödül ve alkış kullanmadım. Çok şaşalı olunca bir süre sonrası sıkıyor çocukları..
Yapistirmali bir puzzle aldım. Klozetin tam karşısındaki dolaba astım. Çiş yaptığında 1 , kaka yaptığında tuvalete 2 puzzle yapistiracagiz. Ve tamamı bittiğinde beraber karar vereceğimiz senin en çok istediğin bir şeyi yapacağız dedim ona.
Başta onemsemedi , anlar gibi değildi ama kardeşinin puzzle î doldukça o da heveslendi ve yapmaya başladı. Dediğim gibi özel bir yavru olduğu için süre çok uzadı.
Dolap arkasına bile yaptığı oldu , görmemezlikten geldim. Hiç görmedim.
Çoğu zaman üstünü temizlerken bile konuşmadan başka şeylerden söz ederek yaptım.
Başka şeylerde çok denedik işe de yaradı ama en çok bunun faydasını gördüm.
Hala puzzle ı kullanırım , yemek yerken , erkenden uyurken v.s
Bunlar sizin esas göreviniz , olması gereken ama ben siz mutlu olun eğlenin diye böyle bir şey ayarladım. Çiş yapıyorsunuz diye değil çişi eğlenceli hale getirmek için yapıyorum , gününüz eğlenceli olsun diye de tekrarladım arada.
Kolay gelsin. Sakın bezi tekrar bağlamayın madem red ediyor. Sabredin. Başka yolu yok :)
Kızmayın ne olur. Düşünsenize 2 yıl boyunca her defasında sorumluluk almadan istediği saat yerinden kalkmadan tuvaletini yapıyor.
Alışkanlık terk etmek kolay değil. Bizler bile öyleyiz ki onlar gerçekten bebek , çok masum , korumasiz.