Tutumlu hanımlar

Valla bu zamanda 300 400 lira ile market pazar halledenler bir de bana anlatin ya gunde bir somun ekmek alsan ayda 30 somun eder 1.25 liradan 40 lira yapti ortalama. Daha ekmek aldik 3 gunde bir 10 liralik yogurt alsan etti 100 140 lira simdiden bitti meyvesi sebzesi deterjani eti tavugu nasil 300 liraya bitiyor ki bir kilo pirinc bile 15 lira olmus ben baska ulkede mi yasiyom ya 300 400 diildir o 300 olsa duramazsin o_O

Sabah kahvaltısı ve öğle yemeği iş yerinde olduğu için sadece akşam yemeği evde onu da saymadım ortalama yazdım özetle tutumlu olmanın bütçeyi kısmanın yöntemi lazım bana

Takside girin.
Yok para olarak biriktirmek istiyorum derseniz altın alın ya da altın hesabı açıp her ay 5 gr altın atin hesaba. Ama maaş yatar yatmaz yapacaksiniz bunu. Yoksa erir gider maaş.
Her ay 500 liralık kıyafet neden aliyorsunuz ki?
Alışverişte indirimleri takip edin. Kargo bedavayi bile kovalarim ben.

Biz de şu an birikim yapmaya çalışıyoruz. Üstelik eşim paranın hesabını hiç bilmez. Bu yüzden ayın 14ünde güzel bir hesap yaparım. Kira, ortalama fatura, alışveriş(gıda ve kıyafet), yol, harçlık gibi.. Tabi opsiyonlu olur muhakkak, acil bir şey çıkar diye. Diyelim tüm hesaplardan sonra 2000 lira kaldı, 1500 lirasıyla altın alırım mesela. Ama hemen 15inde...

Daha evvel para olarak koydum döviz olarak koydum zorda kalınca hemen harcanıyor o para. Fakat çeyrek altın, yarım altın alınca insan kıyamıyor 🙈 🙈 🙈

Bir de bozuk paralar için kesmeden açılmayan kumbaralardan aldım. Büyük küçük demeden paraları atıyorum. Tabi en büyük para 20 lira olsa da dolduğu vakit çok rahat 1000 lira oluyor. Onu açıp saymak da o kadar keyifli ki sanki para havadan geliyor 😁 benim yaptıklarım bunlar ve çok şükür tek maaşla yeme ve içmede asla kısıtlama olmadan geçiniyoruz ve hiç atmadım desem kenarda o ay 1000 liramız oluyor. İşin sırrı maaşın sonunda kalanı biriktirmek değil birikimi önden yapmak benim için. Diğer türlüsünü denedim hiiiiiiiç para kalmadı maalesef.

Sabah kahvaltısı ve öğle yemeği iş yerinde olduğu için sadece akşam yemeği evde onu da saymadım ortalama yazdım özetle tutumlu olmanın bütçeyi kısmanın yöntemi lazım bana
Benimde demek istedigim o saymadim dediginiz butce 300 400 degildir mesela.bu ay sayin. Gercekten 300 e olacak gibi degil eger aksam yemek yiyorsaniz
Ha hic yemiyorum evde diyorsaniz onu bilmem ama yoldan kisamiyorum diyorsunuz ee faturalarda normal bana gore ne biliyim dergi abonelikleriniz yada netflix digiturk internet paketleriniz varsa belki azaltabilirsiniz mesela saymadiginiz telefon paketiniz var mi daha dusuk bir paket isinizi gorur mu ev teliniz var mi yada internet. Arac alsaniz yol masrafiniz azalir mi daha ufak bir ev isinizi gorur mu ayda 500 kredi karti yazmissiniz ayda 500 liralik kiyafet yerine mesela 300 liralik alsaniz bana fazla gibi geldi her parca 100 liradan olsa ayda 5 parca 3 ayda (yazlik) 15 parca yapar fazla degil mi

Genç arkadaşım 3.350 TL maaşla kirada oturup,
yola ciddi para verilirse ancak geçinilir zaten.
Maaş ve masraf oranınız birikim yapmaya çok müsait görünmüyor.
Kişisel olarak ne tutumluyum,ne savurgan.
Yeme-içmeden hiç kısmayız,üç kişilik aileyiz 300 TL yi hafta sonu pazar-market alışverişinde harcıyoruz biz.
Çok yiyen ve fazla et tüketen bir aile de değiliz.
Her şey ateş pahası.
250 gr tereyağı olmuş 13,85 TL.
İyi zeytinin kilosu 38-40 TL.
Çilek aldım bugün 9,50 TL.
Kısacası tek başınıza bile olsanız memur maaşı ile yüksek miktarda birikim yapmak zor.

Ben eskiden asla para biriktiremezdim maaşın gelmesiyle gitmesi bir olurdu ama artık bir arkadaşımın taktiğiyle baya baya biriktiriyorum mesela dışarı çıktın marketten veya herhangi biryerden bişey aldın diyelim 20 tl verdin para üstü 10 lira kaldı 5 lirasını kumbarana at yani hergün dışarı çıktığında para harcıyorsanız harcadığınız paraya göre 5 10 20 kenara at sanki o parayıda harcamış gibi anlatabildim mi ben Saat kutusuna atıyorum 2 ayda bir bütünlüyorum 1 yılda nerdeyse 5 bini geçim ara biriktirdik bence deneyin 5 10 ata ata kenara kaç para oluyor

Selam hanımlar tecrübeli ablalarımızdan fikir ve yardım isteyeceğim belki konu açılmıştır ama hiç denk gelmedim.

Devlet memuruyum yalnız yasıyorum kalem kalem yazayım
maaş 3350 gibi
kira 850
yol 500
elektrik su doğalgaz (yazın) 200 gibi
Kredi kartım 500 tl kıyafet alışverişini olabildiğince kredi kartı ile yapmaya çalışırım
150 işte yemek desek aklıma gelen böyle harcamalarım bunlar.
MArket pazar alışverişini unutmuşum o da aylık ortalama 300-400 gibi zaten bitti
bir yılda 2000 tl zar Zor biriktirdim oda tatil parası inşallah yeterse 15inde kenara koya koya.
asla çok çok sosyal değilim çok gezen biri de değilim

Ev hanımları bile benden çok para biriktiriyor bu işin formulü yöntemi vs nedir bana bi taktik verin

Kendime yatak almak istiyorum yazın para biriktirip doğalgaz yok ya.
Maaş günü para koymak dışında yöntemler taktikler varsa Burda toplanalım lütfen 🙏🙏🤗😒 nelerden kısılır neler yapılabilir akıl verin lütfen

edit: malesef işe yakın ev tutamıyorum ben şehir merkezinde oturuyorum ve işim ilçede ilçe ise küçücük bi yer memurların hiçbirisi yasamıyor yaşanacak gibi değil o yüzden o ihtimali suan değerlendiremiyorum

Kumbara iyi bir çözümdür, benim yıllardır var, her ay ne birikmişse içinde altın hesabına atarım.
Market alışverişinizi indirimleri takip ederek toplu yapın, ay içinde sadece taze alınması gereken şeyleri alın, evde erzak ve malzeme depolamayın, gerektiği kadar alın. Mesela bu ay 5 kiloluk deterjan aldınız size en az üç ay yeter bir daha almayın gibi. Kullandığınız temizlik malzemesi çeşidini azaltın; hem sağlığınız, hem keseniz için
Buzluğunuzu etkin kullanın, mevsim sebzeleri ucuzken birer pişirimlik yemekler yapıp atın buzluğa, haftalık 50-60 lira pazar alışverişi yapsanız bir sürü yemek yapabilirsiniz
Evde yoğurt, turşu, sirke, reçel vb.. gıdaları kendiniz yapın. Mesela bir kilo buğday unundan ekmek yapsanız size en az 7-8 gün gider, atın buzdolabına her gün ekmek parasını kumbaranıza atın. 1 kg buğday unu 5 lira civarı.
Arkadaşlarınızla iş yerinde gün yapın, adam başı 100 liradan yapsanız bile sonunda bir toplu geçer elinize.
Maaşınızı 3000 sayın kalanı hemen altın hesabına atın.
Her ay kıyafet alış verişi yapmayın, dolabınızı gözden geçirin, kombinleyebileceğiniz parçalar alın ve dönüşümlü kullanın
Tatil konusuna gelince tercih meselesidir, 24 yıllık iş hayatım boyunca hiç bir zaman tatile toplu para vermedim, yaz içinde Cuma akşamı gidilip Pazar günü dönülebilecek yakın mesafe sayfiye yerleri tercihim oldu hep. Yıllık izinlerde de 3 4 günlük kısa tatiller yaptım, yakın mesafede apart ya da motel türü yerlerde. 5 yıldızlı her şey dahil tatiller bana sıcak gelmiyor, saatle yemek ye, para gidecek diye otelin dışına çıkama vs... daha kısa, daha hesaplı, daha özgür tatilleri seviyorum belki sizde böyle yapabilirsiniz
Evde gereksiz abonelikleriniz varsa kapattırın , aklıma gelenler bunlar, hayat cidden pahalı , memur maaşıyla çok büyük tutarlar birikmez ama hiç yoktan ayda 500 liraya kadar çıkarabilirsiniz tasarrufu

Valla bu zamanda 300 400 lira ile market pazar halledenler bir de bana anlatin ya gunde bir somun ekmek alsan ayda 30 somun eder 1.25 liradan 40 lira yapti ortalama. Daha ekmek aldik 3 gunde bir 10 liralik yogurt alsan etti 100 140 lira simdiden bitti meyvesi sebzesi deterjani eti tavugu nasil 300 liraya bitiyor ki bir kilo pirinc bile 15 lira olmus ben baska ulkede mi yasiyom ya 300 400 diildir o 300 olsa duramazsin o_O
Al benden de o kadar.
Ben markete selam vermeye girsem 100lira bırakıp çıkıyorum.
İki salkım üzüme 7 lira verdim bugün.
Ayda 300-500 mutfak masrafı çok ilginç durmadan makarna yiyor olsalar gerek.
Biz aylık 2000liraya iyi kurtardık bu ayı diyoruz.

Bizim evde 3 tane kumbara var.Iki tanesi kızların,demir para bazen kağıt para atıyoruz.Bir tanesi de bir bankanın kilitli çelik kumbarasi. Ona da büyük kucuk farketmez altın atıyorum. Ne koyulduğu unutulduğu için açmak çok eğlenceli oluyor 😊 Başka şeylerden kisamıyorum savurganim ama bak birseye daha dikkat ederim. Telefonuma market uygulaması indirmiştim,misal deterjan lazım. Aratıp hangi markette indirimdeyse ordan alıyorum. Bunu da geçmiş dönemlerde 54tlye bulaşık deterjanı alıp ,aynı markanın deterjanının 24 liraya indiğini başka markette tesadüfen görünce yapmaya başladım.

Yol parası neden kısılmıyor

Yani 500 yol parası günlük 25 eder ilçeye vs mi gidiyorsunuz tek araç mı

Mesela arkadaşın biri demiş ki sana 5 kg deterjan 3 ay gider diye bence 3 yıl gider

Ocak başında 1,5 kg yazıyla yazayım birbuçuk kg deterjan aldım renkli ve beyaz ayrı ayrı

Renkli olan bayramda bitti yenisini aldım 14,90 beyaz olan daha aylarca gider

Biz üç kişilik çocuklu evinde her gün çamaşır yıkanan aileyiz

Sizin su faturanızın elektrik faturanızın da az gelmesi bu tarz masraflarınızın da az olması lazım

Her gün bulaşık, çamaşır makinası çalışır çamaşır kurutma makinam var o da çalışır hafta sonu ikiler üçer çalışır bunlar

Fırın çok kullanılır vs kışın kombi çalışırken bile elektrik 100 gelmiyor su faturası 50-60 bandında

Ben faturaların da fazla geldiğini düşünüyorum

Evet arkadaşlar kumbara gün vs demiş de sonuçta harcamada hata varsa onu da kısmamız lazım parayı altına güne vs yatıralım da faturaları Nasıl ödeyeceğiz

Kumbara iyi bir çözümdür, benim yıllardır var, her ay ne birikmişse içinde altın hesabına atarım.
Market alışverişinizi indirimleri takip ederek toplu yapın, ay içinde sadece taze alınması gereken şeyleri alın, evde erzak ve malzeme depolamayın, gerektiği kadar alın. Mesela bu ay 5 kiloluk deterjan aldınız size en az üç ay yeter bir daha almayın gibi. Kullandığınız temizlik malzemesi çeşidini azaltın; hem sağlığınız, hem keseniz için
Buzluğunuzu etkin kullanın, mevsim sebzeleri ucuzken birer pişirimlik yemekler yapıp atın buzluğa, haftalık 50-60 lira pazar alışverişi yapsanız bir sürü yemek yapabilirsiniz
Evde yoğurt, turşu, sirke, reçel vb.. gıdaları kendiniz yapın. Mesela bir kilo buğday unundan ekmek yapsanız size en az 7-8 gün gider, atın buzdolabına her gün ekmek parasını kumbaranıza atın. 1 kg buğday unu 5 lira civarı.
Arkadaşlarınızla iş yerinde gün yapın, adam başı 100 liradan yapsanız bile sonunda bir toplu geçer elinize.
Maaşınızı 3000 sayın kalanı hemen altın hesabına atın.
Her ay kıyafet alış verişi yapmayın, dolabınızı gözden geçirin, kombinleyebileceğiniz parçalar alın ve dönüşümlü kullanın
Tatil konusuna gelince tercih meselesidir, 24 yıllık iş hayatım boyunca hiç bir zaman tatile toplu para vermedim, yaz içinde Cuma akşamı gidilip Pazar günü dönülebilecek yakın mesafe sayfiye yerleri tercihim oldu hep. Yıllık izinlerde de 3 4 günlük kısa tatiller yaptım, yakın mesafede apart ya da motel türü yerlerde. 5 yıldızlı her şey dahil tatiller bana sıcak gelmiyor, saatle yemek ye, para gidecek diye otelin dışına çıkama vs... daha kısa, daha hesaplı, daha özgür tatilleri seviyorum belki sizde böyle yapabilirsiniz
Evde gereksiz abonelikleriniz varsa kapattırın , aklıma gelenler bunlar, hayat cidden pahalı , memur maaşıyla çok büyük tutarlar birikmez ama hiç yoktan ayda 500 liraya kadar çıkarabilirsiniz tasarrufu
Sadece pazar alışverişi kısmına yorum yapacağım.
Her hafta pazara giderim ve 60 lira net harcar çıkarım.
Bu paraya sadece domates, salatalık, yeşillikler ( burda çeşidi biraz bol tutarım, marul, tere, roka , dereotu...vs) 2-3 çeşit meyve ( bir kilo muz 12-13 lira , kiraz yine 12 liraydı geçen hafta )
Ve genelde tek çeşit sebze alırım. Öyle bir haftalık yemek malzemesi falan alınamıyor, en azından burda alınmıyor öyle söyleyeyim.
Daha Pazardan patates soğan almış değilim, taşıyamıyorum diye, malum şu an en astronomik rakamlar onlara ait.

Bana tek kisi icin fazla geldi. Yani biz iki kisiyiz mutfak masrafimiz okadar tutmuyo. Bir aksam yemegini evde yiyebiliyoruz. Onda da fazla fazla almam bozuluyo cunku. Haftalik ne yapacaksam belirliyorum. 3 havuc 4 domates seklinde aliyorum.
Ortalama 6 bin giriyo eve. Kira 1700, butun faturalar 50 geliyo, telefonlar da oyle. Internet 80. Bir de araba var neredeyse 1,5 haftada bir 150 tl benzin.
Buna ragmen ben 1000 tl artiriyorum.
Bir de acilmayan kumbara aldim. Gun sonunda cuzdanimdaki tum bozuklugu icine atiyorum.
Her ay birimizin istedigini aliyoruz.
Bir de ben hesaplayip kalan para salliyorum 3 binse kafadan bu ay 2 binimiz var harcamalik diyorum ve ayagimizi ona gore uzatiyoruz.
Plansiz gidince para ucuyo adeta.

Konu sahibi tek basina yasiyor galiba, tek kisi icin o mutfak masrafi asla az degil. Bizde de esim ve ben variz + ekmek yemiyoruz 😂😂

Esim zaten bir tek aksam yemegini evde yiyor ee benim de yedigim bir avuç bisey zaten haftanin yarisinda disarda yemek yemesek beslenme butcemiz 500lirayi gecmezdi bence ddiye dusunuyorum.

Sadece pazar alışverişi kısmına yorum yapacağım.
Her hafta pazara giderim ve 60 lira net harcar çıkarım.
Bu paraya sadece domates, salatalık, yeşillikler ( burda çeşidi biraz bol tutarım, marul, tere, roka , dereotu...vs) 2-3 çeşit meyve ( bir kilo muz 12-13 lira , kiraz yine 12 liraydı geçen hafta )
Ve genelde tek çeşit sebze alırım. Öyle bir haftalık yemek malzemesi falan alınamıyor, en azından burda alınmıyor öyle söyleyeyim.
Daha Pazardan patates soğan almış değilim, taşıyamıyorum diye, malum şu an en astronomik rakamlar onlara ait.

Biz iki kişilik bir aileyiz, ortalama 60 lira veriyorum pazara ve bizim pazarımıza pahalı denir genelde. Mesela bu hafta 2 kilo domates, 2 kg salatalık, 1 tane kıvırcık, 6 tane limon, maydanoz, yarım kg havuç, 2 kg patlıcan, 1,5 kg kabak, 1 kilo çarliston biber, bir kg taze fasulye , elma ve küçük bir karpuz aldım pazardan. Fasulyenin yarısını pişirip yarısını buzluğa attım, patlıcan kabak biberden şakşuka yaptım sosunu hazır kavanoz domateslerimden yaptım, içinden üç patlıcan,bir kabak, bir kaç biber ayırıp türlü hazırlayıp attım buzluğa bu şekilde dönüşüme giriyor buzluk sürekli bir şeyler oluyor hazırda. Yaz sonu kışlık hazırlamaya başladığım zaman artıyor pazar param geçen sene 100 dü bu sene 20 30 artar heralde. Kiraz,kayısı gibi meyveler yeni çıktı ve hayli pahalı, bu dönemde almam o yüzden, fiyatları haziran sonu normale döner o zaman başlarım almaya. Bu şekilde yaparım pazarı, turfanda sebze meyve almam, mesela mart ayında patlıcan almam gibi, yıllardır böyle. Kışlık hazırlıkta semtten geçen arabaları da takip ederim bazen, mesela geçen yıl eli yüzü düzgün iyi domates pazarda 2,5 liranın altıns inmedi konserve döneminde ama arabalardan 1-1,5 lira aralığında aldım ki toplu da almıyorum Temmuz ortasından itibaren haftada 7-8 kilo alarak parça parça yapıyorum. Bu arada bizde kahvaltı ve öğlen yemekleri işe gidiyor dışardan yiyemiyoruz midemiz bozuk. Ben artık çalışmıyorum 2 ay oldu işi bırakalı ama eşime her gün hazırlıyorum, birde aylık 80 lira ceviz ve badem alışverişim var, 3_4 er ceviz kahvaltıda, 15 badem gün içinde tüketiyoruz
Patates soğanı aylık alış verişte marketten alıyorum, pazarda seçtirmiyorlar çünkü

Son düzenleme:
Biz iki kişilik bir aileyiz, ortalam 60 lira veriyorum pazara ve bizim pazarımıza pahalı denir genelde. Mesela bu hafta 2 kilo domates, 2 kg salatalık, 1 tane kıvırcık, 6 tane limon, maydanoz, yarım kg havuç, 2 kg patlıcan, 1,5 kg kabak, 1 kilo çarliston biber, bir kg taze fasulye , elma ve küçük bir karpuz aldım pazardan. Fasulyenin yarısını pişirip yarısını buzluğa attım, patlıcan kabak biberden şakşuka yaptım sosunu hazır kavanoz domateslerimden yaptım, içinden üç patlıcan,bir kabak, bir kaç biber ayırıp türlü hazırlayıp attım buzluğa bu şekilde dönüşüme giriyor buzluk sürekli bir şeyler oluyor hazırda. Yaz sonu kışlık hazırlamaya başladığım zaman artıyor pazar param geçen sene 100 dü bu sene 20 30 artar heralde. Kiraz,kayısı gibi meyveler yeni çıktı ve hayli pahalı, bu dönemde almam o yüzden, fiyatları haziran sonu normale döner o zaman başlarım almaya. Bu şekilde yaparım pazarı, turfanda sebze meyve almam, mesela mart ayında patlıcan almam gibi, yıllardır böyle. Kışlık hazırlıkta semtten geçen arabaları da takip ederim bazen, mesela geçen yıl eli yüzü düzgün iyi domates pazarda 2,5 liranın altıns inmedi konserve döneminde ama arabalardan 1-1,5 lira aralığında aldım ki toplu da almıyorum Temmuz ortasından itibaren haftada 7-8 kilo alarak parça parça yapıyorum. Bu arada bizde kahvaltı ve öğlen yemekleri işe gidiyor dışardan yiyemiyoruz midemiz bozuk. Ben artık çalışmıyorum 2 ay oldu işi bırakalı ama eşime her gün hazırlıyorum, birde aylık 80 lira ceviz ve badem alışverim var, 3_4 er ceviz kahvaltıda, 15 badem gün içinde tüketiyoruz
Patates soğanı aylık alış verişte marketten alıyorum, pazarda seçtirmiyorlar çünkü
Benim biri 8 biri 2,5 yaşında iki çocuğum var. O yüzden biraz daha farklı oluyor durum tabi. Meyveyi normalde kendim için hiç almam, sevmem. Ama çocuk söz konusu olduğunda bazen fiyatına bile bakmıyorum. Ama israf etmemek adına 3 çeşit alsam bile miktarları az tutmaya çalışıyorum.
Muazzam bir mutfak masrafımız var, et balık tüketimimiz oldukça fazla. Ceviz, badem gibi kuruyemişleri az da olsa kendi bahçemizden tüketebiliyoruz ama miktar az oluyor yine onlara da aylık masraf ediyoruz.
Çocuklardan ötürü daha seçici davranmak zorunda kalıyorum ve aylık bütçemizin önemli bir kısmını mutfağa veriyoruz .
Bunlar sanırım önceliklerle alakalı, baktığım zaman bu kadar olmak zorunda mı? Kimisi bunlardan kısıp birikim yapar, ama ben mutfaktan kısmayı tercih etmiyorum. Güzel yensin içilsin istiyorum :) ekonomi de malum zaten güzelce yedikten sonra geriye fazla bir şey kalmıyor.
Allah herkese selamet versin, sevgiler

X