Türkiye'deki Ehliyet - Sürücü Kursları Hakkında Yazılmayan Gerçekler

passero

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
16 Aralık 2011
11
2
Eminim ki, pek çoğumuzun yolları ehliyet almak için bir şekilde ehliyet kursları ile kesişmiştir. Ne yazık ki, benim de zamanında böyle bir kursa katılmam gerekti ve kendi dersimde sürüş eğitmeni tarafından "psikolojik yıldırma" ya maruz bırakıldım. Ders kabus gibiydi. Sonrasında derhal bu eğitmeni bırakıp, kendisinden şikayetçi olunca, bu defa da arkamdan üretilen dedikodular ve yüzüme karşı yapılan ima şeklinde hakaretlerle mücadele etmek zorunda kaldım. Gittiğim kurs bu olayı başarıyla örtbas etti.

Yıllar sonra zamanında şikayetçi olduğum eğitmen yine boş durmadı. Bu defa akan trafikte önünde giden aracın sürücüsüne saldırıp, cadde ortasında sürücüyü tartaklamaya kalktı. Bu olayın görgü tanıklarından biri bu durumu kursla ilgili Google yorumlarına yazdı ve benim de böyle haberim oldu. Tabii ki, sürücü kursu saldırgan eğitmenlerinin karıştığı olayı yine örtbas etti ve bunu internette yazan kişiyi de -aynen zamanında bana yaptıkları gibi- hakaret ederek susturmaya çalıştılar. Bu kişi de aynen benim gibi "geri adım atmadı."

Başımdan geçen durum rezalet. Fakat bu olayı daha da beter hale getiren, sürücü kursunun bu had safhada saldırgan ve terbiyesiz eğitmenine arka çıkması. Ne yazık ki, bu berbat eğitmen hala hiçbir şey olmamış gibi bu kursta ders vermeye devam ediyor.

Kendi başımdan bu şekilde bir rezalet geçtiği için, bunu burada paylaşmak istedim. Kimsenin benzer bir olayı yaşamasını istemem fakat ehliyet kursları düzgün denetlenmedikleri için, bu gibi rezaletler her an hepinizin başına gelebilir.

Sürücü Kursu Nedir?

Teorik Tanım:
Ehliyet almak isteyen kişilerin "devlet eliyle gitmeye mecbur bırakıldıkları" birtakım kurslar.

Gerçek Tanım: Aslında araba kullanabilmek dışında bir vasfa sahip olmayan birtakım tiplerin "bu işte iyi para var" diyerek, en az 2 kişi bir araya gelerek açtığı ve hatırı sayılır gelir elde ettikleri kurslar.

Kötü Sürücü Kurslarının Ortak Noktaları Nelerdir?


Buradaki "kötü" ifadesi vermesi gereken hizmeti vermekten çok uzak olan ve kaliteli gibi görünse de, kalitesiz olan anlamlarında kullanılmıştır.

1- Çoğu zaman bu kursları açan kişiler üniversite mezunu bile değildir. Kadroları da kompleksli, paragöz ve varoş tiplerden oluşur.

2- Bunların önemli bir kısmı parayı almaya gelince tahsilatı yapar, ama iş hizmet vermeye gelince olayın rengi değişir. Size bir ders 50 dakika yapılıyor deyip, o dersi 35 dakikada keserler ya da 30 dakika ders yapıp, 10 dakika sigara molası adı altında sizin zamanınızdan çalarlar. E ne de olsa kendilerini denetleyecek kimse yoktur.

3- Eğer olur da ücretini baştan ödediğiniz ekstra dersten memnun kalmayıp, devam etmeyeceğinizi söyler ve para iadesi isterseniz, gayet yüzsüz bir şekilde paranızın üzerine yatabilirler.

4- İstedikleri öğrenciyi istedikleri gibi kayırabilirler. Size "sürüş eğitmeni seçme hakkınız yok" derler ama sonra bir bakarsınız ki, o kursta tanıdığı olan herkes istediği eğitmeni çoktan seçmiş. Sizin şansınıza da " en arızalısı" kalmış.

5- Buralarda sürüş eğitmeni olarak çalışan bazı tipler o derece kompleksli ve varoş olur ki, sırf karşısındaki öğrenci kendisinden daha eğitimli diye, o öğrencinin sürüş eğitimindeki her hatasını o öğrenciyi aşağılamak için fırsat olarak kullanır. Karşısındaki öğrenciye açıkça "psikolojik şiddet" veya "yıldırma" uygular.

6- Olur da öğrenci şikayetçi olursa, bu defa o öğrenciyi susturabilmek adına kurs yönetimi olarak o öğrencinin hakkında çirkin dedikodular ve hakaretler üretmeye başlarlar.

7- Kendileri hakkındaki gerçekleri internette ifşa ederseniz, size internet ortamında hakaret edebilir, hatta "aba altından sopa göstermeye" bile kalkabilirler.

Sürücü Kurslarındaki Temel Sorun Nedir?


Bu kurslara hiç kimse keyfinden gitmiyor. Ehliyet almak isteyenler devlet eliyle bu kurslara gitmeye mecbur bırakılıyor. Bu durumda kurslara giden hiçbir birey aşağılanmayı ve kötü muamele görmeyi hak etmez. Eğer size "psikolojik şiddet uygulanıyorsa", asla "Benim hatam" deyip, alttan almayın! Durumu kabullenmeyin ve kurs hakkında şikayetçi olacağınızı hissettirin!

Peki bu kurslar devlet tarafından gerektiği şekilde denetleniyor mu? Kişisel görüşüm denetlenmedikleri yönünde. Eğer bu kurslar gerçekten denetleniyor olsalardı, "saldırganlığı tescilli olan" birtakım tipler bu kurslarda asla "sürüş eğitmeni" olarak çalışamazlardı. Ayrıca o kursun yönetimi de saldırganca tavırlar sergileyen ve hakkında şikayetler bulunan bir eğitmene rahat rahat arka çıkamazdı. En azından böyle bir eğitmene sahip çıktıkları takdirde, bunun bir yaptırımının olacağını bilirlerdi. Bir sürücü kursu öğrencisinin oradaki haklarını koruyacak bir mekanizma bulunurdu.
 
Son düzenleme: