• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye’de obezite oranları 3 katına çıktı

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
2025 yılında dünyadaki tüm erkeklerin yüzde 18’i tüm kadınların ise yüzde 21’i obez olabilir
Capture.JPG

inPaylaşın
Obezite, küresel sağlığı tehdit edecek bir salgın. 1975’den itibaren obezite oranları dünyanın her ülkesinde artış gösterdi. ABD veya Suudi Arabistan gibi zengin ülkeler ya da Somali ve Angola gibi fakir ülkeler fark etmeden artan obezite rakamları, yeteri kadar beslenememekten nüfusu tehlike altında olan ülkelerde bile artmış durumda.

1823’den beridir bağımsız ve uluslararası bir tıbbi akademik yayın olan The Lancet üzerinde yayınlanan ve uluslararası sağlık uzmanlarının yayınladığı bir rapor, 200 ülkeden 19 milyon kişi ile yapılan 1,698 çalışmayı inceliyor. Bu inceleme sonunda 2014 yılında yaşayan bir bireyin obez olma oranının 1975’e göre 3 kat arttığı ortaya çıkardı.

Görkem Gömeç’in Yeşilist’te yer alan haberine göre, bu eğilim devam ederse 2025 yılında dünyadaki tüm erkeklerin yüzde 18’inini tüm kadınların ise yüzde 21’inin obez olabileceği, aşırı obez oranlarının ise erkeklerde yüzde 6’ya kadınlarda ise yüzde 9’a ulaşacağı öne sürülüyor. Genellikle yanlış beslenme yüzünden ortaya çıkan bu küresel sorun aynı zamanda bireylerin sağlıklı besinlere ulaşamamasından dolayı da ortaya çıkıyor.

Obezite aynı zamanda kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanser, iskelet ve kas sistemi bozukluklarına da yol açıyor. Bu sorunlar bireyler ve hükumetler için finansal olarak da problemler yaratmakta.

Obezitenin en az arttığı ülkeler Kuzey Kore ve Japonya olurken, en çok artan ülkeler Pasifik ülkeleri olmuş. Samoa, Tonga ve Tuvalu’da obezite %20 oranında artarak, 1975’deki oranların iki katına çıktı.

En büyük değişimi gösteren ülkelerden en çok dikkat çekeni ise Çin. 1975’de Çin’in sadece yüzde 0.5’i obez kategorisindeyken 2014 yılında bu rakam yüzde 8’e çıkmış. Bu neredeyse 16 katlık bir artış demek. Türkiye ise küresel eğilime benzer bir şekilde artış göstermiş. 1975 yılında nüfusun yüzde 9,6’sı obez olarak gözükürken, 2014 yılında bu oran yüzde 29,6’ya yükseldi.
http://t24.com.tr/haber/turkiyede-obezite-oranlari-3-katina-cikti,382761

Hani ülkede ekonomik sıkıntı vardı, bakın halkımız gayet de yiyor da yiyor, alım gücü var demek ki. Eskisine oranla ekonomimizin de üç kat daha iyi olduğunu söyleyebiliriz bu durumda.

Eskiden yediğimiz domatesin tadı,kestiğimiz karpuzun çekirdeği vardı.Hormon,gdo nedir bilmezdik...Ne zaman hayatımıza bunlar girdi işte o zaman kanser,obezite,infertilite gibi hastalıklar daha da çoğaldı.

Boşuna mı buğdayı,arpayı vs... dışarıdan ithal ediyoruz sanıyorsunuz!..

Eskiden yediğimiz domatesin tadı,kestiğimiz karpuzun çekirdeği vardı.Hormon,gdo nedir bilmezdik...Ne zaman hayatımıza bunlar girdi işte o zaman kanser,obezite,infertilite gibi hastalıklar daha da çoğaldı.

Haberi okurken benim yazmayı düşündüklerimi dile getirmişin.

GDO lu bitkiler insan vucuduna aykırı geliyor, bu aykırı gelen besinler vucut tarafından yakılamıyor, yakamayınca insanda doyumsuz bir iştah oluyor, bunlar boşaltım sistemi ile atılamayınca da vucutta depolanmaktadır. Sonuçta sokaklarda ilk bakışta çuval zannettiğimiz insanlar görüyoruz

saçma gelebilir ama 2. çocuğu yapmama sebeplerimden biri, temiz gıda yok, çocuklarımız asla bizim yediğimiz domatesin tadını bilmeyecek, gerçek domatesin...

Bir dirhem et bin ayıp örter sözünün kaynağı olan bir ülkede obeziteden bahsetmek :110:

TLC de obezlerin mide ameliyatı olduğu bi reality şov var, herkes karısının mide ameliyatı olmasına karşı, minyon isteseydim minyonla evlenirdim diyolar, biftek varken neden sosisle yetinmek zorundayım diyolar :D :D

TLC de obezlerin mide ameliyatı olduğu bi reality şov var, herkes karısının mide ameliyatı olmasına karşı, minyon isteseydim minyonla evlenirdim diyolar, biftek varken neden sosisle yetinmek zorundayım diyolar :KK70: :KK70:

allahımmmm işte benim vatanım, yurdum orası alın beni oraya :70: hangi ülke o çes? :27:

allahımmmm işte benim vatanım, yurdum orası alın beni oraya :KK70: hangi ülke o çes? :KK53:

Tabii ki amerika :KK70:

Adam karısına ameliyat olup zayıflarsan seni seksi bulmam, hatta vucudundan tiksinirim diyor, BDV de böyle bi konu açıldığını hayal ettim bi an :KK70:

Tabii ki amerika :KK70:

Adam ameliyat olup zayıflarsan seni seksi bulmam, hatta vucudundan tiksinirim diyor, BDV de böyle bi konu açıldığını hayal ettim bi an :KK70:

kızım ben size diyorum hep ne varsa Amerikada var diye resmen fırsatlar ülkesi :70: böyle bir konuyu BDV ye açsak önce kadınlar taşlar kızım bizi :70:

bahsettiğim kadınlarda 250 kilonun altında değil yani

bahsettiğim kadınlarda 250 kilonun altında değil yani

bir ara Almanyada bir program vardı hamile kadınları gösteren, kadın külçe gibi gelir sedyeye yatar, muayenesini olur kalkardı :27: baya baya külçe gibi ama dediğin gibi 250 kilo cepte :27: bizde 75-80 kiloya şişman diyelim :110:

saçma gelebilir ama 2. çocuğu yapmama sebeplerimden biri, temiz gıda yok, çocuklarımız asla bizim yediğimiz domatesin tadını bilmeyecek, gerçek domatesin...

Gıdalarımız düzgün olsa bile bu zamanda çocuk yapmak büyük cesaret. Çocuk yapıyorsun Ensar Vakfı ucubesine kurban oluyor. Birileri Ensar Vakfı nı savunuyor, birileri de tecavüzcülerin aldıkları küçük cezanın iki senesini affa uğratıyor. Allah'ın affetmediği kul hakkını birileri parmak kaldır indirle affedebiliyor. Acaba kendi çocuklarına Ensar ucubesi tecavüz etse affedebilirler mi? Çok kötü bir zamanda yaşıyoruz.

Back