How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

turkiyede doktora yapmak

zeynepcansu

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Eylül 2011
36
0
36
Ankara
Yuksek lisansinizi bitirdiyseniz ve bir de doktora yapayim diyorsaniz, bu belaya hic bulasmayin derim.
Gidin amerikaya, avrupaya burda yapacaginizdan daha kısa surede bitirirsiniz hem de yurtdisi doktorali olacaginiz icin cok daha kolay pozisyon bulursunuz.
Akli olan baslamaz yani, ben bir hata yaptim siz yapmayin..

Haklısın ben de öyle düşünüyorum
Hangi dalda yaptın?
Ne gibi zorlukları oluo yolun başında biri olarak öğrenmek isterim

ben muhendislikte yapiyorum. tezin son donemindeyim, daha bitirmedim.
Turkiyede tam bir standart yok, malesef hocaya cok bagli. Hoca isterse sure bitene kadar surundurebiliyor da.
Bir de simdi yeni yasa ile atilmada kalkti, artık hic yapilmaz. Ancak mezarda verirler diplamayi :)

Sen hangi alanda yapacaksin doktora?

Haklısın ben de öyle düşünüyorum
Hangi dalda yaptın?
Ne gibi zorlukları oluo yolun başında biri olarak öğrenmek isterim

Anladım :97:
Ah ne doktorası ben daha üniversiteyi yeni kazanmış bi öğrenciyim :1:
İlerisi için sormuştum

zaman oyle hızlı gececek ki, bir bakmissin universite bitmis..Ogrenciligin keyfini cikar ama bir yandan da gelecegini sekillendirmeye baslayabilirsin. Universite zamanlarin iyi kullanmalisin.

Anladım :97:
Ah ne doktorası ben daha üniversiteyi yeni kazanmış bi öğrenciyim :1:
İlerisi için sormuştum

bu yaz doktoraya başlayacağım, umarım tezimde bir sorun çıkmaz ve devam ederim.
lisans dönemimdeyken Almanya'ya gidiyordum, eşimle tanıştım ve gitmedim.
yurt dışında eğitim benim için artık geçerli değil.

planlarda değişiklik oldu ama daha iyi oldu ;)
belki süründürecekler ama hiç olmazsa özel hayatımda günlerim mutlu mesut geçiyor.
ana sınıfından bu zamana kadar, eğitim adı altında katıldığım, zorunlu ya da keyfi her türlü uygulamada son derece rahat ve esnek olmalıydım, sorunları görmemezliğe gelmeliyim, olmadı mı, derin derin nefes alıp tekrar denemeliyim, başka türlü yapamam, devam edemem, kulaklarımı tıkamayı öğrendim :1:

daha sesimi bile duymadan şöyle bir bakıp süzüp seni bu dönem bırakmak istiyorum diyen hocalardan geçebildim, ne oldu, beni öldüremediler ve güçlendim :9::9::9:
eminim doktorada da pek çok sevimli olay beni bekliyordur.

bu yaz doktoraya başlayacağım, umarım tezimde bir sorun çıkmaz ve devam ederim.
lisans dönemimdeyken Almanya'ya gidiyordum, eşimle tanıştım ve gitmedim.
yurt dışında eğitim benim için artık geçerli değil.

planlarda değişiklik oldu ama daha iyi oldu ;)
belki süründürecekler ama hiç olmazsa özel hayatımda günlerim mutlu mesut geçiyor.
ana sınıfından bu zamana kadar, eğitim adı altında katıldığım, zorunlu ya da keyfi her türlü uygulamada son derece rahat ve esnek olmalıydım, sorunları görmemezliğe gelmeliyim, olmadı mı, derin derin nefes alıp tekrar denemeliyim, başka türlü yapamam, devam edemem, kulaklarımı tıkamayı öğrendim :1:

daha sesimi bile duymadan şöyle bir bakıp süzüp seni bu dönem bırakmak istiyorum diyen hocalardan geçebildim, ne oldu, beni öldüremediler ve güçlendim :9::9::9:
eminim doktorada da pek çok sevimli olay beni bekliyordur.

zaten doktoraya bu sekilde bakabildikten sonra hicbir sorun yok, ama herseyi doktora bitsin diye erteliyorsun iste ozaman doktora kabusa donusuyor. Hayati yasayip aradan olursa doktorada cikar diyorsan, sen bu isi zaten cozmussun demektir. Tebrik ederim :)

böyle bir topigin acildigina cok sevindim. keske daha fazla yorum gelmis olsaydi:33:
ben yurtdisinda lisans egitimimi gecen dönem itirabiyle bitirdim.
simdi yüksek lisansa basladim. burda yüksek lisans iki yil doktora üc yil sürüyor.
yüksek lisans iyi giderse Allahin izniyle doktoraya baslamak istiyorum.
Ama bir yandan da Tr´ye geri dönmek istedigim icin, acaba masterdan sonra doktoraya burdan baslayip, Türkiye´de anlasmali olan devlet ya da özel bir üni´ye yatay gecis yapamaz miyim diye düsünüyorum.

Bir kac arkadas yatay gecisin olmadigini söyledi. var mi böyle cevrenizde örnek?
Ya da disimi SIKIP masterdan sonra bir üc yil daha burda sabredip tr ye dönsem daha mi avatajli olurum??

Ayrica aranizda bana devlet ve özel uniler de doktora ya da master ögrencisi olan bir ögretim elemanin maaslari hakkinda net bir bilgi verebilirseniz gelecege dair daha net bir bilgim olmus olacak...

cevaplar icin simdiden tesekkürler

eğer mesleğiniz akademisyenlik değilse, doktoraya hobi için başlanılmaması gerek diye tavbir tavsiyede bulunmak istedim...
fen bilimlerinde yaptığım için oldukça yüklü miktarda harcamam oluyor, deneyleri yapabilmem için yeri geliyor proje parasıyla hallediyorum, yeri geliyor kendi cebimden vermek zorunda kalıyorum...tez hocamın zerre faydası olmadığı gibi benden hep daha fazlasını istiyor...kendi başıma birşeyler başarmaya uğraşıyorum...bunu sağlık ve fen bilimleriindeki arkadaşlar için söyleyebilirim, sosyal bilimler için yorum yapamayacağım zira okulda tarih de okutman olan arkadaşım tamamen osmanlıca metni çevirerek doktorasını bitirdi...böyle de bir adaletsizlik var...yeni başlayacak arkadaşlara tecrüberilirimi sunmak istedim (tez dönemiminin verdiği bunalmışlık ta bu karamsarlığıma katkıda bulunuyor olabilir:) )
ama manevi olarakta büyük bir mutluluk veriyor o ayrı mesele, örneğin komşu teyzelerim doktor olunca artık bize bakarsın diyorlar :)

herkes kendi yaşadığı zorlukları görüyor,benimsiyor sanırım... bana da fen bilimlerinde tez yazmak daha kolay gibi gelmiştir hep... ya da sosyal bilimlerin iktisat-işletme gibi uygulama gerektiren alanlarında... çünkü hacim kaygınız olmuyor, proje sonuçları neyi öngörüyorsa tez o noktadan çıkıyor... Tarih gibi bölümler direk anlatıma yönelik olduğundan ve kaynak fazlalığından dolayı tezin sayfa sayısı çok dert ediliyor ve beklenti yüksek oluyor... yani sadece osmanlıca çeviri ile iş bitmiyor ki ( bitirenler var tabi o ayrı, yüksek lisans standartlarında doktora tezleri de gördüm) bir de pek çok bilim dalında ikinci planda yer alan metodoloji konusu tarihte çok önemli, en az tez yazmak kadar zaman alıyor...

Velhasıl; hepsi zor yahu, bulaşmayın arkadaşlar, bozmayın huzurunuzu:1:

Son düzenleme:
doktoranın akademisyenlik hedefi olan veya çok idealist kişilerin yapmasını tavsiye ediyorum. ben de doktoraya akademisyenlik hedefi içinde başlamış ancak sonrasında devlette çalışmaya başlamış biri olarak devam ettim. tez izleme sürecinde evlendim. son tez izlemeye girdiğimde ilk bebeğime hamileydim. evde doğum izninde uykusuz gecelerime bir de tez yazma süreci eklendi. işe başlayıp süt izinlerimde bir yandan bebeğime bir yandan teze koşuşturdum ve kızım 6 aylıkken doktorayı bitirip mezun oldum. bu sürecin beni nasıl yıprattığını kelimelere dökmem imkansız. evliyken ve hele de çocuk sahibiyken yapılması 2 kat daha zor olan bir eylem diyorum.

doktoranın akademisyenlik hedefi olan veya çok idealist kişilerin yapmasını tavsiye ediyorum. ben de doktoraya akademisyenlik hedefi içinde başlamış ancak sonrasında devlette çalışmaya başlamış biri olarak devam ettim. tez izleme sürecinde evlendim. son tez izlemeye girdiğimde ilk bebeğime hamileydim. evde doğum izninde uykusuz gecelerime bir de tez yazma süreci eklendi. işe başlayıp süt izinlerimde bir yandan bebeğime bir yandan teze koşuşturdum ve kızım 6 aylıkken doktorayı bitirip mezun oldum. bu sürecin beni nasıl yıprattığını kelimelere dökmem imkansız. evliyken ve hele de çocuk sahibiyken yapılması 2 kat daha zor olan bir eylem diyorum.

benzer durumdaymışız.. ben de doktora yeterlilik dönemindeyim ve yeterlilik sonrası için çocuk düşünüyoruz.. ama dediklerin de çok doğru... ama akademisyen olarak da başka zaman olacağını düşünmüyorum... bu sefer de bir de okulun işleri olacak çünkü :27:

zor işler velhasıl:53:

Arkadaşlar merhaba ben de fen bilimlerinde yuksek lisans (yl) yaptim . ilk zamanlar çok buyutmusum gözümde yl yapmayı simdi donup bakınca ne safmisim dediğim oluyor. Eğer bilime ciddi anlamda önem veren bir ülke olsaydık ve en önemlisi kadro sıkıntısı gibi bir sorun olmasaydı lisansüstü eğitimim daha farklı geçerdi. Maddi sıkıntıniz yoksa başlayın derim ben yl ye ya da doktoraya. Ya da hem is hem eğitim diyorsanız en anlayışlı, esnek hocalar bile dolaylı yoldan sorun olusturabiliyirlar.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Back