• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye internetine "zehirlenme" şoku

NeverOne

Nirvana
Kayıtlı Üye
18 Ekim 2013
16.262
32.578
598
34
Dün itibariyle internet servis sağlayıcıları, kendi kullanıcılarına hacker'ların dolandırıcılık için kullandıkları yöntemlerden birisi olan DNS zehirleme yöntemini uygulamaya başladı. Peki nedir DNS zehirleme?

CHIP Online'ın haberine göre DNS zehirleme veya DNS hijacking yöntemleri kullanıcıların kişisel bilgisayarlarında kullandıkları bazı halka açık DNS (Alan adı Çözümleme) sunucuları, bazı adresleri kendi DNS sunucularına yönlendirmeye başladılar.

DNS girmek istediğiniz web sitesinin IP adresini bilgisayarınızın tanımasını sağlayan bir teknoloji. Yanlış IP yönlendirilmesi ile siz girmek istediğiniz siteye girdiğinizi sanıyor fakat görüntü kopyasına girebiliyorsunuz. Hacker'lar bu yöntemi sahte banka siteleri ile sizi kandırabilmek için çok sık kullanabiliyor.

Dün geceden itibaren Türk servis sağlayıcıları başta Google DNS ve Open DNS, Level3 DNS gibi bir çok halka açık DNS adresinden gelen çağrıları sanki onlardan geliyormuş gibi kendi sunucularına yönlendirdiler.

Bu DNS'leri bilgisayarınızda kullanıyorsanız, örneğin tarayıcınıza youtube.com yazdığınızda servis sağlayıcınız sanki Google DNS öyle yönlendiriyormuş gibi yapıp, sizi servis sağlayıcınızdan bir IP'ye yönlendirmekte. Tabii ki bunda Google DNS veya Open DNS'in size gönderdiği bilgi yanlış değil, çünkü zaten onlardan değil, onlardan sanarak ISP'den gelen yanıtı alıyorsunuz...

Diğer bir deyişle teknik altyapıda yapılan bir değişiklik dolayısıyla kullanıcıların yasaklı sitelere girmek için yoğun olarak kullandığı Open DNS sunucularına ait IP adresleri 'hijack' edildi ve Türkiye sınırları içinde orjinalinden farklı DNS sunucularında kullanılmaya başlandı. Bu IP adresleri Türkiye içinde çalınarak yine Türkiye içerisinde bulunan DNS sunucularına verildiğinden bu adreslere doğru olan tüm DNS trafiği Türkiye çapında sonlandırıldı, dışarı çıkamaz duruma geldi.

ISS'lerin (İnternet Servis Sağlayıcısı) seçimden bir gün önce bu yönde bir adımı neden attığı bilinmezken, bu yolla DNS değiştiren kullanıcıların Türkiye'de kayıtlı bir DNS'e yönlendirilerek yasaklı sitelere girişinin daha keskin bir şekilde engelleneceği düşünülüyor. Eğer siz de mevcut DNS'inizle normal şartlarda Twitter veya YouTube'a girebiliyor; ancak son günlerde TİB'in söz konusu sayfaya tedbir uyguladığına veya bir mahkeme kararına dair bir internet sayfasıyla karşılaşıyorsanız kullandığınız DNS'in zehirlenmiş olma ihtimali söz konusu.

Çözüm mü?: Henüz zehirlenmemiş bir DNS kullanmanız. Tabi öyle bir DNS bulabilirseniz... O nedenle VPN uygulamalarını kullanarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/26112606.asp

Ben de bugün kullandığım DNSle internete giremedim hiçbir sayfayı açmadı. Hatta KK da açılmayınca burayı da mı bastılar acaba dedim. :27:

İnternet berbat oldu ya, ve kesinlikle youtube, twitterdan bahsetmiyorum, onu engelle bunu blokla derken çok yavaşladı

İnternete girerken dns kullanmayın diyorlar ya bilmiyorum ben hala zenmate kullanıyorum ama çok yavaş gerçekten:ssz:

İnternete girerken dns kullanmayın diyorlar ya bilmiyorum ben hala zenmate kullanıyorum ama çok yavaş gerçekten:ssz:

Artık kullanamıyorum zaten sayelerinde :27: Seçimlerden sonra açılmasını ümit ediyorum, zenmate falan uğraşamayacağım.

Dns değiştiğiniz zaman pc nizi başkasının pc sine yönlendirmiş oluyorsunuz yani açmak istediğiniz siteyi aslında yönlendirdiğiniz dns açıyor siz ondan görüntü alıyorsunuz bu iş bu kadar basitse tahmin edersinizki yönlendirdiğiniz dns de sizin pc nize rahatlıkla erişebilir
internette yaygın dolaşan 4222..... dns google ındı onda dolayı çok tehlike arzetmiyordu diğer dns ler için aynısını söyleyemem

yönlendirdiğiniz yer güvenilirse erişimi yönlendirmek daha güvenli hatta sanırım kk da güvenlik için cloudflare kullanıyor buda bir yönlendirme sistemi
ama güvenilir değilse hertürlü bilginizi eldeedebilirler.

Son düzenleme:
benim bildiğim vpn lerde de sorun var.yani bazı şifre işlemlerini yapma çok doğru değil.

ben güvenmediğim için kullanmıyorum valla
pek te eksiklik hissetmedim bu forum sayesinde
açılınca girerim

Haberde DNS kullanmanın zararından bahsetmiyor yalnız, DNSlerin Türkiye'ye yönlendirildiğinden böylece dışarı çıkış yapılamadığından bahsediyor. Yani dns kullanarak da yasaklı siteler açılmıyor.

Back