Tabii unutmadan , 3-4 partinin temsil hakkı bulunan meclis ''ana okulu'' formatında kavgalarla ilerken , çok daha sesli bir meclisin yükünü T.B.M.M ne kadar kaldırabilecek onu da sorgulamak lazım ?
Biz seçmenler olarak bu talebi istemekle en demokratik hakkımızı talep ederken , meclis bu fazla demokrasi yükünü kaldırabilcek sinyalleri bence verememektedir.
Ben aslinda secim barajinin asagilara cekilerek ülkeye cok sesliligin gelmesini istiyorum. Cok seslilik beraberinde tartismalari, anlasmazliklari, gürültüyü de getirebilir. Ülkemiz henüz buna hazir degil evet. Fakat ilk secimde olmazsa, ikincisinde, o da olmazsa ücüncüsünde ögrenecegiz. Avrupa`da oldugu gibi düzgün bir üslupla politika yapmayi herkes ögrenecektir. Bizim ülkemizde parti liderlerinin birbirlerine söyledikleri cümleler yüzyilin cok gerisinde kalmistir. Sizi bilmiyorum ama ben artik "BILGISINI" "GÖRGÜSÜNÜ" konusturan, politikayi da belli ahlak kurallari cercevesinde yürüten politikacilar istiyorum. Söyleyecek sözleri kalmayinca, parlamentoda birbirini itip kakan, siddet uygulayan, küfür eden, asagilayan insanlar istemiyorum. Zekanizi kullanin, sabrinizi kullanin, belgelerinizi bilginizi insanliginizi kullanin CIRKINLESMEDEN. Parti liderleri birbirlerine "serefsiz, haysiyetsiz, vatan haini, satilik vs" gibi cümleler kullanmazlarsa, halk da bu igreti kelimelere basvurmayacaktir. Politikanin dili illa bu kadar igrenc ve bu kadar asagida olmak zorunda mi? Medeniyet benim ülkeme de gelmeyecek mi?
Evet lambrusco , bir üst mesajımda bu taleple beraber dile getirdiği korkular bunlardı.
Korkuyorum , aman o zaman % 10 kalsın demek değil sözüm elbette.
Barajıın %5 oranında tutulması geçmiş son seçimlere bakıldığında tabloyu etkilemeyecek gibi gözükmekte istatiksel olarak .
Ama ben şöyle düşünmekteyim , bugün seçmenin büyük çoğunluğu asıl oy vermek istediği parti %10 barajını aşamayacağı için , pusulasındaki ibreyi değiştirmekte .Eğer % 5 barajı gelirse , yukarıdaki tablolardaki % 3 veya % 4 lük oy alan partilerinde oylarında çok büyük değişiklikler olacağı kanaatindeyim .
% 7 göstermelik olabilir ama oldukça sık kullanılan % 5 lik baraj hem meclise gereken ''temsili adaleti '' hem de birden oluşacak çok seslilik kaosunu engelleyecektir.
Evet aslinda ben de oranlara baktim %5 cok etkilemeyecek gibi görünüyor. Ancak dedigin gibi cogunluk zaten oy verecegi partinin %10 barajini asamayacagindan korktugu icin oy vermiyor. Yani demokrat partinin kaybolusu buna en güzel örnek. Bu arada ben de eger baraj asagi cekilirse, kücük partilerin birlesebilecegini düsünüyorum. Tek baslarina kücük olan ve bu yüzden belki %2`lik tabanlarini kaybeden 3 parti birlesse, harika olur
Ülkemiz milletvekillerini %5 ile medeniyete davet edip, bir ya da iki sonraki secimlerde bunu %3`e düsürecegimizin sözünü verebiliriz mesela. :) Öte yandan da kimbilir belki %5 hirsi bircok partiyi birlestirecektir ya da ummadigimiz partilerin oy oraninda artisa neden olacaktir. Neler olacagini kimsenin cok keskin bir sekilde tahmin edebilecegini sanmiyorum zaten. Yasayarak görülecek seyler bunlar da biraz da.
Hangi partiler birlesir, hangi yeni partiler olusur, milletvekillerimiz medeniyet ögrenir mi? Bunlari görebilmenin yolu asagi cekmektir baraji.
Bildigim tek sey artan ve kolaylasan rekabet ile partiler daha cok calisacaktir.
%5 ile baslayip her secimde %1 azaltarak da deneyebiliriz belki. :)
Birde şöyle bir yanı var bu işin,
seçim barajının düşürülmesi akp'nin oldukça işine gelir. çünkü akp seçmeni içerisinde barajdan dolayı mecburen akp'e oy verenler yok denecek kadar azdır. ama chp ve mhp olarak bakıldığında, en azından 1/3'ü bu şekilde oy vermektedir. ( özellikle chp'de ) baraj kalkar veya düşürülürse, akp'nin karşısında köklü sayılabilecek 2 büyük muhalefet parti yerine, bir çok kafadan ses çıkan küçük küçük partiler olacaktır. ve bir çoğuna akp'nin cevap bile vermesine gerek kalmadan, biri bir şey diyorsa, diğerini tam tersini söylecektir. bu akp'i güçlendirecek bir hamle olur.
ama tabi aynı sırada, akp'nin milletvekili sayısı da oldukça azalır.
belki akp'nin içinden de eski saadet partisine bölünmek isteyenler çıkabilir.
demokrasi istiyorsak, diğer partilerin oy durumlarının ne olacağını bizi ilgilendirmez. o nedenle üstte yazdıklarımı sadece öngörü olarak yazdım, istediğim veya istemediğim olarak değil, sadece tahmin olarak.
benim fikrime göre, çok seslilik iyidir.
kimin iktidar olduğu, kimin çok yüksek oylar aldığının böyle bir durumda önemi kalmaz. önemi olan şey, başarılı muhalefetler görebilme imkanımızın artması olur.
bu arada, ülkemizde 70 küsür siyasi parti olduğunu da unutmamak lazım.
Yukarıda bahsettiğim dar bölge iki turlu seçim sisteminde şöyle bir dezavantaj olabilir diye düşündüm .
İllerin milletvekili sayısı ?
Seçmen nüfusu üzerinden hesaplanacaksa eğer bu 150.000 kişi , o zaman mevcut milletvekili sayısı ile pek değişiklik içermez .
Örn , İstanbul milletvekili sayısı 85 den 70 düşürülmüş ; bu sistemle 60 olacak . En az milletvekili çıkaran iller 2 den 1 düşecek .
Ama genel nüfus oranından gidilirse , iller arası milletvekili sayısında uçurumlar oluşacak.
Sistem değiştirilmeli de , bu nasıl olmalı ; umarım en az benim kadar kafa patlatıyorlardır bu konuya
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?