• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türkiye 'basın özgürlüğü olmayan ülkeler' ligine düştü!

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.437
248
Her yıl ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House, 2014 raporunda Türkiye'yi son 15 yıldır ilk kez "kısmen özgür ülkeler"den "özgür olmayan ülkeler" kategorisine düşürdü.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre, Gezi Olayları sonrası yaşanan işten atılmalar, sansür ve otosansür uygulamaları, şeffaf olmayan medya sahipliği nedeniyle 6 puan daha kötüleşen Türkiye bir yıl önceye göre 17 sıra daha gerileyip dünya genelinde 134’üncülüğe geldi. Böylece Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke oldu.

Dünyada ülkeler bazında basın özgürlüğünü araştıran ve 1980’den beri bu konuda her yıl bir rapor yayınlayan ABD merkezli sivil toplum örgütü Freedom House, son 15 yıldan beri “kısmen özgür” olarak nitelediği Türkiye’yi ilk kez bu sene “özgür olmayan ülkeler” kategorisine aldı. Ve Türkiye, halen hapis yatan gazetecilerin yanı sıra hem Gezi olayları hem de 17 Aralık operasyonu sonrası yaşanan gelişmeler nedeniyle 2013’te de basın özgürlüğünde dramatik biçimde gerilemeye devam etti ve 197 ülke arasında 137’nci sıraya düştü.

Haritada yeşille gösterilen ülkeler "özgür", sarı renkliler "kısmen özgür", mor ülkeler ise "özgür olmayan ülkeler" kategorisinde yer alıyor.

DÜNYADA DURUM KÖTÜLEŞİYOR

Freedom House, bugün açıklanan raporunda öncelikle basın özgürlüğünün dünya genelinde de kötüleştiğini vurguladı. Bunda da, Arap Baharının doğurduğu umutlara rağmen Mısır ile Ürdün’deki olumsuzluklar ve Libya, Türkiye, Ukrayna ve Zambiya’nın “kısmen özgür” ülkelerden “özgür olmayan” ülkeler kategorisine gerilemesinin etkili olduğunu belirtti. ABD’de Obama Yönetimi’nin baskılarıyla ulusal güvenlik haberlerine getirilen engeller, bu konulara eğilen gazetecilere karşı geliştirilen caydırma politikaları da başka bir faktör olarak öne çıktı.

YAZAN GAZETECİLER KOVULDU

Washington merkezli saygın kuruluş, 1 Ocak-31 Aralık 2013 arası yaşanan gelişmeleri irdeleyen raporunda, Türkiye’de artarak devam eden basın özgürlüğü sorunlarını ise şu şekilde özetledi: “Basın ve ifade özgürlüğü konusundaki Anayasal garantiler, ceza yasasındaki bazı kısıtlayıcı maddelerle Terörle Mücadele Yasası tarafından aşındırıldı ve uygulamaya sadece kısmen yansıdı. Türkiye, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) verilerine göre 1 Aralık itibarıyla demir parmaklıklar arkasındaki 40 gazeteciyle, 2013’te de gazeteci hapsetmede dünya lideri olarak kaldı. Basın özgürlüğü ortamı, İstanbul’da Mayıs ayında patlayan Gezi Parkı protestolarını haber haline getirmeye çalışırken gazetecilerin taciz edilip saldırıya uğradığı sene boyunca kesin bir şekilde kötüleşti, onlarca gazeteci işten atıldı ya da protestocuların taleplerine sempati göstermelerine bir cevap olarak istifaya zorlandı. Diğer önde gelen gazeteciler, hükümet ile PKK arasındaki müzakereler ya da Aralık’ta ortaya çıkan Başbakan Erdoğan ve yakınlarının dahil olduğu yolsuzluk skandalları gibi hassas konuları yazdıkları için kovuldu. İşten atılmalar, hükümet ve birçok medya patronu arasındaki yakın ilişkiyi ve bunun gazeteci üzerinde oluşturduğu resmi ya da gayriresmi baskıyı öne çıkardı.”

SAHİPLİK ÜZERİNDEN KONTROL

Raporda sıralanan basın özgürlüğüne yönelik tehditler arasında Türkiye’yi en çok ilgilendiren bölümlerinden biri de hükümetin içerikleri medya sahipliği üzerinden kontrol etmesi meselesiydi. “Ekonomik faktörler medya bağımsızlığı ve çeşitliliğini sınırlamada önemli bir rol oynayabilir” denilerek,medya sahiplerinin editoryal içeriğe yaptıkları müdahaleler, değişiklikler vurgulandı. Bu bölümde Türkiye konusunda ise çarpıcı biçimde şu değerlendirme yapıldı: “Basın özgürlüğü, 2013 boyunca, Türkiye, Ukrayna ve Venezuela dahil birçok ülkenin önemli kurumlarında yeni sahipler tarafından tehdit gördü. Bazı durumlarda, sahiplik işlemlerinin kendisi de şeffaflıktan uzaktı. Diğerlerinde ise özellikle hükümet ve iktidar partisine yakın yeni sahipler, editoryal satırları değiştirdiler ya da sözünü esirgemeyen çalışanları işten çıkardılar. Türkiye’de üst düzey işten çıkarmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sempati duyan Demirören Grubu tarafından yakın dönemde satın alınan Milliyet gazetesinde ve 2011’de Erdoğan’ın damadının yönettiği şirkete satılan Sabah’ta gerçekleşti.”

TÜRKİYE AŞAĞI ÇEKTİ

Freedom House, Türkiye’de yaşanan bu olumsuzlukların, dünyadaki basın özgürlüğünün gerilemesinde de etkili olduğunu belirtti. Buna göre 197 ülkeden 63’ü, 2013’te özgür basına sahip ülkeler olarak gösterildi. 68’i “kısmen özgür” sayıldı. Fakat aralarına ilk kez Türkiye’nin de eklendiği 66’sı ise “özgür olmayan ülkeler” arasında yer aldı. Böylece geçen sene boyunca, dünya nüfusunun sadece yüzde 14’ü özgür bir basına sahip olmanın avantajını yaşadı. Başka bir deyişle, dünyadaki her 6 kişiden sadece 1’i özgür basının ayrıcalıklarına erişti.

NASIL HESAPLANIYOR

ABD merkezli sivil toplum örgütü Freedom House, 1980’den beri yaptığı basın özgürlüğü araştırmasında 197 ülkeyi de analitik bir anket üzerinden teker teker inceliyor. Sonuçları başta ABD Yönetimi, dünya genelindeki hükümetler, uluslararası örgütler, üniversiteler, aktivistler ve medya kuruluşları tarafından dikkate alınan araştırmada ise hazırlanan 23 soruluk bir anket üzerinden her ülkeye 0-100 arasında bir kötü puan veriliyor. Anket sonucunda ne kadar düşük puan alırsanız, basın özgürlüğünde o kadar ileri sayılıyorsunuz. Örneğin 2014 sonuçlarına göre en özgür basına sahip gösterilen Hollanda, Norveç ve İsveç 10 puan, basının cenderede olduğu Kuzey Kore ise 97 puan almış gözüküyor. Her soruya puan verdikten sonra ulaşılan toplam üzerinden 0-30 puan arası çıkanlar “özgür”, 31-60 “kısmen özgür”, 61 üstü ise “özgür olmayan” sayılıyor.

YÜZDE 44 ÖZGÜR DEĞİL

Kategorilere ayrılan ülkelerin nüfusları toplandığında ise dünya nüfusunun yüzde 42’si “kısmen özgür”, yüzde 44’ü ise “özgür olmayan” ülkelerde kaldı. Türkiye’nin de etki ettiği bu nüfus dağılımını şekillendiren başlıca iki ülke ise basını “özgür olmayan ülkeler” arasında yer alan kalabalık Çin ve “kısmen özgür” sayılan Hindistan oldu. Zira iki ülke, 7 milyarı aşan toplam dünya nüfusunun beraber üçte birini oluşturuyorlar. İşte Türkiye’nin de Çin’in yanına katılmasıyla, dünyadaki basın özgürlüğü endeksi 1996’dan beri en düşük seviyesine indi.

AVRUPA’NIN EN KÖTÜSÜ

Ortaya çıkan verilerin Ankara için başka bir karamsar boyutu, Türkiye’nin bu skorla 42 ülkenin bulunduğu Avrupa’da da basını özgür olmayan tek ülke olarak sivrilmesiydi. Avrupa, genele bakıldığında 2013’te de dünyada basın özgürlüğünün en geniş olduğu bölge sayıldı. Ancak toplam nüfusun yüzde 66’ı özgür, yüzde 22’si ise kısmen özgürken Avrupa’nın tek istisnası “özgür olmayan” Türkiye oldu.

Nitekim Avrupa’nın ötesinde Kırgızistan ve Gürcistan gibi ülkelerde dahi basın özgürlüğü konusunda bazı iyileşmeler yaşanırken, Türkiye bir sene önceye göre kötü puanlarını 6 artırarak, en belirgin düşüşün yaşandığı ülkelerin başında geldi.

BASINI TÜRKİYE’DEKİNDEN DAHA ÖZGÜR BAZI ÜLKELER

Bangladeş, Endonezya, Moğolistan, Uganda, Kenya, Tanzanya, Lübnan, Tunus, Cezayir, Kuveyt, Makedonya, Bosna-Hersek, Kosova, Arnavutluk, Gürcistan, Moldova.

ERMENİSTAN’LA AYNI PUAN

Sonuç olarak, Türkiye 100 üzerinden 62 kötü puan alarak, 2013’te basın özgürlüğü konusunda Ermenistan, Ekvator, Libya ve Güney Sudan ile aynı sırayı paylaştı. 197 ülkelik listede sonuncu, 97 kötü puanlı Kuzey Kore oldu. Diktatör Kim Jong-un’un ülkesinin 100 olmasına 3 kötü puan kaldı. Basını en özgür sayılanlar ise sadece 10 kötü puan alan Hollanda, İsveç ve Norveç çıktı.
Böylece Türkiye, özellikle son üç yıldır basın özgürlüğü konusunda hızla gerilemeye bu sene de devam etmiş oldu. 2012’de 55 puanla dünya genelinde 117’inci sırada çıkan ve “kısmen özgür” sayılan Türkiye, 2013’te 56 kötü puanla 120’inciliğe gerilemiş ama ucu ucuna “kısmen özgür ülkeler” kategorisinde kalmayı başarmıştı. 2014 raporunda ise 56 kötü puandan 62’ye çıkarak, basını “özgür olmayan” ülkeler için belirlenen 61 barajını aştı. Ve Freedom House’un endeksinde tarihinde ilk kez “özgür olmayan” ülke kategorisine düşüp bir önceki yıla göre 20 sıra birden indi.
http://www.radikal.com.tr/turkiye/turkiye_basin_ozgurlugu_olmayan_ulkeler_ligine_dustu-1189715
 
Aaaa bak sen su ise ya:)))

Hamburg olaylarinda, olaylarin yasandigi bölgeye yaklasmanin bile yasak oldugu ve yaklasan basin üyelerine bile kanunu islem yapildigi bir durumda, basin özgür sayilirken, dünyanin her yerinden basin mensuplarinin gelip , günlerce gezi olaylarinda Taksimden canli yayin yapmasina ragmen Türkiye basinin özgür olmadigi ülke sayilmiss:))

Ahhahahahh ya varya insanin bir taraflari ile gülesi geliyor bunlarin ismarlama listelerini görünce ya:)))
 
Son düzenleme:
Neyi inandırıcı gelmedi diyecem de neyse erek yok nasılsa size başbakanın söylediğinden başka bir şey inandırıcı gelmiyor zaten:ssz:

Bana ülkemi kötüleyen (doğru olmayan şeyler sunan) hiç bir şey inandırıcı gelmiyor... !
 
bu bilindik bi şeydi zaten
bizim söyleyemediklerimizi 'onlar' daha iyi söyleyip ifade ediyorlar hepsi bu :30:
 
Gazetecilerin yada yazarların henüz yazılmamış kitaplarından dolayı yargılanıp hapse atıldığı,yalaka kesimin ise danışman yapıldığı ülkedir burası malesef.Gezi olaylarında gördük basının ne kadar özgür olduğunu,penguenleri,işten çıkarılan onlarca kişiyi,yayınların kesildiğini...
 
Az da olsa cesur gazetecilerimiz var hala İsmail Saymaz gibi:46:

2014 yılında Abdi İpekçi Yılın Gazetecisi Ödülü'nü kazanan Radikal muhabiri İsmail Saymaz, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2014 yılına ait "100 basın kahramanı" (lnformation Heroes) listesinde de yer aldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), tarafından bugün yapılan açıklama ilan edilen listede, 65 ayrı ülkeden 100 ‘basın kahramanı’ bulunuyor.

Kamboçya, Pakistan, İran, Rusya, Çin, Eritre, Azerbaycan, Vietnam, Belarus, Bahreyn gibi, medya üzerinde yoğun devlet baskısının hissedildiği ülkelerden pek çok gazetecinin yer aldığı listede, Wikileaks belgelerinin yayınlanmasını sağlayarak ABD hükümetinin hedefi haline gelen ve halen, sığındığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşamını sürdüren Julian Assange da bulunuyor.

RSF tarafından “100 Basın Kahramanı” listesini tanıtmak için hazırlanan broşürde, gazetemiz muhabiri İsmail Saymaz’ın yaptığı haberlerle, geçtiğimiz yıl Eskişehir’deki Gezi Parkı protestoları sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın katil zanlılarının yargı önüne çıkarılmasına katkı sağladığı belirtiliyor. RSF bülteninde, devlet yetkililerin, olaya ilişkin görüntüler ortaya çıkmadan önce, “Ali İsmail’i arkadaşları öldürmüş olabilir” dediği hatırlatılarak, İsmail Saymaz’ın haberleriyle birlikte gerçeğin açığa çıkmasından sonra da Eskişehir Valisi’nin İsmail Saymaz’ı ‘tehdit ettiği’ belirtiliyor.

Saymaz’ı 2014’ün 100 Basın Kahramanı arasında gösteren RSF bülteninde, canlı bir medya görüntüsüne rağmen Türkiye ’de bağımsız gazetecilik konusunda sorunlar yaşandığı ve basın üzerinde bir hükümet baskısının olduğu belirtilerek, 2013 yılında 131 gazetecinin işten çıkarıldığı veya istifaya zorlandığı raporlanıyor.
 
İçim sisti yemin ederim...

Gozlerini kulagini kapatip lay lay lom diye şarki söyleyen insanlar olabilir ama ne yazik ki bu saflık acı gerçekleri değiştirmiyor...



Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
Af Örgütü, Türkiye'deki 1 Mayıs yasaklarıyla 'İfade hürriyetinin tabutuna bir çivi daha çakıldı' diye yazıyordu.

İstiyorlar ki onlar kendilerini nasıl görüyorlarsa bütün dünya da onları,
Türkiye’de olanları öyle görsün...
Ermenilere taziye dileyip, gayrimüslimlere, Alevilere bir iki tane hak
verince, onlardan daha demokrat hiç kimse olmasın...
Onlar 'ileri demokrasi' olarak nitelediği için dünyada hiç kimse
Türkiye’de ifade hürriyetinin ayaklar altında süründüğünü görmesin;
yargının ezildiğinden bahsetmesin; polis şiddetini ağzına bile almasın...
***
Ama olmuyor işte, Freedom House isimli kuruluş, daha önce Türkiye'yi
'kısmen özgür' ülke olarak kabul ederken son raporunda ifade hürriyeti
bakımından Kuzey Kore’nin, Çin’in yanına koymuş, özgür olmayan ülke olarak nitelemiş...
***
İfade hürriyetinin kısıtlanmasının, istihbarat örgütlerinin aşırı yetkilerle donatılmasının ne demek olduğunu ülkesinin
Nazi ve komünist geçmişinden çok iyi bilen Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye’deki gelişmelerden
kaygı duyduğunu söylemiş...
Tabii söylediklerinin içeriği zerre tartışılmadan adam hemen önyargılı bir papaz ilan ediliverdi...
***
Sanki 2008’de AİHM Türkiye'yi 1 Mayıs'ta yaptıklarından dolayı mahkûm etmemiş gibi, yine meydan kapatıldı, yine
barışçıl gösteri hakkını kullanmak isteyenlere bir ton dayak atıldı. Yarın kim ki, bu ilkel yasakları ve polis şiddetini
eleştirecek, hemen “Türkiye’nin içişlerine karışmakla” suçlanacak...
***
Bütün dünya Türkiye’de olanları onlar gibi görsün, her şeyi onların kriterlerine göre değerlendirsin istiyorlar...
Bir suç dosyası bile sunmadan ABD’den Fethullah Gülen’in iade edilmesini istiyorlar. Zannediyorlar ki, kendilerinin
Azeri muhalif Rauf Migradirov’u, yaka paça bütün hukuk kurallarını ihlal edip Azerbaycan’a teslim etmeleri gibi, ABD
de Gülen’i iade ediverecek, ne için, neye dayanarak iadesinin istendiğini bile sorgulamayacak...
***
Kimse yolsuzluk iddialarını ciddiye almayacak; yolsuzluk iddialarının üzerinin binbir baskıyla kapatılmasını
sorgulamayacak, bu iddiaları yazan Murat Yetkin gibi gazetecilerin soruşturmaya uğramasını görmezlikten gelecek;
yargının muazzam bir baskı altında olduğunu söyleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı değil de “Onun da telefonu
dinlenmiş” diyen Başbakan’ı ciddiye alacak...
Yani herkes, bütün dünya, onlar Türkiye'yi nasıl algılıyorsa öyle görecek, öyle algılayacak...
Herkes Türkiye’de ne olduğunu gayet iyi görüyor oysa. Ben yazıyı yazarken insan hakları örgütlerinin Türkiye’deki 1 Mayıs’a ilişkin gözlemleri internete düşmeye başlamıştı bile...
Af Örgütü, Türkiye’deki 1 Mayıs yasaklarıyla “İfade hürriyeti ve toplantı özgürlüğünün tabutuna bir çivi daha çakıldı”
diye yazıyordu.
Evet aynen öyle oluyor, iktidar her geçen gün özgürlüklerin tabutuna bir çivi daha çakıyor...

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/orhan_kemal_cengiz/tabuta_bir_civi_daha-1189774
 
Evet bazı güvenilir yazarları tenzih ederim:ssz:

Biliyoruz sizin güvenilir yazarları:1: Ayrıca bu bi yazarın görüşü değil bağımsız araştırma şirketin yaptığı bir çalışma bir çok ülkeden gönüllüsü buluyor ilk kez de yapmıyorlar sadece biz ilk kez basın özgürlüğünde bu seviyeye düştük:ssz:
 
Biliyoruz sizin güvenilir yazarları:1: Ayrıca bu bi yazarın görüşü değil bağımsız araştırma şirketin yaptığı bir çalışma bir çok ülkeden gönüllüsü buluyor ilk kez de yapmıyorlar sadece biz ilk kez basın özgürlüğünde bu seviyeye düştük:ssz:

Yazar sözünü ben değil diğer arkadaş kullandı ona hitaben yazdım ben:ssz::
 
Back