• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Türk zeytinyağına 'İtalyan malı' etiketi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Türk zeytinyağına 'İtalyan malı' etiketi
Övgü PınarRoma
  • 4 Aralık 2015

151204140538_zeytinyagi_624x351_www.hurriyet.com.tr.jpg
Image copyrightwww.hurriyet.com.tr
İtalya'da, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden gelen zeytinyağının "İtalyan malı" etiketiyle hem iç pazarda hem de yurt dışına satıldığı ortaya çıktı.

Ülke basınında yer alan haberlere göre Türkiye, Suriye, Fas ve Tunus'tan getirilen yaklaşık 7 bin ton zeytinyağının, "% 100 İtalyan malı" etiketiyle satıldığı iddiasıyla soruşturma açıldı.

İtalya'nın zeytinleriyle ünlü Puglia bölgesinde yer alan 12 şirket ve bir laboratuvarın da dolandırıcılığa karıştığı iddia ediliyor.

6 kişi hakkında da ticari dolandırıcılık ve gıdaların menşeini gizlemek suçlamasıyla inceleme başlatıldı.

Zeytinyağının içeriğindeki zeytin türlerini analiz etmeye yarayan bir DNA testiyle, yağın menşeinin Türkiye, Suriye, Fas ve Tunus olduğu belirlendi.

'Maksi dolandırıcılık'
İtalya medyasında "büyük hile", "maksi dolandırıcılık", "skandal" şeklinde tanımlanan zeytinyağı dolandırıcılığından on milyonlarca euro yasa dışı gelir elde edildiği tahmin ediliyor.

Dolandırıcıların, düşük zeytin rekoltesi yüzünden "korkunç yıl" olarak anılan 2014-2015 sezonunu fırsat bilerek sahte İtalyan zeytinyağı satışına yöneldikleri öne sürülüyor.

"Sahte İtalyan zeytinyağının" hem İtalya içinde, hem de başta ABD ve Japonya olmak üzere dış piyasada satıldığı belirtildi.

İtalya'da birkaç hafta önce de "saf sızma zeytinyağı" etiketiyle satılan 7 markaya ait yağların aslında sızma olmadığı ortaya çıkmıştı.

Tarım Bakanı Maurizio Martina, "İtalya için stratejik olan zeytinyağı sektörünü korumak bizim için büyük önem taşıyor" demişti.

İtalya'da sıkı kurallara tabi olan saf sızma zeytinyağı üretiminin hem maliyetli hem de zaman alıcı olduğuna da vurgu yapılıyor.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/12/151204_italya_zeytinyagi

Biz daha ülkemizde zeytin ağaçlarına sahip çıkmayalım, zeytin üreticilerini mağdur edelim, İtalyan'lar bizim yağa 100% İtalyan damgası vurup satıyor.

Zeytinyağı ilaçtır ilaç, her bir zeytin ağacının korunması gerekir, imara açılmış araziler arasına katılıyor zeytinlikler, birgün o zeytinlerin küspesine bile muhtaç olmazsak iyidir.

"saf sızma zeytinyağı" etiketiyle satılan 7 markaya ait yağların aslında sızma olmadığı ortaya çıkmıştı.

ben de hep bunu merak etmişimdir nasıl emin olcaz diye mesela ben riviyerayla sızmanın tadını çok ayırt edemiyorum, sızma yazanı alıyorum, umarım sızmadır gerçekten, markalı almaya dikkat ediyorum sadece:KK53:

Sızmanın tadı ağır yemeğin tadını dahi bozuyor sızma olanı zeytine koyup yemelisin sabah , biz ağaçlardan 2 tür sıktırıyoruz soğuk ve sıcak sıkım tadlar farklı oluyor ama tabi taze sıkılmış 1 yıl beklerse daha lezzetli oluyor ,

ben de hep bunu merak etmişimdir nasıl emin olcaz diye mesela ben riviyerayla sızmanın tadını çok ayırt edemiyorum, sızma yazanı alıyorum, umarım sızmadır gerçekten, markalı almaya dikkat ediyorum sadece:KK53:
Onu ayırt etmen zor, sızma ve riviera arasındaki en önemli fark asit oranları, sızma da asit oranı çok düşük olmalı, asidi sıfıra yakınsa kaliteli sızma yağ denir, asidi 3'ün üzerinde ve çoğu dip zeytininden olana da riviera diyorlar, rivierada ısıtma falan yapılıyor, biraz kimyasal işlemlerden geçiyor, o yüzden de besleyiciliği, faydası daha düşüktür.

Alırken asit oranına bakın, umarım tüm markalar doğru asit oranını yazıyorlardır.

just:KK57: ben seni İtalyanları seviyor diye biliyorum, şimdi adamların alaveresini yüzlerine vuruyorsun:KK70:

uzaktan seviyormuşum onu fark ettim :KK70:

hani bizim ülkede şikayet ettiğimiz şeyler x10 gibi düşün mune ablam canımdan bezdim :KK70:

Avrupa diye geldik tünelin ucu.... yere çıktı :D

Sevgili Canan Karatay hep söyler bangır bangır bağırır.
Bizim zeytinyağımızı İtalyanlar bilmem kaç dolara satıyorlar diye.

Bizler ağaçlar kesilmesin derken nedense hülog ve şakirt tayfası tarafından linç ediliyoruz.
Onlara göre gelişmenin göstergesi köprüler ve binalar olduğu için bizi gelişime karşı olmakla itham ederler bu tür protestolarda.

Prof.Kenan DEmirkol bile bangır bangır bağırdı .Zeytin ağaçları kesilmesin diye ama entelektüel kesim dışında kimse tınlamadı.

Toplu konutlar inşa etmek daha mantıklı geldi onlara.

kusura bakmayın elin adamları bizden akıllı

uzaktan seviyormuşum onu fark ettim :KK70:

hani bizim ülkede şikayet ettiğimiz şeyler x10 gibi düşün mune ablam canımdan bezdim :KK70:

Avrupa diye geldik tünelin ucu.... yere çıktı :KK70:
Aaaaaaa ne diyorsun :-) valla İtalyanlara benimde sempatim vardı, gerçi Kuzey'dekiler soğuk, Güney'dekiler sıcak diyorlardı İtalyanlar için ya da tam tersi miydi:KK70:
İtalya'ya turistik gezi yaparım diyordum:KK14: fırsat bulunca gezilecek ülkeler listemdeydio_O
En iyisi ben oturayım mis gibi memleketimde, kendi şehirlerimi gezeyim, Canım vatanım, taşını toprağını sevdiğimEn Büyük TÜRKİYE

Aaaaaaa ne diyorsun :-) valla İtalyanlara benimde sempatim vardı, gerçi Kuzey'dekiler soğuk, Güney'dekiler sıcak diyorlardı İtalyanlar için ya da tam tersi miydi:KK70:
İtalya'ya turistik gezi yaparım diyordum:KK14: fırsat bulunca gezilecek ülkeler listemdeydio_O
En iyisi ben oturayım mis gibi memleketimde, kendi şehirlerimi gezeyim, Canım vatanım, taşını toprağını sevdiğimEn Büyük TÜRKİYE

yok yok gel mune ablam turist olarak bayılırsın görsen ben de turist olsam ben de bayılırım şehir çok güzel ama yaşanmaz
ben gün sayıyorum dönüş için hayırlısıyla son 2 ay burnumda tütüyor güzelim izmirim, egem, türkiyem :KK37:

Onu ayırt etmen zor, sızma ve riviera arasındaki en önemli fark asit oranları, sızma da asit oranı çok düşük olmalı, asidi sıfıra yakınsa kaliteli sızma yağ denir, asidi 3'ün üzerinde ve çoğu dip zeytininden olana da riviera diyorlar, rivierada ısıtma falan yapılıyor, biraz kimyasal işlemlerden geçiyor, o yüzden de besleyiciliği, faydası daha düşüktür.

Alırken asit oranına bakın, umarım tüm markalar doğru asit oranını yazıyorlardır.

Mune Mune cim evdeki yağların hiç birinde asit oranı yazmıyo ya, o kadar soğuk sıkım diyorlar diyorlar da, üstünde soğuk sıkım yazanda sadece bir marka bulabildim

Back