• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

‘Turistler Türkiye’de dolandırılıyor’

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.838
898
Türkiye’ye gelen Danimarkalı turistlerin alışverişleri sırasında mağdur edildiği öne sürüldü. Vatandaşların, eşyaların gerçek değerini öğrenmek için başvuruda bulundukları ortaya çıktı.

İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag

Türkiye’ye tatile gelen Danimarkalı turistlerin halı ve mücevherler alışverişlerinde yüksek meblağalar ödeyerek mağdur edildiği öne sürüldü. Yılda 400 bine yakın Danimarkalı turistin tatil ve gezmek amacıyla geldiği Türkiye’deki ‘kandırmaca’ Danimarka medyasında geniş yer buldu.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden Politiken’de yer alan konuyla ilgili geniş haberde, Türkiye’den halı ve mücevher başta olmak üzere değerli eşyalar alan Danimarkalıların hergün müzayede şirketlerine başvurarak esas değerin ne olduğunu öğrenmek istedikleri ifade edildi.
Danimarka’nın en büyük müzayede şirketlerinden Bruun Rasmussen’de görevli iki uzman, Türkiye’ye giden Danimarkalıların iyi bir yatırım olduğu düşüncesiyle 500 bin krona(200 bin TL)varan rakamlarla halı ve binlerce kronluk mücevherler aldıklarını fakat geriye döndüklerinde esas değerini öğrendiklerinde hayal kırıklığı ve büyük kızgınlık yaşadıklarını vurguladılar.
Şirketin mücevher ve saat bölümü yönetici Katrin Mikkelsen Sörensen, günde 5-6 kişinin Türkiye’den aldıkları mücevherleri değerlendirmek için kendilerine getirdiklerini ödedikleri fahiş fiyatın altı da birinin altında olduğunu öğrendiklerinde büyük şok yaşadıklarını anlattı.
Öte yandan, Danimarka Devlet Televizyonu’nun (DR) tüketici programı ”Kontant”te yayımlanan bir programda tüyler ürpertici iddialar gündeme getirildi. Almanya merkezli TSS Travel şirketi tarafından düzenlenen paket turlarla çok ucuz fiyata Türkiye’ye tatile giden Danimarkalıların, acenta tarafından belirlenen alışveriş merkezlerinde deri konfeksiyon ve halı pazarlandığı; astronomik fiyatlara satılan bu ürünlerin sahte olduğu belirtildi.

Halı 8 bin TL!
Programda, Türkiye’den aldığı Hereke halısını değerlendirmek üzere antikacıya götüren Hanne Mortensen adlı Danimarkalı turistin anlattıklarına yer verildi. Halı mağazasında normal fiyatı 32 Bin Danimarka Kronu(13 bin TL) olarak belirtilen, ancak 12 Bin Kronluk indirim yapılarak 20 bin Krona(8 bin TL)satılan Hereke halısının sahte oldugu, gerçek değerinin ise sadece 2 bin Kron(800 TL) olduğu ortaya çıkıyor.

Vergi muafiyeti yok
Adının açıklanmamasını istemeyen başka bir tatilci ise aldığı 500 bin Kron(200 bin TL) değerindeki mücevherlerin değerinin 20 Bin Kron(8 bin TL) olduğunu öğrenildi. Türkiye’deki tatilleri esnasında TSS Travel tarafından götürüldükleri mağazalarda alışveriş yaptıkları belirtilirken, müşterilere verilen vergi muafiyeti belgelerinin geçersiz olduğu belirtiliyor.

‘Garanti belgesi alın’

Kopenhag Turzim Müşaviri Hasan Sarıtepeci iddialarla ilgili olarak Milliyet’e yaptığı açıklamada, bu tür şikayetleri Turizm Bakanlığına hemen bildirerek takibini yaptıklarını belirtti. Turistlerin bu tür alış verişlerde aldığı ürünün garanti belgesini alması gerektiğine vurgu yapan Sarıtepeci, “Böyle bir garanti belge alınmış olsa daha iyi olur. Öbür türlü karşılıklı rızayla alınmış oluyor ve birçok kez hukuken birşey yapılamıyor. İade edebilirmiyim, bana bunun garanti belgesini verin ya da gönderin denilmeli. Bu tür eşyalar bazen arkadan gönderiliyor. Keşke hukuken bir şey yapılabilse” dedi.milliyet

Türkiye’ye gelen Danimarkalı turistlerin alışverişleri sırasında mağdur edildiği öne sürüldü. Vatandaşların, eşyaların gerçek değerini öğrenmek için başvuruda bulundukları ortaya çıktı.

İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag

Türkiye’ye tatile gelen Danimarkalı turistlerin halı ve mücevherler alışverişlerinde yüksek meblağalar ödeyerek mağdur edildiği öne sürüldü. Yılda 400 bine yakın Danimarkalı turistin tatil ve gezmek amacıyla geldiği Türkiye’deki ‘kandırmaca’ Danimarka medyasında geniş yer buldu.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden Politiken’de yer alan konuyla ilgili geniş haberde, Türkiye’den halı ve mücevher başta olmak üzere değerli eşyalar alan Danimarkalıların hergün müzayede şirketlerine başvurarak esas değerin ne olduğunu öğrenmek istedikleri ifade edildi.
Danimarka’nın en büyük müzayede şirketlerinden Bruun Rasmussen’de görevli iki uzman, Türkiye’ye giden Danimarkalıların iyi bir yatırım olduğu düşüncesiyle 500 bin krona(200 bin TL)varan rakamlarla halı ve binlerce kronluk mücevherler aldıklarını fakat geriye döndüklerinde esas değerini öğrendiklerinde hayal kırıklığı ve büyük kızgınlık yaşadıklarını vurguladılar.
Şirketin mücevher ve saat bölümü yönetici Katrin Mikkelsen Sörensen, günde 5-6 kişinin Türkiye’den aldıkları mücevherleri değerlendirmek için kendilerine getirdiklerini ödedikleri fahiş fiyatın altı da birinin altında olduğunu öğrendiklerinde büyük şok yaşadıklarını anlattı.
Öte yandan, Danimarka Devlet Televizyonu’nun (DR) tüketici programı ”Kontant”te yayımlanan bir programda tüyler ürpertici iddialar gündeme getirildi. Almanya merkezli TSS Travel şirketi tarafından düzenlenen paket turlarla çok ucuz fiyata Türkiye’ye tatile giden Danimarkalıların, acenta tarafından belirlenen alışveriş merkezlerinde deri konfeksiyon ve halı pazarlandığı; astronomik fiyatlara satılan bu ürünlerin sahte olduğu belirtildi.

Halı 8 bin TL!
Programda, Türkiye’den aldığı Hereke halısını değerlendirmek üzere antikacıya götüren Hanne Mortensen adlı Danimarkalı turistin anlattıklarına yer verildi. Halı mağazasında normal fiyatı 32 Bin Danimarka Kronu(13 bin TL) olarak belirtilen, ancak 12 Bin Kronluk indirim yapılarak 20 bin Krona(8 bin TL)satılan Hereke halısının sahte oldugu, gerçek değerinin ise sadece 2 bin Kron(800 TL) olduğu ortaya çıkıyor.

Vergi muafiyeti yok
Adının açıklanmamasını istemeyen başka bir tatilci ise aldığı 500 bin Kron(200 bin TL) değerindeki mücevherlerin değerinin 20 Bin Kron(8 bin TL) olduğunu öğrenildi. Türkiye’deki tatilleri esnasında TSS Travel tarafından götürüldükleri mağazalarda alışveriş yaptıkları belirtilirken, müşterilere verilen vergi muafiyeti belgelerinin geçersiz olduğu belirtiliyor.

‘Garanti belgesi alın’

Kopenhag Turzim Müşaviri Hasan Sarıtepeci iddialarla ilgili olarak Milliyet’e yaptığı açıklamada, bu tür şikayetleri Turizm Bakanlığına hemen bildirerek takibini yaptıklarını belirtti. Turistlerin bu tür alış verişlerde aldığı ürünün garanti belgesini alması gerektiğine vurgu yapan Sarıtepeci, “Böyle bir garanti belge alınmış olsa daha iyi olur. Öbür türlü karşılıklı rızayla alınmış oluyor ve birçok kez hukuken birşey yapılamıyor. İade edebilirmiyim, bana bunun garanti belgesini verin ya da gönderin denilmeli. Bu tür eşyalar bazen arkadan gönderiliyor. Keşke hukuken bir şey yapılabilse” dedi.milliyet

Kazıklansınlar ne olmuş bizim ülkemizin tadını onlar çıkarıyor en ucuz onlar tatil yapıyor hem onlara fazla gelmiyordur halkımız geçinsin ben öyle düşünüyorum.ben kıskayorum geliyorlar ülkenin altını üstüne getiriyorlar biz gitmeye kalksak en uçuk fiyatlara iyi oluyo onlara aman

Turistleri birakin almanci türkler bile dolandiriliyor :)

Türk lirası değersiz olduğu için alım gücü fazla.Ondan millet buraya geliyor.

Kazıklansınlar ne olmuş bizim ülkemizin tadını onlar çıkarıyor en ucuz onlar tatil yapıyor hem onlara fazla gelmiyordur halkımız geçinsin ben öyle düşünüyorum.ben kıskayorum geliyorlar ülkenin altını üstüne getiriyorlar biz gitmeye kalksak en uçuk fiyatlara iyi oluyo onlara aman
:9::9:Ekonomiden anlamadığınız belli.Türk lirası değersiz olduğu için
geliyorlar.Alacaklarını alıp,gezip tozup gidiyorlar.Bayıldıklarından değil.Orta halli bir Türk bunu Amerika'da kesinlikle yapamaz.Olay fakir edebiyatına dönmesin lütfen.

ben anlamadım
istediği fiyata satabilir bence satıcı
çok geliyosa almasınlar

:9::9:Ekonomiden anlamadığınız belli.Türk lirası değersiz olduğu için
geliyorlar.Alacaklarını alıp,gezip tozup gidiyorlar.Bayıldıklarından değil.Orta halli bir Türk bunu Amerika'da kesinlikle yapamaz.Olay fakir edebiyatına dönmesin lütfen.

Canım ekonomi mezunuyum ;)

Zannediyorlar ki bir tek kendileri dolandırılıyor. Turistlerin kaderi bu dünyanın neresine giderseniz gidin. Asıl değeri bilmediğinizi anladığı anda mahallenin bakkalı bile kazıklar. :51:

Tabi dolandırılacaklar normal vatandaşın durumuda farklı değil,
zenginler paraya doymuyor normal vatandaşa ssk yapmıyorlar memleketin yarısı asgari ücret alıyor onu dahi işverenler çok görüyorlar normal vatandaş et alamıyor, zenginlerin gözü doymuyor ki paraya ,turisti dolandırmışlar normal, o satucıyı bir arazştırsalar ne vilaları,jeepleri vardır eee zengin zengine tabi hava atacak işçisinede asgari ücret verecek gelen turistide dolandıracak ortalıktada zenginim ayağına hava atacak yanındada manken barlarda gezecek yada gizlili çapkınlık yapacak

Dolandırılmalarını ayıplıyorum, ülkenin adı kötüye çıkıyor böyle, sadece yazın tatile gelen turistler değil, yerleşmek için gelen insanlarda dolandırılıyor, turistler dolandırılınca ülkenin cebine fazladan para girmiyor, o eşyaları satanların cebine giriyor ama iş o işyeri sahibinin sgk'sını, vergisini ödemeye gelince işyeri sahibi mırın kırın ediyor, normalde sana bana 500 liraya sattığını yabancıya 5000 liraya satan işyeri sahibi sattığı malı 5000 liraya sattı gösteriyor mu sanki?

Dolandırıcılığı normal görmememiz lazım, burda neler duyuyorum, perde bildiğiniz perde ben o perdeyi 1000 liraya alırken, sırf yabancı bunda para çoktur diyerek yabancıya 7000 liraya satılmasını haklı bulmuyorum, bir koltuk takımını bizler 3000 liraya alırken onlara 30.000 liraya satılmasını kınıyorum, bildiğiniz çikolata ya, gidin herhangi bir bakkaldan en fazla 1,5 liraya alacağınız birşeyi turiste 5 liraya satmanın mantığı nedir?

eFuLim,
doğru diyorsun, komşum Almanya'da yaşayan bir Türk, burayı pek bilmiyordu, ilk geldiğinde bizde onları tanımadığımızdan faydamız olamadı insanlara, almak istemedikleri şeyleri bile aldırmışlar Almancı bunlar, bunlarda para vardır diye.

Okudugum cevaplara inanamadim. Ulkeye turist gelmesi, doviz kazandirmasi ikinci-ucuncu plana dusmus, is artik "biz fakirken onlar nasil gezerler, iyi oluyor dolandirilmalari"na donmus. Bu icinizde buyuttugunuz kin ne kadar tehlikeli boyutlara ulasmis ki artik dogru ile yanlisi birbirine karistirir hale gelmissiniz. Dolandiricilik bile normal, hatta hakedilen birsey olmus. Hepiniz AKPli mi oldunuz? :27: Onlara da normal de... Bu Danimarkalilarin ne kotulugunu gordunuz kardesim? Cok fesatlaniyorsaniz gelmesinler, hatta hic turist gelmesin ulkemize, mutlu mu olacaksiniz? Oh biz gezemiyorduk, iyi oldu onlar da gezemiyorlar olacak, he mi?

Kimse Turkiye ucuz diye filan gelmiyor. Avrupa'da, Amerika'da yapilan turlarda Turkiye'nin hic bir farkli fiyati yok. Adam gemiye bindi mi ayni paraya Karaiblere de gidiyor yani... Istanbul'a gelen turistin en az 5 kati turist ABDnin en pahalli sehirlerinden biri olan NewYork'ta var. Yaklasik 700 sokak ve bulvardan olusan ve hinca hinc insanla dolu Manhattan semtine gittiginizde o kalabaligin icinde o kadar degisik dilleri konusan insan gecer ki yaninizdan, hatta Turkce konusanlara bile rastlarsiniz. Yollarda insan seli vardir, ancak gercekten NewYorkta yasayanlar sadece oralardaki dukkanlarda, sirketlerde calisanlar ve arac kullanan, insan tasiyanlardir. Gezmek isteyen insan heryere gidiyor. Turkiye'ye giden turistin belki de iki kati ayni guzel kiyilara sahip olan Yunanistan'a gidiyor. Dun burada bir konu basliginda dunyada bizim baklavamizi, donerimizi, yogurdumuzu Yunan urunleri olarak taniyorlar diye... Cunki Turkiye'ye disardan gelen turist tahmininizden cok daha az, dunyada Turkiye'yi tanimiyorlar bile. Taniyan da Suriye gibi sokaklarinda her an olay cikabilen bir ulke diye biliyor. GELMIYORLAR zaten, merak etmeyin...

Dalyan da bir balık restoranına girdik ve oturduk..
Garson hemen menüyü koydu önümüze ama menü Türkçe yazmıyordu,fiyatları görünce dudaklarımız uçukluyordu az kalsın.:53:
Garsonu çağırdık,garson"aa lütfen kusura bakmayın yabancı sandım"dedi ve başka bir menü getirdi...
Fiyatlar oldukça uygundu ve bu durum bizi mutlu etmedi açıkcası..
Kendi ülkeme gelen misafirlerin böyle kazıklandıklarını görmek üzücüydü.
Garsonu çağırdık ve menüyü açıklamasını istedik kem küm yaptı,güldü..tavrımızı koyup çıkmıştık.
Ne olursa olsun insanların bu şekilde kazıklanmasına karşıyım.

yalnız ben konuyu okumadan yorum yapmışım
adam sahte halıyı gerçek diye satmış
heralde bunun bi cezası filan vardır
umarım vardır yani

Ailem cesmede yasiyor. Yazin esnaftan alisveris yaparken kendini tanitmakta fayda var her zaman. Yoksa fiyatlar yazlikci muamelesine giriyor. Hele bayram donemiyse yazlikciyi da asiyor. Bunun cefasini biz de cekiyoruz sadece yabanci turist degil. ve cozumu ederini bildigimiz seylerde pazarlik yapmak ne yazik ki...

Ayrica cesmeden cok defa sakiz adasina gectim ayni kiyilar ayni deniz fiyatlar ceyregi cesmenin..

aynen, yunan adaları daha ucuz, bu sene rodosta tatil düşünüyoruz o yüzden

Ailem cesmede yasiyor. Yazin esnaftan alisveris yaparken kendini tanitmakta fayda var her zaman. Yoksa fiyatlar yazlikci muamelesine giriyor. Hele bayram donemiyse yazlikciyi da asiyor. Bunun cefasini biz de cekiyoruz sadece yabanci turist degil. ve cozumu ederini bildigimiz seylerde pazarlik yapmak ne yazik ki...

Birkaç örnekte benden gelsin, yazlık yerde yaşıyorum, yazın buranın pazarına gidersiniz heryerden 5-10 liraya alabileceğiniz basit bir bileklik anında 20-25 liralara çıkar, tezgahtaki kişiye yaklaşır ben yaz kış burda oturuyorum, de bakalım bunun asıl ederi ne dersiniz, abla sana 10 liraya olur, ben nasılsa İngilizden çıkarırım acısını der, trajikomik ama gerçek, kışın 4 tanesini 1 liraya aldığınız yeşillik yazın tanesi 1 liraya çıkar, hacı emmi ne ettin dersiniz, aman bacı ses etme şurda 3 ay cebimiz para görsün diye cevap verir.

Dolandırılsınlar derken tekrar düşünmek lazım, yerli turistte dolandırılıyor:ssz:

Back