Turgut Özal

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.989
30.287
60
12 Eylül döneminden önce ekonomide, sonra da hem ekonomide hem politikada belirleyici bir biçimde varolmuş, çalışma tarzı ve uygulamaları ile ülkede en uç yorumlara hedef olmuş, kimilerine göre Türkiye’ye çağ atlatmış, kimilerine göre ise toplumsal ve kültürel değerleri erezyona uğratmış, ama tüm yorumlara karşın statükoyu reddetmiş, klasik devlet adamı çizgisinin ötesinde yaşamış bir politikacı ve ilk sivil cumhurbaşkanı
Turgut Özal, Malatya’nın eski ailelerinden Cinlioğlu sülalesine mensuptur. Banka memuru Mehmed Sıddık ve ilkokul öğretmeni Hafize Hanım’ın ilk çocukları olarak 13 Ekim 1927’de Malatya’da dünyaya geldi. Kendisinden bir buçuk yıl sonra da kardeşi Korkut doğdu. Babasının memuriyeti nedeniyle ilk ve orta öğrenimini yurdun değişik yerlerinde tamamladı. Turgut Özal daha dört yaşında iken babası Bilecik’in Söğüt ilçesine Ziraat Bankası müdürü olarak atanınca aile buraya taşındı.

Turgut Özal ilkokula burada başladı ve üçüncü sınıfı bitirdiği yıl aile Silifke’ye taşındı. Silifke’de ilkokulu bitirdi ve aile o yıl Mardin’e taşındı. O yıllarda ısrarla pilot olmak istiyordu. O zamanlar pilotluk için asker olmak gerekiyordu. Fakat Silifke’de geçirdiği bir kaza onun bu hayallerini daha en başından yıktı. Bindiği eşeğin üzerinden semer kaymış ve dirseği kırılmıştı. Bu, kolunun biraz kısa kalmasına sebep olmuş ve böylece pilotluk hayalleri suya düşmüştü. Mardin’deki ortaokul yıllarından sonra burada lise olmaması nedeniyle babası tayinini istedi. Bunun üzerine aile Kayseri’ye taşındı. Hafize Hanım, oğlunun ya Kabataş Lisesi’nde ya da Konya Lisesi’nde okumasını istiyordu. Her iki okul da paralıydı ve yatılı okuması gerekiyordu. Böylece Özal, 25 lira daha ucuz olan Konya Lisesi’ne verildi. Bu arada ortanca kardeşi Korkut da ortaokulu bitirdi. Ailenin maddi durumu her iki çocuğu da paralı yatılı okutacak durumda değildi. Ancak buna bir çözüm yolu bulundu. Dayıları Süleyman Doğan’ın Malatya’da bir evleri vardı ve iki kardeş de belli bir kira karşılığında buraya yerleştirildi. Yeğenleri Hüsnü Doğan da yanlarında kalacaktı.

Aile sonunda tekrar Kayseri’de buluşacaktır. Turgut Özal liseyi Kayseri’de 1945 yılında bitirir. Turgut Özal girdiği üç fakültenin de sınavlarını başarır. Bunların arasından ITÜ Elektrik Mühendisliği’ni seçer. Okulda burs almaya başlayınca artık ailesine yük olmayacaktı. Özal ailesi CHP’nin tek parti yönetimine sempatiyle bakmıyordu; ve onunla bütünleşememişti. O yıllarda başka parti de yoktu ama 1946 yılında Demokrat Parti ilk serbest seçimlere katılınca yönleri artık belirlenmiş oldu.

 
Son düzenleyen: Moderatör:
X