Trafik Tespit Tutanaği

kronick

bize her yer TRABZON:)
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
1.807
29
44
umarım konuyu yanlış yerde açmamışımdır.faydalı olduğunu düşündüğüm bir kaç hususu eklemek istiyorum.


1Nisan 2008 tarihinden itibaren maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisi gelmeyecek.
Bu nedenle taraflar aralarında tutanak tutacaklar.
Kaza tespit tutanağı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların serbest iradeleriyle dolduracakları: "Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı" uygulaması 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren başlayacaktır

BU TUTANAK YALNIZ MADDİ HASARLA SONUÇLANAN KAZALARDAN SONRA KAZAYA KARIŞAN DİĞER SÜRÜCÜ VEYA SÜRÜCÜLERLE KAZANIN OLUŞ ŞEKLİNİN TUTANAK İLE TESPİTİNDE ANLAŞTIĞINIZ TAKDİRDE DOLDURULACAKTIR
(yani sürücüyle anlaşamadığınız durumlarda yine 155 veya 156'dan yardım isteyeceğiz.)

DİKKAT!!! Aşağıdaki durumlarda bu tutanak DOLDURULMAYACAKTIR. Bu durumlarda 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesiyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber veriniz.

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
  • Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
  • Trafik Kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,
  • Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.


-Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
-Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.
-İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla form kullanılabilir. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilir.

1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi ve yerine ilişkin bilgiler yazılacaktır.

3 numaralı alan varsa görgü tanıklarının irtibat bilgilerine ayrılmıştır.

4, 5 ve 6 numaralı alanlara sürücüye, araca ve Trafik poliçesine ilişkin bilgiler yazılacaktır.

7 numaralı alanda yer alan araç türleri üzerinde aracın ilk darbeyi aldığı yeri işaretlemeyi unutmayınız

8 numaralı alanda yer alan kutucuklardan uygun olanı (x) ile işaretleyiniz. Bu alanın doldurulması zorunlu olmamasına rağmen şirketin olayı kısa sürede değerlendirmesi için önemlidir.

9 Numaralı alana çarpışma yerinin ve anının taslağını mutlaka çiziniz. Taslak üzerinde cadde ve sokak ismi belirtilmeli, aracın gittiği yön işaretlenmeli, yol çizgileri çizilmelidir. Araçlar A ve B aracı olarak işaretlenmelidir.

10 numaralı alana sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazacaklardır. Sürücü görüşleri için 10 numaralı alanın yeterli olmadığı durumlarda görüşler beyaz bir sayfa kullanılarak tamamlanabilir.

10 numaralı alanın açıklamadaki şekilde doldurulmasından sonra 11 numaralı alanın sürücüler tarafından imzalanması zorunludur. İmzalanmayan tutanaklar geçersizdir.

Tutanağın doldurulmasında, poliçe ile beraber verilen örnek tutanaklardan veya www.tsrsb.org.tr ile www.tramer.org.tr adreslerinde yer alan örnek tutanaklardan yararlanabilirsiniz.
 

Paylaşımın için teşekkürler. Emeğine sağlık...

Bizim insanlarımız o tutanağı doldururken de anlaşamaz kavgaya başlar trafik polisi olmasa da polis gelir
Geçen akşam TEM' de giderken orta şeritte
iki aracın durup sürücülerinin birbirlerine yumruk yumruğa girdiğine şahit olunca
bunu düşündüm bir an
 
umarım bu yola başvurmamızı gerektirecek bi kazamız olmaz :Saruboceq: ama her halükarda bilmemiz gereken bi konu, söz konusu durumda daha çabuk ve pratik sonuç verir...
 
ben sigorta acentesinde çalıştığım için kaza tespit tutanaklarını biz veriyoruz müşterilerimize anlaşanda var anlaşamayanda Allah kimseye kullanmayı nasip etmesin trafik kazasının küçüğü büyüğü hoş bişey değil..
tutanak ta bir örnek var siz kendi durumunuza uygun olan yerleri araç ruhsat bilgileri ve trfaik sigortası bilgilerini dolduruyorsunuz kroki çiziyorsunuz ama detaylı bir şekilde mümkünse fotoğraf çekiyorsunuz her yönden araç görülecek plaka vs yol durumu varsa park etmiş araç belirtilecek çünkü sorun yaşayanlar oldu kusursuzken kusurlu duruma düşenlern oldu mümkün olduğunca detaylı kroki ve kazanın tanımını nasıl olduğunu yazıyorsunuz karbonlu arkadaki nüshaya kendiliğinden geçiyor zaten..yukarda arkadaşımıznda açıkladığı durumlar dışında eğer anlaşabilirseniz siz dolduruyorsunuz aksi halde alo trafik veya duruma göre jandarmayı arıyorsunuz onlar tutuyorlar kaza raporunu ama tekrar söylüyorum inşallah kullanma ihtiyacınız olmaz!!!
 
sistem henuz oturmadı,hasarlı kazalarda taraflar arasında mutlaka kavga çıkıyor...kim haklı kim haksız tartışması karakolda bitiyor...
bu uygulama bizim ülkemiz için pek yararlı olmayacak düşüncesindeyim...kaba kuvvetle karşı taraf sindirilmeye çalışılıyor....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…