Çocuk Hastalıkları topuk kanı ve bebeklerimiz

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

lebis

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2008
473
1
38
Slm arkadaşlar.Dün haberlerde izledim . Bilmem benden başka izleyen varmı? Şöyle bir uygulama başlatmış Sağlık Bakanlığı. Bebek doğduğu gün topuğundan kan alınıyormuş. O kanlar kayıt altına alınıp her hafta toplanıp ilgili birime gönderiliyormuş.Tabi bi süre kanlar incelendikten sonra eğer sağırlık, şaşılık vs. önceden tespiti zor hastalıklar bu testlerde belirlenip aileye telefon açılıyor ve haber veriliyormuş.Bi sorunu olmayan cocukların aileleri ise aranmıyormuş. Bu uygulama benim cok hoşuma gitti. Cünkü coğu aileler bebeğinin kulağından rahatsız olduğnu anlayamıyor ve bunu anlayana kadar cocuk 2-3 yaşına geliyor. umarım hepimiz için hayırlısı olur

evet canım uzun zamandır var ama sağırlık şaşılık gibi şeylere bakıldığını bilmiyordum sadece zeka ile ilgili olduğunu biliyordum eğer şaşılık ve sağırlık gibi anlaşılması zor şeylere de bakılabiliyorsa bu çok güzel bir uygulama o zaman

Topuktan alınan kan, 17 ayrı bozukluk
açısından test edilir. Bunlar, tiroid bezi ile böbreküstü bezlerini
etkileyen bozukluklar, bir kan hastalığı (orak hücreli anemi)
ve bir dizi metabolizma hastalığıdır. Bu bozuklukların
büyük bölümü kalıtsal, yani ırsidir. Ve iyi haber: Çok ender
görülürler.
Çok güzel bir uygulama bu eğer sorun var ise telefonla size ulaşıyorlar ama sağlıklı ise bebeğiniz aramıyorlar....

evet topuktan kan alınarak bebeklerde kalıtsal bir takım rahatsızlıklara bakılabiliniyor.ancak bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.bu kanı bebegınız dogar dogmaz aldırmayın,yaklaşık 10 ya da 15 gunluk olunca aldırın,çunku bebegın enzımlerı çalışmaya başladıktan sonra(ki bu da bebek bir müddet emdikten ya da sıvı aldıktan sonra olur)test daha saglıklı sonuç veriyor.ben 15 gunluk iken saglık ocagında aldırdım.

evet canım bayadır var
benim kızımdan ikikerealdılar
özelde dogum yaptım topuktan kan aldılar
sonra aşı için saglık ocagına gittikten sonra ordada aldılar anne sütü alan bebeklerde daha iyi sonuc elde ediliyormuş
alaha şükür bi sorun olmaı umarım kisedede olmaz
cok iyi bi ugulama

sağırlık yada şaşılık için değil.fenilketanürü hastalığı yani protein fazlalığından kaynaklı zeka geriliği ve tiroid bezleri fonksiyonlarıına bakılıyor.kızımdan doğumdan sonra hastaneden aldılar.sağlık ocağındada doğumdan 5 gün sonra aldılar.16 gün sonra bizi sağlık müdürlüğünden arayıp şüpheli fenil teşhisi kondu tekrar sağlık ocağından kan aldırmamız gerektiği söylendi.kan aldırdık ama benim dünyam başıma yıkılmıştı.özeldeki dr tiroid tahlillerini yaptırdı yüksek çıktı. fakültede hem fenil hem de tiroid testlerini yaptırdık.bizde hipotiroidi yani tiroid bezleri çalışmasdığı ortaya çıktı.bizimki tesadüf ortaya çıktı aslında.sağlık müdürlüğünü tekrar aradık sonuç için.ilk kan verdiğimizde tiroid hormanları normalmiş fenil yüksek çıkmış.ikinci kan vermemizde sadece fenili incelemişler.o normal olduğu için tekrar bizi aramadılar.hipotiroidi de tedavi edilmezse zeka geriliğine yol açıyormuş.iyiki böyle bir tahlil yapıyor devlet.yoksa kim bilir ne zaman öğrenecektik ve iş işten geçmiş olacaktı.doğduktan 7-8 gün sonra yaptırın tahlili.allah kimsenin başına vermesin.biraz uzun yazdım ama başımdan geçtiği için bilgi vermek istedim

canım bu yazdıkları doğru....bu kan örneği alınıp çapaya gönderiliyor ve 1 ayda cvp geliyor sorun varsa aranıyor yoksa aranmıyorsun...şükür ki biz aranmadık...çok da sağlıklı bir bebeğim var

Canım bu çok uzun zamandır yapılan bir uygulama, bildiğim kadarıyla her hastanede doğumdan sonra yapıyorlar bunu. Bence çok faydalı bir uygulama.

benim 3 yaşını dolduran bir oğlum var ondan hastanedne çıkmadan önce birde 1 haftalıkken sağlık ocağında almışlardı yeni doğan oğlumda da aynı şekilde yapıldı ama bu bunu ben fenilketanuri ve troit için yapıldığını biliyordum diğerlerin hiç duymadım bizi arayanda olmadı çok şükür

benim oğlumdan da bi doğumundan bir gün sonra birde 5. günde aldılar ve uzun zamandır yapılan çok faydalı bir uygulama

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…