- 16 Ağustos 2010
- 292.954
- 602.710
- 43
Tiroit Hastalığında Egzersizin Önemi Nedir
Egzersiz, metabolizmayı, kiloyu ve enerji düzeylerini dengeleyerek birçok tiroit hastalığının belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Tiroit, boynun alt kısmında bulunan, hormon, ağırlıklı olarak triiodotironin (T3) ve tiroksin (T4) üreten küçük bir bezdir. Tiroit yanlış çalıştığında hormon düzeyleri, metabolizma, enerji ve ağırlık dalgalanabilir. Ama egzersiz, metabolizmayı, kiloyu ve enerji düzeylerini dengeleyerek birçok tiroit hastalığının belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Türler
Tiroidin işlevini engelleyebilecek birçok durum vardır, örneğin hipertiroit, hipotiroit, guatr, tiroidit, tiroit nodülleri ve tiroit kanseri. Hipotiroid, tiroit yeterince hormon salgılamadığında meydana gelir ve kilo artışı, yorgunluk ve depresyonla sonuçlanabilir. Hipertiroid aşırı hormon salgılanmasıyla tanımlanır, bu da kilo kaybını, sinirliliği ve hızlı kalp atışını tetikleyebilir. Tiroidit, tiroit bakteriyel veya viral enfeksiyonla iltihaplandığında meydana gelir. Guatr, tiroidin genişlemesidir. Tiroit nodülleri tiroitteki katı veya sıvı dolu kistler, yumrular, şişlikler, tümörlerdir ve iyi huylu ya da kanserli olabilir.
Egzersiz, Hipotiroidizm ve Hipertiroidizm
Birçok tiroit hastalığı ilaç gerektirir ve egzersiz tedaviyi tamamlayabilir. Hipotiroidizmi olan kişiler için egzersiz kilo artışı, depresyon, kas kaybı ve düşük enerji seviyeleri gibi belirtilere karşı doğal bir devadır. Egzersiz metabolizmanızı artırır ve kas kütlenizi artırıp daha çok kalori yakmanızı sağlar. Egzersiz duygu durumunuzu ve enerji seviyenizi de iyileştirir. Hipertirodizm uykusuzluk ve düşük enerji seviyelerine de yol açabilir, ikisi de düzenli egzersizle azaltılabilir.
Egzersiz ve Tiroit Hormonları
Aerobik egzersiz tiroitteki hormon üretimini artırabilir. Düzenli aerobik egzersiz T4 ve T3 seviyelerini yükseltip hipotiroidizm gibi tiroitte düşük hormon seviyeleri veya tiroidi etkileyen otoimmün hastalıkları olan kişilere yardımcı olabilir. Sonrasında artan hormon üretimi, birçok tiroit bozukluğunun olumsuz yan etkilerini azaltabilir.
Egzersiz Düşünceleri
Yetişkinlerin, en büyük sağlık yararları için haftada 5 kere, günde 30 dakika kısmen yoğun kardiyovasküler egzersizler yapması öneriliyor. Tiroit bozukluğunuz varsa bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışın çünkü durumunuz daha az ve daha çok egzersiz ve yoğunluk gerektirebilir. Tiroit hastaları için ortalama yoğunlukta aerobik egzersizleri, vücudu yoğun kardiyo egzersizleri kadar strese sokmadan metabolizmayı ve duygu durumu canlandırma gibi sağlık yararları sunabilir.
Uyarı
Egzersiz bazı tiroit sorunlarının belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olabilir ama tıbbi tedavinin yerine geçemez. Tiroit hastalığı varsa veya olduğundan şüpheleniyorsanız kesin teşhis ve tedavi için doktorunuzla görüşün. Tedavi genelde hipotiroidizm ve hipertirodizm gibi yaygın durumlara karşı savaşmak için reçete edilir ve belirtileri hafifletebilir. Egzersiz sırasında keskin veya sürekli ağrı hissediyorsanız hemen bırakıp doktorunuzla görüşün. Tiroit hastaları aşırı egzersiz yapmamak konusunda dikkatli olmalılar çünkü düşük enerji seviyeleri ve kas zayıflığı tiroit bozuklukları olanlar için yaygın sorunlardır.
Kaynak:Hemen sağlık