• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tiroit Hastaları Gebe Kalabilir mi?

Tiroit bezi, boynun ön tarafında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroit bezinin ürettiği hormonlar, vücut metabolizmasını düzenlemekten ve çok önemli fonksiyonlardan sorumludur. Tiroit sağlığı ve doğurganlık arasındaki ilişki oldukça önemli olduğu için tiroit beziyle ilgili yaşanan sorunlar, doğurganlıkla ilgili birtakım sıkıntılara yol açabilmektedir.

Tiroit bozuklukları, tiroit bezinin fonksiyonun gerektiği şekilde yerine getirememesiyle meydana gelmektedir. Tiroit bezinin çok fazla çalışması hipertiroidi olarak isimlendirilirken çok az çalışması ise hipotiroidi olarak isimlendirilmektedir. Hem hipotiroidi hem de hipertiroidi doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Tiroidin gebelik üzerindeki etkilerini, tiroit hastalarının gebe kalmak için neler yapabileceklerini ve gebelik sırasında dikkat edilmesi gereken şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Hipotiroidi Gebeliğe Engel mi?​

Tiroit Hastalığı Gebeliğe Engel mi.jpg
Hipotiroidi gebeliğe engel olabilmektedir. Bununla birlikte tedavi ile tiroit hormonu seviyelerinin normale döndürülmesiyle gebe kalınabilmektedir. Tiroit hormonları, plasenta, rahim ve yumurtalığa ait dokuların gelişimini ve metabolizmasını düzenledikleri için kadınlarda üreme sisteminin düzgün bir şekilde çalışması için tiroit hormonlarında dengesizlik olmaması gerekir.

Hipotiroidide tiroit bezi, tiroit hormonlarını yeteri kadar üretemez. Tiroit hormonlarının gerekenden düşük seviyelerde olması, yumurta üretimini etkileyerek doğurganlığa olumsuz etki edebilmektedir. Aynı zamanda hipotiroidiye neden olan altta yatan sağlık sorunları da doğurganlığı etkileyebilmektedir.

Çeşitli araştırmalara göre tiroit fonksiyonundaki bozukluklar, doğurganlığın kaybını önemli ölçüde etkilemekte ve aşağıdaki sorunlara neden olabilmektedir:
  • Kısırlık
  • Erken gebelik kaybı
  • Doğurganlığın azalması
  • Erken doğum
  • Preeklampsi
  • Anovulasyon
  • Adet düzensizlikleri
Hipotiroidi, kan testi ile tiroit uyarıcı hormon (TSH) seviyeleri ölçülerek kolayca tespit edilebilmektedir. Hipotiroidinin neden olduğu belirtiler genel olarak şu şekildedir:
  • Sık ve ağır geçen adet dönemleri
  • Yorgunluk
  • Kas ağrıları
  • Unutkanlık
  • Cilt ve saç kuruluğu
  • Kilo alma
  • Soğuğa karşı düşük tolerans
Hipotiroidiniz varsa ve gebe kalmak istiyorsanız, rahatsızlığınızın kontrol altında olduğundan emin olmak için doktorunuzla görüşmelisiniz. Halihazırda gebe olmanız halinde ise doktorunuzla bir an önce iletişime geçmelisiniz. Gebelik sırasında tiroit hormonu seviyelerinin takip edilmesi, fetüsün normal bir şekilde gelişmesini desteklemeye yardımcı olabilir ve düşük riskini azaltabilir.

Hipertiroidi Gebeliğe Engel mi?​

Hipotiroidi Gebeliğe Engel mi.jpeg
Tıpkı hipotiroidi gibi hipertiroidi de doğurganlığı etkileyebilmektedir. Hafif şiddetli hipertiroidi genelde doğurganlığı etkilememekte ve ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte tiroit seviyelerinin çok yüksek olması halinde doğurganlık etkilenebilmektedir.

Tiroit bezinin çok fazla çalışması aşağıdaki faktörlerden dolayı gerçekleşebilmektedir:
  • Tiroit bezinde kansersiz kitle oluşumu sonucu daha fazla tiroit hormonu üretilmesi
  • İyot içeren ilaçlar kullanımı sonucu tiroit bezinin daha fazla hormon üretmesi
  • Hipofiz bezindeki iyi huylu tümörler
  • Tiroitte inflamasyon
  • Nadiren görülmekle birlikte tiroit kanseri
Hipertiroidinin kontrol altına alınmaması nedeniyle gebelikte yaşanabilecek komplikasyonlar şu şekildedir:
  • Düşük
  • Preeklampsi
  • Fetal gelişim kısıtlılığı sonucu bebeğin vücut ağırlığının düşük olması
  • Annede kalp sorunları
Gebelikte sorunlar yaşamamak adına gebelik öncesi doktorunuzla görüşmeniz ve tiroit hormonu seviyelerinizi kontrol altına almak için tedavi görmeniz önemlidir. Gebeliğinizde ise tiroit hormonu seviyelerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz ve ilaçlarınızı aksatmamanız gerekir.

Tiroit Hastaları Gebe Kalabilir mi?​

Tiroit Hastaları Gebe Kalabilir mi.png
Tiroit hastaları, gerekli tedaviyi görüp tiroit hormonu seviyeleri kontrol altına alındığında gebe kalabilmektedir. Tiroit bozuklukları, gebe kalmayı zorlaştırmanın yanı sıra gebelikte de bazı komplikasyonlara neden olabileceği için anne adaylarının gebelik öncesi gerekli tedaviyi görmeleri önemlidir.

Hipotiroidi hastalarının gebe kalmadan önce ve gebelikte dikkat etmeleri gereken noktalar şu şekildedir:
  • Hipotiroidide tiroid uyarıcı hormon (TSH) ve T4 seviyelerinin kontrol edilmesi önemlidir. Tedavide genelde levotiroksin kullanılması gerekmektedir. Oral olarak alınan bu ilaç, vücuttaki tiroit hormonu seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Gebelikte tiroit tedavisi genelde gebe kalmadan önceki tedaviyle aynıdır. Bununla birlikte doğum öncesi vitaminlerin içinde bulunan demir ve kalsiyum, hormon tedavisini etkileyebileceği için ilaçlarınızı ne zaman ve nasıl almanız gerektiğini doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
  • Hipertiroidi tedavisinde yaşam tarzında olumlu değişiklikler de etkili olduğu için iyot bakımından zengin yiyecekler tüketmeniz, tiroit hormonu seviyelerinizi arttırmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte çok fazla iyot tüketmek sağlıklı olmadığı için beslenme düzeninizde dikkat etmeniz gereken noktaları doktorunuzla ve bir diyetisyenle konuşabilirsiniz.
Hipertiroidi hastalarının gebe kalmadan önce ve gebelikte dikkat etmeleri gereken noktalar ise şu şekildedir:
  • Hipertiroidi tedavisinde genelde antitiroit ilaçları ve beta blokerler kullanılmaktadır. Gebe kalınması halinde doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanımının bırakılmaması önemlidir.
  • Gebeliğin ilk üç ayında metimazol adı verilen bir antitiroit ilacının kullanılmaması önerilebilir. Bu ilaç yerine başka ilaçlar reçete edilebilir.
  • Hipertiroidi tedavisinde bazen radyoaktif iyot da kullanılabilmektedir. Ancak radyoaktif iyot tedavisinde yumurtaların radyasyondan etkilenme riski olduğu için tedavi sonrası 6 ila 12 ay kadar gebe kalınmaması tavsiye edilmektedir.
  • Hipertiroidi tedavisinde yaşam tarzında olumlu değişiklikler de etkili olduğu için sigarayı bırakma, daha az alkol tüketme ve iyot içeren gıdaları tüketmeme gibi alışkanlıklarla tiroit seviyelerinin normale dönmesine katkıda bulunmak mümkün olabilir.

Gebelikte Tiroit Tedavisi Nasıldır?

Gebelikte tiroit tedavisini biraz daha detaylandırmak gerekirse tiroit ilaçlarının çoğunun anne karnındaki bebek açısından güvenli olduğu söylenebilir. Tiroit ilaçları, vücuttaki tiroit hormonlarının normal bir seviyede tutulmasına yardımcı olur. Doktorunuz, ilacı doğru dozda kullandığınızdan emin olmak için TSH ve T4 seviyelerinizi kontrol edecektir. Bunun için basit bir kan testi yaptırmak yeterlidir.

Gebelikte hipertiroidi yaşayan annelerin antitiroid ilaçlar kullanmaları gerekir. Bu ilaçlar, tiroidin daha az hormon üretmesine yardımcı olur. Hipertiroidi olan gebelerin genelde trimesterlere göre farklı ilaçlar kullanmaları gerekebilir. İlaçların yanlış kullanılması, karaciğer problemlerine veya doğum kusurları riskinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle trimesterlere göre ilaçlarda değişiklik yapılması önemlidir.

Hipotiroidide ise ilaç kullanımı ile tiroidin yeteri kadar üretemediği T4 hormonunu üretmesi sağlanır. Gebelik sırasında T4 hormonu üretimine yardımcı olan ilaçların kullanımı güvenli olmakla birlikte T3 hormonu içeren ilaçların kullanılması güvenli değildir. Bu nedenle gebelik öncesi kullandığınız hipotiroidi ilaçlarınız varsa bunlar hakkında doktorunuzu bilgilendirmeli ve doğru ilaçları doğru dozda kullandığınızdan emin olmalısınız. Doktorunuz, kan testi yardımıyla tiroit hormonu seviyelerinizi ölçecek ve buna göre bir tedavi planı oluşturacaktır.
 
Back