Tiroid :(

CatlakB

ALLAH'ım Hakkım(ız)da Hayırlısı
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Ağustos 2013
8.601
5.099
248
Nisan mayıs gibi guatrım olduğunu şans eseri öğrendim.
İlk değerim 12'ydi doktor direkt endokrinoloji'ye sevk etti.
Gittim 10 çıktı bir sonraki gün.
Temmuzda 5.72'ydi..
Ama temmuza kadar ilaç kullanımım baya düzensizdi..
Oruç tutucam diye ilaccı aksattım değerim 5.72'ydi ama..
Sonrasında baya dikkat etti.
20 temmuzdan sonra neredeyse toplasam 5 gün içmemişimdir umutmuşumdur.
Bugünde hastaneye gittim kontrol amaçlı..
Bu arada 25mg lık ex..rox kullanıyorum..
Bugünkü sonuçlarımda TSH 18 çıktı..
Halbuki ilaç kullanıyorum..
İlacım 75mg'a çıktı..
Ama bu değerler beni korkutuyor
Boğazımda ağrı var tiroidit için ultrason istedi doktor..
Sert gibi geliyor sanki guatr şişliği
Yaşımda 20

Tiroid hakkında biraz bilgi:
Merhaba 40 seneden beri Avustralya'da oturuyorum, mesleğim 19 seneden beri Naturopath yani alternatif tıp, diyetisyen.
Türkçem iyi değil, ve bizim ingilizce klavyer türk klavyerinden değişik kusura bakmayın.
Vitamin D değerlerini kanında ölçtür. D vitaminiz kanda en az 75nm/dl olmalıdır en iyi ölçü 100 - 150 arasi. Çoğu zaman vitamin D ölçüleri normalleşince hersey yerine geliyor. Vitamin D'nin raf ömrü iyi degil. Vitamin D eksik müşterilerime günde 3000 IU öneriyorum, vitamin D seviyeleri normale dönene kadar. Bilhassa kisin çoğu kişiye vitamin D lazım. İyi bir marka seçin ve yaz zamanında bol bol güneşlenin krem kullanmadan ve kendinizi yakmadan. Daha koyu ciltler vitamin D'yi daha yavaş yapıyor, siz daha uzun güneşlenmeniz lazım.
Seleniyum çinko vitamin A, iyot, bunlar da önemli.
Diediniz hakkında: Bunlar tiroidu kötü halde etkiler gluten, süt mamülleri, soy, findık fistık ceviz, badem, vesaire, şeftali, ıspanak, Bu yemeklerden tamamen kaçınız.

(lahana, broccoli, karnıbahar bunları iyice pişirmeniz lazım). Fluride bazen suya bazen diş macununa eklenir....

Ne yiyebilirsiniz.... Biberiye çok iyi, et tavuk balık sebze meyve, paket yemeklerden kaçın. Türkiyede Goji suyu veya kuru goji varsa (Tibet ve Çinden gelir) burdaki müşterilerime verince tiroid ölçüleri normale yakınlaşıyor. Ve Goji suyu unutkanlığa, halsizliğe yardımcı.
Bu konuda kara ciğerinizin sağlığı çok önemli bazı tiroid hormonları kara ciğerde etkin hale geliyor.

Kara ciğer için: limonu kabuğuyla beraber 1 bardak suyla mixerle lapa hale getirip aç karnına ic ve acıkana kadar bir sey yeme. Sisteminizi temizliyecektir.

Tiroid'i etkileyen başka şeyler var ama şimdilik bu kadar inşallah yardımcı olmuşumdur.

Dediklerinizin hepsi doğru olabilir. Ancak hipotiroid durumunda iyotlu tuz yasak. İyotlu tuz hipotiroid olana kadar hipotirodi önlemek için alınması gereken bir şey ama olduktan sonra yenilmesi yasak.

canım lütfen canını sıkma.ben de troid hastasıyım ve 75 lik levetron kullanıyorum. hatta ameliyat oldum. cünkü ben de nodül vardı. troid rahatsızlıgı her üç kişiden birinde olan bir sey. bizim ailede nerdeyse herkeste var. senin normal hayatını etkilemeyecek. ilaçlar zaten bu değerleri düzenlemek için. benim de ilaç dozlarımda degisiklik oldu. önce 25 le basladım 50 oldu sonra 75. iki yıldır ayn gidiyor sonunda ayarını bulduk. ilaçlarını düzenli iç ve doktor kontrolünü aksatma. bu arada birkaç gün içmemek değerlerinde asırı derece bir oynama yapmaz. oynama olabilmesi için uzun süre ilaç içmemen gerekir

Bende tiroit hastası olduğumu tesadüfen bu yaz öğrendim. Benim değerlerim de ilaç kullanmama rağmen bir ay 19-20 lerde diğer ay 0.006..... Yüzüm gözüm şiş, hatta öyleki gözlerim kapanıyordu şişlikten. Tiroidit- tiroit bezinin iltihaplanması olarak teşhis kondu. Lev....On 100 kullanıyorum bende şu an. Öncesinde başka bir ilaç kullanmıştım. Umutla iyileşmeyi bekliyorum. Zor ve uzun bir süreç olduğunu söylemişti doktorum.

Tez vakitte kurtulalım inşallah bu dertlerden...

Bendede var troid ve 10 gibi bi degerdeydi ve hamileydim cok korktum ama 75 mg ilacla baslatti doktorum kisa surede dustu dusuk dozla baslanmis sana ve sende unutunca degerlerin yukselmis troid omur boyu ve o ilacta unutmican yapcak bi sey yok su an 56mg iciyorum hap ve 3 ayda 1 kontrole gidiyorum ultrasonda yilda 1 mutlaka yapilmali rutin bunlar hayatinda tabi biraz kilo versem daha aktif bi hayatim olsa degerlerim daha da dusecek ama su ara 4 civarinda hep gecmis olsun cok

benimde böyle önümüzdeki 15 gün içinde detaylı tetkiklerden sonra ilaç tedavisine başlayacağım
Zaten aşırı sinir yapıyor hormonlarımıda alt üst ediyor benim dış guatr
Geçmiş olsun....

Yakin zamanda kontrole gidicem

Eğer Tiroit rahatsızlığı her üç kişiden birinde varsa bu çok yüksek bir istatistik. Normal bir şey değil. Sizin etrafınızda neler var, veya ne eksik? (siz deyince Türkiyede)

Burda (Avustralya'da hersey Çin'den geliyor, koltuk kumaşlarına perdelere çoğu halılara yanmaması için kimyasallar koyuyorlar ve bu kimyasallar (brominated fire retardants) tiroit bezini kötü halde etkiliyor. Bunlar Türkiyede Avustralyadaki gibi çok mu acaba. Belki Türkiye'de daha fazla.

Plastik şişelerdeki PCB ler bile hem tiroit i hem de göğüsleri fena halde etkiliyor. Bu kimyasallar betonda, ahşapta, yataklarda... Bunlar buharlaşınca biz de nefesi alınca ....... Vallahi zorla yediriyorlar.

Bunlara Avustralyada hormon kırıcı diyorlar, bu kimyasallar kendi hormonlarımıza o kadar çok benziyorlarmış ki sanki kapımızdaki anahtar deliğini tıkayıp kendi kapımızı anahtarımızla açamıyormuş gibi

Ha bide kuyu suyu içenin bazılarında arsenik birikintisi oluyormuş ve vücutta yüksek arsenik ve( başka ağır metaller) düzeyleri tiroit ağrızası yaratıyormuş.

Soy kovalıyor deseniz bile bu gen'ler uyandırılmadıkça soy kovalamayıp atlatılabilirmiş (bunu'da gittiğim bir seminerde duymuştum)

Menapozdan sonra oldu derseniz o zaman belki projesteron hormon düşük olması nedenindendir. Projesteron tiroit için iyi bir dost.

Dediklerinizin hepsi doğru olabilir. Ancak hipotiroid durumunda iyotlu tuz yasak. İyotlu tuz hipotiroid olana kadar hipotirodi önlemek için alınması gereken bir şey ama olduktan sonra yenilmesi yasak.
Merhaba

Haklısınız, bazı kişilere iyot verilmez, bu o insanların iyota ihtiyacı yok demek değildir

Teknoloji'yle aram iyi değil, Türkçeyle bocalıyorum, yeni üyeyim ve nereye nasıl mesaj göndericeğimi bilemediğim için genel bilgi veriyim diye bir tiroit forumuna posta gönderdim, ve o ilk postamdı.

Dikkat edersen postanın başlangıcıda Tiroit hakkındaydı, ve amacım genellikle doktorların hastalarına söylemediklerini bildirmektir. Türkiyede doktorlar hastalarına ne bilgi veriyor bilmiyorum ama Avustralyadaki hastalar bana niye benim doktorum bunları bildirmedi diye çoğu kere soruyor.
Iyot'tan bahsettim çünkü vücudumuza lazım olan bir şey ve tiroid sağlığı bağlantısında bahsettim. Iyotlu tuz hakkında birşey söylemedim, önermedim.
Eğer birilerine bu bilgiler yardımcı olduysa sevinirim.
Herkez kendi sağlığından sorumlu.

Bende de üniversitemin ilk yılında çıkmıştı. Hoşimato demişlerdi iki yıl ilaç kullandım ve dört yıl nüksetmedi. İki sene önce tekrar döndü ve graves olarak döndü. Halk arasında zehirli guatr olarak biliyor ve bu sefer ilaçları ikişer ikişer kullandım. O dönem resmen depresyona girdim. Seni anlıyorum. Ömür boyu bu ilacı mı kullanacağım sürekli kontorllerle mi geçcek ömrüm bana da yazık diye ağlıyordum. Hani değerler normale dönse iyileştim desen bile nüksettme olasılığı hep var ve ömür boyu hep kontrollere gitmen gerekiyor ya, o duruma çok üzülüyordum..
Sonra kanım kaynadığı bir doktor bana gayet arkadaşça yaklaştı. Ve dedi ki herkes her tür hastalığa eninde sonunda yakalanıyor insanlar. Sen aslında şanslısın tedavisi olan ve hayatı hiç etkilemeyen bir hastalığa yakalandın. Ömür boyu bir hap alacaksın ve bitecek minicik çocuklar günde iki kere iğne vuruyor kendisine ve şeker yiyemiyor mesela dedi.
Sonrasında ben ilacı bırakınca da değerlerim normale dönmeyince önce atom sonra ameliyatla kurtuldum. Şimdi sabahları yarım saat erken kalkıp ilacımı alıyorum. Ömür boyu da yapacağım bunu biraz can sıkıcı esasında sürekli kontrole de gideceğim.
Ama cidden şimdi alıştım ve hiç zor gelmiyor.
Ben de dediğin ilacı kullanıyorum ve içini okuduğunda görürsün hiç bir yan etkisi olmayan hiç bir ilaçla etkileşimi olmayan bir ilaç. Ömür boyu kullansan bile bir süre alışacaksın ve hayatın hiç değişmeyecek. Önce bir üzülüyorsun yorucu geliyor biliyorum ama kendini yakın hissedeceğin bir doktor bulmaya bak. Doktoruna güvendiğinde ve düzenli ilacını aldığını kontrollere falan gitmek de canını sıkmayacak. Ama düzenini bozma. Oruç tuttuğunda mesela iftardan önce alamazsın hadi yemekten yarım saat önce almak gerektiği için ama sahurdan önce bence alabilirsin.
Ne yazık ki çok yaygın tiroit hastalıkları ama hayatını ona göre oturttuğunda alışıyorsun.
Çok çok geçmiş olsun...

Bilgilere faydalı demiştim zaten. Mutlaka faydalanan olur. Sadece hipotirod olan kişilere iyotu yasaklıyorlar. Hipotiroid olmamak için ise faydalı tabii.

benim de dört yıl önce troidde nodül olduğu tespit edildi. 3 tane falan.ve bir tanesi artık kist değil kitleye dönmüştü. alınması gerekir tehlikeli hatta kötü huylu olabilir dedi doktor ve bir hafta içinde kendimi ameliyat masasında buldum. nodüllerle beraber troid bezimin yarısı alındı ve troid yetmezliği problemine merhaba dedim. o dönemler cok ağladım üzüldüm ameliyat öncesi. ses tellerime bişey olcak , kitle kötü cıkacak korkusu yaşadım. zira nodüller ses tellerine yakındı. sükür bir sey olmadı .ameliyat sonrası ilaç tedavisi basladı.bana da doktor ömür boyu içeçeksin deyince bu sefer tüm hayatım bu ilaca bağlı diye cok ağladım. simdi bakıyorum da cok abartmısım. insanlar ne hastalıklar geçiriyorlar. ölümlerden dönüyorlar. dediin gibi zararsız küçük bir ilaç. vücudun üretmediği hormonu dısardan alıyoruz. artık'' Onsuz(ilaçsız) bir hayat düşünemiyorum.'' diye espriler bile yapıyorum. her daim yatagımın basucunda. ne yapalım başımıza geldi cekecegiz. Allah beterinden saklasın

evet canım epey yüksek bir oran. benim ameliyatımı yapan doktor söylemişti. nedenleri arasında genetik faktörler ,iyot eksikliği, radyasyon gibi seyler yazıyor arastırdıgında.

Merhabalr kızlar.
Bende yasadklrmi sizinle paylaşmak ve fikrinizi almak istedim.Aralık ayında hamile oldumu öğrendim.Çok kısa bi süre sonra da kimyasal oldgnu öğrendim ve düşük yaşadım.Evde kedim oldugu için doktoruma sebep olablr mi die sordum.ben hiç dusnmyrm ama insanlar konuşur malum o sebeple sordum.doktorum test yaptirdi sagolsun o zaman tsh degerime de baktirms.3.69 çıktı hamilelik için dusurmemz lazım dedi endokrine yolladı.endokrin hasimato teşhisi koydu.12.5 mg ilaç verdi 2 tane de nodulum varmış.3 ay sonra kontrole gel dedi.geçen aylarda adet öncesi lekelenme yaşadım tekrar kimyasal olablr die kadın doğuma gittm yaptgi testte tsh 4 çıktı.ilaç kullandgm halde hiç düşmemiş.kadın dogumcu ilacını yukselttr dedi 2 2.5 olması lazım dedi.endokrine tekrar gittim farklı bi doktor 50 mg verdi.o da 3 ay sonra gel dedi ama ben ayda bir kontrol dusunuyrm sonuçta hamileligi etkileme ihtimali var.
Tiroid bende aşırı sinirlilik ve kilo verememe gibi belirtiler gösterio.dikkat etsemde kilo aliorm.Birde size özellikle sormak istedgm şu son yaklaşık 1 haftadır boğazımda bi ağrı var.bademciklrm şişmiş gibi ele gelio.tiroid ve noduller bogazn altında bademcik üstünde ama etkiler mi acaba die dusunuyrm.bademciklrm şiş ondan boğaz ağrım var die dusunuyrm ama yutkunurken Hiçbir sıkıntı yasamiyrm.ateslenme grip öksürük hapşırık Hiçbir problem yok sadece boğaz ağrısı bademcik yerlrndernde.arada kulağıma vurduğu da oldu.Bir de sinirlendigmde uzuldgmde boğazımda bi yumru gibi bişey oluodu.boğazım düğümlendi gibi derler ya.onun bi etkisi olabilr mi.baya karıştım.acaba grip belirtisi olmadan bademcik olabilio mu int.te arastrdm bulamadm.unutuodm birde yere egilince sanki sinüzit gibi bi baskı yapıo.anlayamadm.sizinle paylaşmak istedim.Çok uzun yazdm hakkinzi helal edin.

Merhaba;
Troid değerlerinizden dolayı boğazınızda bi ağrı olmaz. Ama troidden kaynaklı nocülünüz olabilir. Yani gittiğiniz doktora bu şikayetinizi söyleyin ve ultrason isteyin. Ultrason sonucunuza göre nodül olduğu saptanabilir. Bende de aynı şikayetler vardı üstelik benim değerlerim normal çıkıyordu sürekli ve sonradan ultrasonla tespit edildi nodül. Bian önce doktorunuza gidin ihmal etmeyin.

Exturtry 50 en 150 ye geçtim ben ..
Ultrasonda bir şey çıkmadı. .
İlacı düzenli iç canım. .
Aşırı kilo aldım ben troid yüzünden. .

Cevaplrnz için teşekkürler kızlar.
Bugün hamile oldgmu öğrendim.doktor hemen progestan yazdı Yarın da endokrine gitm inşallah hemen git düşük üzerinde çok etkisi var dedi.Bu arada bu sikayetlrmi de soyliicm inşallah bi sorun yoktur.benm 2 tane nodulum var zaten ultrasonda çıkmıştı.bakalım inşallah herşey normaldir.

Derya hanım merhaba, çinko için kan tahlili değerlerinin kaç olmasını öneriyorsunuz, hiç ölçtürmedim, ancan tırnaklarımda yer yer beyaz bulutlar var, çinko eksikliğinden olabilir diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…