Tirnak Sağliği

DingiltereKralicesi

Nirvana
Kayıtlı Üye
31 Ağustos 2008
5.746
10
TIRNAK SAĞLIĞI

1-UZUN VE KISA TIRNAKLAR

Sağlıklı tırnaklar hep daha çekicidir. Onlar kişinin, alışkanlıklarını ve sağlığını iyi veya kötü yansıtırlar.Kadınlar erkeklere oranla tırnaklara nasıl bakılacağı hususunda daha fazla bilgilidirler ve tırnakları en uygun şekilde muhafaza etmek için, oldukça fazla zaman ve para harcarlar.
Kozmetik görünümlerinden başka, tırnaklar daha önemli fonksiyonlar da sunarlar. Nesneleri kullanırken, toplarken ve tutarken bize yardımcı olurlar, ayak ve el parmaklarının ince derisini muhafaza ederek desteklerler.
En önemlisi tırnaklar bizlerin genel sağlık durumunu en iyi şekilde yansıtırlar.

Tırnaklar el ve ayak parmak uçlarında bulunan deri hücreleri tarafından üretilir. Tırnakların keratinden oluşan bir yapıları vardır.Bu dayanıklı protein, sadece saçta ve deride bulunur. Tırnağın kendisi farklı tabakalardan oluşur.




TIRNAK TABAKASI: El ve ayak parmakları üzerinde tırnağın görünen kısmıdır.
TIRNAK YATAĞI : Tırnak tabakasının altındaki deri
MATRİX(Tırnak kökü): Tırnağı üreten tabaka, büyük bir kısmı üst derinin altındadır.
LUNULA (Aycık) : Matrix’in bir parçasıdır.Beyazımsı, tırnak tabakasının üst kısmında yarım ay şeklindedir. Genellikle başparmak üzerinde daha belirgindir.
CUTİCLE(ÜST DERİ): Tırnak tabakasının kenarlarını kaplayan ince bir deri dokusudur.
TIRNAK KATLARI : Tırnağın iç ve yan kenarlarını destekleyen, çevreleyen deri katlantılarıdır.

2-Tırnaklar, saç gibi, matrixten büyür.Yaşlı hücreler büyüdükçe yerlerini yenileri alır. Bunlar sıkıştırılmış, yassılaştırılmış ve sertçe şekillendirilmiştir. Tırnakların günde ortalama büyümeleri 0,1 mm’dir. Bu oran, yaşa, yılın zamanına, aktivitelere bağlı olarak değişebilir.
El tırnakları, ayak tırnaklarından daha hızlı büyür.Dominant el veya ayağın tırnakları diğerine göre daha hızlı büyür.Tırnaklar kışa nazaran yazın daha hızlı büyür. Kadınların tırnakları erkeklerinkinden daha hızlı büyür.Ancak hamilelik ve ileri yaş dönemlerinde farklılıklar olabilir. Tırnakların uzaması/büyümesi hastalıktan ve hormonal bozukluklardan da etkilenir.

SIK GÖRÜLEN TIRNAK HASTALIKLARI

Tırnaklar yerleşimlerine bağlı olarak, yıpranmaya daha çok müsaittirler.Tırnak hastalıkları, tüm deri hastalıklarının %10 ‘unu oluşturur. Çoğumuz, ömür boyu en az bir defa parmaklarımızı kapıya sıkıştırmışızdır.Ayak tırnaklarımızda batma ya da dolamaya dayanmak zorunda kalmışızdır.Genellikle küçük tırnak yaralanmaları zamanında iyileşirler.Ancak ciddi yaralanmalar veya hastalıklarda, profesyonel tedavi gerekir.Bazı belirtiler tırnak hastalıklarına işaret edebilir.Tırnak etrafındaki derinin şişmesi ve sızlaması sonucunda tırnaklarda renk ve şekil değişiklikleri görülebilir.
Tırnakta beyaz çizgilenmelerin bulunması, girinti,çıkıntı ve çukurluklar bulunması söz konusu olabilir.Bunları mutlaka bir dermatolog değerlendirmelidir.

3-BEYAZ LEKELER:Tırnak üzerindeki beyaz noktalar çok görülür ve nükseder. Bunlar küçük, yarım dairesel noktalardır. Tırnak tabanındaki (matrix)tırnak hücrelerinin üretildiği yerlerde oluşan darbelerden sonra gelişir.Özellikleri yoktur.Tedavi edilmeleri gerekmez.Zamanla yok olurlar. Bazen ayak tırnaklarında uygunsuz ayakkabılardan ve atletik aktivitelerden dolayı darbeler görülebilir.

KANAMALAR

Tırnak yatağındaki kılcal damarların darbe sonucu kanaması halinde ince diklemesine kıymık şeklinde kanama odakları oluşabilir.Bu tip kanamalar ilaç ve bazı hastalıklara bağlı olarak da oluşabilir.

TIRNAK BATMASI

Deri içine doğru büyüyen ayak tırnakları genel bir tırnak sorunudur. Ayak başparmak tırnaklarında daha sık görülür. Uygunsuz tırnak kesimi, dar ve kalitesiz ayakkabılarda; tırnak köşesinin derinin içine doğru kıvrılmasına neden olabilir. Tırnağın uzaması, ağrılı ve sızılı olabilir.Bazen de enfeksiyona kadar ilerleyebilir. Böyle durumlarda tedaviye başvurulmalıdır.

MANTAR ENFEKSİYONLARI

Mantar enfeksiyonları bütün tırnak hastalıklarının yaklaşık olarak % 50’sini oluşturur. Tedavisi zor olabilir. Ayak tırnaklarında, el tırnaklarından daha çok görülür. Bu rahatsızlık, tırnak kökünün tırnak yatağından ayrılmasına sebep olur. Beyaz, yeşil, sarı veya siyah renkte aşırı tırnak büyümeleri görülebilir ve tırnak yatağında da renk kaybı oluşur. Tırnak üstü veya tırnağın altındaki deri etkilenebilir. Ayak başparmak tırnakları mantar enfeksiyonlarından kolay etkilenirler. Çünkü rutubet ve ısıya dada fazla maruz kalırlar.

BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR

Tırnak çevresinde kırmızılık, şişlik ve ağrı bakteriyal enfeksiyonu gösterir. En genel sebep tırnaktaki travmadır. Suyla ve kimyasal maddelerle temasta tırnak çevresindeki derinin yapısını bozabilir.Halk arasında dolama diye bilinir.

TÜMÖR(SİĞİLLER)

Tümör ve siğiller tırnağın herhangi bir bölümünde bulunabilir. Bunlar tırnak tabakasının şeklini değiştirebilir. Tümör veya siğilin büyümesi sebebiyle tırnak yapısı bozulabilir. Tırnak tümörleri kanser ve kanser olmayan şeklinde sınıflandırılır. En genel kanser olmayan tümörler siğillerdir.Bunlar deri etrafını veya tırnak altını etkileyen virüs enfeksiyonlarıdır. Çok ağrılıdır. Bazen ayak parmağı veya el parmağının kullanımı kısıtlayacak kadar ilerleyebilirler. Tedavisi çok kolaydır. Eğer siğil veya tümör tırnak katının içine yayılırsa veya tırnak tabakasının kendi içine yerleşirse onu tedavi etmek için cerrahi müdahele gerekir.

SEDEF HASTALIĞI

Sedef hastalığı kırmızı bir leke üzerinde pul pul kepeklerle karakterize bir kronik deri hastalığıdır. Sedefli insanların %10-50’sinde, sedef romatizmasi olanların ise %80’inde tırnak problemleri görülür. Belirtileri: tırnakta yüksük benzeri çöküntüler, dalgalanma , renk değişiklikleri, kıymık şeklinde kanama ve tırnağın soyulmasıdır. Sedefli tırnağın belirtileri el tırnakları üzerinde daha dikkat çekicidir.

ALIŞKANLIKLAR/TİKLER

Tırnak yeme özellikle küçük yaştaki çocuklar arasında genel bir problemdir. Alışkanlık yaşın büyümesiyle tipikleşebilir. Yetişkinlerde ve biraz yaşça büyük çocuklarda can sıkıntısındandır. Tırnak yeme sadece tırnakların görünümünü bozmaz. Enfeksiyonel organizmaları parmaklardan ağıza çok yönlü taşımanın en iyi yoludur. Tırnak yeme alışkanlığı parmakların etrafındaki deriye zarar verebilir. Enfeksiyonun tırnak içine, altına içeri girip yayılmasına yol açabilir. Tırnak cilalarının ve tırnak sıvılarının uygulanmasıyla tedavi mümkündür. Bir dermatolog eğer gerekirse, başka tedaviler de tavsiye edebilir.Tırnak hastalıkları bizim nesneleri tutma becerilerimizi etkileyebilir. Yürüme tarzımızı, dokunma duyumuz vb.
Genel olarak tırnak hastalıkları terapiye çok yavaş cevap verir. Bunun sebebi tırnakların yavaş büyümesi ve ilaçların yavaş emilimidir. Tedaviler genel olarak cerrahi ve cerrahi olmayan olarak tanımlanır. Cerrahi tedaviler tümörlerin alınması veya anormal yapıyı düzeltmek için, cerrahi olmayan tedaviler ise dıştan kullanılan veya ağızdan alınan ilaçlar için kullanılır.

GENEL SAĞLIK SORUNLARI VE TIRNAKLARIMIZ

Tırnaklar kişilerin sağlığını yansıtır. Birçok hastalıklar ve ciddi durumlar tırnaklar içindeki değişiklerle anlaşılabilir. Çoğu doktor fiziksel muayene sırasında tırnakları dikkatlice kontrol eder.En genel sağlık durumları ve onların tırnaklar üzerindeki etkileri aşağıda listelenmiştir.

DURUM
TIRNAK GÖRÜNÜMÜ

KARACİĞER HASTALIĞI
Beyaz Tırnaklar

BÖBREK HASTALIĞI
Tırnağın yarısı pembe yarısı beyaz

KALP HASTALIĞI
Tırnak yatağı kırmızı olur.

AKCİĞER HASTALIĞI
Tırnak sarılaşır ve tırnağın kalınlaşması ,yavaş büyümesi söz konusudur.

ANEMİ
Tırnak yatakları cansızlaşır. Soluklaşır.

ŞEKER HASTALIĞI
Sarımsı tırnaklar , hafif kızarma , sık mantar infeksiyonları.


TIRNAK BAKIMININ TEMEL KURALLARI

1- Tırnaklarınızı temiz ve kuru tutunuz!
Bu tırnak altında toplanan bakteri ve diğer enfeksiyonel organizmaları uzak tutmaya yardım
eder.
2- Eğer ayak tırnaklarınız, kalın ve kesilmesi zor ise, onları sıcak tuzlu suda iyice ıslatınız. 5 ile 10 dk. arası %10’luk üre içeren krem uygulayın, recetesiz satılabilen bir kremdir. Her zaman uygun şekilde kesiniz.
3- Tırnaklar düzgünce karşıdan karşıya ve hafif dairemsi (maksimum düzgünlükte) kesilmelidir. Bunun için keskin bir tırnak makası kullanın.
4- Tırnaklarınıza şekil vermek ve şeytan tırnaklarını yok etmek için steril törpü ve aletler kullanınız.
5- El tırnaklarını yemeyiniz.
6- Tırnak katmanlarında mutlaka tıbbi tedavi isteyiniz!
7- Herhangi tırnak düzensizliğinde dermatoloğunuza başvurunuz. Tırnak değişimleri ve şişmeler sizde ciddi problemin göstergesi olabilir.​

Alıntıdır.
 
acı ojeler var bunun için, alın sürün..eğer bırakamayacak gibiyseniz uzmandan yardımalın...kaynağındaki sorunları çözmeye çalışın
 
Tırnak yemeye oyunlu çözüm

Özellikle çocukluk dönemlerinde kazanılan 'tırnak yeme' alışkanlığından ilerleyen yaşlarda da vazgeçmek çok kolay olmuyor. Bugüne kadar bu alışkanlığı yenmek için çeşitli tedavi yöntemlerinden sonuç alamayanlar ise, artık tüm dünyada olduğu gibi biofeedback yöntemini tercih ediyor

Çocukluk yıllarında hemen herkes evde ailesi ya da okulda öğretmenleri tarafından mutlaka Evladım elini ağzından çek" sözüyle uyarılmıştır. Çocukları tırnak yeme alışkanlığından vazgeçirmek ise, o kadar kolay değil. Tabii ki bu alışkanlık sadece çocukların değil, stresli bir hayattan dolayı sonradan bu alışkanlığı edinmiş herkesin problemi. Bu durum kötü bir görüntü yaratmasının yanı sıra, pek çok sağlık probleminin de tetikleyicisi olabiliyor. Tırnak yemeyi engellemek adına acı ojeler veya protez tırnaklar çare olarak denense de, bunlar her zaman kesin bir çözüm getirmiyor.

STRES VE KORKU TETİKLİYOR
Son yıllarda ise, yurtdışında bu alışkanlığı yenmek üzere biofeedback yöntemi tercih ediliyor. Türkiye'de bu yöntemi uygulayan Etiler Güven Laboratuvarı, bugüne kadar 150 kişiyi bu alışkanlığından kesin olarak vazgeçirmeyi başarmış. Profesör Doktor Sacit Karamürsel danışmanlığında, Dr. Ayşe Döler Kazancıgil tarafından uygulanan EEG Biofeedback isimli yöntemle, beynin daha uyumlu çalışması sağlanıyor. Dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, unutkanlık, diş gıcırdatma, tırnak yeme gibi hastalıkların 'uyku bozuklukları' ile ilişkili olduğunu söyleyen Kazancıgil, Stres, korku gibi faktörlerin yanı sıra, çeşitli psikosomatik nedenler kişiyi tırnak yemeye itebiliyor. Sebepler birbirinden farklı olsa da, tırnak yeme şikâyeti olanların tedavisinde, EEG Biofeedback yönteminden yararlanıyoruz. Şikâyetin vücuttaki fotoğrafına bakacak olursak; normalde beynin iki yarısında, yaşamımızdaki farklı fonksiyonların kontrolü yapılmakta, bu çalışma esnasında da küçük elektrik akımları üretilmektedir. Bu akımların ritmi, uyurken, uyanıkken ve belli bir işi yaparken farklı düzeylerde seyreder. Tırnak yiyen kişilerde ise, beynin SMR (Sensory Motor Rythm) dalgalarının genliği düşüktür. Biz EEG Biofeedback yöntemiyle, elektriksel olarak bu genlikleri artırıp azaltmayı, ritimleri değiştirmeyi öğretiyoruz. Böylece beynin daha etkin kullanımı sağlanmış oluyor" diyor.

YAN ETKİSİ HİÇ YOK
Tırnak yeme şikâyetiyle laboratuvara başvurduğunuzda, ilk olarak görüşme ve elektro fizyolojik test olmak üzere iki aşama, Prof. Dr. Sacit Karamürsel tarafından değerlendiriliyor. Sonuçlara göre kişiye en uygun tedavi programı başlatılıyor. Kazancıgil'e göre vücuda ilaç ya da elektrik verilmediği için bu tedavinin herhangi bir yan etkisi yok. Kazancıgil yöntemin inceliklerini şöyle anlatıyor: "Hastaya birer tane kulaklara ve üzerinde çalışılacak beyin yarım küresinin üzerine olmak üzere üç elektrot yerleştirerek, kişinin beyin dalgaları bilgisayara oyun olarak yansıtılıyor. Bilgisayarda beyin dalgaları bazen bir top, yıldız ya da araba olarak görülüyor. Bu aşamada diğer bilgisayarda yer alan terapist, oyunun parametrelerini belirleyip gittikçe zorlaştırarak, uygulayıcının beynini eğitmesine yardımcı oluyor."

6 YAŞINDAN BÜYÜK HERKESE
Tedavinin basit ve çok etkili olduğunu söyleyen Kazancıgil, "Kişi üzerinde çalışılan dalganın genliğini her artırışında ya da ihtiyaca göre azalttığında, sesle ve ekranda görünen puanlar ile feedback (geri bildirim) alır. Böylece, motor öğrenme dediğimiz biçimde, geribildirim aldıkça, beynini istenen şekilde kullanmayı öğrenir. Seanslar sonunda, elde edilen kazanımlar ömür boyu unutulmadığı için tırnak yeme sorununa kesin çözüm sağladığımızı söyleyebiliriz" diyor. Altı yaşından büyük herkese uygulanabilen bu tedavide, seanslar haftada üç kez yarım saat uygulanıyor. Kazancıgil; hastanın gösterdiği değişime göre, ortalama 15-20 seansta başarılı sonuç alındığını söylüyor.

Alıntıdır.
 

Tırnak yeme neyin belirtisi
Tırnak yemek bazen çocuğun duygusal bir problemin dışa yansıması olabilir.
23 Ekim 2008 / 09:01
Tırnak yeme kız erkek ayrımı yapmayan bir sorun� Bu davranışın altında yatan ne gibi sebepler olabilir, hangi duygusal sorunların dışa vurumudur? Tırnak yemenin nedenleri arasında hangi varsayımları zikredebiliriz? Tedavisi nasıldır gibi konuları Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Çocuk Ergen Psikiyatristi Dr. Ahmet Çevikaslan'a sorduk.

Çevikaslan, "Tırnak yemenin her yaşta ve her iki cinste de görülebilen, zaman içinde de alışkanlığa dönüşebilen bir davranış bozukluğu olduğunu" belirtti. Dr. Ahmet Çevikaslan'a göre tırnak yeme anne babalar tarafından kötü bir alışkanlık olarak hafife alınıyor. Bu yaklaşımın yanlış olduğuna işaret eden Çevikaslan, "bazen altta yatan tıbbi veya duygusal bir problemin dışa vurumu da olabilmektedir" diyerek ebeveynleri dikkatli olmaya çağırdı.

Başlangıç zamanını sorduğumuz Dr. Ahmet Çevikaslan, 3-4 yaşlarından itibaren başlayabildiğini ve her yaşta görülebileceğini söyledi. "Farklı araştırmalara göre çocukların ve erişkinlerin dörtte birinde, ergenlerin ise hemen hemen yarısında tırnak yeme görüldüğünü" aktaran Çevikaslan tırnak yemenin erkeklerde daha fazla görüldüğünü belirtti.
Uzman Çocuk Ergen Psikiyatristi Dr. Ahmet Çevikaslan



"Tırnak yeme davranışının nedenleri konusunda birçok varsayım öne sürülmüştür. Çeşitli tıbbi hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Çevresel kaynaklardan öğrenme sonucu çocukta tırnak yeme gelişebilir. Zaman içinde keskinleşen engellenemez bir alışkanlık şeklinde gözlenebilir. Çocuğun; çevresinin dikkatini çekme çabası sonucu, sosyopatiler nedeniyle, özgüven eksikliği sonucu, çocuğun kendi davranışlarının farkında olamaması sonucunda da görülebilir" diyen Dr. Ahmet Çevikaslan tırnak yemenin Obsesif Kompülsif Bozukluk spektrumundaki hastalıklarla akrabalığının ileri sürülmekte olduğunu dile getirdi. Tırnak yemenin takıntı haline geldiği bir boyutun da varlığını dikkate almak gerektiğine işaret etti.

Çocuk ergen psikiyatri uzmanı Ahmet Çevikaslan'a göre, tırnak yemenin en sık nedeni kaygı yüksekliği� İç gerginliğini azaltamayan çocukların tırnak yeme davranışına sık olarak başvurduğuna klinik çalışmalarında sık rastladıklarını aktaran Çevikaslan, biz klinisyenlerin tırnak yemenin bir anlamda stres azaltıcı bir eylem olduğu iyi biliriz diyor. Psikanalitik görüşün tırnak çocukluktaki oral döneme takılmanın işareti olduğunu ileri sürdüğü bilgisini de paylaşan Çevikaslan, tırnak yemenin yoğunlaşması çocuğu birçok riskle karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Tırnak yemenin aşırı olduğu durumlarda çocuğun parmaklarını kullanarak yaptığı yazma vb eylemlerini yavaşlatabildiğinin görüldüğünü, çocuğun sosyal ortamlarda tırnak yemesini saklama çabası yaşadığı ve bunun gerginliği daha da arttırdığının bilindiğini söyledi.

Dr. Çevikaslan; sürekli olarak elin ağzında olması ağız bölgesi ile dış ortam arasında mikrop taşınmasını arttırır, ağız bölgesinde enfeksiyon kaynağı olabilir diyerek başka bir noktaya dikkat çekti. Tırnak kenarlarının sürekli kemirme yoluyla travmatize edildiğinde tırnak kenarındaki cilt yapısını bozabildiğini, kanama dahi yapabildiğini gördüklerini söyledi.

Çevikaslan şunları söyledi: Diş yapısında bozulmalar, ağız mukozası iltihapları görülebilir. Sürekli olarak tahriş olan tırnak yapısı bozulur, üstelik tırnak yiyenlerde tırnaklar daha hızlı uzar, yani hasta bir kısır döngüye girer. Son aylarda tırnak yeme davranışının kurşun zehirlenmesinde de payı olabileceği yönünde varsayımlar ileri sürülmüştür.

Tedavi konusunda neler yapıldığını sorduğumuz Dr. Çevikaslan; tırnak yeme tedavisinde çeşitli yöntemlerin olduğunu belirterek şu görüşlere yer verdi: En sık başvurulan yöntemler davranışçı terapilerdir. Tırnak bölgesine çeşitli caydırıcı maddeler sürmek veya anımsatıcı işaretler koymak, ara sıra anne babalarca denenen bir yöntemdir. Tırnak yeme davranışı anında dikkat çeldirici uyaranlarla çocuğun farkındalığını arttırmak veya ödüllendirmeye yönelik yazılı kayıtlar tutmak da yararlı olabilir. Tırnak yeme davranışını daha kabul edilebilir davranışlarla değiştirmek de denenmektedir. Klinik tablonun ciddiyetine bağlı olarak çeşitli ilaçlar da denenmektedir.

Çocuk ergen psikiyatrisi uzmanı Dr. Ahmet Çevikaslan şunları sözlerine ekledi: En fazla yarar sağlayacak yaklaşım tedavinin her hasta için ayrı planlanması, adım adım çalışılmasıdır. Altta yatan klinik tabloya bağlı olarak davranış değiştirme yöntemleri, stresle başa çıkma eğitimi, gevşeme egzersizleri, gereğinde ilaç tedavileri olmalıdır.

Alıntıdır.
 
X