Dördü kadın dokuz İngiliz vatandaşı tıp öğrencisinin geçen hafta Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiği ortaya çıktı. İngiltere, IŞİD’in kontrolündeki topraklarda doktorluk yapmak isteyen Sudan kökenli gençlerin ‘terörist’ sayılıp sayılamayacağını tartışıyor
Sitene Ekle
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiliz gazetesi Guardian’ın pazar edisyonu Observer’ın haberi ile, İngiliz vatandaşı dokuz tıp öğrencisinin geçen hafta terör örgütü IŞİD’in kontrolündeki topraklarda doktorluk yapma amacıyla, Türkiye üzerinden
Suriye’ye geçtiği ortaya çıktı. 19 ya da 20’li yaşlarının başlarında oldukları belirtilen öğrencilerin aileleri, çocuklarını geri döndürme umuduyla haberi alır almaz
Gaziantep’e geldi.
Şubat ayında 15 ve 16 yaşlarındaki üç İngiliz genç kızın Türkiye’den geçerek IŞİD’e katılmasının ardından
Londra ve
Ankara arasında işbirliğinin artırıldığı bir dönemde gerçekleşen olay,
İngiltere’deki tartışmaları alevlendirdi. Sudan kökenli, dördü kadın, beşi erkek 9 öğrenciyi IŞİD’e katılan diğer İngiliz vatandaşlarından ayıran unsur ise, Suriye’ye savaşmak değil doktorluk yapmak için gitmeleri. İngiltere, öğrencilerin eyleminin, terörle mücadele mi, yoksa insani yardım kapsamında mı değerlendirileceği konusunda bölündü.
Kardeşine mesaj attı
Observer’ın haberine göre, Sudan’da
eğitim gören tıp öğrencileri, Suriye’ye gitme planlarını ailelerinden son ana kadar sakladı. Sudan’ın başkenti Hartum’dan 12 Mart’ta
İstanbul’a uçan arkadaşlar, ertesi gün sınıra giden bir otobüse binerken kısa süre sonra da Suriye’ye geçtiler. 19 yaşındaki Lena Maumoon Abdülkadir, sınırı geçmeden önce kız kardeşine attığı kısa mesajda, gülücük işareti ile beraber Türkiye’de olduklarını ve ‘Suriye halkına yardım etmek için gönüllü olduklarını’ yazdı. Abdülkadir’in babası Maumoon, kızının planlarını öğrenir öğrenmez kendisine katılmak isteyen ebeveynlerle birlikte Türkiye’ye geldi.
‘İslama yakın olsunlar’
Ailelerin yardım istediği CHP milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Observer’a yaptığı açıklamada, öğrencilerin şiddetli çatışmaların yaşanması sebebiyle büyük ölçüde tıbbi yardıma ihtiyaç duyan Tel Abyad’da olduklarını düşündüklerini söyledi. Ediboğlu, “Aldatılmış ve beyinleri yıkanmış. Ben ve aileleri böyle düşünüyor. Onların doktor olduklarını unutmayalım, savaşmaya değil yardım etmeye gittiler, bu farklı bir durum” dedi. Ediboğlu, gençlerin İngiltere’de doğup büyüdüklerini, ailelerinin köklerini unutmamaları ve
İslam kültürüne daha aşina olmaları için onları Sudan’da okuttuğunu aktardı. Gençlerin babalarından biri BBC’ye, Türk ve İngiliz yetkililerin yeterince yardımcı olmadığını söylerken, Türkiye’nin bu kadar büyük bir grubun sınırı geçmesine nasıl izin verdiğini anlayamadığını belirtti.
‘Çatışmaktan farksız’
İngiltere
İçişleri Bakanlığı yetkilileri Observer’a, öğrencilerin çatışmaya katılmadıklarını kanıtlamaları durumunda ülkelerine geri döndüklerinde terörle mücadele yasalarından yargılanamayabileceklerini söyledi. Ancak Guardian editörü Mark Townsend’e göre, gençler buna rağmen ‘terörist’ muamelesi görebilirler.
Zira bazı uzmanlar, IŞİD militanlarına tıbbi yardım sağlamanın, aslında ‘ön cephe askeri faaliyeti’ olarak nitelendirilebilineceğini belirtiyor. Royal United Services Institute’un kıdemli araştırmacısı Shashank Joshi, “Maddi destek, cephede yardım etmeleri kadar etkili olabilir. Savaşan bir birime üye olan kişiler gibi muamele görmeliler” dedi.
http://www.milliyet.com.tr/tip-ogrencileri-terorist-mi-oldu-/dunya/detay/2032435/default.htm