Terör Olayları Vurdu, Güneydoğu'da Konut Sektörü Durma Noktasına Geldi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.026
30.400
60
Yatırımların ertelendiği, turizm rezervasyonlarının iptal edildiği bölgede, konut sektörü de nasibini aldı. Bölgede temeli atılan birçok inşaat durduruldu. Vatandaşlar ise konut alma düşüncelerini ileri tarihlere erteledi.

YATIRIMCI İSTİKRAR İSTİYOR

Güneydoğu'da 20 yıldır müteahhitlik yapan Bedirhan Akyol, yatırımlarının tamamının bölgede olduğunu belirterek, istikrar istediklerini söyledi. Akyol, "AK Parti'nin tek başına iktidar olmasını istiyorduk. Türkiye'nin selameti ve gelişimi için olmalıydı. Daha önceden koalisyon hükümetleri gördük, yaşadık. Türkiye'ye hiçbir fayda getirmedi. Bu savaş sadece dış güçlere fayda getirir, Türkiye'deki insanlara bir faydası olmaz.



Diyarbakır'da bu savaş sürdüğü sürece hiçbir sektör ilerlemez. Çok büyük yatırımlar yaptık. Şırnak'ın Cudi Dağları'nın her yerini gezdim. Büyük maden ocakları var. Çinko, bakır ve demir olmak üzere Türkiye'ye 100 yıl yetecek her şey var. Termik santrallerin yapımı sürüyor. Olaylar olduğu sürece bunların hiçbiri hayata geçirilemez. Terör saldırıları, ciddi bir şekilde yatırımları etkiledi. Satışlar sıfır, hiçbir şekilde iş yapamıyoruz. 50 milyona yakın yatırım yaptık. Yatırımlarımızın hepsi durdu" dedi.

YATIRIMLAR DURMA AŞAMASINDA

Mardin'de emlakçılık yapan Ata Şahin, seçim süreci ile emlak sektöründe yaşanmaya başlanan durgunluğun, PKK'nın saldırıları ile birlikte daha da kötüye gittiğine dikkat çekerek, "İnşaat ve emlak sektörü ciddi bir düşüş içerisinde. Temelleri atılmış inşaatlar durduruldu. Kimse önünü göremiyor. Ev ve arsa satışlarında ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Halk belirsizlik ve çatışmalı süreç nedeni ile ev satın almıyor" diye konuştu.


Satışların durmasının yanı sıra fiyatlarda da ciddi düşüşler yaşandığına dikkat çeken Mardinli emlakçı Rayıf Demir ise şunları kaydetti:

"Mardin'de sanayi istenilen düzeyde değil. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sayesinde ticaretimizi sağlıyorduk. Ancak bu olaylar nedeni ile gelmiyorlar. Korku içindeler. Bazıları sahibi oldukları ev ve arsaları satışa çıkarmış durumda. Yatırım yapmaktan çekiniyorlar. Memleketimiz için hayırlı olan tek şey barış."

SİİRT EMLAKÇILARI DA İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ

Siirt'te emlakçılık yapan Muhsin Kebapçı, 7 Haziran'dan sonra hızla dibe vuran konut satışlarının terör saldırıları ile birlikte tamamen durduğunu dile getirdi. Kebapçı, vatandaşların kendi gayrimenkullerini satmaya çalışarak, başka illerden konut almak istediğini anlatarak, "2014 tarihinde yaklaşık 950 konut satılırken, 8'inci ayda olmamıza rağmen satılan konut sayısı 150 ile 200'ün üzerine çıkmadı. Ayrıca, seçim öncesi 300 bin liraya satılan arsalar bugün 150 ile 200 bin liraya alıcı bulamıyor" dedi.


PARASI OLAN YATIRIMI ALTIN VE DÖVİZE YATIRIYOR

Diyarbakır'da emlakçılık yapan Vedat Kazanççı da, yaşanan son olaylarla birlikte konut satışlarında büyük bir azalma olduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra ev fiyatlarının düştüğüne işaret eden Kazanççı, insanların yaşanan olaylar nedeniyle tedirgin olduğunu ve bu yüzden daha güvenli yerlere taşındığını, konut almak yerine de kiralamayı tercih ettiğini dile getirdi. Sektörün Diyarbakır'da Kobani olayları ile birlikte durduğuna vurgu yapan Kazanççı, "Seçimlerden sonra da sektörde ciddi bir düşüş yaşandı. Kimse ev almak istemiyor. Böyle olunca da ev fiyatları düşüyor. Hal böyle olunca satılık ve kiralık ev sayısı da arttı. Parası olan az da olsa çok da olsa altına ve dolara yöneliyor. 140 bin TL'lik ev 120 bin TL'ye düşmüş, 200 bin TL'lik ev 160-170 bin TL'ye düşmüş ve hala satılamıyor. Bunun sebebi de istikrarın olmamasıdır" diye konuştu.

haberler.com
 
X