- 2 Eylül 2009
- 259
- 72
- 98
- 35
- Konu Sahibi gul_perisi
-
Ben şuan gitmiyorum ama lisedeyken gidiyordum hic de böyle degildi bilissel davranisci terapi sistemi uyguladi bana yani negatif dusunceleri pozitife cevirme baya da iyi hissetiriyodu beni kendimde gelisme gordukce her psikologun bildigi terapi yöntemleri oluyo kendi uzmanlik alanlarina göre degisen.Sirf dinleyip öneri sunanlar terapist degil psikolojik danisman oluyor zaten bence memnun degilseniz baska bir psikolog arastirin
Aynen tabiki birkereden bir fayda saglamaz uzun sürer ama karsindaki insani sevmek güvenmek cok önemli bence ben güveniyodum yani kendisine.Aynen ödev veriyodu yapiyodum kafama uyanlari :)) iste sonra ben hic sonuc beklemiyodum cook negatif oldugum icin sonra sonuc aldikca baktim biseyler degisiyo bana yarar sagladi ama tamamen gecmedi cunku psikologum uzaga gitti yarim kaldi.Ben istersem anlatiyodum cocukluktan biseyler o ayri okul sorunlarimi falan da yani terapi ayrıBu gittiğim yerdeki psikolog bana sürekli gelmezsem bir fayda sağlamayacağını, bunun uzun bir süreç olduğunu ve sürekli psikolog değiştirmemin benim zararıma olacağını söyledi, bu gittiğim üçüncü kişi ve gerçekten başka bir yere gidip sorunlarımı tekrar baştan anlatmak beni dahada geri götürür diye düşünüyorum. Bir yandan da nasıl bir fayda sağlayacak bu terapi bana diyorum o yüzden başka görüşlere ihtiyacım var. Bilişsel davranışçı terapide nasıl bir uygulama oluyor yani ödevler veriyor bunları yapmanızı mı istiyor veya çocukluğunuza felan mı iniyor ?
bilişsel davranışçı tam olarak nasıl oluyor, nasıl bir yöntem uygulanıyor, benim psikolog umda alanında iyi biri yani aldığı eğitimler veya nette hakkında yazan yorumlar öyle ve iyide bir insan olduğunu düşünüyorum ancak bazen çok öfkeleniyorum ona beni hiç anlamadığını yanlış yolda olduğumu felan düşünüyorum bunları ona söyleyincede biraz akışına bırakmamı söylüyor.. bana sorunlarımla ilgili farkındalık kazandırıyor ancak ben sorunlarımın o kadar fakındayım ki çünkü kendimi çok fazla takip ediyorum . ben çözüm istiyorum. farkındalık değil..Yöntem psikoloğuna göre değişir.
Her psikoloğun benimseyeceği teknikler farklıdır.
Ayrıca size katılıyorum, bir psikoloğun daha paylaşımcı, aktif ve terapiye katılımcı olması taraftarıyım.
Ben hızlı sonuç içi bilişsel-davranışçı terapiyi tavsiye ederdim :)
Bende anlatıyorum sorunlarımı beni çok iyi anladığını söylüyor, paylaştığım için teşekkür ediyor. Bana asıl sorunumun karşımdakinin düşüncesine göre hareket etmeye çalışmak, insanlarla yakınlık kurmaktan çekinmek, bu terapi odasında bunları ne kadar aşarsam bunun dışarıdaki yaşantımda da etkisi olacağını söylüyor. bilmiyorum belki doğru yoldayım ancak çok sabırsızım belkide benim için uygun bir yöntem değil.Aynen tabiki birkereden bir fayda saglamaz uzun sürer ama karsindaki insani sevmek güvenmek cok önemli bence ben güveniyodum yani kendisine.Aynen ödev veriyodu yapiyodum kafama uyanlari :)) iste sonra ben hic sonuc beklemiyodum cook negatif oldugum icin sonra sonuc aldikca baktim biseyler degisiyo bana yarar sagladi ama tamamen gecmedi cunku psikologum uzaga gitti yarim kaldi.Ben istersem anlatiyodum cocukluktan biseyler o ayri okul sorunlarimi falan da yani terapi ayrı
Ben de cok sabırsızdim iste o da öyle diyodu sen sabırsızsın hemen bekliyosun hersey yavas yavas olur ben sendeki degisimi görüyorum falan demisti.Yani iste seni senle ayni seyi yasayan insandan baska kimse anlayamiyor ben seni anliyorum cunku ben de oyleyim mesela.Onlar da empati yapabildikleri kadar yapiyorlar iste.Sana hic odev falan vermiyo mu birtek dinliyor mu ben orayi anlamadimBende anlatıyorum sorunlarımı beni çok iyi anladığını söylüyor, paylaştığım için teşekkür ediyor. Bana asıl sorunumun karşımdakinin düşüncesine göre hareket etmeye çalışmak, insanlarla yakınlık kurmaktan çekinmek, bu terapi odasında bunları ne kadar aşarsam bunun dışarıdaki yaşantımda da etkisi olacağını söylüyor. bilmiyorum belki doğru yoldayım ancak çok sabırsızım belkide benim için uygun bir yöntem değil.
yok ödev vermiyor bana ve bana farklı bir bakış açısı kazandırmıyor da aslında sanki söylediklerimi anlattıklarımı dahada destekliyor kendimle ilgili bu negatif duyguları dile getirdikçe böyle bir insan olduğuma dair inancım artmış gibi. ama ona kalırsa bende daha iyiye gidiyorum. hatta çok yoğun duygularla gidip ağlama krizlerine girdiğim zamanlarda bile tamda olmanı istediğim yerdesin çok normal felan diyor bende halen bir bildiği vardır diye gitmeye devam ediyorum. inşallah fayda sağlarBen de cok sabırsızdim iste o da öyle diyodu sen sabırsızsın hemen bekliyosun hersey yavas yavas olur ben sendeki degisimi görüyorum falan demisti.Yani iste seni senle ayni seyi yasayan insandan baska kimse anlayamiyor ben seni anliyorum cunku ben de oyleyim mesela.Onlar da empati yapabildikleri kadar yapiyorlar iste.Sana hic odev falan vermiyo mu birtek dinliyor mu ben orayi anlamadim
Nasıl destekliyor mesela negatif dusuncelerini?sen kendinle alakli kötü bir sey dediginde onayliyor mu?Bana da öyle diyordu senin göremedigini ben görüyorum falan diyede ben gene az da olsa kendimde degisiklik yaratabilmistim tam düzelemedim yarim kaldigi icin.ama ben anlatinca rahatliyodum mesela ona cunku kimseye anlatamiyorum bunlari.Yani oyle kısa sürede gecmeyecek bu dogru uzun sürüyor uzun derken de hicbisey olmuyo degil degisiklikler oluyo hep her seferinde.sen hiiic ilerleme kaydedemiyosan bence sorgulamakta haklisin.Sürekli psikolog degistirmekte zor is.Kendini birine bastan anlatmak falan.ama karsindaki insani güvenmiyosan bu daha büyük bir sorun bence.Bu psikologun uzmanlik alanlari ne mesela?Var mi icinde senin sorunun?Hepsininki farkli olabiliyor cunku o yönde egitim aliyorlar.Sen gene git bir süre daha ama baktin karsindakine güvenmiyosan bir daha risk al iyi bir psikologun özgeçmişini arastir ve ona git benceyok ödev vermiyor bana ve bana farklı bir bakış açısı kazandırmıyor da aslında sanki söylediklerimi anlattıklarımı dahada destekliyor kendimle ilgili bu negatif duyguları dile getirdikçe böyle bir insan olduğuma dair inancım artmış gibi. ama ona kalırsa bende daha iyiye gidiyorum. hatta çok yoğun duygularla gidip ağlama krizlerine girdiğim zamanlarda bile tamda olmanı istediğim yerdesin çok normal felan diyor bende halen bir bildiği vardır diye gitmeye devam ediyorum. inşallah fayda sağlar
Teşekkür ederim cevabınız için.. Ben bana iyi gelip gelmediğini anlayamıyorum aslında yani bana nasıl bir faydası oluyor bu terapinin etsini göremiyorum ya da beklentim çok yüksek olduğu için hayal kırıklığına uğradım bu süreçte yani nasıl diyim sanki birisine problemleri anlattıysam tüm içimdeki duyguları kendimi kötü hissettiğim, ezik, zavallı, aciz hissettiğim duygularımdan bahsettiysem o kişinin de bana çok iyi bir yol göstereceğine inanıyordum. çünkü kendimce zor olanı başarıp duygularımı olduğu gibi anlatırken karşımdaki kişinin beklediğim etkiyi yaratmamış olması beni hayal kırıklığına sokuyor belkide. Bu yüzden beklentimi düşürmeye devam edersem faydasını göreceğime inandırmaya çalışıyorum kendimi. ama işte yinede hep bir karışıklık yaşıyorum kendimce doğru yolda mıyım acaba diyeŞimdi psikoterapi yapmanın pek çok yolu var, psikoterapistlerin kullandığı pek çok ekol var. Yapılan şey iyileşmenize katkıda bulunuyorsa o terapi iyi bir terapidir. Bilişsel davranışçı terapi ekolünün amacı adı üstünde daha çok uyumsuz bilişsel süreçlerinize bakmak, neden bu düşünceye sahipsiniz bunların arkasında işlevsiz herhangi bir duygu, düşünce vs. varsa bunların farkında olmanızı sağlayıp, "Haa bundanmış bak" deyip kendinizi değiştirmenizi sağlamak. Farkındalık kazanmaktan kastettiğimiz bu. Çözüm önerisi istiyorum derseniz çözüm odaklı çalışan terapistler var, bu daha kısa sürelidir ve direkt sizi yönlendirir, çözüme odaklanırsınız. Ancak bu terapi çok kısa sürelidir ve yine de sihirli değnek dokundurmaya sebep olmaz. Belli bir sorun üzerinden gidersiniz ve bunun altında yatan başka problemler de varsa gerisine yardımı dokunmaz.
Yani terapistiniz size en uygun terapi ekolüyle sizi iyileştirmekten sorumludur zaten. Ha şöyle bir şey de var, bu süreçte siz de terapistinizi değerlendireceksiniz. Yani size iyi gelmediğini hissediyorsanız terapistinizi elbette değiştirebilirsiniz ancak dediğim gibi "sihirli değnek" dokunmayacağı için bazen kendinizi anlatırken kötü hissedebilirsiniz, kendinizi anlatmak her zaman iyi hissettirmeyebilir ama terapist de danışan da birbirlerini ilk kez gördüğü için terapistinizin sizi tanıması gerekiyor bu yüzden kendinizi anlatmanız, içinizi dökmeniz önemlidir ki terapistiniz de size yardımcı olabilsin. Karşılıklı işbirliği içinde olmalısınız. Yani "İyi hissettirmiyor" demek için acele etmeyin, terapistiniz de muhtemelen bunu kastetmiştir.
Çok uzun yazmış olabilirim, açıklayıcı olmuştur umarım. :)
Teşekkür ederim cevabınız için.. Ben bana iyi gelip gelmediğini anlayamıyorum aslında yani bana nasıl bir faydası oluyor bu terapinin etsini göremiyorum ya da beklentim çok yüksek olduğu için hayal kırıklığına uğradım bu süreçte yani nasıl diyim sanki birisine problemleri anlattıysam tüm içimdeki duyguları kendimi kötü hissettiğim, ezik, zavallı, aciz hissettiğim duygularımdan bahsettiysem o kişinin de bana çok iyi bir yol göstereceğine inanıyordum. çünkü kendimce zor olanı başarıp duygularımı olduğu gibi anlatırken karşımdaki kişinin beklediğim etkiyi yaratmamış olması beni hayal kırıklığına sokuyor belkide. Bu yüzden beklentimi düşürmeye devam edersem faydasını göreceğime inandırmaya çalışıyorum kendimi. ama işte yinede hep bir karışıklık yaşıyorum kendimce doğru yolda mıyım acaba diye
bir kaç seans denemez Aralık ayından beri gidiyorum. öncesinde başka bir uzmandan 3-4 seans destek aldım ancak onunda faydası olmadığını ne işe yarıyor bu düşüncesine kapıldığım için değiştirdim Ocak tan bu yanada şimdiki yere her hafta gidiyorum. Ancak yine hem zamanla faydası olacağını hem de ben anlatıyorum o dinliyor ve benim farkında olduklarımı bana söylüyor düşüncelerine kapılıyorum ve haliyle merak ediyorum bu süreçten geçenler nasıl bir uygulama gördüler de fayda gördüler diyeTerapiye yeni başladınız sanırım, birkaç seans falan geçirdiniz diye tahmin ediyorum. Danışanlarda genelde "Terapiye geldim şu an bana öyle bir cümle söyleyecek ki aydınlanma yaşayacağım, ben bunu daha önce nasıl düşünemedim deyip toparlanacağım" tarzı bir algı olabiliyor bazen. Bununla alakalı olabilir sizin hayal kırıklığınız da. Terapinin etkisi hemen ortaya çıkmaz ama zamanla gelme sebebinizle alakalı semptomlarınızın azaldığını, daha çok rahatladığınızı, şikayetçi olduğunuz konuların artık sizi eskisi kadar rahatsız etmediğini görürsünüz. Seanslara devam ediyor ama verim alamıyorsanız o zaman sonlandırma talep edebilir ya da terapistinizin farklı bir yöntem izlemesi gerektiği, bunun size kendinizi iyi hissettirmediği konusunda terapistinizi bilgilendirebilirsiniz.
cevap için teşekkür ederim, ancak hamileyim ve psikiyatr bildiğim kadarıyla bu işin ilaç yazan kısmı hamilelik öncesi ilaç kullanıyordum ancak gebelik planladığımız için bıraktım ayrıca ilaç kullanmanın sonu yok o yüzden kullanmak istemiyorum. benim merak ettiğim bu psikoterapi süreci nasıl işliyor siz destek aldınız mı aldıysanız nasıl bir süreçten geçtiniz bahsedebilir misiniz ?Terapi kisiye gore degisen bir surec oncelikle bir psikiyatra gidin ,teshis konsun tedavi sekli belirlensin,
Belki sizi calistigi psikologa yonlendirir,
İyilesmenize gore tedavi planlar
bir kaç seans denemez Aralık ayından beri gidiyorum. öncesinde başka bir uzmandan 3-4 seans destek aldım ancak onunda faydası olmadığını ne işe yarıyor bu düşüncesine kapıldığım için değiştirdim Ocak tan bu yanada şimdiki yere her hafta gidiyorum. Ancak yine hem zamanla faydası olacağını hem de ben anlatıyorum o dinliyor ve benim farkında olduklarımı bana söylüyor düşüncelerine kapılıyorum ve haliyle merak ediyorum bu süreçten geçenler nasıl bir uygulama gördüler de fayda gördüler diye
yahu kesinlikle çok doğru bir tespit. yani bende direnç olduğu kısmını terapistim söylüyor. bende ikinci kısma yani her şeyi anlamlandırma ve sorgulama düşüncesinde olduğum kısmına katılıyorum. değerli yorumunuz için teşekkür ederim.Sizde biraz direnç var gibi hissettim ben, yapılan her şeyi anlamlandırma ve sorgulama düşüncesine kapılmışsınız
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?