6-9 aylik bebegin beslenmesi : Geri Dön
9 AYLIK BEBEK BESLENMESI Bebeginizi sadece anne sütü ile besliyorsaniz, ek gidalara en erken 6. aydan sonra baslamalisiniz. Bu dönemde bebeginize verdiginiz ek gidalarin anne sütünün tamamlayicisi oldugunu unutmamalisiniz. Ek gidaya geçiste, özellikle kati gidalarin verilmeye baslandigi dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilirler. Bebeklerin istem disi yaptiklari bu hareket genellikle 6. aydan sonra düzelir. Bebeginizin beslenme durumu en iyi kilo alislari ile degerlendirilir. Bu sebeple bebeginizi düzenli olarak takip ettiriniz.
EK BESINLER: Bu dönemde verilecek ek besinler meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yogurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta gibi yiyecekleri içerir.
Ek besinler kasikla veya bardakla az miktarlarda baslanarak verilir, daha sonra ögün haline getirirlir.
Yeni deneyeceginiz besinleri bebeginiz aç iken alisik oldugu yiyeceklerden önce veriniz.
Ek besinlerin hepsine ayni haftada baslamayiniz. Yeni besinleri en az birer hafta arayla beslenme programina ekleyiniz.
Yeni besinlerin allerji yapip yapmadigina dikkat ediniz.
Bebeginize hiçbir zaman sekere veya reçele batirilmis yalanci meme vermeyiniz.
Bebeginizin hoslanmadigi besinleri 2-3 hafta aralarla tekrar vermeyi deneyiniz.
Bebeginize vereceginiz tüm yiyceklerin temiz ve taze pismis olmasina dikkat ediniz. Bebeginize 18. ayin sonuna kadar kaynatilmis su veriniz!!!
MEYVA SUYU VE MEYVA PÜRESI: Elma, seftali, üzüm, mandalina gibi meyvalarin sulari, tercihen püreleri 1-2 tatli kasigindan baslanarak verilir ve yavas yavas arttirir. Hazirlanisi: Ilk verilecek meyva mevsimine göre elma veya seftalidir. Meyvalar iyice yikanir, kabuklari soyulur, cam rendede rendelenir. Günde bir veya iki kez ögün aralarinda olmak üzere yarim muz veya orta büyüklükte bir meyva verilebilir. Meyva suyu ve pürelerine seker eklenmemelidir. Meyva püreleri yogurt ile karistirilarak bir ögün olarak verilir.
MUHALLEBI: 6. ayda baslanir. Genellikle aksam ögünü olarak verilir. Muhallebi pastörize süt veya hazir mamalarla hazirlanabilir. Hazirlanisi: 1 su bardagi pastörize inek sütü, 3 tatli kasigi pirinç unu , 2 tatli kasigi seker ile yapilir. Pirinç unu soguk sütün bir kismi ile iyice ezilir. Kalan süt eklenir ve karistirarak pisirilir. Indirmeye yakin seker eklenir. Hazir mama ( Formül süt) ile hazirlanisi: 1 su bardagi su ve yaklasik 3 tatli kasigi pirinç unu karistirilarak su muhallebisi yapilir. Atesten indirilir, biraz soguduktan sonra 6 ölçek hazir mama toz halinde katilir. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.
YOGURT: Genellikle ikindi ögünü ek gidasi olan yogurt, muhallebi yerine de verilebilir. Hazirlanisi: Süt kaynatilir, elin dayanabilecegi sicakliga (40’C) kadar sogutulur. Bir litre süte 1-2 çorba kasigi süt içinde sulandirilmis bir çorba kasigi yogurt maya olarak eklenir ve yavasça karistirilir. Hareket ettirmeksizin sicak bir yerde 4 saat bekletilir.
SEBZE ÇORBASI VE PÜRESI: 6. ayda muhallebiye basladiktan 1-2 hafta sonra genellikle ögle ögününde, 1-2 tatli kasigindan baslanarak yavas yavas arttirilarak verilir. 1. hafta (sebze çorbasi): 4 su bardagi su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatli kasigi pirinç konarak 45-50 dakika agzi kapali kapta pisirilir. Düdüklü tencerede pisirecekseniz 1 su bardagi su ve 15 dakika pisirmek yeterlidir. Tel süzgeçten geçirilir. Bu sulu çorba önce yarim çay bardagi ile baslanir, yavas yavas arttirilarak verilir. 2. hafta (basit sebze püresi): Yukardaki gibi daha az su ile ve 1 tatli kasigi zeytinyagi konarak pisirilir. Havuçlar, patatesler tamamen ezilerek püre haline getirilir. 3. hafta (karisik sebze püresi): Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginlestirilir. Küçük kaplarda 1-2 gün buzdolabinda saklanabilir. Ancak yesil yaprakli sebzeler (ispanak, maydonoz, pazi vb.) günlük eklenip , hemen tüketilmelidir. Yesil yaprakli sebze içeren çorba