Temmuz bebeklerinin yemek tarifleri.

Sebze Suyu
Bebeğinize 4. aydan itibaren verebileceğiniz bir mama tarifi.

Malzemeler:
- 5 su bardak su
- 1 havuç
- 1 patates
- 1 dilim kabak
- birkaç yaprak marul
- 1 elma kabuğu
Malzemeleri 2 saat kısık ateşte pişirin, az tuz ve arzu ederseniz adaçayı ekleyin.
 
4 AYDAN SONRAKİ BEBEKELRE:
4 kaşık un ,4 kaşık mısır unu ,4 kaşık pirinç unu ve 4 kaşık irmik koyup karıştır, kavanoza koy. her gün ya kahvaltı yada gece maması olarak hazırlıyosun, hazırlanışı ise bir cezveye 1 bardak su koy ,içine 1-1,5 yemek kaşığı bu karışımdan koy içine bir tatlı kaşığı da şeker ( şeker koymak istemessen piştikten sonra pekmez koyabilirsin ) pişince afiyetle yedir kuzuna ..
 
kızlar biraz uzun ama önemli bilgiler var içinde. bilgisayarıma kaydetmişim paylaşayım dedim.

Meyve suyu ve püresi: İlk verilecek ek gıdadır. Öncelikle elma suyu(tercihen tatlı) ile başlanır. Elma iyice yıkandıktan sonra soyulur cam rendede rendelenir süzülerek soyu elde edilir. İlk denemede 1-2 çay kaşığı veriniz. Daha sonra her gün taze hazırladığınız meyve suyunun miktarını arttırarak bir haftanın sonunda tam bir elmanın suyu verilebilir. Her hafta armut, mandalina, portakal, havuç, şeftali gibi değişik meyve suları denenebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir. Çilek gibi alerji yapma ihtimali yüksek olan meyveleri daha ileride veriniz. Aynı hafta içinde birden fazla meyve çeşidi vermeyiniz. Dördüncü aydan itibaren muz dahil olmak üzere meyve pürelerine başlanabilir.

Domates suyu: Domatesin kabukları soyulup, ezilerek tel süzgeçten geçirilir. Tülbent içinde sıkılarak pürtüksüz ve çekirdeksiz suyu alınır. Anne sütü alan bebeklerde 4-6. aylarda yapay beslenen bebeklerde daha erken başlanabilir.

Tarhana: Baharatsız yapılan tarhana çorbası 4. aydan sonra çocuklara verilebilir. Bir silme yemek kaşığı tarhana bir bardak su ile karıştırılıp kaynatılır, ılık olarak çocuğa verilir.

Kuru Baklagiller: Et ve yumurta almayan aileler çocuklarına verebilirler. Kırmızı veya sarı mercimek iyi pişirildiği taktirde bebek için iyi protein kaynağı olurlar. Diğerleri de dış zarları alınarak iyi pişirilip verile bilir.

Mercimek Çorbası: ½ çay bardağı mercimek, ½ çay bardağı bulgur veya pirinç, yarım havuç, yarım su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişme suyu dökülmez. Tahta kaşıkla ezilerek kevgirden geçirilir. Kıvamı koyu olursa su ilave edilir ve yarım tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ konur. 4. aydan itibaren bir tatlı kaşığı ile başlamak suretiyle, 7 aylıktan itibaren günde 3-4 yemek kaşığı verilebilir. (miktar çocuğun isteğine göre ayarlanır) Mercimek sebze çorbasının içine koyularak da pişirilebilir.

Havuç Çorbası: 2 su bardağı suya bir yemek kaşığı pirinç, 3 küçük havuç eklenerek 45 dk. pişirilir. Ezilip süzgeçten geçirilerek tekrar ateşe konulup isteğe göre 1 tatlı kaşığı irmik veya tereyağı-sıvı yağ eklenebilir.

Patates Püresi: 1 orta boy patates kabuğuyla haşlanır, soyulur ve ezilir. 2-3 dövülmüş bisküvi ile karıştırılarak tam sütle 150 ml. Tamamlanır. Çocuk tatlı beğeniyorsa şeker veya meyve suyu ile tatlandırılabilir. Yapay beslene süt çocuklarına 3-4 aylıkta anne sütü alanlarda 6-7. aylarda verilir.

Yumurta: su içine yumurta yıkanıp konur. Kaynama derecesindeki suda 10 dk. pişirilir. Akı ayrılarak sarısı verilir. Sarısı ya sütle ezilerek veya sadece ezilip yada sebze çorbasıyla karıştırılarak çocuğa verilir. Aydan sonra akı birlikte verilir.

Kıyma: Hafif ateşte kendi verdiği suyu çekene kadar pişirilip yukarda hazırlanan sebze çorbası ve diğer çorbalar içine katılarak bebeğe verilebilir. Kıyma en uygun et verme şeklidir. Köfte: İki kere çekilmiş kıyma, az miktarda ekmek içi ve az tuzla iyice yoğrulur. Köfteler dibi yağlanmış tavada kapalı olarak pişirilir. İlk başlarken çeyrek köfte ile başlanır, gittikçe artar.

Tavuk eti, balık eti, karaciğer vb. pişirilip kemiğinden ve kılçığından iyice ayrılır, ezilerek verilir veya sebze çorbasının içine eklenir.

Sütün Hazırlanışı: İnek sütünü ve süte ilave edilecek suyu en az 10 dakika ayrı ayrı kaynatırız. İlk bir ay ile dört ay arasında iki birim süte bir birim su ilave ediniz. (40 ml süte 20 ml su) Dördüncü aydan sonra sütü sulandırmaya gerek yoktur. Her 100 ml sütün içine bir kesme şeker veya bir tatlı kaşığı şeker ilave ediniz. Bebeğinizin kabızlığı varsa bir çay kaşığı zeytinyağı ilave edilebilir.
 
Ek Besin Verilirken Dikkat Edilecek Noktalar:
• İlk kez verilecek besinler açken denenmelidir.
• Her yeni gıdaya tek tek başlanmalı ve çok az miktarda (bir çay kaşığı) verilmeli.
Bebeğin alımına uygun olarak 3-4 gün içinde miktarı arttırılmalıdır. Böylece besin maddesine alerjisi tespit edilebilir.
• Bebek istemediği bir besini almak için zorlanmamalıdır. 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir.
• Ek gıdalara tek öğün olarak başlanır. Bebek 6 aylık olduğunda anne sütüne ek olarak günde 2-3 öğün olarak verilebilir.
• Ek gıdalara geçerken önce tekli grup (yoğurt, meyve suları) kullanılır, daha sonra çoklu karışımlara (sebze çorbası, kabak dolması) geçilir.
• Bebeklere doğal ve taze hazırlanmış besinler verilmelidir. Dondurulmuş yiyecekler, konserve, katı maddeli hazır besinler verilmemelidir.
• Bebek için hazırlanan besinler 2 saat içinde tüketilmelidir.
• Besinlerin hazırlanmasında kaynamış su kullanılmalıdır.
• Tüm besimler sadece kaşık ile verilmelidir. Ek gıdaların verilmesinde biberon kullanılmamalıdır.
• Bebeğin beslenmesinde kullanılan kaplar bir tencere içerisinde ağzı kapatılmış olarak en az 5 dk. süre ile kaynatılmalıdır. (malzemeler plastik olmamalıdır)
• Meyve-sebze pürelerini hazırlarken vitaminlerin kaybolmaması için cam rende kullanılmalıdır.
• Ek gıdalara başlama döneminde çocuğun tuz ihtiyacı yoktur ve tuzsuz besinleri kolayca alabilir. Bu nedenle ilk bir yıl içinde yiyeceklere tuz katılmaması önerilir.
• Beslenme saatleri hem anne hem de çocuk için mutlu geçen anlar olmalıdır. Anne rahat olmalı acele etmemelidir, çocuk kusabilir.

(alıntı)
 
Son düzenleme:
kızlar bebeğinize bır gunde neler verıyosunz sırasyla onuda paylaşırmısnz

Canım benimki şöyle,
9:00 :Aptamil mama 150cc
11 Elma ya da armut üresi (doymassa mıkırdanırsa 90cc kadar mama)
13:00-13:30 : Sebze Püresi
16:00 : Yoğurt
18:00 : Sütlü pirinçli
20:00 120 cc mama ve 20:30'da gece uyukusu
Sabaha doğru 04:00'da uyanıyor 120 cc mama içip tekrar uyuyor..
 
askveoğlumun kiyle benimki baya benziyor.sebze püresi yemiyr bizimki.

sabah 9 da90 cc mama içip uyuyor geri
11 de kalkıyor 100 yada 120 cc elma-havuç yada armut suyu

1 gibi biskuvili prinç unu
4 yada 5 de yoğurt
daha sonra 3 saat bir mama içiyor.en son da gece 4 ile 5 arası kalkıyor 90 cc mama
 
çok güzel tarifler var teşekkürler, incirli muhallebi hoşuma gitti ama internette 2 yaşına kadar incir vermeyiniz diyor bilginiz var mı
 
çok güzel tarifler var teşekkürler, incirli muhallebi hoşuma gitti ama internette 2 yaşına kadar incir vermeyiniz diyor bilginiz var mı

ben elmanın içine koymuştum inciri beraber haşladım verdim ama 1-2 kaşık, pek beğenmedi sanırım yemek istemedi. deneme amaçlı 1 -2 kaşık verebiirsin bence.
 
9 gibi anne sütü
11 gibi Elma havuç armut püresi(bu karışıma bazen çeyrek yumurta karıştırıorum)
1-1buçuk gibi Sebze Püresi(kabak havuç brokoli ıspanak balkabağı irmik, bazen pirinç)
(hepsini aynı anda karıştırmıyorum tabi. havuca ek olarak pazen ıspanak bazen brokoli gibi)
4 gibi 150cc mama
6 gibi anne sütü
akşam 8de gece maması kaşık olanlardan
gecede uyandıkça anne sütü. sabaha doğru 5 gibi 180cc mama.
bunun dışında aralarda sürekli anne sütü.
ama bu uyanma saatine göre değişiyor. yani bazen düzenimiz bozuluyor. benim kız yoğurdu sevemedi gitti.
 
Yaşamın ilk birkaç yılı, sağlığın temellerinin atıldığı son derece önemli bir dönemdir. Bu kritik dönemde bebeklerin yaşaması ve sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde yeterli ve dengeli beslenme belli başlı etmenlerden birisi, belki de en önemlisidir. Kişinin temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenme; büyüme, gelişme ve sağlığın korunmasındaki en önemli faktördür.

0 – 6 aylık bebeklerin, sadece anne sütü ile beslenmesine doğal beslenme denir. Doğal beslenme ilk 4 – 6 aylık bebekler için en iyi beslenme şeklidir. 6 aydan büyük bebeklerde (bazen 4. aydan sonra) anne sütü tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle diyete daha katı besinleri eklemek gerekir. Bu aylarda ek besinlere başlanmasının bir diğer nedeni bebeği diğer besinlerin tadına alıştırmaktır. Bebeğin kilo alma durumuna göre ek besinlere 4 – 6. aylar arasında başlanması sağlanmalıdır. Başlangıçta anne sütünü tamamlayıcı olarak verilen bu besinler, 9 – 12. aylarda esas besin olarak bebeğin beslenmesinde yer alır.

Ek besinler; teker teker, az miktarlarda (1 – 2 çay kaşığı) başlanmalı, her gün miktarı artırılmalı, yeni bir ek besin 1 – 2 gün ara ile eklenmeli, kaşık ve bardak ile verilmelidir. İlk başlanacak ek besinler elma veya şeftali suyu ve püresi ile yoğurttur. Bunları izleyerek diyete sebzeler, diğer taze sıkılmış meyve suları, yumurta, etler eklenir. Sebze ezmeleri ve çorbaları her gün taze olarak pişirilir. İçine un ve yağ da eklenerek zenginleştirilir.

Normal süt veren annenin sütü 4 ile 6 ay kadar bebeğin enerji ve besin öğeleri gereksinmelerini karşılayacak durumda olduğuna göre, bu dönemde anne sütü alamayan bebeğe, eğer olanak varsa en azından 4 – 6 aya kadar anne sütüne en yakın olan ticari formüla sütleri de verilebilir.

Normal süt veren bir anneden bebek ortalama günde 700 – 800 ml. kadar süt emmektedir. Bu miktardaki süt bebeğin ilk 4 – 6 ay kadar büyüme ve gelişmesini sağlayabilir, ancak bu aylardan sonra gerek annenin süt salgısının gittikçe azalması, gerekse bebeğin ağırlık kazanarak büyümesi, anne sütü yanı sıra bebeğe tamamlayıcı besinlerin verilmesini gerektirmektedir.

Normal anne sütü ile beslenen bebeğe verilecek ek besinler şunlardır:

Yoğurt
Anne sütünden sonra ilk başlanan ek besinlerden biridir. İlk kez 1 tatlı kaşığı verilerek miktarı zamanla artırılır.

Taze sıkılmış meyve suları ve ezmeleri
Anne sütü yeterli olduğunda 4 – 6. ayda verilir. C vitamini için en uygun yiyecekler turunçgiller ve domatestir. Bunların bulunmadığı durumlarda elma, şeftali suları da verilebilir. Meyve iyice yıkandıktan sonra suyu sıkılır. Günde 1 çay kaşığı ile başlamak suretiyle miktar gittikçe artırılır. Meyveler sıkılır sıkılmaz, bekletilmeden bebeğe verilmelidir. Yalnız anne sütü ile beslenenlere 6. aydan itibaren verilmeye başlanır. Meyve ezmeleri 4. aydan itibaren verilir. Anne sütüyle beslenen bebeğe meyve suyu, meyve ezmesi, anne sütü ile aynı zamanda verilmez. Meyve suyu, ezme ve püresi anne sütü verildikten 2 saat sonra verilir.

Tahıllar
Pirinç unu, buğday unu, pirinç, bulgur, ekmek içi, yoğurtla çorba yapılarak verilir. Tarhana çorbası da bebek için uygun ek besindir. Tahıllar 4. ayda verilir.

Çorbalar
Yoğurda alışmış bebeğe 1 yemek kaşığı ile başlamak suretiyle tarhana, yayla, sebze çorbaları gibi besleyici değeri yüksek olanlardan verilmeye başlanır.

Yumurta
Yoğurt, meyve, tahıllı besinler ve sebze çorbasına alıştırılmış bebeğe, suda katı pişmiş yumurta sarısından 1 çay kaşığı verilir ve miktarı zamanla artırılır. Yumurta, sebze çorbasına karıştırılarak verilebileceği gibi, ekmek içi ve sütle ezilerek de verilebilir. Yumurta beyazı 7 – 8. aylarda verilir.

Et ve kurubaklagiller
Yoğurt, sebze, tahıllı besinlere alışmış bebeğin, sebze çorbasının içine biraz kıyma konularak ete alıştırılır. Zamanla tavuk ve balık etleri de sebzelerle birlikte ezilerek verilebilir. Yine kıyma yerine, sebze çorbasına kırmızı – sarı mercimek, pişmiş nohut konularak bebek bu besinlere alıştırılır. Et, kıyma ya da püre olarak 5. aydan itibaren çorbalara eklenerek verilir. Tavuk ve kılçıksız balık eti tercih edilir. Karaciğer ise püre olarak 7 – 8. aylarda verilmelidir. Öte yandan bebekler için beyin önerilmemektedir.

Görüldüğü gibi, 4 – 6 aylık dönem, ek besinlere alıştırma dönemidir. Her bir besin tek tek, az sulu kıvamda verilir. Şeker ve şekerli besinler çocuğa yarardan çok zarar verir.

6. aydan sonra yukarıdaki yiyeceklerin miktarları biraz daha artırılarak çocuğa verilir. 7. aydan sonra bebek, ailenin yediği yemekten tuzlu, baharatlı ve çok yağlı olmamak koşulu ile alabilir. Sadece yemeğin suyu değil, kendisi ezilerek verilmelidir. Ayrıca yemeklere ilave olarak bebeğin günde 2 su bardağı kadar yoğurt veya süt ile 1 yumurta yemesi sağlanmalıdır.

Bebeklere, su kaynatılmadan verilmemelidir !

* Bu arada peynir 8. aydan önce önerilmez. Veriliyorsa da kesinlikle pastörize olduğundan emin olunmalıdır.


Tamamlayıcı Besinlere Alıştırma

Tamamlayıcı besinlerin çocuğun sindirim sistemine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. İshal, kusma veya alerjik belirtilere neden olan besinleri belirleyebilmek için aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:

* Bir günde birden fazla yeni besin verilmemelidir.
* Her yeni denenecek besinin miktarı önceden birkaç tatlı kaşığı olmalıdır. Herhangi bir sorun olmadığında besinin miktarı sonraki günlerde artırılmalıdır.
* Yeni verilen besin, bebek aç iken verilmelidir.
* Lezzeti beğenilmeyen, kusma ya da ishal gibi durumlara neden olan besinler birkaç gün beklenip tekrar denenmelidir.
* Yemek suyu ve et suyu tek başına tamamlayıcı besin değildir. Bu nedenle gerek yemek suyuna gerekse et suyuna ekmek doğrayıp vermek yerine, besin suyu içinde ezilmeli; et suyu da çeşitli çorbaların yapımında kullanılmalıdır.
* Çay, gazlı içecekler, hazır çorbalar, tuz ve tuzlu besinler bu yaş grubundaki bebeklere verilmemelidir.


Özellikle kış günlerinde ve güneş ışınlarından yararlanamayan bebeklere 1. aydan 1 yaşına kadar günde 400 IU vitamin D verilmelidir !
 
bu yazıyı internetten derlemiştim lazım olur diye tutuyordum sizlerle paylaşmak kısmet oldu :)
 
dr önerdi bu listeyi..

06:00-07:00……. ANNE SÜTÜ

09:00-10:00……. 90 cc su + 3 ölçek BEBELAC 2(BEN HİPP KULLANIYORUM)
1 tatlı kaşığı pekmez
1 çay kaşığı zeytinyağı
2-3 bisküvi ( petibör)
2 hafta sonra 1 kibrit kutusu peynir. (marketten kutuda)
4 hafta sonra az başlanarak kaynamış köy yumurtası sarısı

12:00 – 13:00 ANNE SÜTÜ VE MEYVE

15:00 – 16:00 YOĞURT (EVDE MAYALANMIŞ-GÜNLÜK)
SEBZE ÇORBASI ( ÖNCE SUYU -1 HAFTA SONRA PÜRESİ)
2 Hafta sonra TEK SEBZE ÇORBALARI /TARHANA/MERCİMEK
7 aylık olunca ;
Haftada 2-3 günü 2 tatlı kaşığı dana kıyma
Haftada 2-3 günü 2 tatlı kaşığı köy tavuğu butu
Haftada 2-3 günü 2 tatlı kaşığı balık(kefal hariç)

18:00 – 19:00 ANNE SÜTÜ VE MEYVE

21:00 – 22:00 ANNE SÜTÜ
Gece : 2 defa anne sütü
(ben 22 öğünde anne sütüne gece tahılı katıp veriyorum)
Sebze çorbası tarifi :
3 çay bardağı su,1 çorba kaşığı pirinç,1 çorba kaşığı kırmızı,mercimek
1 Patates,1 Havuç
Pişince 1 tatlı kaşığı irmik ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla 3 dk kaynat..
Daha sonra her seferinde bir yeşil sebze ilave
(kabak,yeşil fasulye,biber,ıspanak,semizotu, vs)

Meyve : Elma veya şeftali ile başla. Önce suyu sonra cam rendede püresi.
Portakal ve mandalina günde ½ ve ya 1 çay bardağı .elle sıkılıp ,süzülecek ..
Sebze için yasaklar listesi
Bakla soğan sarımsak patlıcan bamya karnabahar pırasa lahana k.fasulye nohut
Meyve için yasaklar listesi
dut çilek incir kumlu armut erik üzüm
 
canım çok güzel bir lşstede eline sağlık

 
bugün oluma çok güzel bir sebze çorbası yaptım ve bayıla bayıla yadi sizede vermek istedim bürksel lahanası 7 vaya 9 adet ,1 ortabaoy patates ,1 orta boy havuç 5,6 yaprak maydonoz çay kaşıgı ucayla tuz salça ve 3 barak su deneyin isterseniz umarım sizin bebişlerde beyenir :)
 
kızlar bende yazmak istedim 2 çorba tarifi.hem kolay hem pratik.
kızım 6 buçuk aylık.5.ayında başladık çorbalara.şimdi öğün olarak yiyor.
en ufak boy kabağın yarısı
küçük boy patatesin yarısı
havuç
bir avuç pirinçbana göre kabağa pirinç yakışıyor.brokoliyede mercimek.
(arada bir kaç perçim tavukta koyuyorum içine,bazende çok az bir pinçik kıyma)
hepsini patates cipsi gibi doğruyorum.ufak bir cezvenin içine koyup 1 çay bardağı suyla az bir zeytin yağı ve çok az tuzla haşlıyorum.zeytin yağı koymamın sebebi vücudunun buna alışması ve kolay sindirebilmesi için.ve robottan geçirip kızıma veriyorum.severek yiyor çünkü alıştı.
diğer tarif.
malzemeler hemen hemen aynı gibi
3-4 ufak sap brokoli
havuç
patates
1 avuç kırmızı mercimek
aynı şekilde kesip doğruyorum.zeytin yağınıda ilave ederek 1 çay bardağı suyla haşlıyorum.
 
Ben de dün oğluma yaptığım balkabaklı corbanın tarifini vermek ıstıyorum bayıla bayıla yedi .

1 dilim balkabagı
1 dilim elma
4 adt kuru üzüm
( dilerseniz 1 dilim patates )

Balkabagını ve elmayı kucuk kucuk dograyıp ıkı bardak suyla haslanıyor ( su azalırsa su eklenebılır ) ıcıne istege baglı ben tatlı olması ıcın attım 4 adt kuru uzum ıyıce pure halıne geldıkten sonra kuru uzumlerı ıcınden cıkarıp rondoda pure halıne getırılıyor . Istege baglı patatesde eklenebilir ..
 
Pirinç Unu Kurabiyesinin Malzemeleri

60 gr oda sıcaklığında tereyağ ( 2 yemek kaşığı )
125 gram pirinç unu
2 yemek kaşığı pekmez
1 yumurta sarısı
Un Kurabiyemizin Tarifi

Bütün malzemeyi karıştırıp dağılmayan bir hamur yapın. Serçe parmağınız kalınlığında açarak ister bardak ağzı isterseniz kurabiye kalıpları ile keserek şekil verin. Çok kalın açmayın içi pişmiyor. 170 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Yaklaşık 10-15 dakika filan
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…