Temmuz bebeklerinin yemek tarifleri.

LayLayLooM

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
28 Ağustos 2008
1.658
0
40
1. SEBZELER VE SEBZE ÇORBALARI:
Sebzelere de 4. aydan itibaren başlanabilir. Sebzelerde vitamin, karbonhidrat ve bağırsakları çalıştıran lifler bulunur. Bebeklere mevsimine göre havuç, patates, kereviz ve yaprağı, semizotu, karalâhana, ıspanak, brokoli, karnabahar, bürüksel lahanası, taze kırmızı ve yeşilbiber (çarliston), enginar, taze bezelye, maydanoz ve taze nane verilebilir. Domates alerjiye neden olabileceğinde 7–8 aydan önce önerilmez. Patlıcanın ise bebek için hiçbir besleyici değeri olmayıp içinde nikotin bulunduğundan bebek beslenmesinde pek yeri yoktur. Lahana, pırasa, soğan ve sarımsak da gaz yapabileceğinden 9 aya kadar önerilmez. Ispanak, karalâhana, pazı, semizotu, taze fasulye, pancar gibi sebzeler bekletildiklerinde, nitrit adlı maddeler açığa çıkar. Nitrit de bebeklerde kansızlık ve büyüme geriliğine neden olabilir. Bunun için bu sebzeler piştikten sonra 24 saatte tüketilmelidir.

Çalışan veya çok çocuklu annelerin zaman sorunu olduğundan sebze pürelerini dondurmayı önerebiliriz. Sebze püreleri derin dondurucuda 2 ay bozulmadan kalabilir.

Sebzelerin besin değerini ve vitamin içeriğini korumak için mümkün olduğu kadar buharlı pişirici kullanılması veya az su kullanarak kapaklı tencerede pişirme önerilmektedir. Zeytinyağı yemek piştikten sonra soğumaya bırakılırken katılır, yemek pişerken zeytinyağı koyulursa yağ özelliğini ve beyin için önemli olan kimyasal yapısını kaybeder.



Gökçek arkadaşımızdan alıntıdır


arkadaşlar bebeklerimize yaptığımız tarifleri bekliyorum.kolayca buluruz tarifleri.herke zpaylaşsın bilgilerini:KK54::KK54:
 
Sebze Çorbası:
4-6. aylardan itibaren öğlen öğününde 1-2 tatlı kaşığı ile başlanır, gittikçe artırılır ve günlük olarak hazırlanmalıdır.

Malzemeler:
• 1 su bardağı su
• 1 orta boy havuç
• 1 küçük patates
• 1 tatlı kaşığı pirinç

Hazırlanışı:
Tüm malzemeler tencerede ağzı kapalı olarak pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı zeytinyağ ilave edilir. Bebek buna alıştıktan sonra azar azar diğer mevsim sebzelerinden de ilave etmeye başlayabilirsiniz.
 
Güzel bir muhallebi tarifi arayanlara
önce tencereye 2 su bardağı su ve 3 tane kuru incir koyuyoruz.kaynar kaynamaz bir yemek kaşığı tam dolu olmayacak irmik ekleyip kısık ateşte 15 dakika ara ara karıştırarak pişiriyoruz.blendırda gecirip bebişlerinize gece yatmadan önce muhallebi niyetine verebilirsiniz.hem vitaminli hen lezzetli


netten alıntıdır.


hoşuma gitmişti kaydetmiştm bu tarifi.
 
Elmalı muhallebi
kendi yaptığım şeyler daha çok içime siniyor..
elmayı dörde bölüp çekirdeklerini aldım.küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar suyla pişirdim.elmalar iyice yumuşayınca çıkarıp cam rendedn geçirdim.suyunada pirinunu ekleyip muhallebi kıvamında pişirdim.elma püresini içine karıştırıp birazdaha pişirdim..al sana elmalı muhallebi..bayıla bayıla yedi.hem doyurucu hem vitaminli.
yoğurtlarınada meyva püresi karıştırabılırız.yoğurdun o buruk tadını alı

elfida77 arkadaşımızdan alıntı
 
KIZIMIN BAYILA BAYILA YEDİĞİ BİR PÜRE.

Malzemeler
1 su bardağı balkabağı rendesi
6 adet kuru kayısı
1/2 çay bardağı kuru üzüm
1 su bardağı su
1 adet ceviz
1 tatlı kaşığı pekmez
Yapılışı
Balkabağının kabuğunu iyice temizledikten sonra rendeleyip veya küp küp kesip bir tencereye koyun. Kuru kayısıları ortadan ikiye ayırarak tencereye ilave edin. Kuru üzümlerin çöplerini ayıkladıktan sonra su ile birlikte tencereye koyup kapağını kapatarak orta ateşte kayısılar yumuşayana kadar pişirin. piştikten sonra ceviz ve 1 tatlı kaşığı pekmez ekleyin.Blender ile pürüzsüz püre kıvamına getirerek bebeğinize ılık olarak yedirebilirsiniz



netten alıntıdır.kızlar bu kaç aylık için bilmiyorum ama :))
 
arının sebzeli pirinç ununu almıştım. ama içimede sinmiyordu hani hazır gıdalar kullanmak. bende dedimki sebzelisini alacağıma evde sebze suyu yapıp bu su ile pirinç ununu yapsam. denedim çok harika oldu hem daha besleyici. 3 bardak suyun içine küçük 1 tane patates, 1 küçük havuç ve 1 küçük kabak doğradım su kaynayınca sebzeleri içine attım. 5 10 dk kaynattıktan sonra sebzeleri ezmeden sudan çıkardım. al sana sebze suyu. bu suylada pirinç ununu pişirdim. bundan sonra ne hazılarsam hazırlıyım su yazıyorsa hep sebze suyu kullanacağım. bebeğinizin ayına göre sebzeleri arttırabilirsiniz. ıspanak, kereviz, maydanoz, domates, bir parça kıyma yada

netten alıntıdır
 
Yoğurtlu Sebze Çorbası 2
1 küçük boy patates, yarım kabak, 2-3 sap maydanoz veya ıspanak, 1 tatlı kaşığı pirinç düdüklü tencerede çok az su ile pişirilir. Ayrı bir yerde 1 kepçe yoğurt, 1 tatlı kaşığı un, yarım yumurta ( 6 aydan küçük bebek için yumurta ilave etmeyiniz) karıştırılır. Karışıma kaynar sebze suyu ilave edilerek karıştırılır. Sulandırılmış karışım diğer sebzelere eklenerek kaynatılır. Çorba koyulaşınca ateşten alınır. 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı ile servis edilir.
netten alıntı, ben yakında deneyeceğim bu tarifi.
 
-Kahvaltı Karışımı: (6.aydan itibaren)
Malzemeler:
• 150 ml. hazırlanmış Devam Biberon Maması
• 2-3 yemek kaşığı Milupa 8 Tahıllı ve Ballı Kahvaltılık Ek Besin
• 1/8 haşlanmış yumurta sarısı
• ½ kibrit kutusu (yaklaşık 10 g.) beyaz peynir
• 1 tatlı kaşığı pekmez
Hazırlanışı:
Devam mamasını(Aptamil 2, Milumil 2, Conformil 2 veya 8. aydan itibaren Aptamil 3 veya Milumil 3) kutu üzerinde yazan tarife göre hazırlayınız. Ilık iken içerisine tüm malzemeleri yavaş yavaş ilave edip, bir çatalla iyice karıştırınız.Bebeğiniz için lezzetli ve besleyici kahvaltı karışımı hazır..

***Yumurta önce 1/8 miktarında başlanıp daha sonra yavaş yavaş artırılmalıdır, gün aşırı verilmelidir. 8 aylık bir bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir, 12. aydan önce yumurtanın beyazı verilmemelidir.
***Beyaz peynirin tuzu akşamdan suda bekletilerek alınmalıdır. 7-8 ayında beyaz peynirin miktarını 1 kibrit kutusu (20 g.) büyüklüğüne çıkartabilirsiniz.
***10 ayından sonra tereyağ ve 1 yaşından sonra bal ilave edebilirsiniz.
 
şu minik meyve kavanozları var hero baby nin onun dolusu sütü kaynatıyoruz ılımaya bırakıyoruz ne çok soğuk ne çok sıcak parmağını yakmayacak sıcaklıkta olmalı ..
kavanoza koyuyoruz..dudak payı dediğimiz bir pay bırakın çok doldurmayın...
1 tepeleme çay kaşığı yoğurdu çay tabağına koyuyoruz..
kavanozda ki sütten biraz yoğurdun üstüne döküp o yoğurdu ılık süt ile çay tabağında çözüyoruz...
sonra kenarından kenarından kavanoza o çözülmüş yoğurdu süte boşaltıyoruz yavaş yavaş...
2 kere çay kaşığı ile yavaştan karıştırıyoruz.
kapağını kapatıyoruz...
güzel bir havluya sarıp peteğin üzerine koyuyoruz...
 
TARHANA ÇORBASI
1 yemek kaşığı tarhana 1 bardak su küçük bir kaba konur.
kaşıla karıştırılarak pişirilir.
ocaktan alındıktan sonra 1 tatlı kaşığı yağ konulur.
bebeğe verilen tarhana acısız olmalıdır.
 
YOĞURTLU ÇORBA
1 kepçe yoğurt bir kaba konur,az su ile sulandırılır.
1 yemek kaşığı pirinç ayıklayıp yıkayarak eklenir.
piştikten sonra bir tatlı kaşığı sıvıyağ ilave edilir.
 
MUHALLEBİ.

1 çay bardağı süt veya su 1 tatlı kaşığı prinç unu ile karıştırılır.
yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir.
1 tatlı kaşığı pekmez yada şeker,ocaktan alınırken katılır.
 
Sebze Çorbası:
Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

1. Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.

2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.

3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.

Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış olan bebekler için kuzu ciğeri tercih edilir.

:KK56:
 
Bizim 6.ayımız dolunca başlayacağımız su muhallebisi tarifi:

1 su bardağı su ve 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallbesi yapılır. Ateşten indirilir, hafif soğuduktan sonra 6 ölçek mama toz halinde katılır. 1 tane esmer küp şeker eklersin demişti doktorumuz. Şeker verilmeli mi, tekrar soracağım. Sizden hep pekmez duyuyorum.
 
Ben doğumdan itibaren Zeynep'i Hisar Intercontinental Hospital'e götürüyorum. Hastanenin hazırladığı bir döküman var, önemli bilgiler ve bazı tarifler. İşinize yarayabilir, sizede yazayım dedim. Gerçi burda yazılan aylardan önce geçtiğimiz, geçtiğiniz şeyler var. Ama sonuçta herkesin doktoru farklı önerilerde bulunuyor. Bebişlerimize afiyet olsun :KK16:

Kahvaltı :

Bebeğiniz meyve suyu ve sebze çorbasına alıştıktan sonra kahvaltı başlanabilir.

Hazırlanışı: 60 cc kadar süt, bir kibrit kutusu tuzu alınmış peynir, yumurta sarısı, 1-2 çay kaşığı pekmez, 3-4 bisküvi (ekmek içi) bulamaç haline getirilerek hazırlanır. 1 yaşından önce bal verilmemelidir.

Yumurta: Yumurta sarısı 8.aydan sonra ilk önce bir çay kaşığı kadar katı yumurta kahvaltıya eklenir, yavaş yavaş miktarı arttrılır ve bir hafta sonra tam bir yumurta sarısı verilebilir.9.aydan sıonra tam bir yumurta haftada 3 gün olarak verilebilir.

Et: Bir tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya derisiz tavuk eti parçası sebze püresi hazırlanırken içine eklenir.

Tahıllı çorbalar: 8.aydan sonra çocuğa değişik tatları öğretmek açısından mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbaları, baharatsız hazırlanmış ızgara köfte, terbiyeli-sebzeli köfteler, pilav, makarna ve dolmalar verilebilir.

* Bebeğinize 18 ayın sonuna kadar kaynatılmış su veriniz.

* Hazırlanan besinler uzun süre oda havasında bekletilmemelidir.
 
MERCİMEK ÇORBASI 6.AY

1 yemek kaşığı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvıyağ

mercimekler ayıklanır yıkanır sıcak suya salınır.ateşin altı kısılır.
mercimekler yumuşayıncağa kadar pişirilir.ateşten alınır ezilir. sıvıyağ eklenir:KK56:
 
Valla çok güzel bir topic olmuş,
Kendi adıma bayıldım yani,
Fakat lütfen hatunlar yazdığınnız tariflerin altına kaçıncı ayda verilmeli onu da yazalım.
 
2 AYDAN SONRAKİ BEBEKLERE
MALZEMELERİ: pirinç unu, nişasta unu, buğday unu, yulaf unu. Hepsinden yarım çay bardağı bir kavanoza koyup karıştırın.

HAZIRLARKEN: 1veya2 tatlı kaşığına yarım çaybardağı su, 1çaybardağı süt, 1buçuk tatlı kaşığı şeker, bunları bir cezvede yada kapta pişirin. ılık şekilde bebeğinize yedirin.(Biberon maması için daha sıvı hazırlıyabilirsiniz)
netten alıntı
benim notum: hem 2.aydan sonra diyor hemde süt var içinde. anlamadım ki ben.
 
bazıları süt veriyor.en iyisi su ile hazırlamak.3.aydan sonra verilebilir bence bu.2. ay çok erken geldi bana
 
X