tecrübeli annişler yardım edermisiniz?

OLACAKLARDANSORUMLUOLMAM

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
30 Ekim 2008
5.968
4
40
merhaba şubat anneleri
ben 2009 ekim annesiyim ama siz şubat annelerini severek takip ediyorum:kedi:
kızıma 40 mevlidi yapmak istiyorz bugün 12 günlük oldu minnoşum..
bana detaylı anlatabilirmisiniz neler yaptınız neler yapmak gerek?
süzgeçle yıkanmalar anne yüzüğünü okuyup suya düşürmeler fln duydum yarım kulakla dinlemişim ozamanlar ilgimi çekmemiş şimdi tırrrım tırrım merak ediyorum..
lütfen beni aydınlatın:çok üzgünüm:

Öncelikle bebeğini Allah analı babalı büyütsün..

Biz mevlütte sadece kuran okuyup, ikramda bulunmuştuk..

Onun haricinde 40 ı çıktıktan sonra k.walidemle oğluşumu yıkayıp, en son suyunu süzgeçle dökmüştük..

Anne yüzügü olayını ilk defa duydum..Bakalım belki bilen biri çıkar..ıkinci çocukta bende yaparım: )

Slm analı babalı büyüsün bebeğin inşallah. Ben mevlüdünde Kuran okuttum ve ikramda bulundum.Bebeğime çok güzel bir mevlüt kıyafeti aldım. Bebek giyim mazalarında bebek mevlüt takımı diye satılıyor.Kırkı çıkıncada annem kırk tane küçük taş toplattı eşime. O taşları iyice yıkadık sonra bebeğimin banyo suyuna koyduk. Suyun içine Yüzüğümü çıkarıp attım. O suyla bebeğimi banyo ettirdik kalansuyun içine su ilave ederek eşim ve bende banyo ettik.Annem söyledi anne ve babada o suyla yıkanmalıymış. Sonrada bebişimi alıp dışarı çıktık dolaştık

kumrucum sana da teşekkür ederim
değşik şeyler çıkmaya başladı aslında bunları neden yaptdığınızı da anlatsanız çok merak ediyorum yani kırk taş ve yüzüğün mantığı?
mevlid kıyafeti doğmadan hazırdı minnoşumun:asigim:

Kırk Çıkarma (Kırklama) Çesitleri
Asagida 3 adet yol okuyabilirsiniz bunlarin cesitliligi her yorede farkli bir yontem ile kiriklama yapildigi icindir belki sizinde kiriklama yonteminiz farklidir, Bu yuzden eger siz daha degisik 40 cikarma yapiyorsaniz lutfen bizimlede yorumlariniz ile paylasin.

1) Kırk tane buğday tanesine ıhlâs suresi okunur. Bunlar bebeği banyo yaptırmak için hazırlanan suyun içine konur. Bebek bu suyla banyo yaptırılır. Bebeğin bütün kıyafetleri yıkanır. Anne de banyo yapar. Böylelikle her ikisinin de kırkı çıkmış olur.

2) Doğum ardindan kırk gün sonra çocuk ve ananın kırkı çıkarılır. Bunun için en az kırk delikli bir süzgeç yahut hamam kesesinden üç tas su geçirmek şarttır. Bu üç tas su ana ve çocuğun başından aşağı dökülür. Tastaki suyu dökmeden önce, bunu yapacak olan kadın, “Kırk, kırk, kırk, …” elini tastaki suya kırk defa çarpar. Hamam olan yerde, doğuran kadın hastalıklarını atmak için terletilmesi yoluna gidilir. Bundan başka, bir yumurtanın içine türlü baharat karıştırılarak bedenine sürülür. Bazı yerlerde doğumun yedinci ve yirminci günlerinde de kırk çıkarma işlemleri yapılmaktadır.

3) Bu iş için çeşitli yerlerden 40 tane küçük taş parçası topnanır. Bu taşlar temizlenip kaynatıldıktan sonra bir kova içindeki ( ılıtılmış) suyun içine atılır. Ateş üzerinde kaynatılan suya soğuk su eklenerek ılık hale getirilirken , çocuğu ; kadının bir tanesi soyup, çıplak bir halde hazır olarak bekletir. Diğer bir kadın ise çocuğun başının üzerine bir elek veya ilistir denen delikli süzgeç tutar. Kova içine boşaltılmış ılık suyun içine, kırk taş atılmış sudan bir bir tas ile çocuğun başından “ ağrın - acın bu sular ile gitsin” diyerek aşağı dökülür. Ondan sonra çocuğun kafası eller arasına alınarak, ayakları aşağı doğru sallandırılır ve aynı sözler tekrarlanır. Daha sonra tekrar doğrultup, çocuğun iki ayaklarını bir araya getirip, kafası aşağıya gelecek şekilde bütün ağırlığı ile aşağıya doğru sallandırırken, bir eliyle de iki ayagının üzerine bir kaç sefer vurduktan sonra, çocuk tekrar doğrultulup üzerindeki yaşları bir bez ile sildikten sonra üzeri giydirilir ve beşiğine yatırılır. Çocuğun taş gibi uyuması içinde bağrına bir taş koyulur. Böylece ” Kırk çıkartma “ işlemi bitmiş olur.

mantığını bilmesemde bu bilgileri buldum.ama eskilerin yaptığı herşeyde mutlaka bir anlam bir sebep varmış.boşa değilmiştir.

bizde yıkanma suyuna 40 taş, altın yüzük ve çiçekler attık...dua okuduk yıkarken...sonra kırk uçurmaya çıktık...yumurta topladık gittiğimiz yerlerden..oğlumun yüzüne filan un sürdüler...saçı sakalı ağırana kadar yaşasın anlamındaymış...yumurta da yumurta gibi tok olsun anlamındaymış...beyaz çorap atlet filan hediye ettiler..mevlütünde ise kuran okundu..gelen misafirlere namaz örtüsü/tespih/bebek şekeri hediye yapılıp dağıtıldı..tavuk/pilav/helva ikram edildi...mevlüt okunurken hocanın söylediği zamanda çocuğu salona getirdik anneanne ile babaanne kucaklarında salladılar beraber...o arada işte hafız uzun ömürlü olsun, sağlıklı olsun filan gibi dileklerde bulundu...güzeldi ya...kocaman oldular bile...nerdeyse yaş günü yapıcaz artık...

evet bizde 40 taş topladı altın koyduk bebepğin ağırlığını alırmış altın banyonun sonudada 40 delikli ilistirle başından aşağı su dökülüp 7 tane nas ve felak suresi okunur sonra bebeği alıp gezmeye çıkarsın yakından başlayıp uzağa doğru gitmek gerekiyormuş genelde her gittiğin yerde 2 şer 3 er tane yumurta verilir ben hiç unutmuyorum amcamlara gitmiştik bir koli verdi,ler ben bölle bakmış kalmışım:1shok::1shok::1shok: bu nee diyee birde bebeği ne kadar uzağa götürürsen ömrü uzun olurmuş bizde adet böyle canım.. hee birde yıkama suyuna buğday yada bulgur atılırmış yada bir parça ekmek nasibi booolcaaa olsun diye..hihoyyytBu arada Allah analı babalı büyütsün sağlıklı ve uzuun ömürlü olsun inşallah..

aybikem inşallah tatlım hayırlısyla yapacaksın...sende.. bizde birde bunlara ilave yarı kırk yapılır... bebek yıkanır anne falan ...
bizdede 40 taş toplar baba... alyanslar atılır.kayınvalide altın atar suya.neden bilmem ama süpürge sapıda konur...iyice temizlendikten sonra.. dualar okunur...bebek ve anne yukarda kızlarında yazdığı gibi yıkanır...kalan sudan babaya da ayrılr ve babada gelince yıkanır. dualarla...
bizde ilaveten bebeği tuzlarlar...bununda sebebini bilmiyorum... sonra gezmeye çıkıllır ki bu gidilecek yer ne kadar uzak olursa okadar iyidir...gidlen her ilk yer sana yumurta un,şeker,süt,pamuk ve bir hediye verir.. bunlar özenle paketlenmiş şekilde olur . süslüdür. bizde...birde bebeğe un sürerler çıkarken...
mevlit içinde bi sürü şey yapılıyor istersen bi ara onuda yazarım bizm yaptıklarımızı...kaydirigubbakcemile3

aybıkım bızde ıkramda bulunduk kuran okundu ve selavat eşliğinde kıuzum ellerde dolaştı selavat bıtene kadar..her gıttığımız yerden 40 ı çıkana kadar yurmurta ve ekmek topluyoruz kısmeysız çıkmasın dıye koyuyrlar ısteyende para..daha 40 ımız çıkmadı o yuzden banyo yaparken ne yapılacak bılmıyorum..40.gun en uzak yere gıdın derler ömrü uzun olsun :)

aybikem inşallah tatlım hayırlısyla yapacaksın...sende.. bizde birde bunlara ilave yarı kırk yapılır... bebek yıkanır anne falan ...
bizdede 40 taş toplar baba... alyanslar atılır.kayınvalide altın atar suya.neden bilmem ama süpürge sapıda konur...iyice temizlendikten sonra.. dualar okunur...bebek ve anne yukarda kızlarında yazdığı gibi yıkanır...kalan sudan babaya da ayrılr ve babada gelince yıkanır. dualarla...
bizde ilaveten bebeği tuzlarlar...bununda sebebini bilmiyorum... sonra gezmeye çıkıllır ki bu gidilecek yer ne kadar uzak olursa okadar iyidir...gidlen her ilk yer sana yumurta un,şeker,süt,pamuk ve bir hediye verir.. bunlar özenle paketlenmiş şekilde olur . süslüdür. bizde...birde bebeğe un sürerler çıkarken...
mevlit içinde bi sürü şey yapılıyor istersen bi ara onuda yazarım bizm yaptıklarımızı...kaydirigubbakcemile3

bebeği bizde ilk günlerinde banyosundan önce bir defa tuzlarlar kırkında değil. Tuzlanma sebebide kokmaması için. İlerde teni ve teri kokmasın diye. Kayınvalidemlerdede varmış bu adet. Doktora danışmıştık hamileyken tuzlayın ama abartmadan demişti çok tuz su kaybına ve yanığa sebep olur demişti. Annem ben bu zamana kadar kaç tane tuzladım bişey olmadı dedi ve Yiğit Efe yi tuzun içine buladı resmen ve bişey olmadı çok şükür banyo ettirdik sonra

canım Allahım analı babalı bütütsün bebegini Allahım saglık versin çok güzel telaşlar bunlar yaa benide taa o günlere götürdün valla nasıl heyecanlanmıştımm çok güzel heyecanlar bunlar yaa bende 40 çıktıktan sonra yapmuştım çok güzel bir mevlüt kıyafeti aldım mamalar pastalar ve bir sürü misafir bendede mevlüt oldu kuran okundu çok güzeldi yaa insan ayrı bir duygulanıyor ama ben tuz yüzük falan koymadım kırkı çıkınca bir güzel okuyup yıkadık kimiside 40 kere su döker kafasından aşagıya bende onu duymuştum ama biz okuyup yıkadık okadar canım Allahım kolaylık versin tadını çıkar...a.s.a.s.a.s.

X