TDK 'kirli'yi böyle tanımladı: Aybaşı durumunda bulunan kadın!

Hayyal

Doruk♥
Pro Üye
4 Temmuz 2008
5.767
14.787
Tdk kirliyi böyle tanımladı: Aybaşı durumunda bulunan kadın!
02.05.2016 15:03
page_tdk-kirliyi-boyle-tanimladi-aybasi-durumunda-bulunan-kadin_863003929.jpg

TDK daha önce de kadınlara yönelik cinsiyetçi söylemlerde bulunmuştu

Türk Dil Kurumu (TDK) web sitesindeki sözlükte ‘kirli’ kelimesinin anlamlarından birini "Aybaşı durumunda bulunan (kadın)" olarak yazdı.

TDK’nın web sitesindeki sözlükte ‘kirli’ kelimesine karşılık yazılan üç anlamdan biri yine kadınla ilgili. Daha önce kadınlara yönelik cinsiyetçi söylemde bulunan ve ‘müsait’ kelimesinin karşılığını “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak yazan TDK bu kez de regliyi ‘kirli’ saydı.

TDK’nın web sitesininde ‘kirli’nin kelime anlamı şöyle:

"-sıfat Leke, toz vb. ile kaplı, pis, murdar, mülevves

- Aybaşı durumunda bulunan (kadın)

-Toplumun değer yargılarına aykırı olan"

http://m.t24.com.tr/haber/tdk-kirliyi-boyle-tanimladi-aybasi-durumunda-bulunan-kadin,338696

Bence kadınları toptan kaldıralım. Devlet bizi toplama kamplarına alıp sabun yapsın, erkekler de eşeyli üreme ile çoğalsın mutlu mesut yaşasınlar. Kadınlık tehlikeli.

Bu söylenegelen bir şey. Özellikle kırsal kesime gittiğinizde ya da birkaç kuşak önceye kadar bile değil annenize sorduğunuzda "kirlenmek ne demek" diye, size şıp diye anlatır.
Lakin bir şeyin halk dilinde kullanılıyor olması, doğru olduğu anlamına gelmez.
Ama sözlükte bu kullanım yer bulmalı mı? Bence evet. Çünkü böyle bir kullanım halk dilinde var.
Ama yapılması gereken
(Halk dili) Aybaşı hali bulunan kadın şeklinde yazılmasıydı.
İki kullanım arasında dağlar denizler kadar fark var.
Cinsiyetçiliğin gözünü seveyim.

Cahilye dönemine bağlı bir kelime "kirlenmek"o dönemde kadının elinden birşey yenilmez içilmez hata kadını bir yere kapatılıp görüşülmezmiş.
Ama bulunduğumuz dönem halen kadının yaratılışında var olan olağın bir durumu bilindiği bilime yönelik açıklamalar olmasına rağmen,neden kadına böyle sıfatlar verip cahiliye dönemine dönderilmek isteniliyor
Helede böyle kurumların neye dayanarak mâna verdikleri düşündürücü...

şimdilerde böyle söyleyen hiç duymuyorum ama eskiden kadınlar kirlendim derdi, hatta bazıları "kirliyken yaptığın kek tutmaz" falan derdi:KK53::KK53::KK53: çocukluğumdan altın günlerdinden inciler:olamaz:

Simdi harbiden kektenmi bahs ediyorlar, baska birseydenmi bahs ediyorlar cidden anlamadim :KK53:

Sonucta gün bu, hersey olabilir :KK53:

Simdi harbiden kektenmi bahs ediyorlar, baska birseydenmi bahs ediyorlar cidden anlamadim :KK53:

Sonucta gün bu, hersey olabilir :KK53:
Hee onun bir de biz fabrikayı kapattık versiyonu vardır :KK70: Bunu güne giden her zavallı çocuk bilir :KK70:
İlk cinsel eğitimini gün teyzelerinden alan bir çocuk olarak Türkler :KK70:

Hee onun bir de biz fabrikayı kapattık versiyonu vardır :KK70: Bunu güne giden her zavallı çocuk bilir :KK70:
İlk cinsel eğitimini gün teyzelerinden alan bir çocuk olarak Türkler :KK70:

Ben hic cocukkene gitmedim güne valla.

Cinsel egitimi 12 yasinda okulda gördüm. O gün halen unutmam eve geldigimde annemlere bakamiyordum utandigimdan, hemde icimde kiziyordum, "vay terbiyesizler, nasil böyle bir igrenc sey yapmis olabilirler? Hayir hayir, ben kesinlikle farkli bir sekilde bu dünyaya geldim'" diye düsünüyordum :KK53:

Ben hic cocukkene gitmedim güne valla.

Cinsel egitimi 12 yasinda okulda gördüm. O gün halen unutmam eve geldigimde annemlere bakamiyordum utandigimdan, hemde icimde kiziyordum, "vay terbiyesizler, nasil böyle bir igrenc sey yapmis olabilirler? Hayir hayir, ben kesinlikle farkli bir sekilde bu dünyaya geldim'" diye düsünüyordum :KK53:
Ben annemle babamı basmıştım :kızgın:Daha fazla anlatamayacağım :olamaz:

Ben annemle babamı basmıştım :kızgın:Daha fazla anlatamayacağım :olamaz:

Olamaz!!:KK57: :KK57: :KK57: :oha:

Bu nasil bir travma! Ancak mecburen hepsini anlatmak zorundasin marilyn!

O zaman kac yasindaydin? Ne oldugunu kavramismiydin? Ve annen senin ile sacma sapan "benim gözüme birsey girmisti ve baban cikarmasina yardim ediyordu" tarz bir konusma yapti mi?

Olamaz!!:KK57: :KK57: :KK57: :oha:

Bu nasil bir travma! Ancak mecburen hepsini anlatmak zorundasin marilyn!

O zaman kac yasindaydin? Ne oldugunu kavramismiydin? Ve annen senin ile sacma sapan "benim gözüme birsey girmisti ve baban cikarmasina yardim ediyordu" tarz bir konusma yapti mi?
9-10 yaşındaydım ve annem gayet uygun bir şekilde neyin ne olduğunu anlattı :KK70:
Hiç öyle travma falan bırakmadı ya, çok duygusal ve duyarlı bir çocuk değildim sanırım :KK70:

X