• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tavuğu yıkamadan pişirin

ema1

Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr
Pro Üye
10 Ağustos 2009
26.131
18.284
823
Tavuğu yıkamadan pişirin!
Çok önemli
İngiliz sağlık ve beslenmem uzmanları, çiğ
tavuğu pişirmeden önce yıkamanın gıda
zehirlenmesi riskini arttırdığı uyarısında
bulundu.
İngiltere Gıda Standartları Dairesi (FSA), 4 bin
500 İngiliz vatandaşın katılımıyla yaptığı
ankette katılımcıların yüzde 44'ünün tavuğu
pişirmeden önce yıkadığını ortaya koydu.
FSA, tavuğun yıkanmasıyla etrafa sıçrayan
sular aracılığıyla ellere, mutfak tezgâhına,
pişirme kaplarına kampilobakter bakterisi
bulaştığını söylüyor.
ÖLÜM RİSKİ VAR
Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu
tavuklardaki mikroplardan kaynaklanıyor.
Zehirlenmenin belirtileri, ishal, mide
krampları ve mide bulantıları, ateş ve
halsizlik olarak ortaya çıkıyor.
Çoğu hastanın rahatsızlığı yalnızca birkaç
gün sürüyor fakat gıda zehirlenmesi uzun
vadede, bağırsak sendromu ve sinir
sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu
gibi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.
TAVUĞU YIKAMADAN PİŞİRİN
Bu tip rahatsızlıkların ölüme de neden
olabileceği belirtiliyor. En büyük risk grubu
beş yaş altı çocuklar ve ileri yaştaki
yetişkinler.
İngiltere Gıda Standartları Dairesi FSA
Başkanı Catherine Brown, "Çiğ tavuğa
dokunduktan sonra ellerin yıkanması ve iyi
pişirilmesi gibi bazı tavsiyeler dikkate alınsa
da araştırmamız tavuğun pişirilmeden önce
yıkanmasının yaygın bir uygulama olduğunu
gösteriyor" dedi.
Brown şöyle devam etti:
"Bu nedenle halka, çiğ tavuk etini
yıkamamaları çağrısında bulunuyor ve çiğ
tavuğun yıkanmasının çapraz
kontaminasyon sonucu kampilobakter
enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı
konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz."
BUNU BİLEN ÇOK AZ
İngiltere'de her yıl yaklaşık 280 bin kişinin
kampilobakter enfeksiyonuna yakalandığı
fakat ankete katılanlarınsa yalnızca yüzde
28'inin bu enfeksiyondan haberdar olduğu
belirtildi.
Bakteri hakkında bilgi sahibi olanların da
sadece üçte biri enfeksiyon kaynağının
kümes hayvanları olduğunun bilincinde.
Ankete katılanların yüzde 90'ı, 'salmonella
bakterisi ve E. coli olarak da bilinen koli
basilini duyduklarını' söylüyor. Tavukları
pişirmeden önce yıkayanlar bunu daha çok
'pislikleri ve mikropları temizlemek için' veya
alışkanlık olarak yaptıklarını ifade ediyor.
Kampilobakter, İngiltere'de gıda
zehirlenmesine neden olan bakterilerin
başında geliyor.

Kaynak

www.internethaber.com/tavugu-yikamadan-pisirin-cok-onemli-686119h.htm

Senelerdir tavuk yemiyoruz ama yesek bile yıkamadan asla pişirmem .

ingilterede nasıl bilmem ama türkiyede bazı aldığın tavuğun üzerinde hala tüyleri duruyor...nasıl yıkamayalım...tüyüyle mi yiyelim:52:

İngilizler gerçek tavuktan bahsediyor sanırım, 20 günde kesmeye hazır hale gelen canlılardan bahsetmedikleri aşikar, ülkemizde sanayi tavuklarının üstü ne gibi kimyasallarla kaplı bilmiyoruz, günlerce market dolaplarında bembeyaz kalabildiklerine göre epey bir işlemden geçtikleri belli, tavukta değiller ya neyse, o yüzden yıkamadan pişiremem.

En temizi bulabiliyorsan gerçek köy tavuğu bulacaksın, 30 dakika da pişmeyen cinsinden:ssz:

Tavuk haberleri yüzünden tavuktan nefret etmeye başladım.
Kuzu yiyecen. En iyisi....

Eve hiç tavuk sokmamak lazım gerçekten..

Aslında köy tavugu bulacaksın şöyle alacaksın 10 tane atacaksın dolaba tükendigi zaman yine aynısını yapacaksın...

Bizdede pek tavuk eti yenmez daha çok balık benim köpekte ancak haşlarsam yer ama 2. Gün verdiğimde kesinlikle yemez, ama bulgur pilavını her gün yiyor benim köpekte anlamış neyin sağlıklı olduğunu birde tavuğu asla tahtada kesmem tencerede yıkarım sonra mutfak tezgahını dezenfekte ederim mutlaka , yoksa koku kalıyor

Eve hiç tavuk sokmamak lazım gerçekten..

Aslında köy tavugu bulacaksın şöyle alacaksın 10 tane atacaksın dolaba tükendigi zaman yine aynısını yapacaksın...

Çiftlik almak lazım, tavuk, koyun, inek koyacaksın çiftliğe, ooooohhhh misssss :21:
Gerçi ben besleyip büyüttüğüm hayvanı kesip yiyemem, oturur ağlarım başlarında:50:
Dedem ( babamın babası diye belirteyim diğer dedem melek gibi adamdı rahmetli) benim için kötü kalpli cadı gibidir bu yüzden, çocukken besleyip büyüttüğümüz horozumuz Yakışıklı'yı biz yokken kestirmiş babamın çırağına:50: bir geldik ki suyuna pilav yapmışlar birde bize diyorlar gelip yiyin diye:47:
Onlar afiyetle yedi, biz ailece hüngür hüngür ağladık:43: biz onu kesmek için beslememiştik, adıyla seslendiğimizde bir bakış atar cevap verirdi bize, aklıma geldi horozum:43:

Başlığı görünce aklıma çiğ tavuk yiyen kız geldi.
Kendisi görümcemin arkadaşı olur da:27: kıza sorucam yıkayarak mı yiyorsun yıkamadan mı diye..:27:

Görümcemle benim ki anlatıyor. Kız ciddi ciddi çiğ tavuğu parçalaya parçalaya yiyormuş..
Anlatırken mideleri bulanıyordu :52:
Damak zevki ne de olsa :52:

Pişmemiş tavuğu çiğ yemesi çok tehlikeli ama tüm bakteriyle birlikte indiriyor midesine

tavukların kendisi zaten saglıksız, yıkasan ne fark edecek. kim bilir yem diye ne yediriyorlar hayvanlara.

Tamam yıkamayın diyorlar da Munenin de dediği gibi 20 günde kesilen ve bazı maddelerle marketteki raf ömrü uzatılan tavuğu nasıl yıkamazsın ki. Önceden tavuklar piliç değil tavuktu annem tütsülerdi sadece sonra haşlardı ciğeri bile içinde olurdu mis gibi öyle kolay da pişmezdi artık ben tavuktan iğrenir oldum zaten pişerken bile mis gibi kokmuyor artık. Köyde köy tavuğu yiyorum işte gittikçe işte aradığım lezzet diyorum ben tavuk değil sunta yiyormuşum diyorum. Hamile olursam da köyden isticem ayda bir kesilmiş temizlenmiş gidip alıcam 3 saat mesafe zaten. Asla markettekileri alıp yemem çok canım isteyince tüketiyorum bilinmiş markalar alıyorum ama içim rahat yemiyorum maalesef sırf canım istediği için nefis köreltmek o kadar yıkamaya gelene kadar o tavuklarda neler var pardon piliç :19:

Şu sıralar tavuk çok tehlikeli aslında. Güvenilir tavuk üreticilerinden biri demişti: tavuk zaten maliyeti ne kadar olan bir gıda ki hormon vermek akıl karı değil. Hormon tavuğun maliyetinden daha pahalı. Tamam bu mantıklı bir açıklama diyelim. Diğer taraftan artık marketlerde her şeyin 2 çeşidi var. Bir organik olan diğerinde de sadece “doğal” yazan. Organik olanın fiyatı 2 katı normal olandan. Bu durumda aradaki fark ne? Doğalla organik arasındaki fark ne oluyor ki tüketiciyi ikileme düşürüp yeni bir Pazar yaratıyorlar?

Tavuk yikamadan yenmez, cunki tavuk eti bakteri uremesine en elverisli besin maddesidir. Haber saka gibi, yikamadan ye, zehirleneceksen de aninda zehirlen, yikama sularinin oraya buraya sicramasiyla mutfaktaki diger yiyecekleri de zehirleme... Komik... O kadar tehlikeli ise hic yemeyelim bari, yikama suyu bile zehirliyormus ya hani..:52:

Ciftliklerde yetistirilen tavuklara cok sik antibiotik verirler, biri hastalansa butun hepsine bulasir ve yuzlerce hayvan bir anda telef olur cunki.. Hormondan ziyade tadini bozan da bu antibiotikler.. Bu durumun caresi oldugunu sanmam.

Back