Güzel bir dilim biftek aldınız, sıra geldi pişirmeye! Kurutmadan, sulu ve yumuşacık bir lezzet için işte tüyolar!
Et satın alırken;
Izgaralık etler; antrkot, kontrfile, pirzola ya da bonfile gibi yağsız yumuşak etlerden tercih edin.
Bifteklik eti asla dövdürmeyin. Bu işlem etin bütün suyunu salmasına ve sertleşmesine neden olur. Dövmek yerine kasabınızdan sizin için uygun incelikte dilimlemesini rica edin.
Et kızartmak için en uygun tavalar döküm tavalardır. Isıyı eşit ve dengeli bir biçimde dağıtan döküm tavalar kullanıldıkça, ete kendine has bir aroma verir.
Döküm tavanız yoksa kalın tabanlı çelik bir tava da kullanabilirsiniz.
Hazırlama:
Eti kızartmadan, yarım saat önce dolaptan çıkarın ve oda sıcaklığına gelmesini sağlayın.
Tavayı orta ateşte, üzerinden dumanlar çıkana kadar iyice ısıtın. Tavanın yeterli sıcaklıkta olmaması etin suyunu salmasına ve tüm lezzetini kaybetmesine neden olur.
Isınmış tavaya biftekleri nazik bir şekilde yerleştirin.
Bir yüzü kızarıp kabuk yaptığında diğer yüzünü hızlıca çevirip mühürlenmesini sağlayın. Böylelikle etin bütün suyunu içerisine hapsedebilirsiniz.
Bifteği kızartırken çatal, bıçak gibi kesici aletlerle delik açmamaya ve suyunu akıtmamaya dikkat edin.
Üzerine bastırarak damak tadınıza göre pişme derecesini ayarlayın. Etin fazla pişirilmesi sertleşmesine ve lezzetini kaybetmesine yol açar. Parmağınızı bifteğe bastırdığınızda esneme yapmıyor ya da içe doğru geçmiyorsa fazla pişmiş demektir.
Bifteği damak tadınıza göre kızarttıktan sonra, servis esnasında sulanmaması için üzerini folyo ile kapatarak en az 2-3 dakika dinlenmeye bırakın.